Kluski
6 kolekcji przepisów
278 przepisów
Przepisy w kolekcji Kluski

Domowe kopytka to pomysł, jak podać ziemniaki w innym wydaniu. I jednocześnie sposób na niemarnowanie żywności! Kopytka najlepiej smakują z ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków.
Kopytka

Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!
Gnocchi z ragoût warzywnym

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.
Kartacze

Dość łatwe, choć nieco czasochłonne pampuchy drożdżowe podane z sosem truskawkowo-rabarbarowy. To słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na pampuchy drożdżowe poleca szefowa Agata Wojda.
Pampuchy drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Czy znacie przepis na parowańce? Proste kluchy lub bułeczki gotowane na parze to jarskie, sycące danie. Parowańce smakują najlepiej z owocowymi sosami, ale mogą być też wytrawne parowańce.
Parowańce

Mięciutkie gnocchi warto zrobić w nowoczesnej wersji. Dyniowy miąższ i sos grejpfrutowy doskonale podkręcą smak włoskiego klasyku. Nie trzeba mieć specjalnego gadżetu do gnocchi - wystarczy widelec.
Gnocchi dyniowe w sosie grejpfrutowym

Polska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!
Gnocchi buraczane z jarmużem

Gnocchi

Gnocchi ze szpinakiem

Czy z kaszy jaglanej można przygotować kopytka? Pewnie, że tak! Są naprawdę smaczne.
Kopytka jaglane z sosem owocowym

Kluski leniwe zapiekane

Szare kluski (skubanki, przecieraki) z papryką

Kopytka kładzione z koperkiem i pieczenią cielęcą

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Gnocchi w ostrym sosie

Gnocchi z masłem szałwiowym
