Agnieszka Pietroń

Lody kinder bueno

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lody kinder bueno są niesamowicie kremowe, a w smaku do złudzenia przypominają popularny czekoladowy batonik. Przygotujemy je w ciągu 15 minut bez użycia maszynki. Dodatkowo warto podkreślić, że nie zawierają w swoim składzie żółtek. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na te wyjątkowe lody kinder bueno.

Składniki:

  • śmietana 36%  500 ml

  • gorzka czekolada  40 g

  • cukier puder  30 g

  • mleko w proszku  70 g

  • orzechy laskowe  30 g

  • baton  1 szt.

Lody kinder bueno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: orzechy laskowe drobno siekamy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Batonik dzielimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Masa: dobrze schłodzoną śmietankę łączymy z cukrem pudrem. Ubijamy ją, aż stanie się gęsta i sztywna. Następnie dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.

  • Krok 3:

    Lody kinder bueno: gotową masę przekładamy do prostokątnego, szklanego naczynia. Następnie posypujemy ją wiórkami czekolady, posiekanymi orzechami i kawałkami batonika . Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 6-8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

  • Krok 4:

    Podanie: gotowe lody serwujemy w wafelkach lub salaterkach. 

Porady

  • Lody kinder bueno możemy udekorować także posiekaną mleczną oraz białą czekoladą. Zamiast orzechów laskowych, równie dobrze sprawdzą się migdały. Ponadto deser wspaniale smakuje w połączeniu z polewą kakaową, masłem orzechowym, kajmakiem lub domową nutellą.
  • Cukier puder z powodzeniem zastąpimy miodem, syropem klonowym lub z agawy. Należy mieć jednak na uwadze to, że produkty te odznaczają się nieco intensywniejszym smakiem oraz aromatem.
  • Deser wstawiamy do zamrażalnika o temperaturze -15 lub -16°C. W ten sposób będziemy mieć pewność, że lody nie wyjdą twarde.
  • Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Warto odstawić ją do lodówki na jeden dzień przed rozpoczęciem przygotowaniu deseru. Dzięki temu produkt ubije się idealnie.
  • Lody bez problemu zrobimy także na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz kremu z orzechów laskowych. Składniki łączymy ze sobą, przenosimy do podłużnego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika.
  • Do przygotowania deseru należy wybrać śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu np. 30-36%. Stanowi ona najważniejszy składnik lodów, który odpowiada za ich wyjątkowo kremową konsystencję i fantastyczny smak.
  • Jeśli nie mamy podłużnego szklanego naczynia, warto sięgnąć po plastikowe opakowanie, specjalną silikonową formę bądź wyłożoną folią keksówkę.
  • Lody wspaniale prezentują się w wafelkach do lodów domowej roboty. Cechują się one głębokim maślanym aromatem oraz są wyjątkowo chrupiące.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne