Przepisy na dania do pracy

53 przepisów

Dania do pracy powinny być sycące, muszą zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i powinny dawać znacznie bardziej interesujące doznania smakowe niż zwykłe kanapki. Dodatkowo, jedzenie do pracy powinno być łatwe i szybkie w przygotowaniu, w końcu nie każdy lubi spędzać cały swój wolny czas w kuchni. Co warto zapakować do pudełka śniadaniowego? Przedstawiamy kilka interesujących inspiracji kulinarnych.

Przepisy na dania do pracy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Jagouleh z łososiem

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

mojegotowanie

Jagouleh z łososiem

Dania do pracy powinny spełniać istotny warunek, a mianowicie - muszą zapewniać możliwość spakowania ich do pudełka. Nie chodzi tu o modę na lunchboxy, po prostu - zamykany pojemnik jest wygodny i w przeciwieństwie do słoików - nie stwarza ryzyka potłuczenia. Tutaj mała dygresja - warto zwrócić uwagę na tworzywo, z którego pudełko zostało wykonane. Nie każde nadaje się do przechowywnia w nim ciepłej żywności i do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Dania do pracy: na zimno

Przygotowane w domu dania do pracy sprawdzają się znacznie lepiej niż jedzenie kupowane w zakładowej stołówce, w barach szybkiej obsługi czy, o zgrozo, na pobliskiej stacji benzynowej. Zawsze masz pewność, że jesz smacznie, a w twoim obiedzie nie znajdzie się nic, czego być tam nie powinno.

W okresie letnim, doskonale sprawdzą się obiady do pracy na zimno, a jeżeli w przestrzeni socjalnej nie ma kuchenki mikrofalowej, jest to jedyna dostępna opcja, o ile nie chcesz jeść tego, co dostarczy catering.

Pierwszy pomysł na obiad lub lunch do pracy na zimno, to oczywiście wszelkiej maści sałatki. Ich miłośnicy mają naprawdę szeroki wybór - grecka sałatka z serem feta, sałatka z cykorii z jabłkiem, porem i orzechami włoskimi, sałatka z rukoli, cykorii i arbuza lub po prostu - sałatka z ulubionych owoców.

 

Jeżeli takie zestawienia nie są dla ciebie wystarczająco sycące, dobrze sprawdzi się  sałatka z młodych ziemniaków  z rzodkiewką, szczypiorkiem, pietruszką i sosem majonezowo-jogurtowym. Do wyboru masz też szeroki wachlarz sałatek z kurczakiem, np. sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i z kiełkami fasoli mung albo sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą i sosem czosnkowym. Pożywna i sycąca jest też sałatka jajeczna z awokado i sosem musztardowym.

Zamiast sałatki, możesz wybrać pyszną i sycącą tortillę - fetą, kurczakiem i z warzywami, z łososiem i rukolą albo z tuńczykiem kukurydzą i jajkiem. Każde z tych dań zapewni solidną porcję energii i doda ci sił.

Nie każdy lubi mięso na zimno, nie oznacza to jednak, że kotlety trzeba skreślić z listy obiadów do pracy. W wydaniu wegetariańskim, smakują wybornie także na zimno. Przygotuj je z kalafiora i kaszy kuskus. Idealnie pasuje do nich dip czosnkowy lub z awokado. 

Ciekawym pomysłem jest też tarta z łososiem i warzywami lub z tuńczykiem i warzywami.

Dania do pracy: do podgrzania

Dania do pracy na zimno smakują wyśmienicie i są pożywne, ale wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez ciepłego obiadu.

Na pierwszym miejscu należy wymienić zupy-kremy: ze szparagów, z buraka, z brokułów, z dyni, z cukinii, z bobu, z pomidorów czy z marchewki - opcji jest wiele, a każda z nich smakuje świetnie. Aby uczynić krem bardziej treściwym, można do niego dodać przygotowane wcześniej grzanki lub groszki ptysiowe.

W kuchence mikrofalowej szybko podgrzejemy też domowe leczo, a i to danie daje spore pole do popisu w kwestii jego interpretacji, bo tradycyjny przepis węgierski nie jest jedynym słusznym. Można przygotować pyszne i pożywne leczo z kurczakiem, z soczewicą i dynią lub z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Kolejny pomysł na obiad do podgrzania w pracy - lasagne z mięsem i warzywami lub w wydaniu bezmięsnym - ze szpinakiem i serem. Do odgrzania doskonale nada się makaron z kurczakiem po tajsku, domowa pizza lub inny włoski specjał - spaghetti w każdym wydaniu.

Dania do pracy: fit pomysły

Osoby, które liczą kalorie i makroskładniki posiłku, muszą zwracać szczególną uwagę na to, co wkładają do pudełka. Poza wszelkimi lekkimi sałatkami, doskonale sprawdzi się pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem lub z brokułami, kasza jaglana z warzywami i kurczakiem, pesto z rukoli lub kuskus z hummusem. Każde z tych dań jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu.