Przepisy na rolady na słodko

1 kolekcji przepisów

89 przepisów

Rolady to bardzo smaczne desery o różnych nadzieniach. Najczęściej powstają na bazie ciasta biszkoptowego lub bezowego blatu. Nadzienie stanowią kremy, bita śmietana, dżemy oraz świeże owoce.

Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy, warto jednak poćwiczyć, gdyż efekty są smaczne i atrakcyjne wizualnie. Po opanowaniu kilku podstawowych trików dość szybko przygotujemy desery, które zachwycą gości. Rolady występują w wielu wariantach smakowych. Zebraliśmy przepisy na rolady na słodko. 

Przepisy na rolady na słodko

Rolady na słodko: z jakiego ciasta?

Przygotowanie słodkiej rolady należy zacząć od określenia z jakiego ciasta ma być wykonana. I tu dobra wiadomość - jest kilka możliwości i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Klasyczna rolada kojarzy się przede wszystkim z delikatnym, biszkoptowym ciastem. Nic dziwnego, lekki biszkopt przyrządzany bez tłuszczu, od lat cieszy się szerokim gronem fanów.

Dla osób chcących przygotować nieco bardziej nietypowy deser, świetnie sprawdzi się użycie ciasta francuskiego. Połączenie ciasta o kilkuwarstwowej strukturze, składającej się z cienkich listków z pysznym, słodkim nadzieniem może zająć podium na liście ulubionych deserów. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w cieście francuskim wersja tej rolady nie sprawdzi się wśród osób będących na diecie.

Kolejną propozycją jest rolada z kruchego ciasta. Czyż nie brzmi kusząco? Jak najbardziej! Przepisów na kruche ciasto jest wiele, jednak najlepiej sięgnąć po te tradycyjne, które swoją prostotą i delikatnością podbiją kubki smakowe najbardziej wymagających smakoszy.

Pomysły na rolady na deser

Rolada biszkoptowa jest lubiana i przez dorosłych, i przez dzieci. Ciasto, użyte do jej przygotowania powinno być dość cienkie. Tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zwijamy je za pomocą ściereczki. Dzięki temu zabiegowi później nie popęka.

Biszkoptowa rolada makowa czy włoska rolada z czekoladą to klasyki często podziwiane na świątecznych stołach. W kwestii kremów mamy jednak sporą dowolność. W najprostszym wariancie wystarczy bita śmietana i truskawki, aby powstała smaczna rolada z owocami. Sprawdzą się także kremy o różnych smakach lub domowa konfitura.

Rolada bezowa to, wbrew pozorom, wypiek łatwy, dzięki któremu w sprytny sposób pozbyć się można nadmiaru białek. W przeciwieństwie do standardowej bezy, wymagającej długiego suszenia w piekarniku, blat na roladę piecze się około 20 minut. Tym, którzy z pieczeniem są na bakier, polecamy roladę z wafli.

Artykuły powiązane

hurricane swiss roll
19.05.2020

Hurricane swiss roll, czyli rolada huragan. Jak ją zrobić?

Słodkie rolady to żadna nowość. Od dawna zawijamy w miękki biszkopt słodkie kremy razem z ulubionymi owocami. Od jakiegoś czasu jednak w social mediach zaczęła krążyć jej ulepszona wersja – tak zwana rolada huragan. Hurricane swiss roll wygląda jak z profesjonalnej cukierni, a tymczasem można niewielkim nakładem sił przygotować ten efektowny deser w domu.

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

zakalec-slider
24.04.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

Tort Sachera
28.04.2019

Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Tort czekoladowy i szereg innych tortów od dziesięcioleci zachwycają smakiem miłośników słodkości. Choć cukiernicy na całym świecie wciąż wymyślają przepisy na nowe specjały, trudno im przebić tradycyjny tort Sachera czy klasyk jakim jest Pavlova. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historie najsłynniejszych tortów świata.

Barwniki spożywcze
20.04.2019

Barwniki spożywcze – co warto o nich wiedzieć?

Jeśli tort, lody czy lukier mają być kolorowe, bez barwników spożywczych ani rusz. Ich wybór robi wrażenie. Na które się zdecydujesz: syntetyczne czy naturalne? W cyklu "Przyjemności na weekend" bierzemy pod lupę barwniki spożywcze.