Dania z makaronem

8 kolekcji przepisów

2341 przepisów

Dania z makaronem są proste do zrobienia, a zarazem pyszne. Kuchnia włoska na dobre zadomowiła się na naszych stołach – stąd dania z makaronem goszczą na nich nadzwyczaj często. Przy przygotowaniu makaronu warto pilnować, żeby się nie rozgotował. Powinien stawiać lekki opór zębom przy gryzieniu. Dobrym patentem jest odlanie odrobiny wody, w której się gotował i dodanie jej do sosu – będzie gęstszy i lepiej pokryje makaron. W kuchni włoskiej dania z makaronem opierają się na prostych składnikach – świeżych warzywach, oliwie, wyrazistym serze. Niektóre makarony, takie jak spaghetti czy tagliatelle lepiej pasują do rzadszych sosów, inne, typu penne czy łazanki do gęstszych. Makarony możemy też nadziewać i zapiekać – pyszne jest cannelloni czy duże muszle z farszem. Dania z makaronem to także makarony orientalne oraz makarony na słodko – wszystkie wspaniałe!

Przepisy na dania z makaronem

Dania z makaronem – czy tuczą?

Co ciekawe, przekonanie, że dania z makaronem tuczą nie jest do końca prawdziwe. Kaloryczność makaronu wynika bowiem nie z samych jego właściwości, ale z tego, że najczęściej serwowany jest z sosem. Polacy lubią sosy, które są tłuste – popularnością cieszy się spaghetti bolognese z sosem pomidorowo-mięsnym czy carbonara ze śmietaną. Dania z makaronem mogą być mniej kaloryczne, jeśli nasz sos będzie lżejszy. Zamiast kupować gotowy, lepiej zrobić go samemu w domu. Użyjmy do niego świeżych warzyw, nie dodawajmy natomiast tłustego mięsa czy śmietany. Warto też zrezygnować z posypania makaronu parmezanem lub ograniczyć jego ilość. Pamiętajmy też, żeby makaron gotować al dente, czyli na pół twardo – wtedy łatwiej go strawimy i nie będziemy czuli się ociężali. Dania z makaronem są świetnym pomysłem na prosty obiad.

Dania z makaronem-jak zrobić danie chińskie z makaronem?

Danie chińskie z makaronem najczęściej powstaje z zastosowaniem makaronu ryżowego lub makaronu gryczanego typu soba. Makaron ryżowy jest szczególnie przeznaczony dla zapracowanych osób. Dania z makaronem ryżowym wymagają tylko kilku minut. Na przykład można przygotować wegańską zupę pho. Wystarczy przygotować 8–10 suszonych grzybów shiitake, pęczek obranej włoszczyzny, 4-cm kawałek imbiru, 3 goździki, 2 gwiazdki anyżu, 2–3 ząbki czosnku, kawałek kory cynamonu, 3 łyżki sosu sojowego. Wegańska zupa pho powinna być podawana z 200 g makaronu ryżowego przygotowanego według przepisu na opakowaniu, poszatkowaną, małą kapustą pekińska, 150 g kiełków fasoli, z 400 g przesmażonych boczniaków, pokrojoną papryczką chili, posiekanymi 2 łyżki dymki oraz 3 łyżkami posiekanej natki kolendry.

Grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, imbirem, goździkami, anyżem, czosnkiem i cynamonem. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą.

Artykuły powiązane

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

sos-do-spaghetti-ze-swiezych-pomidorow
30.04.2020

Sos do spaghetti - ze świeżych pomidorów

Smakuje jak żaden inny - żadne pomidory z puszki nie zastąpią tych sezonowych, pachnących latem. Wykorzystaj ich najlepszy czas - zrób z nich doskonały sos do makaronu.

kuchnia rzymska
02.04.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pesto z bazylii
16.07.2018

Pesto z bazylii i nie tylko - do makaronu jak znalazł!

Pesto z bazylii to doskonały pomysł na szybki sos do makaronu. Możemy je jednak zrobić nie tylko z bazylii, ale i z pietruszki czy liści rzodkiewki. Będzie tak samo pyszne! Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na pesto w ramach naszego cyklu "Smak".

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.

Makaron Z Grzybami-1
28.10.2017

Makaron z grzybami

Ten makaron jest pyszny! I przenosi nas smakiem do lasu.