Przepisy na Wigilię

326 przepisów

Potrawy wigilijne należą do tych najbardziej lubianych przez Polaków. Na stałe wpisały się w świąteczny kanon kuchni polskiej i nie wyobrażamy sobie bez nich świąt Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa i barszcz czerwony, smażony karp, kompot z suszu. Każda z tradycyjnych wigilijnych potraw ma swoją symbolikę, a odświętność sprawia, że smakują wyjątkowo. Jakie potrawy bożonarodzeniowe przygotować? Czy lepiej postawić na klasyki, czy może trochę je urozmaicić? Sprawdźcie przepisy na Wigilię w naszej galerii!

Potrawy wigilijne - przepisy

Przepisy na Wigilię – zupy

Przepisy wigilijne obejmują między innymi zupy. Najpopularniejsze zupy na Wigilię to oczywiście barszcz czerwony i zupa grzybowa. Zupę grzybową robimy zwykle na maśle, dodajemy do niej makaron, na przykład łazanki. Z kolei barszcz czerwony przygotowywany jest na zakwasie i często występuje w duecie z postnymi uszkami lub jest podawany jako czysta zupa do picia. 

To, co jest cechą charakterystyczną potraw wigilijnych to brak mięsa.Zgodnie z religijnymi nakazami w dzień poprzedzający Boże Narodzenie pościmy. Post nie wyklucza jednak jedzenia ryb czy nabiału.

Przepisy na Wigilię – ryby

Dania świąteczne to także ryby. W wielu domach na stole pojawia się karp. Ryba ta ma tyle samo zagorzałych przeciwników co zwolenników. Przeciwnicy karpia narzekają na jego mulisty smak i dużą ilość ości. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować tę rybę, na przykład poprzez namoczenie jej w mleku i mulisty smak zniknie. Najczęściej jemy karpia smażonego na patelni, ale możemy też przyrządzić go w piecu lub na parze.

Osoby, które nie lubią karpia, szukają alternatyw, by jakaś ryba jednak wśród potraw wigilijnych się pojawiła. Zamiast karpia możemy podać pstrąga czy dorsza. W niektórych domach przygotowuje się również rybę po grecku, czyli rybę w gęstym sosie warzywnym, między innymi z dodatkiem marchewki czy selera.

Zwykle też przepisy na Wigilię obejmują śledzie. Mamy tutaj prawdziwe pole do popisu. Śledzie w śmietanie, śledzie w oleju czy śledzie w occie to podstawy na bazie których możemy śmiał eksperymentować, na przykład dodając do zalewy przyprawy korzenne.

Przepisy na Wigilię – pierogi i kluski

Menu wigilijne zwykle obejmuje też pierogi lub uszka dodawane do barszczu. Farsz do pierogów czy uszek składa się przede wszystkim z kapusty i grzybów, ale są osoby, które przygotowują go tylko i wyłącznie z grzybów. Jeśli chcecie urozmaicić przepisy na Wigilię, możecie ususzone i rozdrobnione na proszek grzyby dodać do ciasta na pierogi. Zwykle na Wigilię podajemy także kapustę z grzybami jako osobne danie.

Kolejnym daniem wigilijnym są też kluski z makiem. Podajemy je z dużą ilością bakalii – orzechów, rodzynek i suszonych owoców. Na Śląsku z kolei przygotowuje się makówki, czyli warstwy namoczonej w mleku bułki przełożone masą makowo-bakaliową. Całość jest bardzo słodka.

Przepisy na potrawy wigilijne – kompot z suszu

Suszone owoce, takie jak morele czy śliwki dodajemy często do deserów czy pieczonych mięs. Na święta warto jednak przygotować je w formie kompotu. Oprócz wspomnianych owoców, sprawdzą się także suszone jabłka i gruszki. Taki kompot możemy podać razem z owocami – będzie jeszcze smaczniejszy!

Potrawy wigilijne często doprawiamy przyprawami korzennymi. Znajdziemy je między innymi w pierniku, niewielką ich ilość możemy też dodać do kompotu. Do przypraw korzennych zaliczamy cynamon, kardamon, goździki czy anyż.

Co zrobić na Wigilię na słodko?

Przepisy na Wigilię na słodko obejmują między innymi wspaniałe korzenne ciasto jakim jest piernik. Jeśli zdecydujemy się na upieczenie piernika staropolskiego, ciasto musimy przygotować co najmniej kilka tygodni przed świętami, żeby zdążyło dojrzeć. Następnie piernik pieczemy i blaty ciasta przekładamy powidłami, a wierzch dekorujemy polewą czekoladową. Możemy jednak także upiec szybki piernik tuż przed Wigilią. Najlepiej przyrządzić go wtedy w keksówce. Ciasto nie będzie tak intensywne w smaku jak w przypadku piernika staropolskiego, ale i tak będzie smaczne.

Innymi ciastami przyrządzanymi na święta są makowce, serniki, rolady drożdżowe czy keks. Możemy też przygotować pierniczki czy ciasteczka korzenne. Święta to również dobra okazja, by przygotować ciasta, które rzadko robimy na co dzień z braku czasu. Goście i domownicy z pewnością docenią dodatkowy trud poniesiony z okazji świąt!

Przepisy na Wigilię – rozplanuj przygotowania

Przepisy na Wigilię to wyjątkowe receptury, na które składniki przygotowywano z wyprzedzeniem. W lecie zbierano grzyby, które następnie suszono i wykorzystywano do potraw wigilijnych. Długo dojrzewający piernik natomiast przygotowywano około miesiąca wcześniej, aby korzenne smaki mogły się przegryźć.

Zakwas na barszcz należy nastawić do fermentacji przynajmniej cztery dni przed gotowaniem wigilijnego barszczu. Jeśli przygotowujemy wcześniej możemy przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Domowy zakwas należy wykorzystać w przeciągu miesiąca. Każdy ze składników wykorzystywanych podczas świątecznych przygotowań był wcześniej ususzony lub ukiszony. Na przykład liście kapusty, które stanowią podstawę do zawijania postnego farszu. Sprawdźcie zebrane przez nas przepisy na potrawy wigilijne.

Przepisy na Wigilię – symbolika potraw

Przepisy na Wigilię mają charakter symboliczny. Zima zmuszała do korzystania z produktów wcześniej przygotowanych. Stąd obfitość suszonych owoców, grzybów, kiszonej kapusty, kiszonego zakwasu na barszcz czerwony. Do tego mnogość ziaren, bakalii i kasz. W wymiarze religijnym dwanaście potraw ma symbolizować dwunastu apostołów albo dwanaście plemion Izraela.

Ryby na świątecznym stole to nawiązanie do Jezusa Chrystusa. Śledź natomiast to symbol postu i wyrzeczenia podejmowanego w czasie adwentu. Suszone grzyby to symbol zdrowia i witalności. Kompot z suszu ma gwarantować pomyślność. Poszczególne składniki mają przypisywane specjalne właściwości. Gruszki mają moc zapewnienia długiego życia a jabłka miłości. Kluskom z makiem przypisuje się zapewnienie obfitych plonów w przyszłym roku. Makowiec ma przynosić szczęście. Rodziny przygotowujące piernik chciały zagwarantować sobie bogactwo na przyszły rok. Chleb to symbol życia. Także dlatego na wieczerzy wigilijnej łamiemy się opłatkiem, aby życzyć innym dobra.

Artykuły powiązane

chef-sowa-karolak
22.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak z Restauracji N31

Chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak dzielą się z nami swoimi wskazówkami na wigilijne dania, a także smakami, które najbardziej kojarzą im się z tym wyjątkowym czasem świąt Bożego Narodzenia. Jak zrobić przepyszny sos grzybowy? W czym tkwi sekret czerwonego barszczu? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.

Ciasta na Święta
22.12.2020

10 świątecznych słodkości z całego świata, których musisz spróbować

Świąteczne ciasta to nie tylko makowiec czy sernik. Inspiracji warto szukać także w innych krajach i kulturach kulinarnych. Włoska baba z kawałkami kandyzowanych owoców, czekoladowe polano czy pachnący pudding – w te święta spróbujcie ich koniecznie!

karp
22.12.2020

Świąteczny karp na 10 sposobów - nie tylko smażony!

Jedni go kochają, inni unikają - oto wigilijny karp! Wzbudza kontrowersje głównie za sprawą silnego zapachu określanego jako "mulisty". Jest kilka sposobów, aby się go pozbyć - moczenie w mleku lub okłady z plastrów cebuli naprawdę działają, a nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby.

sing
21.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - Patryk Stal z restauracji Sing Sing

Wigilijne potrawy tym razem okiem i smakiem szefa kuchni Patryka Stala z azjatyckiej restauracji Sing Sing. Czym zaskoczy miejsce w ofercie na wynos? Jaki słodki przysmak zawsze gości na świątecznym stole szefa kuchni? I które proste ciasto z kuchni babci można odtworzyć? Odpowiedzi poniżej!

Piotr Bereza restauracja Banjaluka
21.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - Piotr Bereza z restauracji Banjaluka

Szef Piotr Bereza to kolejny szef kuchni, który opowiada o swoich patentach na świąteczne potrawy. Poleca kapustę wigilijną, świąteczny sernik i radzi, jak zrobić kompot z suszu, żeby smakował wyjątkowo zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczegóły poniżej.

Szef Piotr Trendak i karp w galarecie
20.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - Piotr Trendak z restauracji Aioli

Kontynuujemy cykl wigilijne potrawy szefa kuchni. Tym razem o świątecznych rybach, perfekcyjnym serniku i nocnym przygotowaniu wigilijnych potraw opowiada nam szef Piotr Trendak z restauracji Aioli.

ksiazki-boze-narodzenie
19.12.2020

Książki o kuchni świątecznej - Boże Narodzenie nigdy nie było tak smaczne

Książki o kuchni świątecznej to pozycje obowiązkowe w naszej domowej biblioteczce. Sięgamy po nie, kiedy chcemy przygotować zarówno tradycyjne polskie potrawy wigilijne i świąteczne, jak i coś specjalnego, czego nigdy wcześniej nie robiliśmy. Książki o kuchni świątecznej to również idealna propozycja na prezent. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy te, które po prostu trzeba mieć.

podcast-smaczne-historie-dziewczyny-z-wypiekami-swieta
17.12.2020

Dziewczyny z wypiekami i Smaczne Historie z wypiekami na święta [PODCAST]

Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, autorki książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" polecają swoje porady na wypieki na święta. Jak zrobić masę makową, żeby nie iść na skróty? Jaki sernik warto postawić na świąteczny i grudniowy stół? Odpowiedzi do wysłuchania w cyklu podcastów Smaczne Historie.

Boże Narodzenie  w PRL-u
17.12.2020

Barszcz z rurą i cytrusy, czyli święta w PRL-u

Na pewno były bardziej śnieżne i mroźne niż współczesne, ale jednocześnie kosztowały znacznie więcej wysiłku, niezbędnego do zdobywania nawet najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Mimo to święta w PRL-u do dzisiaj wspominane są często z sentymentem.

Pierogi z kapustą i grzybami
17.12.2020

Pierogi wigilijne - nie tylko z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań, zaraz po barszczyku z uszkami i karpiu. Bez pierogów Wigilia to nie to samo! Już samo ich lepienie "smakuje" tego dnia wyjątkowo. Wybierz więc jeden z pięciu pysznych przepisów i zaproś domowników do wspólnego pichcenia. Pierogi wigilijne są pyszne!