dania z ryb

2 kolekcji przepisów

783 przepisów

Przepisy w kolekcji dania z ryb

Artykuły powiązane

Witlinek w kuchni
22.01.2021

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

Śledzie
22.12.2020

Bez śledzia na Wigilię? Wybieraj świadomie ryby nie tylko na święta

Śledzie w oleju czy ryba po grecku - to tradycyjne dania na wigilijny stół, w których ryby odkrywają kluczową role. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Poniżej szczegóły.

jaksmazyc-slider
17.12.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Nóż do filetowania ryby i pomarańczy pozwoli przygotować takie danie
06.11.2020

Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni

Nóż do filetowania czy nóż do obierania to jedne z elementów kuchni, których nie może zabraknąć w zbiorze kucharza. Niezależnie od tego, czy pracujecie w branży gastronomicznej, czy szykujecie posiłki jedynie dla rodziny i znajomych, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Oto praktyczny poradnik, jak dobierać noże do naszej kuchni, aby filetowanie ryby, obieranie cytrusów i inne kuchenne zadania były prawdziwą przyjemnością.

paluszki-rybne-slider
18.01.2020

Paluszki rybne – rybny specjał w panierce

Dzieci je uwielbiają. Wśród dorosłych cieszą się nie mniejszą popularnością. Paluszki rybne są smaczną i szybką propozycją na obiad. Pamiętajmy jednak, by wybierać paluszki z jak największą zawartością mięsa ryb i krótką listą składników. Można też zrobić je w domu. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić domowe paluszki rybne z prostego przepisu!

Turbot
24.12.2018

Turbot – elegancka ryba, której warto posmakować

Choć wśród Polaków nie jest tak popularny jak dorsz czy śledź, turbot to ryba, której warto skosztować ze względu na bardzo delikatne, soczyste mięso. Turbot jest skarbnicą kwasów omega-3, cennych witamin i biopierwiastków. Najbardziej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podany w towarzystwie lekkiego sosu i warzyw. W cyklu "Smak" podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej rybie.