Łazanki z młodej kapusty

Prosto, a jak smacznie! Łazanki z młodej kapusty to jedno z dań dzieciństwa, do których warto wrócić. Na obiad łazanki z młodej kapusty nadają się idealnie!

dodany przez: Julita gotuje

dania z makaronem łazanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kapusta-krojona-iStock (1) 1. Kapustę pokroić w kwadraty (1cm/1cm), zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić do gotowania. Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę oraz cebule podsmażyć na patelni do zrumienienia.
  • boczek-fot.iStock-min 2. Gdy kapusta będzie już miękka, odcedzić wodę , do kapusty dodać podsmażony boczek z cebulką oraz makaron, przyprawić do smaku wymieszać i dusić na wolnym ogniu. Łazanki z młodej kapusty można ewentualnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

Porady

Łazanki z młodej kapusty zawierają w przepisie:

  • 0,5 kg boczku parzonego
  • 300 g makaronu typu łazanki
  • 1 średniej wielkości młoda kapusta

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy