Przepisy bez laktozy

51 przepisów

Produkty bez laktozy z łatwością można dostać w większości sklepów spożywczych. Co więcej, właściwie nie różnią się ceną od standardowych wyrobów mlecznych. Czym jest laktoza? Czy należy jej unikać? Dowiedz się jak powstaje mleko i inne produkty bez laktozy i poznaj najpopularniejsze przepisy!

 

 

Przepisy bez laktozy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Grillowana cykoria - pomysł na grillowane warzywa

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.

mojegotowanie

Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Czym jest laktoza?

Laktoza to złożony cukier, który składa się z dwóch cukrów prostych, takich jak glukoza oraz galaktoza. Nasz organizm trawi laktozę, rozkładając ją na cukry proste za pomocą enzymu, który nazywamy laktazą. Największą ilością tego enzymu charakteryzują się organizmy noworodków i niemowląt. Z biegiem lat stężenie laktazy w jelitach stopniowo się zmniejsza, dlatego przyswajanie i trawienie laktozy staje się dla nas coraz trudniejsze.
Znaczna część dorosłego społeczeństwa cierpi na alaktazję – całkowity brak enzymu laktazy oraz hipolaktazję, czyli znaczny jego niedobór. W wyniku takiego niedoboru, w jelicie grubym laktoza nie rozkłada się, a ulega fermentacji bakteryjnej, w konsekwencji tworząc kwasy i gazy. Następuje wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej, co działa negatywnie na błonę śluzową, prowadząc do przykrych konsekwencji ze strony układu pokarmowego. Jeśli po spożyciu produktów mlecznych obserwujesz u siebie takie objawy jak biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, kolki i nudności, to może oznaczać, że cierpisz na nietolerancję laktozy, a tym samym powinnaś jej unikać.

Czy trzeba unikać laktozy?

Osoby z nabytym niedoborem laktazy nie muszą w 100 procentach rezygnować z mleka. Wyjątek stanowią osoby, u których objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo silne – powinny one zastosować dietę bezlaktozową. Przy nietolerancji laktozy warto unikać cukru znajdującego się w produktach mlecznych, aby uwolnić się od przykrych dolegliwości trapiących układ trawienny. Należy zastosować dietę eliminacyjną, którą można wspomóc także tabletkami zawierającymi laktazę. Z kolei osoby z wrodzoną nietolerancją laktozy bezwzględnie muszą jej unikać przez całe życie, ponieważ nieprzestrzeganie tej zasady może prowadzić nawet do śmierci.

Co można jeść przy nabytej nietolerancji laktozy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ponieważ każdy organizm znosi to inaczej. Trzeba cierpliwie obserwować jego reakcje i indywidualnie określić limit ilości cukru mlecznego, który nam nie zaszkodzi. Zwykle osoby z niedoborem laktazy mogą spożywać od 100 do 200 ml mleka dziennie, nie narażając się na przykre konsekwencje. Osoby te mogą sobie pozwolić także na spożywanie produktów mlecznych poddanych fermentacji, takich jak kefir, jogurt naturalny, kwaśna śmietana, sery pleśniowe i maślanka, gdyż będące ich składową bakterie probiotyczne są producentami laktazy. Takie produkty pomogą również wyrównać niedobory spowodowane wyeliminowaniem wyrobów mlecznych z codziennej diety.

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Mleko bez laktozy produkuje się ze standardowego mleka krowiego, dodając do niego enzym nazywany laktazą. Enzym ten jest odpowiedzialny za prawidłowe trawienie i przyswajanie laktozy, będącą mlecznym cukrem, a dzięki temu na takie mleko mogą skusić się osoby szczególnie wrażliwe na laktozę. Mleko bez laktozy ma nieco inny smak, natomiast większość konsumentów ocenia tę różnicę pozytywie. Mleko bez laktozy jest znacznie słodsze, dlatego doskonale nadaje się do kawy lub przygotowania różnych deserów na jego bazie. Charakterystyczny słodki smak mleka bez laktozy można porównać do smaku napojów roślinnych, na przykład mleka owsianego, mleka ryżowego czy mleka migdałowego. Przez dodanie enzymu laktazy powstają również takie produkty jak jogurt bez laktozy, mleko modyfikowane bez laktozy, lody bez laktozy, ser bez laktozy, masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, a nawet twaróg bez laktozy.

Przepisy bez laktozy

Prawdą jest, że każdy przepis można zmodyfikować, zamieniając standardowe składniki mleczne na łatwo dostępne w sklepach produkty bez laktozy. Jeśli brakuje ci pomysłów, zerknij na zebrane tutaj przepisy na słodkości, takie jak ciasto bez laktozy i glutenu, lody wegańskie z orzechów nerkowca, jaglanka jagodowa. Inne popularne przepisy to na przykład grillowana cykoria lub zupa fasolowa z boczkiem. Nietolerancja laktozy nie wiąże się z dużymi ograniczeniami w jadłospisie, dlatego wciąż bez obaw można szaleć w kuchni!

Artykuły powiązane

"Jem świadomie" Viktoriya Popin
21.11.2020

"Odczarowuję produkty spożywcze!"- rozmowa z Viktoriyą Popin, autorką książki "Jem świadomie.100 przepisów na domowe przysmaki"

Viktoriya Popin to ukraińska blogerka tworząca stronę Picante Cooking. Na Ukrainie opublikowała książkę, która przekonała niedowiarków, że wiele przysmaków wcale nie trzeba kupować, a można samodzielnie wykonać w zaciszu kuchni. W październiku książka "Jedz świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki" miała swoją ogólnopolską premierę. Zapytaliśmy autorkę, czym różni się kuchnia polska od ukraińskiej, jakie znaczenie ma bycie odpowiedzialnym konsumentem oraz jakie dania kuchni ukraińskiej, chciałaby szczególnie rozpowszechnić.

Mleko owsiane
22.08.2020

Jak zrobić mleko owsiane? Oto prosty sposób

Mleko roślinne jest niezbędnym elementem kuchni wegańskiej. Mleko owsiane to jedna z alternatyw, szybka i prosta w przygotowaniu. Mleko owsiane powstaje z namoczonych płatków owsianych z dodatkiem cukru, miodu i szczypty ulubionych przypraw. Pomimo że mleko owsiane może wydawać się egzotyczne to można wykorzystywać je w tradycyjny sposób. Sprawdziliśmy, co warto wiedzieć o mleku owsianym.

Bez laktozy, bez problemu z cholesterolem - co jeść zamiast klasycznego nabiału?
17.08.2020

Bez laktozy, bez problemu z cholesterolem - co jeść zamiast klasycznego nabiału?

Coraz częściej na półkach sklepowych widać produkty bez laktozy. Wśród nich znajdują się sery, mleka, twarogi oraz masło. Ma to pomóc osobom, które nie mają w organizmie enzymu laktaza. Chcąc iść dalej i zadbać dodatkowo o zdrowe serce, możemy sięgnąć po produkty niezawierające cholesterolu. Oto 4 zamienniki klasycznego nabiału.

Margaryna do zadań specjalnych
12.08.2020

Margaryna do zadań specjalnych. Od dania głównego po desery

W ostatnich latach margaryna była źle postrzegana przez społeczeństwo. Uważano ją za produkt gorszy niż masło. Jednak babcie i mamy nie zważały na to i niestrudzenie przygotowywały ciasta i słodkości na bazie margaryny. Współcześnie możemy wybierać pomiędzy różnymi rodzajami margaryny, które nie odchudzą kieszeni, a nawet posłużą nam na zdrowie. Podpowiadamy, co przygotować na bazie margaryny.

Mleko ryżowe - jak zrobić?
28.07.2020

Jak zrobić mleko ryżowe? Potrzebne są tylko 3 składniki

Mleko ryżowe to jeden z coraz popularniejszych produktów kuchni roślinnej. Domowe mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób zastanawia się, czy mleko ryżowe jest zdrowe. Zdradzamy, do czego używać mleko ryżowe i jak zrobić mleko ryżowe.

Paneer - ser panir
31.03.2020

Ser paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać panir

Co to jest paneer? To twaróg o lekko cytrusowym smaku i aromacie. Chętnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej – znajdziemy go w składzie wielu tamtejszych potraw. Paneer bez większego trudu przygotujemy samodzielnie w domu. W cyklu „Smak” podpowiadamy, jak włączyć paneer do jadłospisu.

VegeMiasto
21.08.2019

VegeMiasto – wegańska moc roślin

Kuchnia roślinna, bez laktozy i glutenu to obecnie nic strasznego. Od kilku lat potwierdza to warszawska restauracja bistro VegeMiasto mieszcząca się przy Alejach Solidarności 60A. Każdy kto chce choć spróbować nowych smaków z roślinami w roli głównej, powinien tam zajrzeć. My testowaliśmy kilka pyszności i prezentujemy je w cyklu „Smaczne miejsca”.

5_najlepszych_mlek_roslinnych_g
31.01.2018

5 najlepszych mlek roślinnych

Orzechowe, kokosowe, owsiane... mleko roślinne to doskonała alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jak przygotować je samemu?

Czy wiesz, co kupujesz?
20.11.2017

Czy wiesz, co kupujesz?

Wybieraj świadomie produkty mleczne!