Przepisy bez laktozy

57 przepisów

StockFood- bez-laktozy

Produkty bez laktozy z łatwością można dostać w większości sklepów spożywczych. Co więcej, właściwie nie różnią się ceną od standardowych wyrobów mlecznych. Czym jest laktoza? Czy należy jej unikać? Dowiedz się jak powstaje mleko i inne produkty bez laktozy i poznaj najpopularniejsze przepisy!

 

 

Czym jest laktoza?

Laktoza to złożony cukier, który składa się z dwóch cukrów prostych, takich jak glukoza oraz galaktoza. Nasz organizm trawi laktozę, rozkładając ją na cukry proste za pomocą enzymu, który nazywamy laktazą. Największą ilością tego enzymu charakteryzują się organizmy noworodków i niemowląt. Z biegiem lat stężenie laktazy w jelitach stopniowo się zmniejsza, dlatego przyswajanie i trawienie laktozy staje się dla nas coraz trudniejsze.
Znaczna część dorosłego społeczeństwa cierpi na alaktazję – całkowity brak enzymu laktazy oraz hipolaktazję, czyli znaczny jego niedobór. W wyniku takiego niedoboru, w jelicie grubym laktoza nie rozkłada się, a ulega fermentacji bakteryjnej, w konsekwencji tworząc kwasy i gazy. Następuje wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej, co działa negatywnie na błonę śluzową, prowadząc do przykrych konsekwencji ze strony układu pokarmowego. Jeśli po spożyciu produktów mlecznych obserwujesz u siebie takie objawy jak biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, kolki i nudności, to może oznaczać, że cierpisz na nietolerancję laktozy, a tym samym powinnaś jej unikać.

Czy trzeba unikać laktozy?

Osoby z nabytym niedoborem laktazy nie muszą w 100 procentach rezygnować z mleka. Wyjątek stanowią osoby, u których objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo silne – powinny one zastosować dietę bezlaktozową. Przy nietolerancji laktozy warto unikać cukru znajdującego się w produktach mlecznych, aby uwolnić się od przykrych dolegliwości trapiących układ trawienny. Należy zastosować dietę eliminacyjną, którą można wspomóc także tabletkami zawierającymi laktazę. Z kolei osoby z wrodzoną nietolerancją laktozy bezwzględnie muszą jej unikać przez całe życie, ponieważ nieprzestrzeganie tej zasady może prowadzić nawet do śmierci.

Co można jeść przy nabytej nietolerancji laktozy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ponieważ każdy organizm znosi to inaczej. Trzeba cierpliwie obserwować jego reakcje i indywidualnie określić limit ilości cukru mlecznego, który nam nie zaszkodzi. Zwykle osoby z niedoborem laktazy mogą spożywać od 100 do 200 ml mleka dziennie, nie narażając się na przykre konsekwencje. Osoby te mogą sobie pozwolić także na spożywanie produktów mlecznych poddanych fermentacji, takich jak kefir, jogurt naturalny, kwaśna śmietana, sery pleśniowe i maślanka, gdyż będące ich składową bakterie probiotyczne są producentami laktazy. Takie produkty pomogą również wyrównać niedobory spowodowane wyeliminowaniem wyrobów mlecznych z codziennej diety.

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Mleko bez laktozy produkuje się ze standardowego mleka krowiego, dodając do niego enzym nazywany laktazą. Enzym ten jest odpowiedzialny za prawidłowe trawienie i przyswajanie laktozy, będącą mlecznym cukrem, a dzięki temu na takie mleko mogą skusić się osoby szczególnie wrażliwe na laktozę. Mleko bez laktozy ma nieco inny smak, natomiast większość konsumentów ocenia tę różnicę pozytywie. Mleko bez laktozy jest znacznie słodsze, dlatego doskonale nadaje się do kawy lub przygotowania różnych deserów na jego bazie. Charakterystyczny słodki smak mleka bez laktozy można porównać do smaku napojów roślinnych, na przykład mleka owsianego, mleka ryżowego czy mleka migdałowego. Przez dodanie enzymu laktazy powstają również takie produkty jak jogurt bez laktozy, mleko modyfikowane bez laktozy, lody bez laktozy, ser bez laktozy, masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, a nawet twaróg bez laktozy.

Przepisy bez laktozy

Prawdą jest, że każdy przepis można zmodyfikować, zamieniając standardowe składniki mleczne na łatwo dostępne w sklepach produkty bez laktozy. Jeśli brakuje ci pomysłów, zerknij na zebrane tutaj przepisy na słodkości, takie jak ciasto bez laktozy i glutenu, lody wegańskie z orzechów nerkowca, jaglanka jagodowa. Inne popularne przepisy to na przykład grillowana cykoria lub zupa fasolowa z boczkiem. Nietolerancja laktozy nie wiąże się z dużymi ograniczeniami w jadłospisie, dlatego wciąż bez obaw można szaleć w kuchni!