Przepisy na ciasta
56 kolekcji przepisów
6188 przepisów

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.
- Posiłek
- Kuchnie świata
- Okazje
- Dla ilu osób
- Poziom trudności
- Rodzaj diety
- Składniki
- Sposób podania
- Sposób przygotowania
- Typ dania
- Bananowiec
- Biszkopt
- Bułeczki drożdżowe
- Cake pops
- Ciasta bez pieczenia
- Ciasta francuskie
- Ciasta wielkanocne
- Ciasta z warzyw
- Ciasto 3 bit
- Ciasto ambasador
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto drożdżowe
- Ciasto jogurtowe
- Ciasto kakaowe
- Ciasto kokosowe
- Ciasto krówka
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto orzechowe
- Ciasto parzone
- Ciasto shrek
- Ciasto ucierane
- Ciasto z budyniem
- Ciasto z galaretka
- Ciasto z kremem
- Ciasto z orzechami
- Ciasto z owocami
- Do kawy
- Fale dunaju
- Jagodzianki
- Karpatka
- Keks
- Kremówka
- Królewiec
- Kruche ciasto
- Makowiec
- Metrowiec
- Miodownik
- Murzynek
- Pani walewska
- Piasek pustyni
- Piernik
- Placek
- Pleśniak
- Przekładaniec
- Ptasie mleczko
- Rogale
- Rolada
- Serniki
- Śmietanowiec
- Snickers
- Strucla
- Strudel
- Tarty
- Torty
- Wieniec
- Zebra
- Autor przepisu
Przepisy na ciasta

Sernik z białą czekoladą i żurawiną jest słodki i kremowy. Odpowiednio mokry, o gładkiej konsystencji z przebijającymi się kwaśnymi nutami smakowymi – taki jest sernik z białą czekoladą i żurawiną. Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki. Wielki powrót” Doroty Świątkowskiej.
Sernik z białą czekoladą

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Mało które ciasto doczekało się tylu sposobów podania i przygotowania, co sernik. Jednym z nich jest sernik chałwowy. Przepis na sernik chałwowy to nic innego, jak receptura na klasyczny wypiek z mielonego twarogu wzbogacona o orientalny przysmak. Sernik chałwowy będzie pyszny z każdym rodzajem chałwy - waniliową, sezamową, orzechową czy każdą inną, którą lubimy. Podpowiadamy, jak zrobić sernik chałwowy.
Sernik chałwowy

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tort tiramisu

Migdałowy król z ciasta filo. Ciasto inspirowane jest tradycyjnym francuskim wypiekiem o nazwie galette de rois, ale przygotowane z ciasta filo. Takie ciasto wypełnione po brzegi pysznym, migdałowym nadzieniem.
Galette de rois z ciasta filo

Ciasta czekoladowe to jedne z najchętniej zjadanych ciast! Przykładem przepisu prostego, a jednocześnie bardzo smacznego jest murzynek. Ciasto jest intensywnie kakaowe, pyszne i wilgotne. Przepis na murzynka składa się głównie z mąki, jaj, masła, cukru, wody i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Świetnie nada się więc on na spotkania rodzinne lub gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”.
Ciasto murzynek

Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. Dodatkowo pomarańczowe ciasto makowe przygotowuje się w szybszy sposób niż tradycje drożdżowe ciasto.
Pomarańczowe ciasto makowe

Piernikowe ciastka z ziemniakami to smakołyk z wyraźną korzenną nutą. Przygotowując je możecie wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie smakołyki mogą być również podane jako ciastka na święta. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem.
Piernikowe ciastka z ziemniakami

Makowiec z cukrem Sweet Family
Tradycyjny, świąteczny makowiec z anyżem i goździkami

Rogaliki z masa makową to łatwe w przygotowaniu, kruche i chrupiące słodkości na świąteczny podwieczorek. Przygotowując większa ilość masy makowej, będziecie mogli cieszyć się różnorodnymi deserami podczas rodzinnych spotkań.
Rogaliki z masą makową

Przekładaniec francuski z czekoladą to delikatny deser o eleganckim wyglądzie. Sprawdzi się na świątecznym stole podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Czekoladowy krem sprawia, że z trudem można poprzestać na jednym kawałku.
Przekładaniec francuski z czekoladą

Blok czekoladowy z herbatnikami to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Ten przepis na domowy blok czekoladowy posiadam od mojej wychowawczyni z podstawówki p. Karoliny. Bardzo polecam takie sentymentalne słodycze! Najlepiej będą smakować, jeśli zastosujemy znane sprzed lat składników - blok czekoladowy z herbatnikami musi być na bazie mleka w proszku (nie granulowanego) i margaryny. W tym deserze nie liczymy kalorii!
Blok czekoladowy z herbatnikami

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween.
Brownie z bezowymi duszkami

Ciasto drożdżowe z orzechami pekan to pyszna wariacja na temat klasycznych strucli. Orzechy pekan mają wyjątkowy, charakterystyczny smak i dzięki nim ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Ciasto drożdżowe wspaniale pasuje na podwieczorek. Z filiżanką kawy lub herbaty smakuje perfekcyjnie!
Ciasto drożdżowe z orzechami pekan

Ciasto krówka to hit na wszystkich imprezowych stołach. Istnieje wiele wersji tego słodkiego klasyka, między innymi placek krówka, ciasto krówka na biszkopcie czy ciasto krówka z budyniem. Niezależnie którą wersję wybierzecie, krówkowe ciasto z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto krówka i garść porad, dotyczących jego przygotowania.
Herbatnikowa krówka z bitą śmietaną

Tarta z malinami to prosty, przepyszny i elegancki deser. Przepis na tartę malinową to zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Jak zrobić tartę z malinami? Z czego przygotować krem? Ile piec kruchy spód? Zobaczcie wszystkie tajniki idealnej tarty z malinami.
Tarta malinowa
Inne z kolekcji: Typ dania
- Bowl
- Ciasto
- Curry
- Dania główne
- Dania jednogarnkowe
- Desery
- Dodatki
- Galareta
- Kaszanka
- Kluski
- Knedle
- Naleśniki
- Napoje
- Owsianka
- Pasty
- Pasztet
- Pieczywo
- Pierogi
- Pizza
- Placki
- Potrawy na grilla
- Potrawy z jajek
- Przekąski
- Przetwory
- Przystawki
- Sałatki
- Sosy
- Surówki
- Szynki
- Wędliny
- Zakwas
- Zapiekanki
- Zupy
- rolady wytrawne
Ciasta to forma deseru znanego ludzkości prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Już w okresie neolitu z ziaren zbóż wytwarzano pierwsze placki pieczone w popiele i na rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód i tak powstały pierwsze wypieki cukiernicze.
W VII wieku Arabowie wykradli mieszkańcom krajów śródziemnomorskich sekret wykorzystania trzciny cukrowej, a w XI powstała w Salerno pierwsza szkoła cukiernicza, w której uczono między innymi, jak przyrządzać najlepsze ciasta. W XIII wieku dzięki wielkim odkryciom geograficznym zaczęto wykorzystywać do wyrobu pierników takie przyprawy jak cynamon, imbir, goździki i pieprz.
Najlepsze ciasta
Drożdżowy placek, babka piaskowa, kremowy tort czy kruche ciasto jagodowe – każdy ma swoje ulubione. Mimo niezliczonej ilości różnych ciast, okazuje się, że najbardziej cenimy proste przepisy i typowe składniki: owoce, budynie, czekoladę, kakao oraz orzechy.
Najsmaczniejsze ciasta z owocami. Popularne w naszej szerokości geograficznej słodkie wypieki z owocami zyskują i tracą na popularności w zależności od tego, które owoce sezonowe są w danym czasie najłatwiej dostępne. W kwietniu i maju najczęściej piecze się drożdżowy placek z rabarbarem a w czerwcu hitem staje się ciasto z truskawkami, które ustępuje pola następnym owocom takim jak maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. Kolejno przychodzi czas na ciasto z jabłkami a wraz ze schyłkiem lata prym wiodą jagody, borówki i jeżyny. Warto wtedy znaleźć dobry przepis na ciasto na tartę, ponieważ w tej formie owoce jagodowe prezentują się i smakują doskonale. Koniec sierpnia i wrzesień to czas na placek ze śliwkami oraz ciasto z gruszkami. Sezon na owocowe wypieki powoli dobiega końca i czas poszukać nowe przepisy na desery okraszone darami jesieni.
Pomysł na ciasto „na bogato”. Esencjonalne i kremowe ciasto orzechowe do popołudniowej, gorącej kawy w wietrzny listopadowy wieczór poprawi humor każdemu, podobnie jak karmel, toffi i kajmakowe akcenty. Doskonałe na jesienne i zimowe dni jest również ciasto czekoladowe – lekkie i puszyste, albo wręcz przeciwnie, z dużą zawartością czekolady – typowe brownie lub ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików uczulonych na białko zwierzęce.
Ciasta bez pieczenia
Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie, albo nasz piekarnik daleki jest od doskonałości i każde ciasto wychodzi przypalone lub niedopieczone, nie musimy rezygnować z tego wspaniałego deseru. Możemy przyrządzić na przykład sernik na zimno na spodzie z ciasteczek z mąk gruboziarnistych, roladę kokosową na bazie kakaowych herbatników, krówkę przekładaną słonymi krakersami, klasyczne tiramisu albo słodkie i karmelowe ciasto Snickers, uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Nowe ciasta
Branża cukiernicza, tak jak każda inna, ewoluuje a miłośnicy słodkich wypieków prześcigają się pomysłami tworząc coraz to nowe ciasta. W niekonwencjonalny sposób łączą smaki, nawiązują do produktów marek spożywczych, których wcześniej nie było na rynku, bawią się kolorami. W ten sposób powstało wiosenne ciasto szpinakowe pole – na zielonym cieście szpinakowym pięknie prezentuje się kremowa masa i czerwona galaretka z truskawkami - idealny leśny mech. Doskonałym przykładem jest tu również biszkoptowe ciasto Shrek, które zawdzięcza swoją nazwę niepopularnej w cukiernictwie barwie – zieleni. Zielonkawa jest warstwa budyniu ułożona na biszkopcie oraz agrestowa galaretka przykrywająca deser od góry.
Artykuły powiązane
Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli
Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.
10 świątecznych słodkości z całego świata, których musisz spróbować
Świąteczne ciasta to nie tylko makowiec czy sernik. Inspiracji warto szukać także w innych krajach i kulturach kulinarnych. Włoska baba z kawałkami kandyzowanych owoców, czekoladowe polano czy pachnący pudding – w te święta spróbujcie ich koniecznie!
Dziewczyny z wypiekami i Smaczne Historie z wypiekami na święta [PODCAST]
Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, autorki książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" polecają swoje porady na wypieki na święta. Jak zrobić masę makową, żeby nie iść na skróty? Jaki sernik warto postawić na świąteczny i grudniowy stół? Odpowiedzi do wysłuchania w cyklu podcastów Smaczne Historie.
Piernik czy miodownik? Tradycyjne i pyszne świąteczne ciasta z miodem
Boże Narodzenie to bezapelacyjnie najpyszniejszy czas w roku. Obok barszczu, pierogów i ryb, na świątecznym stole nie może zabraknąć również słodkości. Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta smakują korzennymi nutami i miodem. Jednak miód niejedno ma imię, dlatego dziś przychodzimy z praktycznym poradnikiem dla wszystkich fanów tego słodkiego skarbu natury. Zobaczcie jak wybierać miód do wypieków, jakie właściwości mają poszczególne miody oraz jak miód wpływa na konsystencję i smak ciasta.
Ciasto 3 bit - domowe ciasto jak batonik
Warstwowe pyszności, czyli ciasto 3 bit, to zdecydowanie jeden z wypieków, który uwielbiają Polacy. Nazwa i smaki poszczególnych warstw nawiązują do popularnego batonika, ale tak naprawdę warto eksperymentować i 3 bit zrobić w najlepszej dla nas wersji. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy, jak upiec lub zrobić 3 bit bez pieczenia i jak podkręcić smak ciasta 3 bit.
Najlepsze ciasta ze śliwkami - z kruszonką, czekoladą, migdałami
To jeden z naszych ulubionych sezonowych wypieków - ciasto ze śliwkami ma wszystko, czego szukamy w domowych słodkościach. Wyraziste śliwki szczególnie dobrze pasują do migdałów, marcepanu, czekolady, maślanej kruszonki...
Leśny mech - ciasto szpinakowe, które robi wrażenie
Leśny mech to jedno z nowych ciast, które zawsze robi wrażenie. "Szpinak do ciasta, ale jak to?" - to pytanie nierzadko pada, gdy ciasto szpinakowe pojawia się na stole. Wypiek barwiony jest liśćmi (najlepiej) świeżego szpinaku, a podany niczym prawdziwy leśny mech z owocami jagodowymi. Ciasto szpinakowe wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Jak zrobić ciasto leśny mech? Polecamy najlepsze przepisy na ciasto szpinakowe!
Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek
Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!
Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych
Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.
Ciasto z jagodami - pomysły na wypieki z leśnymi skarbami
Ciasto z jagodami kojarzy nam się z wakacjami spędzanymi na babcinej działce. Poranne wyprawy do lasu zwykle kończyły się obdartymi kolanami i kilkoma słoikami jagód. Te skarby lasu najlepiej smakują zjadane same, ale tym razem postanowiliśmy upiec z nimi ciasto.