Przepisy na kotlety

8 kolekcji przepisów

718 przepisów

Kotlety są nieodłączną częścią polskiego obiadu. Podajemy je na świąteczny stół podczas rodzinnych przyjęć, przygotowujemy na co dzień i opowiadamy dzieciom o zdrowych właściwościach i składnikach, które zawierają kotlety. Istnieje tak dużo rodzajów tych klopsików, że nie można się nimi znudzić. Kotlety wegańskie, warzywne, kotlety sojowe, jajeczne – dla stronników diety bezmięsnej. Najbardziej popularne w Polsce kotlety mielone i schabowe – z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, ryby – dla zwolenników tradycyjnej kuchni. Przepisy na kotlety są nietrudne, a wysiłek poświęcony na przygotowanie naprawdę zostanie doceniony przez domowników.

Przepisy na kotlety

Z czego zrobić kotlety?

Z reguły kotlety się robi z filetów lub mięsa mielonego – może to być połączenie mięsa wieprzowego z drobiowym lub wołowego z wieprzowym. Często dodaje się rozmoczony w mleku lub wodzie chleb albo bułka dla soczystości kotletów oraz jedno lub kilka jajek. Dla panierki często wykorzystuje się bułka tarta, mąka pszenna lub kukurydziana, rozdrobnione płatki kukurydziane lub słone krakersy.

W czym panierować kotlety?

Jeśli chcemy przygotować kotlety w panierce, powinniśmy mieć jajka i mąkę. Zamiast mąki można wziąć bułkę tartą, płatki kukurydziane lub słone krakersy. Te składniki panierki również można połączyć między sobą dla uzyskania złocistego koloru i chrupkości. Polecamy użyć mąki kukurydzianą zamiast pszennej. To sprawi, że kotlety będą bardziej chrupkie i w złocistym kolorze. Dobrze się sprawdzają także rozdrobnione płatki kukurydziane lub słone krakersy.

Jak już wybraliśmy suchy składnik panierki (lub kilka), obtaczamy utworzony kotlet w mące, następnie w rozbełtanych jajkach, dalej w naszej panierce i wykładamy na rozgrzaną patelnie.

 

Kotlety jajeczne

Przygotowanie kotlet jajecznych jest świetną alternatywą dla bezmięsnego obiadu. Idealnie pasują do podania z surówką, ziemniakami lub zwykłą bułką. Potrzebujemy jedynie użycia dużej ilości jajek – około 10-12 sztuk. Można oczywiście użyć i innych dodatków, zmniejszając ilość jajek: cukinię, marchewkę, pieczarki, paprykę i ryż. Również możemy obtoczyć kotlety jajeczne w panierce, żeby były apetyczne i chrupiące. Fajny przepis na kotlety jajeczne znajdziesz tutaj. A jeśli ryżowo-jajeczne kotlety z marchewką i serem brzmią dla Ciebie bardziej atrakcyjnie – koniecznie zajrzyj tu.

 

Kotlety wegańskie

Zrobić kotlety wegańskie można praktycznie ze wszystkiego. Warzywne kotleciki mogą być nie mniej smaczne i kuszące, szczególnie jeśli polać je sosem pieczarkowym, jak zaproponowane w tym przepisie. Uwielbiasz marchewkę – istnieją kotlety marchewkowe z fasolą, lubisz kapustę – takie też łatwo znaleźć. Można robić kotlety z ciecierzycy, bakłażanu, kaszy jaglanej i gryczanej, ziemniaków, szpinaku i tofu.  

 

Ile kalorii ma kotlet schabowy lub mielony

Ilość kalorii w różnych kotletach może się różnić w zależności od panierki, kawałka mięsa i innych składników. W jednym kotlecie panierowanym schabowym lub z piersi kurczaka przykładowo będzie około 350-450 kcal. W niedużym kotlecie mielonym – od 200 kcal. Obniżyć kaloryczność kotletów można pomijając etap panierki.

Artykuły powiązane

Kotlet Schabowy
06.11.2020

Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!

Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.

tradycyjna kuchnia polska
25.09.2020

Wege kuchnia jak u babci. "Wegańska kuchnia polska" to książka, która łączy pokolenia

Tradycyjne polskie pierogi, gołąbki, gulasze i pasztety w wersji wege? Ta książka udowadnia, że w kuchni wszystko jest możliwe. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Kotlet mielony - klasyk nie tylko na obiad
17.02.2019

Kotlet mielony - jak powstał przepis na domowy obiad

Tak jak rosół czy kotlet schabowy, tak i kotlet mielony zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w polskiej kuchni i świadomości Polaków, co można podać na domowy, rodzinny obiad. Kotlet mielony największą popularność zdobył w czasach PRL, ale o daniu z mielonego mięsa rozpisywano się już w książkach sprzed ponad stu lat. Jak zrobić najlepszy kotlet mielony - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".