Przepisy na ciasta

45 kolekcji przepisów

7977 przepisów

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.

Przepisy na ciasta

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Bazyliowy tort

Przepis na tort bazyliowy od Polski Cukier

Promocja

Bazyliowy tort z truskawkami

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 80 min.
Jagodzianki domowe

Jagodzianki - bułeczki drożdżowe z jagodami

Agata198x

Jagodzianki

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Krasnystaw

Pyszny tort wykonany produktami marki Krasnystaw

Promocja

Tort z owocami leśnymi

Ciasta to forma deseru znanego ludzkości prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Już w okresie neolitu z ziaren zbóż wytwarzano pierwsze placki pieczone w popiele i na rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód i tak powstały pierwsze wypieki cukiernicze.

W VII wieku Arabowie wykradli mieszkańcom krajów śródziemnomorskich sekret wykorzystania trzciny cukrowej, a w XI powstała w Salerno pierwsza szkoła cukiernicza, w której uczono między innymi, jak przyrządzać najlepsze ciasta. W XIII wieku dzięki wielkim odkryciom geograficznym zaczęto wykorzystywać do wyrobu pierników takie przyprawy jak cynamon, imbir, goździki i pieprz.

Najlepsze ciasta

Drożdżowy placek, babka piaskowa, kremowy tort czy kruche ciasto jagodowe – każdy ma swoje ulubione. Mimo niezliczonej ilości różnych ciast, okazuje się, że najbardziej cenimy proste przepisy i typowe składniki: owoce, budynie, czekoladę, kakao oraz orzechy.

Najsmaczniejsze ciasta z owocami. Popularne w naszej szerokości geograficznej słodkie wypieki z owocami zyskują i tracą na popularności w zależności od tego, które owoce sezonowe są w danym czasie najłatwiej dostępne. W kwietniu i maju najczęściej piecze się drożdżowy placek z rabarbarem a w czerwcu hitem staje się ciasto z truskawkami, które ustępuje pola następnym owocom takim jak maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. Kolejno przychodzi czas na ciasto z jabłkami a wraz ze schyłkiem lata prym wiodą jagody, borówki i jeżyny. Warto wtedy znaleźć dobry przepis na ciasto na tartę, ponieważ w tej formie owoce jagodowe prezentują się i smakują doskonale. Koniec sierpnia i wrzesień to czas na placek ze śliwkami oraz ciasto z gruszkami. Sezon na owocowe wypieki powoli dobiega końca i czas poszukać nowe przepisy na desery okraszone darami jesieni.

Pomysł na ciasto „na bogato”. Esencjonalne i kremowe ciasto orzechowe do popołudniowej, gorącej kawy w wietrzny listopadowy wieczór poprawi humor każdemu, podobnie jak karmel, toffi i kajmakowe akcenty. Doskonałe na jesienne i zimowe dni jest również ciasto czekoladowe – lekkie i puszyste, albo wręcz przeciwnie, z dużą zawartością czekolady – typowe brownie lub ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików uczulonych na białko zwierzęce.

Ciasta bez pieczenia

Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie, albo nasz piekarnik daleki jest od doskonałości i każde ciasto wychodzi przypalone lub niedopieczone, nie musimy rezygnować z tego wspaniałego deseru. Możemy przyrządzić na przykład sernik na zimno na spodzie z ciasteczek z mąk gruboziarnistych, roladę kokosową na bazie kakaowych herbatników, krówkę przekładaną słonymi krakersami, klasyczne tiramisu albo słodkie i karmelowe ciasto Snickers, uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Nowe ciasta

Branża cukiernicza, tak jak każda inna, ewoluuje a miłośnicy słodkich wypieków prześcigają się pomysłami tworząc coraz to nowe ciasta. W niekonwencjonalny sposób łączą smaki, nawiązują do produktów marek spożywczych, których wcześniej nie było na rynku, bawią się kolorami. W ten sposób powstało wiosenne ciasto szpinakowe pole – na zielonym cieście szpinakowym pięknie prezentuje się kremowa masa i czerwona galaretka z truskawkami - idealny leśny mech. Doskonałym przykładem jest tu również biszkoptowe ciasto Shrek, które zawdzięcza swoją nazwę niepopularnej w cukiernictwie barwie – zieleni. Zielonkawa jest warstwa budyniu ułożona na biszkopcie oraz agrestowa galaretka przykrywająca deser od góry.

Artykuły powiązane

Wegańskie słodkości
10.08.2020

Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek

Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!

Tarta ze śliwkami - najlepsza!
03.08.2020

Najlepsze ciasta ze śliwkami - z kruszonką, czekoladą, migdałami

To jeden z naszych ulubionych sezonowych wypieków - ciasto ze śliwkami ma wszystko, czego szukamy w domowych słodkościach. Wyraziste śliwki szczególnie dobrze pasują do migdałów, marcepanu, czekolady, maślanej kruszonki...

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

Ciasto z jagodami
30.07.2020

Ciasto z jagodami - pomysły na wypieki z leśnymi skarbami

Ciasto z jagodami kojarzy nam się z wakacjami spędzanymi na babcinej działce. Poranne wyprawy do lasu zwykle kończyły się obdartymi kolanami i kilkoma słoikami jagód. Te skarby lasu najlepiej smakują zjadane same, ale tym razem postanowiliśmy upiec z nimi ciasto.

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Napoleonka błyskawiczna - ciasto bez pieczenia
28.07.2020

Desery i ciasta bez pieczenia - nie tylko sernik na zimno!

Ciasto bez pieczenia - oto magiczne zaklęcie, które zamienia herbatniki i serek w cudowny deser! Dzieje się to niezwykle łatwo i szybko - uwierzcie nam na słowo lub wypróbujcie jeden z naszych przepisów na desery i ciasta bez pieczenia.

5rodzajowkasz_g
23.07.2020

Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!

Ciasto z porzeczkami
14.07.2020

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
12.07.2020

Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.