Kompot z suszu

Ocena:

4.24 (289)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, by przyszłoroczna kolacja była równie obfita. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. W wielu domach kompot wigilijny jest już tradycją – nic dziwnego! Przygotowanie go jest wręcz banalne, a smak podbija serca (i podniebienia) większości gości przy świątecznym stole.

Składniki:

  • suszone jabłka  150 g

  • suszone morele  100 g

  • suszone śliwki  200 g

  • suszone gruszki  500 g

  • goździki  5 szt.

  • cynamon  1 szt.

  • pomarańcze  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

Kompot z suszu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakalie do kompotu z suszu: Owoce płuczemy na dużym sitku pod bieżącą, zimną wodą.

    Kompot z suszu
  • Krok 2:

    Moczenie suszu: Przekładamy je do dużego garnka (przyda się większy, ponieważ owoce znacznie pęcznieją. Dodajemy laskę cynamonu (jeśli używamy w proszku, to dodajemy go później) i goździki, zalewamy 3 litrami wody i odstawiamy do na napęcznienia na minimum 30 minut. Najlepszy smak kompot z suszu zyska, kiedy namoczymy owoce przez całą noc.

    Owoce
  • Krok 3:

    Gotowanie kompotu:  Nie zmieniając wody na kompot wigilijny, wstawiamy garnek z namoczonymi owocami na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy przez 10 minut (czas może się wydłużyć nawet do 30 minut), owoce powinny być miękkie, ale powinny zachować swoją strukturę. Nie powinny się rozpadać. 

    Gotowanie owoców
  • Krok 4:

    Doprawianie kompotu: Pod koniec dodajemy cynamon, jeśli nie była wcześniej dodana laska. Dolewamy sok z pomarańczy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

    Sok pomarańczowy
  • Krok 5:

    Serwowanie kompotu: Z podanych proporcji powinno nam wyjść ok. 1,5 litra kompotu. Przelewamy go do szklanego, przezroczystego dzbanka. Może być czysty, bez owoców, można trochę przełożyć ich z garnka i w ten sposób podawać.

    Kompot - owoce

Porady

  • Do kompotu z suszu lepiej wybierać owoce suszone. Wędzone mają charakterystyczny posmak, który nie wszystkim odpowiada - jeśli jednak go lubicie, polecamy - jak w wideo - użyć 100 g suszonych jabłek i 50 g wędzonych jabłek.
  • Jakie morele wybrać? W sklepach możemy dostać morele naturalnie suszone (o ciemniejszym kolorze) oraz morele siarkowane (o intensywnie pomarańczowej barwie). Oczywiście lepiej wybierać te suszone naturalnie, bo są zdrowsze.
  • Owoce bardzo pęcznieją podczas gotowania. Warto pamiętać, by gotując kompot wigilijny wybrać wystarczająco duży garnek.
  • Nie warto dosładzać kompotu z suszu zaraz po ugotowaniu. Owoce będą oddawać swój smak powoli, a napój będzie zyskiwał na smaku z każdą godziną.
  • Jeśli chcemy, by kompot wigilijny był słodki warto sięgnąć po naturalne słodziki – miód lub dodać do gotowania daktyle.
  • Kompot z suszonych owoców można podać z aromatycznymi dodatkami – goździkami, skórką z pomarańczy, goździkami, imbirem czy laską cynamonu. Dodadzą one temu napojowi wyrazistego charakteru.
  • Przed przelaniem napoju do dzbanka można jeszcze przecedzić go przez sitko, żeby był bardziej klarowny.
  • Ugotowany susz wigilijny świetnie sprawdzi się jako deser – wielu osobom zasmakują same owoce serwowane w osobnej miseczce obok szklanki kompotu. Owoce z suszu można też wykorzystać do przygotowania porannej owsianki lub jako dodatek do ciasta, np. do keksa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z suszu – tradycja

Kompot z suszu to tradycyjny napój, który wielu osobom nieodłącznie kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia. Dawniej był on pity nie tylko w okresie świąt, a właściwie przez cały sezon jesienno–zimowy. Zarówno chłopi, jak i szlachcice, pili kompot z owoców suszonych na słońcu po letnich zbiorach. Suszenie i wędzenie było dobrą metodą konserwacji żywności. Nie dziwi więc, że tradycyjnie kompot wigilijny składa się z trzech, najbardziej popularnych, polskich owoców: śliwek, gruszek i jabłek. Podczas wigilijnej wieczerzy był podawany na sam koniec posiłku.

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Jak zrobić kompot z suszu?

Tradycyjny kompot z suszu składa się z suszonych śliwek, gruszek oraz jabłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wypróbować inne zestawy owoców. Do tych wyżej wymienionych można dodać z powodzeniem wędzone śliwki, morele, żurawinę, daktyle. Gotowanie kompotu z suszu jest jednym z najprostszych przepisów, jakie pojawiają się w kuchni. Przygotowanie kompotu z suszu może być dobrym pomysłem na wspólne gotowanie z najmłodszymi pociechami, które chcą pomóc w przygotowaniach przed Bożym Narodzeniem. Dzieci mogą poznać wtedy smaki i faktury suszonych owoców oraz aromaty wonnych przypraw.

Kiedy gotować kompot z suszu?

Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niego, a smak kojarzy im się z dzieciństwem. Z tego powodu najczęściej jest gotowany właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak jedyny dobry czas na jego przyrządzenie. Składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie przez cały rok. Zimą kompot z suszu może zachwycać korzennymi aromatami, a latem chłodzić w upalne dni.

Kiedy gotować kompot z suszonych owoców w okresie przedświątecznym? Kompot wigilijny nie może tygodniami czekać w lodówce, jednak spokojnie może być ugotowany dzień wcześniej i trzymany w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to 3 dni. Warto tutaj podkreślić, że napój ten zyskuje głębszego, słodszego smaku z każdą godziną po ugotowaniu. Można też przygotować go wcześniej i zapasteryzować w słoikach. Jeśli chcemy zachować go na później, warto przelać kompot wigilijny poddać procesowi pasteryzacji. Można zrobić to bardzo prosto – wystarczy jeszcze gorący kompot przelać do czystych słoiczków i zakręcić. Pod wpływem temperatury wieczko się zassie.

O tym, jak w inny sposób można pasteryzować słoiki z przetworami, można przeczytać w tym artykule.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne