Przepisy na rolady na słodko

1 kolekcji przepisów

83 przepisów

czekoladowa-rolada-z-bananami-min-min

Rolady to bardzo smaczne desery o różnych nadzieniach. Najczęściej powstają na bazie ciasta biszkoptowego lub bezowego blatu. Nadzienie stanowią kremy, bita śmietana, dżemy oraz świeże owoce.

Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy, warto jednak poćwiczyć, gdyż efekty są smaczne i atrakcyjne wizualnie. Po opanowaniu kilku podstawowych trików dość szybko przygotujemy desery, które zachwycą gości. Rolady występują w wielu wariantach smakowych. Zebraliśmy przepisy na rolady na słodko. 

Rolady na słodko: z jakiego ciasta?

Przygotowanie słodkiej rolady należy zacząć od określenia z jakiego ciasta ma być wykonana. I tu dobra wiadomość - jest kilka możliwości i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Klasyczna rolada kojarzy się przede wszystkim z delikatnym, biszkoptowym ciastem. Nic dziwnego, lekki biszkopt przyrządzany bez tłuszczu, od lat cieszy się szerokim gronem fanów.

Dla osób chcących przygotować nieco bardziej nietypowy deser, świetnie sprawdzi się użycie ciasta francuskiego. Połączenie ciasta o kilkuwarstwowej strukturze, składającej się z cienkich listków z pysznym, słodkim nadzieniem może zająć podium na liście ulubionych deserów. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w cieście francuskim wersja tej rolady nie sprawdzi się wśród osób będących na diecie.

Kolejną propozycją jest rolada z kruchego ciasta. Czyż nie brzmi kusząco? Jak najbardziej! Przepisów na kruche ciasto jest wiele, jednak najlepiej sięgnąć po te tradycyjne, które swoją prostotą i delikatnością podbiją kubki smakowe najbardziej wymagających smakoszy.

Pomysły na rolady na deser

Rolada biszkoptowa jest lubiana i przez dorosłych, i przez dzieci. Ciasto, użyte do jej przygotowania powinno być dość cienkie. Tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zwijamy je za pomocą ściereczki. Dzięki temu zabiegowi później nie popęka.

Biszkoptowa rolada makowa czy włoska rolada z czekoladą to klasyki często podziwiane na świątecznych stołach. W kwestii kremów mamy jednak sporą dowolność. W najprostszym wariancie wystarczy bita śmietana i truskawki, aby powstała smaczna rolada z owocami. Sprawdzą się także kremy o różnych smakach lub domowa konfitura.

Rolada bezowa to, wbrew pozorom, wypiek łatwy, dzięki któremu w sprytny sposób pozbyć się można nadmiaru białek. W przeciwieństwie do standardowej bezy, wymagającej długiego suszenia w piekarniku, blat na roladę piecze się około 20 minut. Tym, którzy z pieczeniem są na bakier, polecamy roladę z wafli.