Przepisy na podwieczorek

127 przepisów

Podwieczorek to posiłek, który zazwyczaj pamiętamy z czasów przedszkola. Wtedy kucharki serwowały nam racuchy z jabłkami, naleśniki z dżemem albo rogaliki ze słodkim nadzieniem. Wraz z nimi podawano kubek kakao, kawę zbożową albo bawarkę. Kucharki szkolne zawsze miały pomysły na podwieczorek dla dzieci. Jako zdrowy podwieczorek można przyrządzić sałatkę owocową z jabłkiem. Taka sałatka owocowa to także inspiracja na podwieczorek na szybko. Zobaczcie zebrane przepisy na podwieczorek.

 

Przepisy na podwieczorek

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 100 min.
Różowe bezy z granatem

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

mojegotowanie

Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Co zrobić na podwieczorek?

Podwieczorek to nieograniczone możliwości do przygotowywania słodkich przekąsek. Mogą to być ulubione przez domowników ciasta. Proste ciasto biszkoptowe z jabłkami może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Kruche ciasteczka z polewą czekoladową to rarytas, który zachwyci każdego łasucha. Podwieczorek to moment na szybkie posilenie pomiędzy obiadem a kolacją. Na podwieczorek można zjeść pączka z konfiturą różaną albo kawałek ciasta drożdżowego z cynamonową kruszonką.

Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu?

Podwieczorek nie zawsze musi być kaloryczny. Będąc na diecie nie należy rezygnować z popołudniowego posiłku. Wtedy można sięgać po owoce, po batoniki zbożowe albo ciasta na bazie zmielonych orzechów. Należy unikać tłustych smarowideł, ciast przekładanych maślanym kremem oraz produkowanych słodyczy na bazie tłuszczów trans i cukrów rafinowanych. Dobrym pomysłem na podwieczorek na diecie będą desery na bazie twarożku lub namoczonych orzechów nerkowca.

Artykuły powiązane

Patelnia do naleśników
07.01.2020

Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Patelnia do przedmiot, który znajdziemy w każdej kuchni. Kotlety, placki, jajecznica - to tylko niektóre z potraw, które robimy na uniwersalnych patelniach. Ale jeśli chcemy zrobić idealne naleśniki? Albo kiedy marzą nam się gofry, a nie mamy gofrownicy lub chcemy zrobić grillowane przysmaki? Z pomocą przychodzą patelnie do zadań specjalnych! Cienka patelnia do naleśników, wytrzymała patelnia grillowa czy patelnia do gofrów to tylko początek gastronomicznych eksperymentów. W cyklu Dobre rzeczy radzimy, na jaką patelnię warto postawić!

pudding chia
22.07.2019

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

Placki z cukinii - przepis podstawowy
12.07.2019

Placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Wytrawne, pyszne placki z cukinii. To dowód, że cukinia sprawdzi się nie tylko na leczo. Przepis na placki z cukinii możesz wykorzystać smażąc je lub robiąc w piekarniku. Będzie sezonowo i pysznie! A jeśli chcesz podkręcić smak warzyw, zrób placki z cukinii z dodatkiem rozmaitych serów - od fety po halloumi!

Ciasto z porzeczkami
20.08.2018

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Miód miejski zyskuje na popularności
05.08.2018

Pszczelarium - tradycyjny miód w wielkomiejskim wydaniu

Miód to jeden z produktów, który zawsze warto mieć w kuchni. Jako składnik deserów miód osłodzi nam podwieczorek, wylany na placuszki umili śniadanie, a dodana łyżka miodu do herbaty błyskawicznie poprawi humor. Miód nie musi kojarzyć się jedynie z pasiekami na wsiach czy obrzeżach miast - nawet w centrum aglomeracji robotne pszczoły dostarczą nam pysznego miodu pełnego cennych składników.