Krakersy

 

Krakersy: skład

Krakersy, podobnie jak inne słone przekąski, raczej nie wpisują się w trend zdrowego odżywiania. W ich składzie znajdziemy mąkę (kukurydzianą, pszenną i sojową), skrobię kukurydzianą, drożdże, tłuszcze pochodzenia roślinnego (olej palmowy, olej rzepakowy i olej kokosowy), spulchniacze (węglan sodu, węglan amonu, winian monosodowy), sproszkowane mleko i jaja, glukozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Nie brakuje też substancji wzmacniających smak (najczęściej stosowany jest glutaminian monosodowy), emulgatorów i rzecz jasna soli. 

Skład krakersów decyduje o ich wysokokalorycznym charakterze - 100 g ciasteczek, co przekłada się na ok. 20 krakersów (zależnie od formy i wielkości przekąski, masa jednej sztuki może być większa lub mniejsza niż 5 g), dostarcza do organizmu ok. 418 kcal. Ich wartość odżywcza to w dużej mierze węglowodany proste, dające chwilowy zastrzyk energii. Nie należy zatem dziwić się, że niedługo po zjedzeniu krakersów, znów stajemy się głodni.

Krakersy dostarczają do organizmu także sporo glutenu i sodu. Mimo że 100 g słonych ciasteczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik w 63%, to trzeba pamiętać, że jest on też dostępny w wielu innych produktach spożywczych, co sprawia, że zwykle spożywamy go w nadmiarze. Stwarza to poważne ryzyko rozwoju nadciśnienia i innych schorzeń.

Nie oznacza to jednak, że krakersy należy bezwzględnie eliminować ze swojej diety. Wystarczy zachować zdrowy umiar - spożywane raz na jakiś czas, w nieprzesadzonych ilościach, nie powinny zaszkodzić.

Krakersy: zastosowanie w kuchni

Krakersy najczęściej oferowane są w wariancie solonym lub pikantnym. Same w sobie smakują znakomicie i idealnie nadają się na szybką przekąskę. Warto jednak wysilić nieco wyobraźnię, bo z ich pomocą można przygotować wiele smakowitych przystawek.

Zamiast stawiać na stole wyłącznie suche krakersy, warto podać je z deską serów. Bez względu na to, jakie gatunki sera zostaną podane, można mieć pewność, że słone krakersy świetnie skomponują się z nimi. Kolejny pomysł na doskonałą przystawkę, to krakersy z włoskimi lub bliskowschodnimi sosami i pastami.

Słony smak krakersów warto wykorzystać do przełamania słodyczy deserów. Chrupiące ciasteczka doskonale sprawdzą się w tartach, jako posypka, oraz w ciastach, w roli spodu lub posypki. Krakersy stanowią też składnik wielu pysznych sałatek, można też dodawać je do domowych pasztetów.

Krakersy: przepisy

Krakersy to przede wszystkim przekąska lub przystawka. Zapewne większość osób przepada za krakersami z serem - pleśniowym, długodojrzewającym, wędzonym, z dodatkiem ziół lub pieprzu, kozim, owczym a nawet ze zwykłą goudą. Krakersy są też doskonałym nośnikiem dla pesto lub hummusu, a nawet dla masła orzechowego. Bez trudu można przygotować z nich małe kanapki, kładąc na nie dowolne wędliny i warzywa.

Jeżeli szukasz pomysłu na nietypowy deser, przygotuj wyśmienitą tartę orzechową z krakersami lub ciasto Rafaello na krakersach. W obu przypadkach, ich słony smak doda wypiekom wyrazistego charakteru.

Krakersy świetnie sprawdzą się w wielowarstwowej sałatce z tuńczykiem, jajkami i szczypiorkiem. Dodane jako warstwa terriny (francuski gotowany pasztet), nadadzą jej chrupkości.

W kuchni, możesz wykorzystać krakersy kupione w sklepie lub upiec swoje własne. Nie jest to specjalnie skomplikowane, a trzymając się domowego przepisu, możesz być pewny jakości składników.

Polecane przepisy