Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (162)
Wspaniale soczyste cząstki kurczaka, w chrupiącej otoczce to propozycja na obiad, kolację lub gorące przekąski na imprezę. Najlepiej smakują podane z pysznym dipem.
kurczak 1.5 kg
jogurt 250 ml
skórka z cytryny 1 szt.
pieprz 5 g
precelki 130 g
krakersy 12 szt.
paluszki 70 g
olej 1 l
Kawałki kurczaka (udka, podudzia, polędwiczki, skrzydełka) bardzo dokładnie osuszamy skrzydełka przycinamy z obu końców i dzielimy na połowy (tasakiem).
Jogurt mieszamy ze skórką z cytryny i pieprzem. Paluszki, precelki, chipsy i krakersy wsypujemy do torebki i zgniatamy wałkiem (albo wrzucamy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy, byle nie na pył).
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w jogurcie, obtaczamy dokładnie w słonej mieszance i smażymy partiami na złoto. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z dipami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: kurczak na butelce