Składniki

Pasta curry - rodzaje

Tajska pasta curry występuje w kilku wersjach. Różnią się one kolorem, ostrością i dodatkami, odmieniającymi smak każdej z nich. Przekłada się to na wiele kulinarnych możliwości. Zielona i czerwona pasta curry dodawane są najczęściej do rozgrzewających potraw jednogarnkowych, mięsnych i warzywnych, a także zup. Żółta ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kierować się fantazją w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: "pasta curry-jak używać tego dodatku".

Pasta czerwona składa się w dużym stopniu z czerwonych papryczek chili. Stanowią one około 30% jej składu. Towarzyszą im: czosnek, trawa cytrynowa, galangal, szalotka, skórka z limonki, kolendra, a czasem także dziki kardamon. To najostrzejsza ze wszystkich past i nie każdy akceptuje jej moc. Wówczas ciekawym wyborem staje się zielona pasta curry o ostrym, ale orzeźwiającym i świeżym smaku. Dominujący składnik to zielone papryczki chili w połączeniu z trawą cytrynową, czosnkiem, szalotką, imbirem, kolendrą i kminem.

Żółta pasta curry to najłagodniejszy wariant, który akceptują nawet osoby nienawykłe do pikantnych smaków. Przygotowuje się ją również z czerwonych papryczek, jednak ich procentowa zawartość jest niższa. Pozostałe składniki to: szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, galangal, kumin, kolendra oraz - odpowiedzialna za żółte zabarwienie - kurkuma. Mniej popularna i trudniej dostępna jest fioletowa pasta curry: jej skład przypomina recepturę pasty żółtej, jest jednak ostrzejsza dzięki wyższej zawartości papryczek. Nie znajdziemy w niej też kurkumy.

Wiedząc, jak zrobić pastę curry i jakich składników użyć, możemy przygotować ją samodzielnie w domu. Bez problemu jednak kupimy gotowy produkt w dobrze zaopatrzonych supermarketach oraz sklepach z produktami kuchni świata. To doskonały punkt wyjścia do wielu smacznych dań.

Do czego pasuje pasta curry

Pasta curry jest produktem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Pasuje do różnego typu mięs, ryb, owoców morza oraz warzyw jako marynata albo przyprawa. Wystarczy dodać ją do mleka kokosowego bądź zagęszczonego wywaru, by powstał aromatyczny sos z orientalną nutą. To również znakomity dodatek do podsmażonych mięs, bakłażana, dyni, tofu czy krewetek.

Pasta curry stworzy wymarzony duet także z rybami. Można natrzeć nią filet przed usmażeniem albo przygotować przy jej udziale rybny chowder. Z kolei potrawy warzywne doprawione tym aromatycznym dodatkiem nasycą, wspomogą trawienie i rozgrzeją. Ciekawym pomysłem na odmianę polskiej kuchni jest curry z kaszy jaglanej i kurczaka doprawione pastą curry.

Przepisy z pastą curry

Różne rodzaje pasty curry wykorzystywać można do bardzo różnych potraw. Do drobiu szczególnie polecana jest orzeźwiająca pasta curry zielona: wystarczy zamarynować mięso wcześniej lub dodać przyprawę do uduszonej potrawki, aby wydobyć intrygujący smak. Jako uzupełnienie szczególnie polecane są składniki z kuchni azjatyckiej: makaron ryżowy, warzywa i egzotyczne owoce, ryż, mleko kokosowe. Bardzo smaczne będzie także zielone curry z dynią i krewetkami. Przy udziale czerwonej pasty powstanie kurczak z pastą curry lub słodkie ziemniaki z ciecierzycą o ostrej nucie. Żółta pasta to niezbędny składnik curry z ryby lub owoców morza.

Curry wegetariańskie z ciecierzycą wcale nie jest jedyną możliwością na bezmięsną ucztę. Wystarczy dodać pastę curry do startych na tarce i odciśniętych ziemniaków, aby nadać plackom ziemniaczanym orientalny charakter. Specjałem tym wzbogacić można również zupę pomidorową czy zupę marchewkową - już odrobina czerwonej pasty rozgrzeje i doda charakteru jesiennemu obiadowi.

Polecane przepisy