Kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, by przyszłoroczna kolacja była równie obfita. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. W wielu domach kompot wigilijny jest już tradycją – nic dziwnego! Przygotowanie go jest wręcz banalne, a smak podbija serca (i podniebienia) większości gości przy świątecznym stole.
iStock
Susz na kompot: suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Całość odstawić na minimum 3–4 godziny, można też odstawić je na całą noc. Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców.
Przyprawy i gotowanie: wrzucić korę cynamonu (lub cynamon mielony) i goździki. Całość gotować w wodzie, w której moczyły się owoce, na małym ogniu około 25 minut. Należy uważać, by owoce się nie rozpadły. Gotowy kompot wigilijny, gdy lekko przestygnie, doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do dzbanka, karafki lub szklanek.
Kalorie: 300
Porady
- Do kompotu z suszu lepiej wybierać owoce suszone. Wędzone mają charakterystyczny posmak, który nie wszystkim odpowiada.
- Jakie morele wybrać? W sklepach możemy dostać morele naturalnie suszone (o ciemniejszym kolorze) oraz morele siarkowane (o intensywnie pomarańczowej barwie). Oczywiście lepiej wybierać te suszone naturalnie, bo są zdrowsze.
- Owoce bardzo pęcznieją podczas gotowania. Warto pamiętać, by gotując kompot wigilijny wybrać wystarczająco duży garnek.
- Nie warto dosładzać kompotu z suszu zaraz po ugotowaniu. Owoce będą oddawać swój smak powoli, a napój będzie zyskiwał na smaku z każdą godziną.
- Jeśli chcemy, by kompot wigilijny był słodki warto sięgnąć po naturalne słodziki – miód lub dodać do gotowania daktyle.
- Kompot z suszonych owoców można podać z aromatycznymi dodatkami – goździkami, skórką z pomarańczy, goździkami, imbirem czy laską cynamonu. Dodadzą one temu napojowi wyrazistego charakteru.
- Przed przelaniem napoju do dzbanka można jeszcze przecedzić go przez sitko, żeby był bardziej klarowny.
- Ugotowany susz wigilijny świetnie sprawdzi się jako deser – wielu osobom zasmakują same owoce serwowane w osobnej miseczce obok szklanki kompotu. Owoce z suszu można też wykorzystać do przygotowania porannej owsianki lub jako dodatek do ciasta, np. do keksa.
Kompot z suszu to tradycyjny napój, który wielu osobom nieodłącznie kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia. Dawniej był on pity nie tylko w okresie świąt, a właściwie przez cały sezon jesienno–zimowy. Zarówno chłopi, jak i szlachcice, pili kompot z owoców suszonych na słońcu po letnich zbiorach. Suszenie i wędzenie było dobrą metodą konserwacji żywności. Nie dziwi więc, że tradycyjnie kompot wigilijny składa się z trzech, najbardziej popularnych, polskich owoców: śliwek, gruszek i jabłek. Podczas wigilijnej wieczerzy był podawany na sam koniec posiłku.
Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!
Tradycyjny kompot z suszu składa się z suszonych śliwek, gruszek oraz jabłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wypróbować inne zestawy owoców. Do tych wyżej wymienionych można dodać z powodzeniem wędzone śliwki, morele, żurawinę, daktyle. Gotowanie kompotu z suszu jest jednym z najprostszych przepisów, jakie pojawiają się w kuchni. Przygotowanie kompotu z suszu może być dobrym pomysłem na wspólne gotowanie z najmłodszymi pociechami, które chcą pomóc w przygotowaniach przed Bożym Narodzeniem. Dzieci mogą poznać wtedy smaki i faktury suszonych owoców oraz aromaty wonnych przypraw.
Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niego, a smak kojarzy im się z dzieciństwem. Z tego powodu najczęściej jest gotowany właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak jedyny dobry czas na jego przyrządzenie. Składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie przez cały rok. Zimą kompot z suszu może zachwycać korzennymi aromatami, a latem chłodzić w upalne dni.
Kiedy gotować kompot z suszonych owoców w okresie przedświątecznym? Kompot wigilijny nie może tygodniami czekać w lodówce, jednak spokojnie może być ugotowany dzień wcześniej i trzymany w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to 3 dni. Warto tutaj podkreślić, że napój ten zyskuje głębszego, słodszego smaku z każdą godziną po ugotowaniu. Można też przygotować go wcześniej i zapasteryzować w słoikach. Jeśli chcemy zachować go na później, warto przelać kompot wigilijny poddać procesowi pasteryzacji. Można zrobić to bardzo prosto – wystarczy jeszcze gorący kompot przelać do czystych słoiczków i zakręcić. Pod wpływem temperatury wieczko się zassie.
O tym, jak w inny sposób można pasteryzować słoiki z przetworami, można przeczytać w tym artykule.
Komentarze