Wykwintny kompot z suszu

Wykwintny kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, aby w przyszłym roku było równie obficie przy wigilijnym stole. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. 

Napojekompot

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
245.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 276 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców.
  • 2.Wrzucić korę cynamonu i goździki., Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły.
  • 3.Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Kalorie: 245.00

Porady

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

W przepisie użyto suszone morele, jabłka, gruszki, figi oraz wędzone i suszone śliwki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy