Łazanki z młodej kapusty

Ocena:

4.46 (157)

  • 60 min.
  • dla 3 osób

Prosto, a jak smacznie! Łazanki z młodej kapusty to jedno z dań dzieciństwa, do których warto wrócić. Na obiad łazanki z młodej kapusty nadają się idealnie!

Składniki:

  • młoda kapusta  1 szt.

  • boczek  0.5 kg

  • cebula  1 szt.

  • makaron  300 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

Łazanki z młodej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapustę pokroić w kwadraty (1cm/1cm), zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić do gotowania. Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę oraz cebule podsmażyć na patelni do zrumienienia.

    kapusta-krojona-iStock (1)
  • Krok 2:

    Gdy kapusta będzie już miękka, odcedzić wodę , do kapusty dodać podsmażony boczek z cebulką oraz makaron, przyprawić do smaku wymieszać i dusić na wolnym ogniu. Łazanki z młodej kapusty można ewentualnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

    boczek-fot.iStock-min

Porady

Łazanki z młodej kapusty zawierają w przepisie:

  • 0,5 kg boczku parzonego
  • 300 g makaronu typu łazanki
  • 1 średniej wielkości młoda kapusta

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne