Tarta dubajska

Ocena:

4.08 (12)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta dubajska to ciekawa wariacja na temat czekolady z obłędnym zielonym nadzieniem. Składa się z intensywnie kakaowego kruchego spodu, ciasta kataifi połączonego z pastą pistacjową oraz szczodrej warstwy polewy czekoladowej. Nie dość, że deser prezentuje się elegancko, to jeszcze każdy kęs niesamowicie chrupie. Przepis na dubajską tartę to gratka nie tylko dla miłośników pistacji. Sprawdźcie, jak zrobić ją krok po kroku.

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • kakao  35 g

  • sól  1 szczypta

  • cukier  50 g

  • masło  160 g

  • jajka  1 szt.

  • ciasto kataifi  200 g

  • cukier puder  1 łyżka stołowa

  • pasta pistacjowa  300 g

  • tahini  60 g

  • gorzka czekolada  200 g

  • śmietana 30%  180 ml

  • pistacje  30 g

Tarta dubajska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Połączcie suche składniki na czekoladowy kruchy spód, czyli mąkę, drobny cukier, kakao i sól. Wymieszajcie łyżką, dzięki temu potem szybciej połączycie wszystko w jednolite ciasto. Dodajcie 120 g masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyjcie je w palcach z sypkimi składnikami na kruszonkę. Możecie też wstępnie posiekać ciasto w malakserze lub użyć specjalnego noża-rozdrabniacza. To zdecydowanie przyspieszy przygotowania do pieczenia tarty dubajskiej, a masło nie zdąży się rozgrzać.  

    tarta dubajska - mieszanie składników na kruche ciasto
  • Krok 2:

    Dodajcie do ciasta lekko rozmącone jajko. Zagniećcie je w zwartą kulę. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić, możecie wlać jeszcze około 2 łyżki bardzo zimnej wody. Pamiętajcie, że kruche ciasto powinno mieć jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc używajcie krótkich i zdecydowanych ruchów. Możecie też zagnieść je w mikserze z odpowiednią końcówką – mieszadłem. Owińcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 60 minut. Jeśli chcecie przyspieszyć chłodzenie, umieśćcie je w zamrażarce na około pół godziny.  

    tarta dubajska - ugniatanie kruchego ciasta
  • Krok 3:

    Posiekajcie ciasto kataifi na krótkie niteczki. Jeśli nie udało wam się go dostać w specjalistycznym sklepie z produktami kuchniami świata, możecie też wykorzystać nieco łatwiej dostępne ciasto filo. Wystarczy, że pokroicie je w cienkie paseczki. Na fali popularności dubajskiej czekolady w niektórych sklepach dostaniecie też już gotowe chrupki z ciasta kataifi. Warto się za nimi rozejrzeć, żeby przyspieszyć przygotowania.  

    tarta dubajska - siekanie ciasta kataifi
  • Krok 4:

    Roztopcie na patelni 40 g masła. Dodajcie łyżkę cukru pudru lub więcej, do smaku. Wszystko zależy, czy pasta pistacjowa, którą wykorzystacie, jest słodzona. Wrzućcie ciasto kataifi. Smażcie je, często mieszając, żeby równomiernie się zarumieniło, przez kilka minut. Kiedy będzie już pachnące i chrupiące, zdejmijcie je z patelni i wystudźcie.

    tarta dubajska - smażenie ciasta kataifi
  • Krok 5:

    Rozwałkujcie schłodzone kruche ciasto. Wyłóżcie nim dno i boki foremki do tarty (powinno trochę wystawać poza ranty). Nakłujcie je widelcem i wstawcie do lodówki lub zamrażarki. Kiedy ciasto z powrotem stężeje, wyrównajcie brzegi za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Warto tu wspomnieć, że tarta czekolada dubajska może powstać również przy mniejszym nakładzie pracy i bez pieczenia – jeśli rozkruszycie kakaowe ciastka i połączycie je z płynnym masłem i wylepicie nimi spód foremki. Podobnie jak na przykład na tartę oreo

    tarta dubajska - wyłożenie foremki ciastem
  • Krok 6:

    Wymieszajcie ciasto kataifi z tahini  oraz pastą pistacjową. Wybierzcie taką, która ma jak największą zawartość orzechów lub przyrządźcie ją samodzielnie. Nie będzie wam potrzebne nic oprócz blendera. Możecie dla ułatwienia podczas rozdrabniania dodać odrobinę oleju roślinnego, a także dosłodzić i dosolić pastę według gustu. 

    tarta dubajska - mieszanie nadzienia
  • Krok 7:

    Przykryjcie kakaowy spód kawałkiem pergaminu. Wysypcie na niego specjalne kulki ceramiczne do pieczenia tarty lub ziarna, które macie pod ręką, na przykład grochu, fasoli lub ryżu. Dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszać i kurczyć na bokach, zachowa idealny kształt. Pieczcie je przez 15 minut w 175°C (tryb góra-dół). Potem kolejny kwadrans już bez obciążenia. Od razu wyjmijcie tartę z piekarnika i odstawcie do wystudzenia.  

    tarta dubajska - pieczenie spodu
  • Krok 8:

    Połamcie gorzką czekoladę (ewentualnie mleczną, jeśli wolicie słodsze desery) na cząstki lub posiekajcie ją nożem. Podgrzejcie w rondelku śmietankę 30%. Tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie ją z palnika. Zalejcie nią czekoladę. Wymieszajcie. Powstanie aksamitny krem do dekoracji dubajskiej tarty z pistacjami.  

    tarta dubajska - polewa czekoladowa
  • Krok 9:

    Z grubsza posiekajcie garść orzechów, zostawcie trochę większych kawałków, resztę możecie bardziej rozdrobnić. Jeśli chcecie, przygotujcie też inne elementy dekoracji. Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym będzie się ładnie prezentowała na przykład ze świeżymi lub suszonymi malinami, z jadalnymi płatkami róż, świeżo otartą skórką pomarańczy lub limonki, a także z wiórkami białej czekolady

    tarta dubajska - siekanie pistacji
  • Krok 10:

    Wyłóżcie nadzienie z ciasta kataifi, pasty pistacjowej i tahini na upieczony spód. Jest dość gęste, więc musicie je dobrze docisnąć łyżką lub szpatułką i starannie wypełnić nim wszystkie zagłębienia. Postarajcie się wyrównać wierzch, dzięki temu tarta po udekorowaniu i podzieleniu na porcje będzie miała równe, eleganckie warstwy.  

    tarta dubajska - wypełnienie tarty
  • Krok 11:

    Rozprowadźcie przygotowany wcześniej krem czekoladowy ganache po wierzchu tarty. Rozsmarujcie go szpatułką. Postarajcie się wykonywać płynne, pociągłe ruchy, żeby powstała w miarę jednolita tafla czekolady. Udekorujcie tartę dookoła pokruszonymi pistacjami, opcjonalnie złotym brokatem i cukrową posypką w kształcie perełek. Schłodźcie przed podaniem, żeby polewa zastygła i łatwiej było ukroić perfekcyjny kawałek tarty. 

    tarta dubajska - dekorowanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne