14 przepisów
Krakersy, podobnie jak inne słone przekąski, raczej nie wpisują się w trend zdrowego odżywiania. W ich składzie znajdziemy mąkę (kukurydzianą, pszenną i sojową), skrobię kukurydzianą, drożdże, tłuszcze pochodzenia roślinnego (olej palmowy, olej rzepakowy i olej kokosowy), spulchniacze (węglan sodu, węglan amonu, winian monosodowy), sproszkowane mleko i jaja, glukozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Nie brakuje też substancji wzmacniających smak (najczęściej stosowany jest glutaminian monosodowy), emulgatorów i rzecz jasna soli.
Skład krakersów decyduje o ich wysokokalorycznym charakterze - 100 g ciasteczek, co przekłada się na ok. 20 krakersów (zależnie od formy i wielkości przekąski, masa jednej sztuki może być większa lub mniejsza niż 5 g), dostarcza do organizmu ok. 418 kcal. Ich wartość odżywcza to w dużej mierze węglowodany proste, dające chwilowy zastrzyk energii. Nie należy zatem dziwić się, że niedługo po zjedzeniu krakersów, znów stajemy się głodni.
Krakersy dostarczają do organizmu także sporo glutenu i sodu. Mimo że 100 g słonych ciasteczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik w 63%, to trzeba pamiętać, że jest on też dostępny w wielu innych produktach spożywczych, co sprawia, że zwykle spożywamy go w nadmiarze. Stwarza to poważne ryzyko rozwoju nadciśnienia i innych schorzeń.
Nie oznacza to jednak, że krakersy należy bezwzględnie eliminować ze swojej diety. Wystarczy zachować zdrowy umiar - spożywane raz na jakiś czas, w nieprzesadzonych ilościach, nie powinny zaszkodzić.
Krakersy najczęściej oferowane są w wariancie solonym lub pikantnym. Same w sobie smakują znakomicie i idealnie nadają się na szybką przekąskę. Warto jednak wysilić nieco wyobraźnię, bo z ich pomocą można przygotować wiele smakowitych przystawek.
Zamiast stawiać na stole wyłącznie suche krakersy, warto podać je z deską serów. Bez względu na to, jakie gatunki sera zostaną podane, można mieć pewność, że słone krakersy świetnie skomponują się z nimi. Kolejny pomysł na doskonałą przystawkę, to krakersy z włoskimi lub bliskowschodnimi sosami i pastami.
Słony smak krakersów warto wykorzystać do przełamania słodyczy deserów. Chrupiące ciasteczka doskonale sprawdzą się w tartach, jako posypka, oraz w ciastach, w roli spodu lub posypki. Krakersy stanowią też składnik wielu pysznych sałatek, można też dodawać je do domowych pasztetów.
Krakersy to przede wszystkim przekąska lub przystawka. Zapewne większość osób przepada za krakersami z serem - pleśniowym, długodojrzewającym, wędzonym, z dodatkiem ziół lub pieprzu, kozim, owczym a nawet ze zwykłą goudą. Krakersy są też doskonałym nośnikiem dla pesto lub hummusu, a nawet dla masła orzechowego. Bez trudu można przygotować z nich małe kanapki, kładąc na nie dowolne wędliny i warzywa.
Jeżeli szukasz pomysłu na nietypowy deser, przygotuj wyśmienitą tartę orzechową z krakersami lub ciasto Rafaello na krakersach. W obu przypadkach, ich słony smak doda wypiekom wyrazistego charakteru.
Krakersy świetnie sprawdzą się w wielowarstwowej sałatce z tuńczykiem, jajkami i szczypiorkiem. Dodane jako warstwa terriny (francuski gotowany pasztet), nadadzą jej chrupkości.
W kuchni, możesz wykorzystać krakersy kupione w sklepie lub upiec swoje własne. Nie jest to specjalnie skomplikowane, a trzymając się domowego przepisu, możesz być pewny jakości składników.