Wykwintny kompot z suszu

Wykwintny kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, aby w przyszłym roku było równie obficie przy wigilijnym stole. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. Kompot wigilijny jest w wielu domach już tradycją – nic dziwnego! Przygotowanie go jest wręcz banalne, a smak podbija serca (i podniebienia) większości gości przy świątecznym stole.

dodany przez: mojegotowanie

Napoje kompot

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 281 głosów)


Kroki przygotowania:

  • suszone owoce 1.

    Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Całość odstawić na minimum 3–4 godziny, można też odstawić je na całą noc. Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców.

  • kompot-z-suszu-przepis 2.

    Wrzucić korę cynamonu i goździki. Całość gotować w wodzie, w której moczyły się owoce, na małym ogniu około 25 minut. Należy uważać, by owoce się nie rozpadły. Gotowy kompot wigilijny, gdy lekko przestygnie, doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Kalorie: 300

Porady

  • Do kompotu z suszu należy wybierać owoce suszone. Owoce wędzone mają charakterystyczny posmak, który nie wszystkim odpowiada.
  • Jakie morele wybrać? W sklepach możemy dostać morele naturalnie suszone (o ciemniejszym kolorze) oraz morele siarkowane (o intensywnie pomarańczowej barwie). Oczywiście lepiej wybierać te suszone naturalnie.
  • Owoce bardzo pęcznieją podczas gotowania. Warto pamiętać, aby gotując kompot wigilijny wybrać wystarczająco duży garnek.
  • Nie warto dosładzać kompotu z suszu zaraz po ugotowaniu. Owoce będą oddawać swój smak powoli, a napój będzie zyskiwał na smaku z każdą godziną.
  • Jeśli chcemy, aby kompot wigilijny był słodki warto sięgnąć po naturalne słodziki – miód oraz daktyle.
  • Kompot wigilijny można podać z aromatycznymi dodatkami – goździkami, skórką z pomarańczy, goździkami, imbirem czy laską cynamonu. Dodadzą one temu napojowi wyrazistego charakteru.
     

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

 

 

Notka redakcyjna

Kompot z suszu – tradycja

Kompot z suszu to tradycyjny napój, który wielu osobom nieodłącznie kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia. Dawniej był on pity nie tylko w okresie świąt, a właściwie przez cały sezon jesienno-zimowy. Zarówno chłopi, jak i szlachcice, pili kompot z owoców suszonych na słońcu po letnich zbiorach. Suszenie i wędzenie było dobrą metodą konserwacji żywności. Nie dziwi więc, że tradycyjnie kompot wigilijny składa się z trzech, najbardziej popularnych, polskich owoców: śliwki, gruszki i jabłka. Podczas wigilijnej wieczerzy słodki kompot z suszu był podawany na sam koniec posiłku.

Jak zrobić kompot z suszu?

Tradycyjny kompot z suszu składa się z suszonych śliwek, gruszek oraz jabłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wypróbować inne zestawy owoców. Do tych wyżej wymienionych można dodać z powodzeniem wędzone śliwki, morele, żurawinę, daktyle. Gotowanie kompotu z suszu jest jednym z najprostszych przepisów, jakie pojawiają się w kuchni. Wspólne przygotowanie kompotu z suszu może być dobrym pomysłem na wspólne gotowanie z najmłodszymi pociechami, które chcą pomóc w przygotowaniach przed Bożym Narodzeniem. Dzieci mogą poznać wtedy smaki i faktury suszonych owoców oraz aromaty wonnych przypraw. 

Jak przygotować kompot z suszu? Wystarczy wszystkie owoce włożyć do dużego garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, by susz mógł napęcznieć. Po tym czasie dodać wybrane przyprawy i całość gotować na małym ogniu. Należy pilnować, aby owoce nie rozpadły się. Dzięki temu kompot wigilijny będzie klarowny. Przed przelaniem napoju do salaterki można jeszcze przecedzić napój przez sitko. Ugotowany susz wigilijny świetnie sprawdzi się jako deser – wielu osobom zasmakują same owoce serwowane w osobnej miseczce obok szklanki kompotu. Owoce z suszu można też wykorzystać do przygotowania porannej owsianki lub jako dodatek do ciasta.

Kiedy gotować kompot z suszu?

Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niego, a smak kojarzy im się z dzieciństwem. Z tego powodu kompot wigilijny jest najczęściej gotowany właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak jedyny dobry czas na jego przyrządzenie. Składniki są bez problemu dostępna w każdym sklepie przez cały rok. Zimą kompot z suszu może zachwycać korzennymi aromatami, a latem chłodzić w upalne dni. 

Kiedy gotować kompot z suszu w okresie przedświątecznym? Kompot wigilijny nie może tygodniami czekać w lodówce, jednak spokojnie może być ugotowany dzień wcześniej i trzymany na balkonie. Warto tutaj podkreślić, że napój ten zyskuje głębszego, słodszego smaku z każdą godziną po ugotowaniu.

Ile gotować kompot z suszu?

Gotowanie kompotu z suszu nie trwa długo – wystarczy koło 20 minut, aby móc cieszyć się pysznym napojem. Dobrze przy tym co jakiś czas kontrolować zawartość garnka, aby owoce się nie rozgotowały i nie rozpadły. Znacznie więcej czasu zajmuje jednak namoczenie suszu wigilijnego. Owoce suszone na kompot powinny stać w wodzie minimum 3-4 godziny. Najlepiej, jeśli mogą namaczać się przez noc. Dobrze pamiętać jednak, że im dłużej moczymy owoce, tym krócej powinny się gotować.

Warto mieć świadomość, gdy gotujemy kompot z suszu, ile może stać? Kompot wigilijny może stać w lodówce bez problemu do 3 dni. Jeśli chcemy zachować go na później, warto przelać kompot wigilijny poddać procesowi pasteryzacji. Można zrobić to bardzo prosto – wystarczy jeszcze gorący kompot przelać do czystych słoiczków i zakręcić. Pod wpływem temperatury wieczko się zassie.

O tym, jak w inny sposób można pasteryzować słoiki z przetworami, można przeczytać w tym artykule.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy