Kuchnia wegetariańska

8666 przepisów

Kuchnia wegetariańska w ostatnim czasie mocno zyskała na popularności. Dania bez mięsa są zdrowe dla nas, ale i dobre dla środowiska. Podczas ich przygotowywania najlepiej korzystać z warzyw z lokalnego warzywniaka – mamy wtedy pewność, że są w pełni naturalne. Kuchnia wegetariańska oferuje nam dużo możliwości. Muszle faszerowane podgrzybkami i zapiekane w beszamelu, kiszony kalafior czy lazania warzywna z farszem z cukinii to tylko niektóre propozycje. Kuchnia wegetariańska nie wyłącza produktów odzwierzęcych, więc w przepisach znajdziemy jajka, sery, masło czy śmietanę. Sprawdźcie sami - kuchnia wegetariańska jest smaczna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska - nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
Kuchnia wegetariańska to nie tylko modny trend kulinarny. Warto przejść na dietę wegetariańską z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że kuchnia wegetariańska jest zdrowa. Naukowcy od jakiegoś już czasu twierdzą, że spożywanie mięsa kilka razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na różne choroby. Tymczasem kuchnia wegetariańska bez problemu może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych – wystarczy tylko, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana. Kuchnia wegetariańska jest także ukłonem w stronę środowiska. Ekolodzy alarmują, że produkcja mięsa jest bardzo szkodliwa. Jedząc smaczne i kolorowe dania w gruncie rzeczy działamy więc zarówno na korzyść swoją, jak i całej planety.

Artykuły powiązane

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

katarzyna błażejewska-stuuhr
31.10.2019

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – kwestionariusz kulinarny

W kulinarnym świecie znana jest ze zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. Chce, żebyśmy jedli zdrowo, ale jednocześnie smacznie i przekonuje, że wcale nie jest to trudne. W cyklu Człowiek od kuchni Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada nam o swoich inspiracjach i ulubionym comfort food.

weganskie-lider
18.10.2019

Wege przepisy - sprawdzamy nowości wydawnicze jesień 2019

Wegetariańska kuchnia i przepisy na warzywa podbijają polskie stoły. Coraz częściej ograniczamy ilość mięsa w diecie, stawiając na wartościowe posiłki na bazie kasz, strączków, nabiału i warzyw. Niektórzy idą o krok dalej - kuchnia wegańska, czyli wyłączenie produktów pochodzenia zwierzęcego ma coraz więcej fanów. I to widać w trendach na książki kulinarne. Na rynku regularnie pojawiają się nowości wydawnicze pełne wege przepisów. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przeglądamy najnowsze pozycje.

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Tahini
15.09.2019

Tahini - pasta sezamowa nie tylko dla wegetarian

Tahini to jedna z tych rzeczy, którą każdy powinien mieć w kuchni. Będzie idealnym dodatkiem do sosu, zrobimy z niej humus, wykorzystamy do deserów. Tahini sprawdzi się nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Gotową pastę kupicie w sklepach, ale możecie też przygotować ją sami w domu. Tahini jest pyszna!

Jak zrobić leczo w wersji wege
13.08.2019

Leczo w wersji wegetariańskiej

Zobacz krok po kroku, jak przygotować leczo w wersji wegetariańskiej. Pełen smak sezonowych warzyw sprawdzi się na obiad lub kolację.

Kalafior to król, Leanne Kitchen
26.07.2019

Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian

Kuchnia roślina to nie tylko ta wege. To poszukiwanie wyjątkowych walorów smakowych warzyw i ich jak najlepsze wykorzystanie. Każdego dnia! Polska kuchnia nie słynie z kreatywnego podejścia do nich, więc chętnie sięgamy po inspiracje, gdzie tylko się da. Oto książki, które podpowiadają nam, co dobrego ugotować z warzyw.

Leczo z cukinii i papryki
22.07.2019

Znajdź swój przepis na leczo - z cukinii, wegetariańskie, tradycyjne?

Leczo jest pełne sezonowych warzyw - pachnącej papryki, soczystych pomidorów, a czasem także delikatnej cukinii. To wyjątkowo sezonowe danie - latem jest tanie i pyszne, bo warzywa są wtedy najlepszej jakości. Mięsożercy robią je na smalcu i dodają kiełbasę, ale spokojnie - wersja wege też jest świetna!

Warzywa z grilla
01.06.2019

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?