Przepisy na pierogi

6 kolekcji przepisów

1150 przepisów

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, ale rozmaite rodzaje pierogów znajdziemy w innych kuchniach świata. Przepis na pierogi jest prosty – wystarczy zagnieść elastyczne ciasto i nafaszerować je ulubionymi składnikami. Pierogi na słodko i pierogi na wytrawnie - to dwie wersje, które możemy przygotować zarówno na obiad, deser czy kolację. Idealne pierogi mają delikatne rozpływające się w ustach ciasto i aromatyczny, pełen smaku farsz. Pierogi ruskie odsmażane na patelni, pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię czy pierogi z borówkami w pełni wakacji - to tylko niektóre z propozycji. Sprawdźcie nasze przepisy na pierogi.

Przepisy na pierogi

Skąd się wzięły pierogi?

Często uznajemy je za tradycyjną polską potrawę, jednak pierogi od wieków są obecne także w kuchni włoskiej, rosyjskiej, żydowskiej, meksykańskiej czy indyjskiej, a ich receptura tak naprawdę narodziła się w Chinach, skąd przez Ruś dotarła nad Wisłę.

Prawdopodobnie stało się to w XIII wieku, za sprawą Jacka Odrowąża, dominikanina, kaznodzieję i misjonarza, zwanego „Apostołem Słowian”, który ewangelizował nie tylko mieszkańców Polski, ale również Czechów, Prusów czy Rusinów, zaś ostatnie lata spędził w Krakowie. Jak głosi legenda zasmakował w pierogach podczas pobytu w Kijowie. Gdy w 1241 r. Kraków najechali Tatarzy miejscowi dominikanie karmili pierogami wygłodniałych mieszkańców splądrowanego grodu.

Pierogi - od świątecznego dania do codziennego przysmaku

Początkowo pierogi były potrawą przyrządzana tylko na specjalne okazje i święta, na weselach jedzono duże pierogi zwane kurnikami, zaś na stypach – knysze. W okresie kolędowania pojawiały się koladki, zaś z okazji imienin pieczono słodkie anieżki i socznie.

W XVII w. pierogi były już ważnym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że ich recepturę znajdziemy m.in. w pierwszej polskiej książce kucharskiej, czyli „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, spisanej przez Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu.

„Pirogi, rozmaitym sposobem robią się, z sera słodkiego pirogi leniwe, inne w cieście zawijane, alboli też w piecu pieczone, lub z mięsa wieprzowego, wołowego tłustego siekanego, dobrze zaprawne” – pisał Wojciech Wielądko w książce „Kucharz doskonały” z 1783 r.

Wiele pomysłów na pierogi proponowała również legendarna Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka niezwykle poczytnych poradników kulinarnych, których nakład przewyższał wydania dzieł Mickiewicza czy Słowackiego.

Dzisiaj pierogi uważane są za polski symbol. Przygotowujemy je w wielu różnych wariantach - za każdym razem smakują równie pysznie!

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Przygotowywanie pierogów najlepiej zacząć od zrobienia ciasta. Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i łatwo dawać się formować. Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zakłada użycie mąki pszennej i gorącej wody. Niektórzy dodają do ciasta odrobinę oleju, inni całe jajko. Warto przyprawić je odrobiną soli, będzie smaczniejsze.

Ciasto na pierogi powinniśmy cienko rozwałkować, ale uważajmy, żeby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Jeśli przygotowujemy pierogi na kilka godzin przed ich gotowaniem, przykryjmy talerz z pierogami ściereczką, żeby pierogi nie schły. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie – od momentu wypłynięcia kilka minut. Ważne, żeby ciasto się nie rozgotowało, ale też nie było zbyt twarde.

Przepisy na pierogi – klasyczne smaki

W kuchni polskiej możemy znaleźć kilka najpopularniejszych rodzajów pierogów. Przede wszystkim będą to pierogi z mięsem. Do ich zrobienia warto wykorzystać skrawki mięsa z obiadu lub części, które są na przykład zbyt poprzerastane, by zjeść je w innej postaci. Mięso przed zmieleniem na gładką masę możemy lekko obsmażyć, będzie miało więcej smaku.

Równie smaczne są pierogi ruskie. Co ciekawe, ich nazwa nie pochodzi od Rosji, ale od Rusi, gdzie były jedzone. Farsz tradycyjnych ruskich pierogów powstaje na bazie twarogu, ziemniaków i pieprzu.

Innym pomysłem jest zrobienie pierogów z kapustą i grzybami. To klasyka, która pojawia się na naszych stołach zwłaszcza w okresie świątecznym.

Pierogi możemy podawać także w wersji słodkiej. Szczególnie latem smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy do środka włożyć świeże sezonowe owoce i ewentualnie dosłodzić odrobiną cukru. Inną wersją są pierogi z serem na słodko. Do twarogu możemy dodać odrobinę gęstej śmietany i szczyptę cynamonu.

Domowe pierogi – przepisy dla lubiących eksperymenty

Pierogi można również serwować z innymi farszami. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Przykładowo, możemy podać pierogi z farszem z kaszy gryczanej i sera lub z soczewicy. Warto także eksperymentować z ciastem. Ciasto na pierogi nie zawsze musi być zrobione z mąki pszennej. Możemy wybrać opcję bezglutenową lub podkręcić ciasto dodatkami. Szpinakowe, pomidorowe czy grzybowe ciasto na pierogi sprawi, że ich zawartość zyska na smaku. Podobnie możemy postąpić z pierogami na słodko. Pierogi z truskawkami w cieście czekoladowym są pyszne!

Pierogi można także upiec w piekarniku – będą miały wtedy zupełnie inny smak. Popularnym sposobem jest także odsmażanie pierogów na maśle.

Jak podawać pierogi?

Pierogi możemy serwować z wieloma dodatkami. Najpopularniejsze to skwarki lub podsmażona na patelni cebulka. Pierogi świetnie smakują również polane odrobiną roztopionego masła. Często pierogi, zwłaszcza słodkie, ale nie tylko podawane są z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Do słodkich pierogów z serem możemy też przygotować sos owocowy. Malutkie pierożki warto również podawać z esencjonalnym bulionem mięsnym lub wegetariańskim.

Jak jeść pierogi? Pierogi możemy jeść samym widelcem – ciasto jest zwykle na tyle miękkie, że spokojnie podzielimy pierogi na mniejsze części przy użyciu tylko widelca. Jeśli jednak jesteśmy w restauracji powinniśmy użyć noża i widelca, zwłaszcza gdy pierogi umieszczone są na płaskim talerzu i są dość spore. Co innego, kiedy dostajemy małe pierożki z sosem lub zanurzone w bulionie w głębokim talerzu – wtedy możemy zjeść je samym widelcem lub łyżką.

Artykuły powiązane

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
14.10.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

tradycyjna kuchnia polska
25.09.2020

Wege kuchnia jak u babci. "Wegańska kuchnia polska" to książka, która łączy pokolenia

Tradycyjne polskie pierogi, gołąbki, gulasze i pasztety w wersji wege? Ta książka udowadnia, że w kuchni wszystko jest możliwe. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.

Dim sum
24.06.2020

Dim sum – chińskie pierożki pod lupą

Dim sum zdobywają coraz większą popularność, także w Polsce. Polacy kochają pierogi, nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgają po orientalną propozycję w formie chińskich pierożków. Tradycyjne pierożki dim sum to zestaw smakowitych przekąsek, ale równie dobrze może być to sycące danie obiadowe. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję wyrobu dim sum, przepis i zwyczaj podawania.

Nie tylko pierogi i knedle - zrób makaron z truskawkami
21.06.2020

Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami. Sezonowe jarskie pyszności

Pierogi, knedle, a także makaron z truskawkami czy ryż z truskawkami to smakołyki, na które czekamy cały rok. Dorodne owoce zamknięte w cieście lub podane z kluskami to pomysł na sycący, bezmięsny obiad.

Dzieci w kuchni - zorganizuj im zabawę!
05.05.2020

Kuchenny plac zabaw - pomysły na wspólne gotowanie z dziećmi

Wolny dzień, spędzony w domu to dla rodzica konieczność zorganizowania czasu swoim pociechom. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, możemy zorganizować plac zabaw we własnej kuchni. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i bawiąc się rozwijać umiejętności dziecka? Podczas wspólnego gotowania!

Jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi
21.04.2020

Pyszne pierogi - triki na mrożenie i gotowanie

Pierogi - specjał przygotowywany z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, w które zawija się słodki lub słony farsz. To ulubiona potrawa wielu Polaków. Choć pierogi trafiają na nasze stoły bardzo często, ich gotowanie czy mrożenie wciąż sprawia sporo problemów. W Poradniku gotowania podpowiadamy patenty, jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi, aby zaserwowane na talerzu smakowały przepysznie.

Pierogi z kapustą i grzybami
20.12.2019

Pierogi wigilijne - nie tylko z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań, zaraz po barszczyku z uszkami i karpiu. Bez pierogów Wigilia to nie to samo! Już samo ich lepienie "smakuje" tego dnia wyjątkowo. Wybierz więc jeden z pięciu pysznych przepisów i zaproś domowników do wspólnego pichcenia. Pierogi wigilijne są pyszne!

Restauracje Zakopane
23.01.2019

Zakopane - restauracje z kuchnią góralską

Zimowa stolica Polski przyciąga tłumy turystów niezależnie od pory roku. Restauracje i Zakopane idą w parze, ale nie w każdym lokalu możemy spróbować, jak naprawdę smakuje kuchnia góralska. W cyklu "Smaczne miejsca" prezentujemy krótki poradnik, jak wybierać restauracje, odwiedzając Zakopane.

Ciasto na pierogi
18.11.2018

Ciasto na pierogi – przepis i tradycja lepienia pierogów

Tradycja lepienia pierogów to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niezbędny będzie przepis na ciasto na pierogi i receptura na farsz, którym wypełnimy nasze idealne ciasto na pierogi. W cyklu "Przy wspólnym stole" przyglądamy się tradycji pierogów jako dania i sprawdzonym przepisom m.in. na ciasto na pierogi Magdy Gessler.