Krem sułtański

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!

Desery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • krem-sultanski31.Rodzynki namoczyć w rumie. Śmietanę kremówkę ubić (lub zmiksować) z cukrem pudrem. Podzielić na dwie części, do jednej dosypać kakao i rodzynki, wymieszać. Krem kakaowy nakładać do pucharków, udekorować kremem śmietanowym. Podawać od razu.

Kalorie: 310.00

Porady

W przepisie na krem sułtański wykorzystujemy:

  • rum – najlepiej ciemny
  • kakao – prawdziwe ciemne
  • rodzynki – mogą być drobne lub większe, zależnie od upodobań
     

Notka redakcyjna

Krem sułtański – przepis

Deser sułtański to nic innego jak bita śmietana z kakao i dodatkami. Warto jednak zrobić go od podstaw samodzielnie i nie korzystać z gotowców – będzie wtedy dużo smaczniejszy. Śmietanę ubijemy za pomocą miksera lub robota planetarnego. Będzie lepiej się ubijać, jeśli wyjmiemy ją z lodówki tuż przed przygotowywaniem deseru. Koniecznie kupmy także prawdziwe ciemne kakao – dzięki niemu nasz krem sułtański będzie miał intensywnie czekoladowy smak. 

Rodzynki zazwyczaj moczymy w rumie przed dodaniem do kremu. Jeśli jednak wiemy, że deser będą jadły również dzieci, zrezygnujmy z rumu i namoczmy rodzynki w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Jak zrobić krem sułtański?

Prawdziwy krem sułtański powinniśmy podawać w wysokich szklankach lub pucharkach do lodów. Ciekawą opcją jest dodanie kakao tylko do połowy kremu i ułożenie w naczyniu warstw na przemian jasnego i ciemnego kremu. Uzyskany w ten sposób deser będzie jeszcze bardziej efektowny. Pamiętajcie, żeby podać do niego długie łyżeczki, takie same jak dostajecie w kawiarniach do cafe latte. Deser przed jedzeniem można wymieszać, ale najlepiej jeść warstwy osobno.

Krem sułtański możecie udekorować dorzucając do niego małe beziki – przyjemnie chrupiące będą stanowić dobry kontrast do aksamitnej konsystencji kremu. Warto też posypać krem wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Możecie również dodać do niego trochę orzechów laskowych lub ziemnych. Krem sułtański jest bardzo lekkim deserem i po prostu rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy