Kuchnia wegetariańska

8687 przepisów

Kuchnia wegetariańska w ostatnim czasie mocno zyskała na popularności. Dania bez mięsa są zdrowe dla nas, ale i dobre dla środowiska. Podczas ich przygotowywania najlepiej korzystać z warzyw z lokalnego warzywniaka – mamy wtedy pewność, że są w pełni naturalne. Kuchnia wegetariańska oferuje nam dużo możliwości. Muszle faszerowane podgrzybkami i zapiekane w beszamelu, kiszony kalafior czy lazania warzywna z farszem z cukinii to tylko niektóre propozycje. Kuchnia wegetariańska nie wyłącza produktów odzwierzęcych, więc w przepisach znajdziemy jajka, sery, masło czy śmietanę. Sprawdźcie sami - kuchnia wegetariańska jest smaczna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska - nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
Kuchnia wegetariańska to nie tylko modny trend kulinarny. Warto przejść na dietę wegetariańską z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że kuchnia wegetariańska jest zdrowa. Naukowcy od jakiegoś już czasu twierdzą, że spożywanie mięsa kilka razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na różne choroby. Tymczasem kuchnia wegetariańska bez problemu może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych – wystarczy tylko, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana. Kuchnia wegetariańska jest także ukłonem w stronę środowiska. Ekolodzy alarmują, że produkcja mięsa jest bardzo szkodliwa. Jedząc smaczne i kolorowe dania w gruncie rzeczy działamy więc zarówno na korzyść swoją, jak i całej planety.

Artykuły powiązane

burger
04.02.2020

Co jak nie mięso? Najlepsze wegańskie zamienniki

Jednym z postanowień noworocznych wielu Polaków jest, zgodnie z badaniami, ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Tradycyjny obiad, w którym kotlet grał główną rolę obok ziemniaków i surówki odchodzi do lamusa. Chcemy jeść więcej warzyw, a mięso czymś zastąpić. No właśnie – czym? Oto roślinne zamienniki, które są po prostu smaczne!

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej
30.12.2019

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej – rozmowa z promotorką zdrowego odżywia

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka, prowadząca cykl Naturalnie w Dzień Dobry TVN oraz promotorka odżywiania w zgodzie z naturą. Dzięki jej poradom przypominamy sobie zasadę, że jedzenia ma być lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem. W rozmowie z nami w ramach cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała, o powrocie do korzeni w kuchni, o znaczeniu naturalności w codziennym życiu oraz o różnicy między naturalnym a przetworzonym produktem.

marta_dymek
14.12.2019

Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień

Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.

weganskie-slider
10.12.2019

Wegańskie święta - porady i tradycje Wegan Nerd

Co to jest kala namak, dlaczego warto świętować Chrismukę i jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Alicja Rokicka, znana w sieci jako Wegan Nerd, opowiada o swoich wegańskich zwyczajach i trikach prosto z książki "Świętujemy".

Trendy kulinarne 2020
09.12.2019

Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia

Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Prezentownik 2019 - książki o ekologii
26.11.2019

Prezentownik 2019 – książki o ekologicznym stylu życia

Książki o kuchni roślinnej i ekologicznym stylu życia podbijają półki księgarń i przestrzenie sklepów internetowych. Jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwego wpływu człowieka na środowisko i chcemy drobnymi decyzjami zmieniać świat. W naszym prezentowniku zebraliśmy najciekawsze książki, które pomogą wam w zielonej rewolucji.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

katarzyna błażejewska-stuuhr
31.10.2019

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – kwestionariusz kulinarny

W kulinarnym świecie znana jest ze zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. Chce, żebyśmy jedli zdrowo, ale jednocześnie smacznie i przekonuje, że wcale nie jest to trudne. W cyklu Człowiek od kuchni Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada nam o swoich inspiracjach i ulubionym comfort food.