Dania z makaronem

11 kolekcji przepisów

2289 przepisów

Dania z makaronem są proste do zrobienia, a zarazem pyszne. Kuchnia włoska na dobre zadomowiła się na naszych stołach – stąd dania z makaronem goszczą na nich nadzwyczaj często. Przy przygotowaniu makaronu warto pilnować, żeby się nie rozgotował. Powinien stawiać lekki opór zębom przy gryzieniu. Dobrym patentem jest odlanie odrobiny wody, w której się gotował i dodanie jej do sosu – będzie gęstszy i lepiej pokryje makaron. W kuchni włoskiej dania z makaronem opierają się na prostych składnikach – świeżych warzywach, oliwie, wyrazistym serze. Niektóre makarony, takie jak spaghetti czy tagliatelle lepiej pasują do rzadszych sosów, inne, typu penne czy łazanki do gęstszych. Makarony możemy też nadziewać i zapiekać – pyszne jest cannelloni czy duże muszle z farszem. Dania z makaronem to także makarony orientalne oraz makarony na słodko – wszystkie wspaniałe!

Przepisy na dania z makaronem

Dania z makaronem – czy tuczą?

Co ciekawe, przekonanie, że dania z makaronem tuczą nie jest do końca prawdziwe. Kaloryczność makaronu wynika bowiem nie z samych jego właściwości, ale z tego, że najczęściej serwowany jest z sosem. Polacy lubią sosy, które są tłuste – popularnością cieszy się spaghetti bolognese z sosem pomidorowo-mięsnym czy carbonara ze śmietaną. Dania z makaronem mogą być mniej kaloryczne, jeśli nasz sos będzie lżejszy. Zamiast kupować gotowy, lepiej zrobić go samemu w domu. Użyjmy do niego świeżych warzyw, nie dodawajmy natomiast tłustego mięsa czy śmietany. Warto też zrezygnować z posypania makaronu parmezanem lub ograniczyć jego ilość. Pamiętajmy też, żeby makaron gotować al dente, czyli na pół twardo – wtedy łatwiej go strawimy i nie będziemy czuli się ociężali. Dania z makaronem są świetnym pomysłem na prosty obiad.

Dania z makaronem-jak zrobić danie chińskie z makaronem?

Danie chińskie z makaronem najczęściej powstaje z zastosowaniem makaronu ryżowego lub makaronu gryczanego typu soba. Makaron ryżowy jest szczególnie przeznaczony dla zapracowanych osób. Dania z makaronem ryżowym wymagają tylko kilku minut. Na przykład można przygotować wegańską zupę pho. Wystarczy przygotować 8–10 suszonych grzybów shiitake, pęczek obranej włoszczyzny, 4-cm kawałek imbiru, 3 goździki, 2 gwiazdki anyżu, 2–3 ząbki czosnku, kawałek kory cynamonu, 3 łyżki sosu sojowego. Wegańska zupa pho powinna być podawana z 200 g makaronu ryżowego przygotowanego według przepisu na opakowaniu, poszatkowaną, małą kapustą pekińska, 150 g kiełków fasoli, z 400 g przesmażonych boczniaków, pokrojoną papryczką chili, posiekanymi 2 łyżki dymki oraz 3 łyżkami posiekanej natki kolendry.

Grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, imbirem, goździkami, anyżem, czosnkiem i cynamonem. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą.

Artykuły powiązane

makaron
25.10.2020

Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!

Statystyczny Polak zjada go 5 kg rocznie, a Włoch nawet do 28 kg! Makaron, bo o nim mowa, ma wielu fanów na całym świecie. Jest bazą do wielu znanych i lubianych dań różnych kuchni narodowych. Sprawdza się w daniach głównych, przystawkach, sałatkach, a nawet deserach. Wśród wielu gatunków, kształtów i grubości każdy znajdzie swój ulubiony typ makaronu. Jak przygotowywać makaron, aby smakował jak we Włoskiej trattorii? Zebraliśmy dla Was wszystkie najpopularniejsze fakty i mity o gotowaniu i serwowaniu makaronu. Zapraszamy na wspólną kulinarną podróż do słonecznej Italii, śladem makaronu idealnego.

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

sos-do-spaghetti-ze-swiezych-pomidorow
30.04.2020

Sos do spaghetti - ze świeżych pomidorów

Smakuje jak żaden inny - żadne pomidory z puszki nie zastąpią tych sezonowych, pachnących latem. Wykorzystaj ich najlepszy czas - zrób z nich doskonały sos do makaronu.

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pesto z bazylii
16.07.2018

Pesto z bazylii i nie tylko - do makaronu jak znalazł!

Pesto z bazylii to doskonały pomysł na szybki sos do makaronu. Możemy je jednak zrobić nie tylko z bazylii, ale i z pietruszki czy liści rzodkiewki. Będzie tak samo pyszne! Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na pesto w ramach naszego cyklu "Smak".

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.