Wykwintny kompot z suszu

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 3–4 Godziny Gotowanie: 30 minut Porcja: 245 kcal Składniki na 8 porcji

Napoje

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
245 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 259 głosów)

Składniki:

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.
  • Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.
  • Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.
  • Zobacz tez: Kompot na Wieczerzę
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 245

Porady

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy