Przepisy na podwieczorek

307 przepisów

Podwieczorek to posiłek, który zazwyczaj pamiętamy z czasów przedszkola. Wtedy kucharki serwowały nam racuchy z jabłkami, naleśniki z dżemem albo rogaliki ze słodkim nadzieniem. Wraz z nimi podawano kubek kakao, kawę zbożową albo bawarkę. Kucharki szkolne zawsze miały pomysły na podwieczorek dla dzieci. Jako zdrowy podwieczorek można przyrządzić sałatkę owocową z jabłkiem. Taka sałatka owocowa to także inspiracja na podwieczorek na szybko. Zobaczcie zebrane przepisy na podwieczorek.

 

Przepisy na podwieczorek

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 15 min.
Racuchy z jabłkami bez drożdży

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze.  Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek

Kulinarna Hania

Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Co zrobić na podwieczorek?

Podwieczorek to nieograniczone możliwości do przygotowywania słodkich przekąsek. Mogą to być ulubione przez domowników ciasta. Proste ciasto biszkoptowe z jabłkami może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Kruche ciasteczka z polewą czekoladową to rarytas, który zachwyci każdego łasucha. Podwieczorek to moment na szybkie posilenie pomiędzy obiadem a kolacją. Na podwieczorek można zjeść pączka z konfiturą różaną albo kawałek ciasta drożdżowego z cynamonową kruszonką.

Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu?

Podwieczorek nie zawsze musi być kaloryczny. Będąc na diecie nie należy rezygnować z popołudniowego posiłku. Wtedy można sięgać po owoce, po batoniki zbożowe albo ciasta na bazie zmielonych orzechów. Należy unikać tłustych smarowideł, ciast przekładanych maślanym kremem oraz produkowanych słodyczy na bazie tłuszczów trans i cukrów rafinowanych. Dobrym pomysłem na podwieczorek na diecie będą desery na bazie twarożku lub namoczonych orzechów nerkowca.

Artykuły powiązane

Domowe czekoladki
21.11.2020

Jak zrobić pralinki? Nic trudnego! Oto najprzydatniejsze wskazówki

Pralinki to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela czekolady. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i słodyczy specjały znamy przede wszystkich z cukierni lub bombonierek, ale pralinki możemy także z powodzeniem wykonać w domu. Domowe czekoladki to też świetny pomysł na świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Przepis na pralinki nie wymaga zaawansowanych umiejętności czy skomplikowanych urządzeń – ułatwiają one sprawę, ale i bez nich z łatwością przyrządzisz pyszne, domowe czekoladki. Podpowiadamy jak zrobić pralinki w domu.

Płatki jadalnego złota na czekoladowych muffinkach
14.11.2020

Deser w wersji premium – jadalne złoto

Jadalne złoto służy jako dekoracja potraw w wersji premium. Samo w sobie nie jest oszałamiająco drogie, ponieważ do dekoracji niewiele go potrzeba. Jak smakują jadalne płatki złota oraz proszek z jadalnego złota? Ile kosztuje złoto spożywcze, skoro potrawy z jego dodatkiem osiągają oszałamiające ceny – nawet dziesiątek tysięcy dolarów?

Fotografia kulinarna
01.11.2020

Zdjęcia jak z Instagrama. Jak fotografować jedzenie telefonem – proste sztuczki

Jak zrobić zdjęcia jedzenia, które będą zachwycać? Profesjonalna fotografia kulinarna kojarzy nam się z drogimi aparatami, lampami i blendami, jednak piękne zdjęcia możemy wykonać nawet aparatem w telefonie. W restauracji, w kawiarni, na blacie w kuchni – telefon mamy zawsze pod ręką, a fotografia mobilna zyskuje coraz większe uznanie. Przedstawiamy poradnik, jak zrobić dobre zdjęcia żywności mając do dyspozycji tylko telefon. Istnieje kilka sztuczek, o których warto pamiętać, by poprawić nasze zdjęcia jedzenia.

Wegańskie słodkości
18.08.2020

Weganom w smak, czyli jak zastąpić masło i inne produkty w wypiekach

Wegańska lista zakupów często zaczyna się od roślinnych smarowideł. Wśród nich nie może zabraknąć margaryny. Dobrej jakości roślinna margaryna to nie tylko baza na kanapki, ale też składnik wegańskich wypieków. Okazuje się, że rogaliki, tarty i inne roślinne słodkości udadzą się z nią perfekcyjnie!

Ciasto z porzeczkami
14.07.2020

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Healthy sweets by Ann
21.06.2020

Healthy sweets by Ann - 5 słodkich powodów, dla których warto mieć tę książkę kulinarną

Healthy sweets by Ann to kolejna książka autorstwa Anny Lewandowskiej. Trenerka, mama i miłośniczka dobrego, ale wartościowego jedzenia, tym razem na warsztat wzięła słodkości w zdrowszej wersji. Nie zabrakło przepisów na słynne kulki mocy, ale także specjalny tort dla Roberta (męża Ani Lewandowskiej) czy przepisy na dania ze dzieciństwa w oryginalnej wersji. Oto 5 słodkich powodów, dla których warto sięgnąć po książkę Healthy sweets by Ann!

Placki z cukinii - przepis podstawowy
28.04.2020

Placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Wytrawne, pyszne placki z cukinii. To dowód, że cukinia sprawdzi się nie tylko na leczo. Przepis na placki z cukinii możesz wykorzystać smażąc je lub robiąc w piekarniku. Będzie sezonowo i pysznie! A jeśli chcesz podkręcić smak warzyw, zrób placki z cukinii z dodatkiem rozmaitych serów - od fety po halloumi!

Patelnia do naleśników
10.04.2020

Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Patelnia do przedmiot, który znajdziemy w każdej kuchni. Kotlety, placki, jajecznica - to tylko niektóre z potraw, które robimy na uniwersalnych patelniach. Ale jeśli chcemy zrobić idealne naleśniki? Albo kiedy marzą nam się gofry, a nie mamy gofrownicy lub chcemy zrobić grillowane przysmaki? Z pomocą przychodzą patelnie do zadań specjalnych! Cienka patelnia do naleśników, wytrzymała patelnia grillowa czy patelnia do gofrów to tylko początek gastronomicznych eksperymentów. W cyklu Dobre rzeczy radzimy, na jaką patelnię warto postawić!

pudding chia
24.02.2020

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

Polna Zdrój
23.12.2018

Polna Zdrój, czyli pyszności przy wspólnym stole z widokiem na Śnieżkę

Polna Zdrój to wyjątkowo smaczne miejsce na mapie Polski. Za siedlisko i smaki odpowiada Magdalena Trojanowska, która wraz z bliskimi zamieniła swoje miastowe życie na slow life pod Wleniem na Pogórzu Izerskim. O kuchni, życiowej zmianie i regionalnych pysznościach opowiada w cyklu „Przy wspólnym stole”.