Przepisy na Wigilię

wigilia

Potrawy wigilijne należą do tych najbardziej lubianych przez Polaków. Na stałe wpisały się w świąteczny kanon kuchni polskiej i nie wyobrażamy sobie bez nich świąt Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa i barszcz czerwony, smażony karp, kompot z suszu. Każda z tradycyjnych wigilijnych potraw ma swoją symbolikę, a odświętność sprawia, że smakują wyjątkowo. Jakie potrawy bożonarodzeniowe przygotować? Czy lepiej postawić na klasyki, czy może trochę je urozmaicić? Sprawdźcie przepisy na Wigilię w naszej galerii!

Potrawy wigilijne - przepisy

Przepisy na Wigilię – zupy

Przepisy wigilijne obejmują między innymi zupy. Najpopularniejsze zupy na Wigilię to oczywiście barszcz czerwony i zupa grzybowa. Zupę grzybową robimy zwykle na maśle, dodajemy do niej makaron, na przykład łazanki. Z kolei barszcz czerwony przygotowywany jest na zakwasie i często występuje w duecie z postnymi uszkami lub jest podawany jako czysta zupa do picia. 

To, co jest cechą charakterystyczną potraw wigilijnych to brak mięsa.Zgodnie z religijnymi nakazami w dzień poprzedzający Boże Narodzenie pościmy. Post nie wyklucza jednak jedzenia ryb czy nabiału.

Przepisy na Wigilię – ryby

Dania świąteczne to także ryby. W wielu domach na stole pojawia się karp. Ryba ta ma tyle samo zagorzałych przeciwników co zwolenników. Przeciwnicy karpia narzekają na jego mulisty smak i dużą ilość ości. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować tę rybę, na przykład poprzez namoczenie jej w mleku i mulisty smak zniknie. Najczęściej jemy karpia smażonego na patelni, ale możemy też przyrządzić go w piecu lub na parze.

Osoby, które nie lubią karpia, szukają alternatyw, by jakaś ryba jednak wśród potraw wigilijnych się pojawiła. Zamiast karpia możemy podać pstrąga czy dorsza. W niektórych domach przygotowuje się również rybę po grecku, czyli rybę w gęstym sosie warzywnym, między innymi z dodatkiem marchewki czy selera.

Zwykle też przepisy na Wigilię obejmują śledzie. Mamy tutaj prawdziwe pole do popisu. Śledzie w śmietanie, śledzie w oleju czy śledzie w occie to podstawy na bazie których możemy śmiał eksperymentować, na przykład dodając do zalewy przyprawy korzenne.

Przepisy na Wigilię – pierogi i kluski

Menu wigilijne zwykle obejmuje też pierogi lub uszka dodawane do barszczu. Farsz do pierogów czy uszek składa się przede wszystkim z kapusty i grzybów, ale są osoby, które przygotowują go tylko i wyłącznie z grzybów. Jeśli chcecie urozmaicić przepisy na Wigilię, możecie ususzone i rozdrobnione na proszek grzyby dodać do ciasta na pierogi. Zwykle na Wigilię podajemy także kapustę z grzybami jako osobne danie.

Kolejnym daniem wigilijnym są też kluski z makiem. Podajemy je z dużą ilością bakalii – orzechów, rodzynek i suszonych owoców. Na Śląsku z kolei przygotowuje się makówki, czyli warstwy namoczonej w mleku bułki przełożone masą makowo-bakaliową. Całość jest bardzo słodka.

Przepisy na potrawy wigilijne – kompot z suszu

Suszone owoce, takie jak morele czy śliwki dodajemy często do deserów czy pieczonych mięs. Na święta warto jednak przygotować je w formie kompotu. Oprócz wspomnianych owoców, sprawdzą się także suszone jabłka i gruszki. Taki kompot możemy podać razem z owocami – będzie jeszcze smaczniejszy!

Potrawy wigilijne często doprawiamy przyprawami korzennymi. Znajdziemy je między innymi w pierniku, niewielką ich ilość możemy też dodać do kompotu. Do przypraw korzennych zaliczamy cynamon, kardamon, goździki czy anyż.

Co zrobić na Wigilię na słodko?

Przepisy na Wigilię na słodko obejmują między innymi wspaniałe korzenne ciasto jakim jest piernik. Jeśli zdecydujemy się na upieczenie piernika staropolskiego, ciasto musimy przygotować co najmniej kilka tygodni przed świętami, żeby zdążyło dojrzeć. Następnie piernik pieczemy i blaty ciasta przekładamy powidłami, a wierzch dekorujemy polewą czekoladową. Możemy jednak także upiec szybki piernik tuż przed Wigilią. Najlepiej przyrządzić go wtedy w keksówce. Ciasto nie będzie tak intensywne w smaku jak w przypadku piernika staropolskiego, ale i tak będzie smaczne.

Innymi ciastami przyrządzanymi na święta są makowce, serniki, rolady drożdżowe czy keks. Możemy też przygotować pierniczki czy ciasteczka korzenne. Święta to również dobra okazja, by przygotować ciasta, które rzadko robimy na co dzień z braku czasu. Goście i domownicy z pewnością docenią dodatkowy trud poniesiony z okazji świąt!

Przepisy na Wigilię – rozplanuj przygotowania

Przepisy na Wigilię to wyjątkowe receptury, na które składniki przygotowywano z wyprzedzeniem. W lecie zbierano grzyby, które następnie suszono i wykorzystywano do potraw wigilijnych. Długo dojrzewający piernik natomiast przygotowywano około miesiąca wcześniej, aby korzenne smaki mogły się przegryźć.

Zakwas na barszcz należy nastawić do fermentacji przynajmniej cztery dni przed gotowaniem wigilijnego barszczu. Jeśli przygotowujemy wcześniej możemy przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Domowy zakwas należy wykorzystać w przeciągu miesiąca. Każdy ze składników wykorzystywanych podczas świątecznych przygotowań był wcześniej ususzony lub ukiszony. Na przykład liście kapusty, które stanowią podstawę do zawijania postnego farszu. Sprawdźcie zebrane przez nas przepisy na potrawy wigilijne.

Przepisy na Wigilię – symbolika potraw

Przepisy na Wigilię mają charakter symboliczny. Zima zmuszała do korzystania z produktów wcześniej przygotowanych. Stąd obfitość suszonych owoców, grzybów, kiszonej kapusty, kiszonego zakwasu na barszcz czerwony. Do tego mnogość ziaren, bakalii i kasz. W wymiarze religijnym dwanaście potraw ma symbolizować dwunastu apostołów albo dwanaście plemion Izraela.

Ryby na świątecznym stole to nawiązanie do Jezusa Chrystusa. Śledź natomiast to symbol postu i wyrzeczenia podejmowanego w czasie adwentu. Suszone grzyby to symbol zdrowia i witalności. Kompot z suszu ma gwarantować pomyślność. Poszczególne składniki mają przypisywane specjalne właściwości. Gruszki mają moc zapewnienia długiego życia a jabłka miłości. Kluskom z makiem przypisuje się zapewnienie obfitych plonów w przyszłym roku. Makowiec ma przynosić szczęście. Rodziny przygotowujące piernik chciały zagwarantować sobie bogactwo na przyszły rok. Chleb to symbol życia. Także dlatego na wieczerzy wigilijnej łamiemy się opłatkiem, aby życzyć innym dobra.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować