Dania na każdy posiłek
10 kolekcji przepisów
24901 przepisów

Człowiek w ciągu dnia spożywa co najmniej trzy główne posiłki, nie licząc przekąsek czy deserów. Każdy posiłek powinien być zdrowy i odpowiednio zbilansowany. Ważne, żebyśmy jedli dużo warzyw, ale jednocześnie nie rezygnowali z takich przyjemności jak pizza czy burgery. Kluczem do zdrowego odżywiania jest w końcu równowaga.
W naszej galerii znajdziecie przepisy na posiłki domowe: śniadania, obiady i kolacje, ale nie tylko. Są tu też dania do pracy czy dania do szkoły, a także mnóstwo pomysłów na przekąski!
Jaki posiłek gotujesz?

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.
Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Sernik z białą czekoladą i żurawiną jest słodki i kremowy. Odpowiednio mokry, o gładkiej konsystencji z przebijającymi się kwaśnymi nutami smakowymi – taki jest sernik z białą czekoladą i żurawiną. Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki. Wielki powrót” Doroty Świątkowskiej.
Sernik z białą czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą to propozycja duetu Dziewczyny z wypiekami - Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat - prosto z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" z wydawnictwa Burda Książki. Ciasteczka z masłem orzechowym kuszą ciekawym smakiem orzechów, a dodatek białej czekolady doda im słodyczy, z kolei słone precelki lub paluszki - charakterystycznego, smakowitego kontrastu.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Dorada po tajsku to danie o orientalnym rodowodzie.Apetyczny wygląd ryby równocześnie zachwyca smakiem. Dorada po tajsku to przepis, który otworzy na nowe smaki. Przepis na doradę po tajsku pochodzi z książki "Zawierucha w kuchni" autorstwa Grzegorza Zawieruchy.
Dorada po tajsku

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat
Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
Naleśniki z bananami

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!
Kompot z winogron

Pieczona papryka o lekko wędzonym smaku i zapachu to znakomita samodzielna przekąska, składnik sałatek, a także produkt do faszerowania serem czy ryżem. Jest to pyszny dodatek do dań - papryka pieczona zmiksowana będzie podstawą wspaniałego chłodnika lub sosu do mięs i ryb. Pieczona papryka może być upieczona w większej ilości i przechowywana w słoikach z oliwą, wtedy nabierze nowego, ciekawego smaku
Papryka pieczona

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow
Artykuły powiązane
Jagna Niedzielska i jej zero waste Smaczne Historie [PODCAST]
W cyklu "Smaczne historie"Jagna Niedzielska opowiada o tym, jak łatwo być zero waste, bo marnowanie po prostu się nie opłaca. Podpowiada też, gdzie warto zaopatrywać się w ulubione warzywa i owoce i jak miło zacząć dzień w kuchni. Zapraszamy do słuchania!
Fotografia kulinarna w praktyce. Porady Delicious Place by Natalia
Jak fotografować jedzenie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym cyklu "Fotografia kulinarna w praktyce". Apetyczny kadr zupy, ciasta czy przekąski to coś, nad czym każdy zawiesi wzrok. Tym razem o swojej pasji fotografowania opowiada Natalia Bogubowicz. Autorka Delicious Place by Natalia to fotografka kulinarna i miłośniczka gotowania. Podpowiada m.in. jak zrobić najlepsze zdjęcia jednogarnkowego lecza, jak pokonać wyzwanie fotografowania świeżych produktów i dlaczego warto mieć w domowym studio styropian.
Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy
Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.
Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety
Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.