Przepisy na ciasta

42 kolekcji przepisów

7980 przepisów

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.

Przepisy w kolekcji Przepisy na ciasta

Ciasta – przepisy z warzyw?
Ciasta najczęściej kojarzą nam się ze słodkimi kremami i owocami. Rzadko kiedy myślimy o ciastach z dodatkiem… warzyw. Tymczasem takie ciasta już dawno temu zagościły w kawiarniach, a coraz częściej przygotowywane są także w domach. Popularne jest ciasto Leśny Mech, w którym jednym z głównych składników jest szpinak – jemu też ciasto zawdzięcza swój wyjątkowy kolor. Lubiane są również ciasta marchewkowe czy z dodatkiem dyni. Nie musicie się obawiać – te warzywa po zmieszaniu z pozostałymi składnikami i upieczeniu, są praktycznie zupełnie niewyczuwalne. W naszej galerii znajdziecie zarówno proste, jak i nieco bardziej skomplikowane przepisy – ciasta z nimi zawsze się udają!

Artykuły powiązane

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
27.07.2019

Domowe ciasto na weekend - wybierz ulubione, delektuj się smakiem i zapachem

Domowe ciasto to takie, którego nie kupisz w cukierni ani w sklepie. Trudno znaleźć dla niego zastępstwo, niezależnie od tego, czy chodzi tu o ciasto drożdżowe, kruche, z owocami, sernik czy czekoladowe. Oto garść pomysłów na domowe ciasto, które gwarantują sukces i dobry nastrój.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Fit and sweet - fit przepisy na słodko poleca Ewa Chodakowska
03.05.2019

Fit ciasto, batony czy szybkie desery? Ewa Chodakowska i jej "Fit and Sweet"

Fit przepisy to nie tylko pomysły na obiady. Fit mogą być również słodkości - fit ciasto, a także słodkie kulki i batony inspirowane smakami popularnych produktów. I udowadnia to książki "Fit and Sweet" autorstwa duetu Ewa Chodakowska i Marta Kielak. Czy znajdziemy w środku i jak opisane są przepisy? Recenzujemy w cyklu "Kulturalne kulinarnie".

Mazurek wielkanocny
19.04.2019

Pyszne ciasta (nie tylko) na Wielkanoc: babka, sernik, mazurek w nowej odsłonie

Nie ma co się oszukiwać - pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej. Przed wami babka, sernik i mazurek w oryginalnych wydaniach. Nie dorównają im inne dania - sprawdźcie sami!

Baranek cytrynowy
11.04.2019

Wielkanocne pewniaki - piękne i proste ciasta. Także dla początkujących!

Efektowne i dziecinnie proste - ciasto na Wielkanoc cieszy jednak nie tylko podniebienie. Powinno też pięknie wyglądać! Oto pięć pomysłów na wypieki, które naprawdę zawsze się udają, nie wymagają wiele pracy, a efekty napawają dumą.

Ciasto parzone
09.02.2019

Ciasto parzone – przepis bez sekretów

Ptysie, gniazdka, eklerki, groszek ptysiowy, karpatka – nie byłoby ich bez ciasta parzonego. To mające długą tradycję ciasto na pozór wydaje się proste w wykonaniu, a jednak bywa bardzo kłopotliwe, szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy. Jak powstaje ciasto parzone i jaką ma historię w cukiernictwie? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Ciasto filo ze szpinakiem
12.01.2019

Ciasto filo – przepisy nie tylko na słodkości

Ciasto filo to bardzo ważny produkt w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, jak słynna baklawa, ale również pyszne dania wytrawne. W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni.

Galette de rois
30.12.2018

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

Ciasto francuskie
29.12.2018

Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Ciasto francuskie składające się z wielu warstw cienkich „listków” cieszy się ogromną popularnością, ponieważ można z niego przyrządzać zarówno słodkie, jak i wytrawne przysmaki. Co warto o nim wiedzieć? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".