Potrawy na grilla

1079 przepisów

szaszlyki-z-kurczaka-z-sosem-tzatziki-min (1)

Potrawy na grilla już dawno przestały się kojarzyć wyłącznie z kiełbasą, ewentualnie szaszłykiem z nudnymi dodatkami. Sezon grillowy jest dziś okazją do zaprezentowania kulinarnego kunsztu! Potrawy z grilla mogą zachwycać smakiem, aromatem i różnorodnością. Warto zapisać kilka ciekawych przepisów lub wręcz stworzyć własne, a latem olśnić gości świetnym, grillowym menu.Zobaczcie, zebrane przez nas przepisy na grilla.

Potrawy na grilla: co można grillować?

Potrawy na grilla kojarzą się z mięsem. Faktycznie, wśród absolutnych grillowych klasyków "na szybko" znajdują się kiełbasy z grilla, karkówka, burgery z wołowiny przygotowane tak, by po upieczeniu sprawdziły się jako wkład do chrupiącej bułki. Grilluje się rozmaite mięsa, często z dodatkiem ciekawych i nietypowych sosów. Nawet klasyczna, nieco już nudna karkówka z grilla staje się nowoczesnym daniem z dodatkiem odpowiedniego sosu. Ciekawą opcją jest szarpana wieprzowina albo wołowina. Wśród grillowanych mięs znajdą się także liczne ryby i owoce morza. To oczywiście łosoś lub pstrąg w całości, ale też krewetki, ostrygi, mule, homary.

Do grillowania świetnie nadają się także sery. Najpopularniejsza opcja to ser camembert z warstwą białej, jadalnej pleśni, który doskonale się topi i przybiera pyszną, kremową, ciągnącą konsystencję. Wśród nieco rzadziej spotykanych na rusztach serów warto wymienić ser Halloumi oraz słony, grecki ser feta. Opcją dla wegan jest za to grillowanie naturalnego tofu, długo marynowanego w zalewie z oleju i ulubionych ziół, lub tofu wędzonego.

Wreszcie, świetną opcją grillową są też rozmaite warzywa i grzyby. To nie tylko klasyczny, szaszłykowy zestaw pod postacią cukinii, pieczarki i cebuli. Grillować można paprykę (także nadziewaną, choć to wymaga cierpliwości i uwagi), bataty, ziemniaki, marchewki, czosnek oraz szparagi. Rosnącą popularnością cieszy się grillowany bakłażan, a pod koniec lata także kukurydza w kolbach. Warzywa w sezonie grillowym nie muszą być sałatką! Nie zawsze muszą też współtworzyć szaszłyki razem z mięsem.

Wiele osób uwielbia też grillowany, chrupiący chleb lub bagietki z dodatkiem domowego masła czosnkowego.

Potrawy na grilla: sałatki i inne dodatki

Potrawy na grilla świetnie uzupełniają się z odpowiednimi sałatkami i innymi, ciekawymi dodatkami. Najbardziej znana i najczęściej obecna na letnich piknikach jest oczywiście klasyczna sałatka gyros. W jej skład wchodzą kukurydza, ogórki konserwowe, czerwona cebula, chrupka sałata lodowa, świeże ogórki, pomidory koktajlowe oraz sos majonezowo - śmietankowy. Sałatki do potraw grillowych powinny być lekkie. Lepiej nie dodawać do nich makaronów, ryżu czy kasz, ponieważ będą za bardzo sycące. W roli dodatków świetnie sprawdzą się świeże, sezonowe warzywa prosto z ogródka.

Potrawy z grilla świetnie pasują także do lekkich sałatek z awokado i mozzarellą oraz do różnego rodzaju pieczywa - od zwykłego, świeżego chleba, poprzez pełnoziarniste bułeczki aż do bagietek, które można posmarować masłem czosnkowym. Warto podać też owocowe smoothies, które ugaszą pragnienie i jednocześnie spełnią świetnie rolę zdrowego deseru.

Przygotowując wystawną grillową ucztę, można zdecydować się na własne wypieki. Na niejednym spotkaniu pod gołym niebem doskonale sprawdził się odrywany po kawałku chlebek czosnkowy z mnóstwem ziół i aromatycznym masłem.

Potrawy na grilla: sosy

Potrawy na grilla wymagają odpowiednich sosów, które świetnie je uzupełnią i podbiją smak. Ketchup to podstawa, ale bardzo łatwo się nudzi - podobnie jak musztarda i majonez. Warto postawić na bardziej kreatywne rozwiązania. Jednym z nich, ciekawym i zarazem bezpiecznym, jest sos tatarski. Wiele osób przepada też za klasycznym sosem czosnkowym oraz sosem tzatziki. Doskonale smakuje domowy sos barbecue, także z niecodziennymi dodatkami, takimi jak suszone śliwki. Żeberka w sosie BBQ zachwycą niejednego fana tradycji grillowej!

A jakie dressingi podać do pieczywa i sałatek? Czasem wystarczy dobrej jakości oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Jeśli do mięs i warzyw z rusztu podane zostały ciężkie, wyraziste sosy, dressing powinien być jak najlżejszy.