Przepisy na pierogi

2 kolekcji przepisów

1178 przepisów

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, ale rozmaite rodzaje pierogów znajdziemy w innych kuchniach świata. Pierogi na słodko i pierogi na wytrawnie - to dwie wersje, które możemy przygotować zarówno na obiad, deser czy kolację. Idealne pierogi mają delikatne rozpływające się w ustach ciasto i aromatyczny, pełen smaku farsz. Pierogi ruskie odsmażane na patelni, pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię czy pierogi z borówkami w pełni wakacji - to tylko niektóre z propozycji. Sprawdźcie nasze przepisy na pierogi.

Przepisy w kolekcji Przepisy na pierogi

Skąd się wzięły pierogi?

Często uznajemy je za tradycyjną polską potrawę, jednak pierogi od wieków są obecne także w kuchni włoskiej, rosyjskiej, żydowskiej, meksykańskiej czy indyjskiej, a ich receptura tak naprawdę narodziła się w Chinach, skąd przez Ruś dotarła nad Wisłę.

Prawdopodobnie stało się to w XIII wieku, za sprawą Jacka Odrowąża, dominikanina, kaznodzieję i misjonarza, zwanego „Apostołem Słowian”, który ewangelizował nie tylko mieszkańców Polski, ale również Czechów, Prusów czy Rusinów, zaś ostatnie lata spędził w Krakowie. Jak głosi legenda zasmakował w pierogach podczas pobytu w Kijowie. Gdy w 1241 r. Kraków najechali Tatarzy miejscowi dominikanie karmili pierogami wygłodniałych mieszkańców splądrowanego grodu.

Pierogi - od świątecznego dania do codziennego przysmaku

Początkowo pierogi były potrawą przyrządzana tylko na specjalne okazje i święta, na weselach jedzono duże pierogi zwane kurnikami, zaś na stypach – knysze. W okresie kolędowania pojawiały się koladki, zaś z okazji imienin pieczono słodkie anieżki i socznie.

W XVII w. pierogi były już ważnym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że ich recepturę znajdziemy m.in. w pierwszej polskiej książce kucharskiej, czyli „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, spisanej przez Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu.

„Pirogi, rozmaitym sposobem robią się, z sera słodkiego pirogi leniwe, inne w cieście zawijane, alboli też w piecu pieczone, lub z mięsa wieprzowego, wołowego tłustego siekanego, dobrze zaprawne” – pisał Wojciech Wielądko w książce „Kucharz doskonały” z 1783 r.

Wiele pomysłów na pierogi proponowała również legendarna Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka niezwykle poczytnych poradników kulinarnych, których nakład przewyższał wydania dzieł Mickiewicza czy Słowackiego.

Dzisiaj pierogi uważane są za polski symbol. Przygotowujemy je w wielu różnych wariantach - za każdym razem smakują równie pysznie!

Artykuły powiązane

Jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi
09.11.2019

Pyszne pierogi - triki na mrożenie i gotowanie

Pierogi - specjał przygotowywany z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, w które zawija się słodki lub słony farsz. To ulubiona potrawa wielu Polaków. Choć pierogi trafiają na nasze stoły bardzo często, ich gotowanie czy mrożenie wciąż sprawia sporo problemów. W Poradniku gotowania podpowiadamy patenty, jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi, aby zaserwowane na talerzu smakowały przepysznie.

Ciasto na pierogi
18.11.2018

Ciasto na pierogi – przepis i tradycja lepienia pierogów

Tradycja lepienia pierogów to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niezbędny będzie przepis na ciasto na pierogi i receptura na farsz, którym wypełnimy nasze idealne ciasto na pierogi. W cyklu "Przy wspólnym stole" przyglądamy się tradycji pierogów jako dania i sprawdzonym przepisom m.in. na ciasto na pierogi Magdy Gessler.

Nie tylko pierogi i knedle - zrób makaron z truskawkami
01.06.2018

Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami. Sezonowe jarskie pyszności

Pierogi, knedle, a także makaron z truskawkami czy ryż z truskawkami to smakołyki, na które czekamy cały rok. Dorodne owoce zamknięte w cieście lub podane z kluskami to pomysł na sycący, bezmięsny obiad.

Pierogi
21.05.2018

Pierogi i pierożki świata. Gyoza, ravioli, chinkali i inne propozycje

Pierogi to jedna z międzynarodowych potraw. W zależności od regionu świata możemy zjeść chrupiące pierożki samosa lub pełne nadzienia i aromatycznego bulionu chinkali. Oto 10 najpopularniejszych pierogów i pierożków na świecie.

Turystyka
06.04.2018

Nie tylko pierogi i schabowy - jak zaplanować podróż kulinarną po Polsce?

Myślisz, że kuchnia polska to tylko pierogi i bigos? Nic bardziej mylnego! Szlaki kulinarne, wycieczki po knajpach i lokalne targi są fantastyczną alternatywą dla turystycznych miejsc. Podpowiadamy, jak zorganizować podróż po Polsce tropem najlepszego jedzenia.

Pierogi z kapustą i grzybami
16.12.2017

Pierogi wigilijne - nie tylko z kapustą i grzybami

To jedno z najważniejszych wigilijnych dań, zaraz po barszczyku z uszkami i karpiu. Bez pierogów Wigilia to nie to samo! Już samo ich lepienie "smakuje" tego dnia wyjątkowo. Wybierz więc jeden z tych pięciu pysznych przepisów i zaproś domowników do wspólnego pichcenia.

Jak zrobić pierogi w kształcie ryby
23.12.2015

Jak zrobić pierogi w kształcie ryby

Pierogi nie muszą zawsze być w klasycznym kształcie. Przedstawiamy pomysł jak zrobić pierogi w kształcie ryby.

pierogi_glowne
25.11.2015

Wegetariańskie i wegańskie pierogi

Ta tradycyjna polska potrawa ma wiele rodzajów. To jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań, które możemy spotkać w polskich domach. Słodkie, wytrawne, gotowane lub smażone – to, jak przygotujemy to danie zależy tylko od naszej inwencji.