Przepisy na ciasta

45 kolekcji przepisów

7973 przepisów

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.

Przepisy na ciasta

Ciasta to forma deseru znanego ludzkości prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Już w okresie neolitu z ziaren zbóż wytwarzano pierwsze placki pieczone w popiele i na rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód i tak powstały pierwsze wypieki cukiernicze.

W VII wieku Arabowie wykradli mieszkańcom krajów śródziemnomorskich sekret wykorzystania trzciny cukrowej, a w XI powstała w Salerno pierwsza szkoła cukiernicza, w której uczono między innymi, jak przyrządzać najlepsze ciasta. W XIII wieku dzięki wielkim odkryciom geograficznym zaczęto wykorzystywać do wyrobu pierników takie przyprawy jak cynamon, imbir, goździki i pieprz.

Najlepsze ciasta

Drożdżowy placek, babka piaskowa, kremowy tort czy kruche ciasto jagodowe – każdy ma swoje ulubione. Mimo niezliczonej ilości różnych ciast, okazuje się, że najbardziej cenimy proste przepisy i typowe składniki: owoce, budynie, czekoladę, kakao oraz orzechy.

Najsmaczniejsze ciasta z owocami. Popularne w naszej szerokości geograficznej słodkie wypieki z owocami zyskują i tracą na popularności w zależności od tego, które owoce sezonowe są w danym czasie najłatwiej dostępne. W kwietniu i maju najczęściej piecze się drożdżowy placek z rabarbarem a w czerwcu hitem staje się ciasto z truskawkami, które ustępuje pola następnym owocom takim jak maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. Kolejno przychodzi czas na ciasto z jabłkami a wraz ze schyłkiem lata prym wiodą jagody, borówki i jeżyny. Warto wtedy znaleźć dobry przepis na ciasto na tartę, ponieważ w tej formie owoce jagodowe prezentują się i smakują doskonale. Koniec sierpnia i wrzesień to czas na placek ze śliwkami oraz ciasto z gruszkami. Sezon na owocowe wypieki powoli dobiega końca i czas poszukać nowe przepisy na desery okraszone darami jesieni.

Pomysł na ciasto „na bogato”. Esencjonalne i kremowe ciasto orzechowe do popołudniowej, gorącej kawy w wietrzny listopadowy wieczór poprawi humor każdemu, podobnie jak karmel, toffi i kajmakowe akcenty. Doskonałe na jesienne i zimowe dni jest również ciasto czekoladowe – lekkie i puszyste, albo wręcz przeciwnie, z dużą zawartością czekolady – typowe brownie lub ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików uczulonych na białko zwierzęce.

Ciasta bez pieczenia

Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie, albo nasz piekarnik daleki jest od doskonałości i każde ciasto wychodzi przypalone lub niedopieczone, nie musimy rezygnować z tego wspaniałego deseru. Możemy przyrządzić na przykład sernik na zimno na spodzie z ciasteczek z mąk gruboziarnistych, roladę kokosową na bazie kakaowych herbatników, krówkę przekładaną słonymi krakersami, klasyczne tiramisu albo słodkie i karmelowe ciasto Snickers, uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Nowe ciasta

Branża cukiernicza, tak jak każda inna, ewoluuje a miłośnicy słodkich wypieków prześcigają się pomysłami tworząc coraz to nowe ciasta. W niekonwencjonalny sposób łączą smaki, nawiązują do produktów marek spożywczych, których wcześniej nie było na rynku, bawią się kolorami. W ten sposób powstało wiosenne ciasto szpinakowe pole – na zielonym cieście szpinakowym pięknie prezentuje się kremowa masa i czerwona galaretka z truskawkami - idealny leśny mech. Doskonałym przykładem jest tu również biszkoptowe ciasto Shrek, które zawdzięcza swoją nazwę niepopularnej w cukiernictwie barwie – zieleni. Zielonkawa jest warstwa budyniu ułożona na biszkopcie oraz agrestowa galaretka przykrywająca deser od góry.

Artykuły powiązane

Desery z truskawek
27.05.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

hurricane swiss roll
19.05.2020

Hurricane swiss roll, czyli rolada huragan. Jak ją zrobić?

Słodkie rolady to żadna nowość. Od dawna zawijamy w miękki biszkopt słodkie kremy razem z ulubionymi owocami. Od jakiegoś czasu jednak w social mediach zaczęła krążyć jej ulepszona wersja – tak zwana rolada huragan. Hurricane swiss roll wygląda jak z profesjonalnej cukierni, a tymczasem można niewielkim nakładem sił przygotować ten efektowny deser w domu.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
16.05.2020

Domowe ciasto na weekend - wybierz ulubione, delektuj się smakiem i zapachem

Domowe ciasto to takie, którego nie kupisz w cukierni ani w sklepie. Trudno znaleźć dla niego zastępstwo, niezależnie od tego, czy chodzi tu o ciasto drożdżowe, kruche, z owocami, sernik czy czekoladowe. Oto garść pomysłów na domowe ciasto, które gwarantują sukces i dobry nastrój.

makibezglutenowe_glowne
16.05.2020

10 rodzajów mąk bezglutenowych

Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jak zastąpić mąkę w kuchni? To proste! Wystarczy znać odpowiednie zamienniki. Coraz więcej osób wyklucza z diety gluten. Powody są różne: alergia, dieta odchudzająca lub po prostu – chęć zmiany nawyków żywieniowych. Wbrew pozorom wykluczenie z jadłospisu pszenicy i produktów zawierających gluten nie jest trudne. Dostępnych jest wiele zamienników mąki, które ułatwiają nam gotowanie bez niechcianych produktów.

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.

filo
14.05.2020

Ciasto filo – przepisy nie tylko na słodkości

Ciasto filo to bardzo ważny produkt w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, jak słynna baklawa, ale również pyszne dania wytrawne. W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni.

Sernik na zimno z malinami
10.05.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.