Kuchnia wegetariańska

8746 przepisów

Kuchnia wegetariańska w ostatnim czasie mocno zyskała na popularności. Dania bez mięsa są zdrowe dla nas, ale i dobre dla środowiska. Podczas ich przygotowywania najlepiej korzystać z warzyw z lokalnego warzywniaka – mamy wtedy pewność, że są w pełni naturalne. Kuchnia wegetariańska oferuje nam dużo możliwości. Muszle faszerowane podgrzybkami i zapiekane w beszamelu, kiszony kalafior czy lazania warzywna z farszem z cukinii to tylko niektóre propozycje. Kuchnia wegetariańska nie wyłącza produktów odzwierzęcych, więc w przepisach znajdziemy jajka, sery, masło czy śmietanę. Sprawdźcie sami - kuchnia wegetariańska jest smaczna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska - nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
Kuchnia wegetariańska to nie tylko modny trend kulinarny. Warto przejść na dietę wegetariańską z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że kuchnia wegetariańska jest zdrowa. Naukowcy od jakiegoś już czasu twierdzą, że spożywanie mięsa kilka razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na różne choroby. Tymczasem kuchnia wegetariańska bez problemu może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych – wystarczy tylko, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana. Kuchnia wegetariańska jest także ukłonem w stronę środowiska. Ekolodzy alarmują, że produkcja mięsa jest bardzo szkodliwa. Jedząc smaczne i kolorowe dania w gruncie rzeczy działamy więc zarówno na korzyść swoją, jak i całej planety.

Artykuły powiązane

tradycyjna kuchnia polska
25.09.2020

Wege kuchnia jak u babci. "Wegańska kuchnia polska" to książka, która łączy pokolenia

Tradycyjne polskie pierogi, gołąbki, gulasze i pasztety w wersji wege? Ta książka udowadnia, że w kuchni wszystko jest możliwe. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Kuchnia bez mięsa - Jestem Wege / Wydanie Specjalne Moje Gotowanie
19.09.2020

Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!

Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!

trendy kulinarne na 2021 rok
19.09.2020

Jak będzie smakował 2021? Kulinarne trendy na nadchodzący rok

Co roku obserwujemy nowe trendy kulinarne. Jedne z nich przyjmują się na stałe, podczas gdy inne są typowo sezonowe. Co będziemy jeść w przyszłym roku? Jakie nowości kulinarne wkroczą na rynek? Czym zaskoczą nas restauracje? Oto prognozy kulinarne na rok 2021.

dynia_hokkaido
04.09.2020

Dynia Hokkaido – idealna do wegetariańskich dań

Jedna z najmniejszych hodowanych odmian dyni ma jednocześnie najwięcej smaku i zastosowań w kuchni roślinnej. Jesienią staje się ulubionym warzywem wegetarian oraz osób dbających o zdrową dietę.

Yuba - skórka z tofu
02.09.2020

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

Sól wędzona
26.08.2020

Sól wędzona – do czego ją używać i jak zrobić w domu?

Sól wędzona jest bardzo cenna i wartościowa w kuchni roślinnej. Wędzona sól powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, zapach soli niezwykle przypomina mięso. Stąd jej popularność w daniach nawiązujących do tradycyjnych potraw. Przedstawiamy najczęstsze zastosowanie soli wędzonej.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

mięso
14.08.2020

Polacy jedzą o 20% mniej mięsa niż rok temu? Okazuje się, że to błędne dane

Nowy raport GUS nie pozostawiał złudzeń – spożycie mięsa spada i to w zaskakującym tempie! Przyczyniło się do tego wiele współczesnych zjawisk, między innymi coraz większa dostępność wegetariańskich i wegańskich zamienników mięsa. Dlaczego jeszcze Polacy coraz chętniej rezygnują z mięsa? I jak wygląda spożycie innych produktów spożywczych w naszym kraju?

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Ekologiczne rozwiązania do kuchni
25.07.2020

3 rozwiązania, które sprawią, że kuchnia będzie bardziej eko

Moda na ekologiczne rozwiązania w domu trwa od kilku lat i cały czas nabiera tempa. Już małe zmiany mogą sprawić, że również Wy przyczynicie się do pozytywnych zmian w naszym środowisku. Nie marnujcie ani chwili i dołączcie do walki o naszą planetę. Zacznijcie od kuchni! Przygotowaliśmy dla Was trzy propozycje rozwiązań, które możecie zastosować u siebie w domu i sprawić, że Wasza kuchnia stanie się bardziej ekologiczna i przyjazna otoczeniu.