REKLAMA

Kluski

7 kolekcji przepisów

83 przepisów

pyzy-ziemniaczane_3

Kluski to jeden z ulubionych polskich dodatków do sosów, mięs i sałatek. Jednak je się je nie tylko u nas, a rodzajów tych mącznych wyrobów jest naprawdę wiele. Czym się różnią? Co możesz z nimi przygotować?

Kluski: rodzaje

Kluski łączą podstawowe składniki używane do ich zrobienia - mąka, jajka i często ziemniaki. Jednak różnią się sposobem przygotowania. Najpopularniejsze kluski w naszym kraju to kopytka. Przyrządza się je z mąki, ugotowanych ziemniaków, jaj i przypraw. Świetnie smakują nie tylko od razu po zagotowaniu, ale również odgrzane następnego dnia. Je się je solo - z okrasą lub w towarzystwie sosów. Na Śląsku każdy wie jak zrobić kluski śląskie, choć nie je się ich wyłącznie tam. Przygotowuje się je podobnie do kopytek, choć nie trzeba używać do tego jajek. Kluski śląskie mają charakterystyczny kształt spłaszczonych kulek z dziurką pośrodku. 
Kluski leniwe wyglądają podobnie do kopytek, ale zamiast ziemniaków używa się do ich zrobienia twarogu. Najczęściej podawane są one na słodko. Kluski na parze znane jako pampuchy robi się nieco inaczej, bo z dodatkiem drożdży. Gotuje się je nie w wodzie, ale na parze i zazwyczaj podaje na słodko. Zacierki zaś przygotowuje się z tradycyjnego ciasta na kluski - takiego jak na kopytka, a następnie dzieli na drobne części i gotuje w wodzie. Takie kluski są świetnym dodatkiem do zup. 

Kolejny rodzaj to kluski lane, do których przygotowania potrzebne są jajka, mąka, woda i przyprawy. Porcje ciasta wkłada się łyżką do wrzącej wody. Te kluski najczęściej podawane są w towarzystwie okrasy z cebuli i boczku. Kartacze wyróżniają się na tle innych opisanych już klusek, gdyż posiadają farsz. Mają owalny kształt i duże rozmiary, przygotowane są z ciasta ziemniaczanego i wypełnione mięsnym farszem. Należą do tradycyjnych podlaskich potraw. Jednak kluski znane są nie tylko w Polsce. Gnocchi to włoska wersja polskich kopytek. Często ciasto wzbogacane jest dodatkami, które nadają mu barwę, np. szpinakiem. Kluski francuskie przypominają wyglądem zacierki, jednak ciasto robi się z jajek, masła, mąki i soli. Również podawane są do zup, bulionów czy sosów.

Potrawy z kluskami na słodko

Kluski można podawać zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej wersji. Tę drugą opcję lubią szczególnie najmłodsi. Posmakują im na pewno paruchy na słodko. Do ciasta można dodać ulubione powidła lub przygotować je klasycznie i zaserwować ze słodką śmietaną czy sosem owocowym. Ciekawa propozycja to pampuchy drożdżowe z truskawkami i rabarbarem, które koniecznie trzeba spróbować latem podczas sezonu na te owoce. 

Na słodko można zaserwować także kopytka czy przygotowane na bazie twarogu kluski leniwe. Najprostszym rozwiązaniem jest polanie ich roztopionym masłem z bułką tartą i posypanie cynamonem z brązowym cukrem. Inny sposób to przygotowanie sosu ze świeżych owoców i podanie wraz z nim i śmietaną. Podobnie można zaserwować także kluski śląskie. 

Wytrawne dania z kluskami

Kluski w wersji na słodko są pyszne, ale to właśnie wytrawne wersje dań z nimi pozwalają na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego obiadu. Kluski śląskie tradycyjnie podawane są z roladą i modrą kapustą. Jednak nie jest to jedyny sposób ich serwowanie. Kluski śląskie z sosem kurkowym czy pieczeniowym to świetna obiadowa propozycja. 

Choć wiele osób je kopytka z okrasą z cebuli i boczku, istnieją także inne sposoby na ich przygotowanie. Daniem, które robi wrażenie są kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem. Podobnie można podawać ich włoską wersję. Gnocchi z młodymi warzywami to sposób na szybki i smaczny obiad. Gnocchi można serwować także z włoskimi sosami, z którymi podawane są makarony. 

Zacierki idealnie pasują do zup. Istnieje nawet zupa zacierkowa, która dziś nie jest tak popularna jak przed laty, ale w niektórych domach wciąż się ją serwuje. Pozostałe jej składniki to boczek lub kiełbasa, marchew, cebula, pietruszka, seler i przyprawy wedle uznania. Kluski na parze także można podać na wytrawnie. Pampuchy z mięsnym lub grzybowym sosem to świetna propozycja obiadowa.