Szybka kuchnia - przepisy

12347 przepisów

Szybka kuchnia to w wielu przypadkach konieczność. Większość z nas w tygodniu nie ma zbyt wiele czasu na planowanie i późniejsze przygotowywanie posiłków. Na szczęście możemy znaleźć nawet zróżnicowane przepisy na szybkie dania. Szybka kuchnia to także potrawy na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi, niespodziewaną wizytę znajomych czy po prostu lekki imprezowy poczęstunek, przy którego tworzeniu nie chcemy spędzać całych godzin w kuchni. Szybka kuchnia dużą popularnością cieszy się także latem. Wysoka temperatura skutecznie odstrasza przed włączaniem piekarnika, a ogólne rozleniwienie nakazuje, by było błyskawicznie i smacznie.

Szybka kuchnia: porady  

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Zanim przejdziemy do przepisów, warto zapoznać się z kilkoma cennymi poradami, ułatwiającymi późniejszą pracę. Jakich przepisów szukać, by stworzyć dobry plan na szybką kuchnię niezależnie od okoliczności? Przede wszystkim łatwych w wykonaniu. Doskonałym wyborem będą przekąski na zimno, na przykład kanapki z czosnkiem lub smakowymi masłami, koreczki i rollsy z tortilli. To świetny plan na kulinarne last minute, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Dobrym pomysłem jest także korzystanie z półproduktów i gotowców. Nie ma nic złego w sklepowych pastach warzywnych do mięs czy gotowych kremach, pod warunkiem, że będą miały korzystny skład i dobry smak. Takie gotowce znacznie przyspieszają czas realizacji przepisu. Przykładem mogą być domowe lody waniliowe, stanowiące dobrą bazę do wielu różnych deserów.

I ostatnia porada: je się również oczami. Zadbajmy o to, aby szybka kuchnia była także atrakcyjna wizualnie. Nie trzeba wiele wysiłku i zachodu, żeby nieskomplikowaną dekoracją znacznie poprawić wygląd dania.

Szybka kuchnia: przepisy na śniadania

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, dzięki któremu można zyskać energię na resztę dnia. Przygotować je można na ciepło lub na zimno. Z tego pierwszego rozwiązania chętniej korzystamy w dni wolne od pracy, kiedy mamy czas, aby usiąść rano z rodziną lub obecnymi w domu gośćmi.

Szybka kuchnia śniadaniowa chętnie wykorzystuje dania z jajek: jajka sadzone, jajecznicę lub omlet z różnymi dodatkami. Od pewnego czasu modne, a od zawsze zdrowe są również owsianki i jaglanki, stanowiące zdrowy zamiennik dla kupnych płatków śniadaniowych. Podobnie jak ryż na mleku, można jeść je od razu, jeszcze ciepłe lub przestudzić. Zimne śniadania to przede wszystkim kanapki z różnego rodzaju dodatkami: wędlinami, serami, zdrowymi pastami. Miłośnicy zdrowego stylu życia chętnie przygotowują również koktajle owocowo-warzywne z dodatkiem zbóż.

Szybka kuchnia: przepisy na obiady

Przygotowanie obiadu wcale nie musi trwać godzinami. W na świeżych produktach, mrożonkach oraz błyskawicznych sosach. Pierwszą opcją ratunkową są makarony, do których można dodać praktycznie wszystkie dodatki: warzywa z mrożonki lub świeże, szybki sos zrobiony z pomidorów konserwowych z dodatkami albo grzybów. Wystarczy posypać całość serem i szybkie, sycące danie będzie gotowe. tygodniu z powodzeniem można bazować na szybkiej kuchni oparte

Kolejną opcją są pulpety w sosie pomidorowym. Jeśli dysponujemy mięsem mielonym, jego doprawienie i podsmażenie w formie klopsików zajmie dosłownie kilka minut. Sos pomidorowy, podobnie jak ten do makaronu, można przygotować na bazie pomidorów z puszki, co znacznie przyspiesza pracę.

Z natury szybkie są także dania z kurczaka. Pierś drobiowa smaży się błyskawicznie, a często nie trzeba jej nawet wcześniej panierować. W pakiecie ze świeżymi warzywami i sałatą tworzy w ten sposób fantastyczny obiad. Dodatkami wcale nie muszą być surowe warzywa. Grillowane pory z warzywami na ciepło lub zielone szparagi smażone na maśle nie zajmują dużo czasu, wyglądają efektownie, a nawet mogą stanowić lekki posiłek same w sobie.

Szybka kuchnia: przepisy na desery

Nagła ochota na coś słodkiego? Nic prostszego. Budyń, kisiel, galaretka z owocami to desery, które przygotowuje się w kilka chwil. Jeśli mamy domowe lody waniliowe, wystarczy dołożyć owoce, ciasteczka i bitą śmietanę, aby wykreować deser jak z najlepszej cukierni.

 

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
29.04.2020

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – historia jedzenia nie tylko dla smakoszy

Współcześnie granice kulinarne zacierają się jak nigdy dotąd. Mamy łatwy dostęp do jedzenia, w prosty sposób możemy dotrzeć do świeżej wody, możemy urozmaicać jadłospis poprzez wiele rodzajów owoców i warzyw. Także z zakątków świata oddalonych od tysiące kilometrów. Bee Wilson, autorka książki „Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” wnikliwie przeanalizowała zmiany nawyków żywieniowych. W cyklu Kulturalnie kulinarnie omawiamy reportaż autorstwa Bee Wilson.

Niewinni czarodzieje
05.03.2020

Niewinni czarodzieje 2.0 - Kuba Wojewódzki i jego restauracja

Niewinni czarodzieje 2.0 to restauracja, która warszawskim - i nie tylko - smakoszom dała się poznać przez nazwisko znanego dziennikarza. Ale w ten gastro projekt zaangażowany jest wyjątkowy męski duet - wspomniany Kuba Wojewódzki i Józef Krawczyk, doświadczony restaurator. Restauracja i klub w jednym znajduje się na warszawskim Powiślu, a dokładniej na terenie kolejnej modnej przestrzeni miejskiej, czyli Elektrowni Powiśle. Od otwarta kusił foodies, ale czy Niewinni czarodzieje 2.0 karmią dobrze? Sprawdziliśmy!