Przepisy na ciasta

sernikz  truskawkami

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.

Przepisy na ciasta

Ciasta to forma deseru znanego ludzkości prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Już w okresie neolitu z ziaren zbóż wytwarzano pierwsze placki pieczone w popiele i na rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód i tak powstały pierwsze wypieki cukiernicze.

W VII wieku Arabowie wykradli mieszkańcom krajów śródziemnomorskich sekret wykorzystania trzciny cukrowej, a w XI powstała w Salerno pierwsza szkoła cukiernicza, w której uczono między innymi, jak przyrządzać najlepsze ciasta. W XIII wieku dzięki wielkim odkryciom geograficznym zaczęto wykorzystywać do wyrobu pierników takie przyprawy jak cynamon, imbir, goździki i pieprz.

Najlepsze ciasta

Drożdżowy placek, babka piaskowa, kremowy tort czy kruche ciasto jagodowe – każdy ma swoje ulubione. Mimo niezliczonej ilości różnych ciast, okazuje się, że najbardziej cenimy proste przepisy i typowe składniki: owoce, budynie, czekoladę, kakao oraz orzechy.

Najsmaczniejsze ciasta z owocami. Popularne w naszej szerokości geograficznej słodkie wypieki z owocami zyskują i tracą na popularności w zależności od tego, które owoce sezonowe są w danym czasie najłatwiej dostępne. W kwietniu i maju najczęściej piecze się drożdżowy placek z rabarbarem a w czerwcu hitem staje się ciasto z truskawkami, które ustępuje pola następnym owocom takim jak maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. Kolejno przychodzi czas na ciasto z jabłkami a wraz ze schyłkiem lata prym wiodą jagody, borówki i jeżyny. Warto wtedy znaleźć dobry przepis na ciasto na tartę, ponieważ w tej formie owoce jagodowe prezentują się i smakują doskonale. Koniec sierpnia i wrzesień to czas na placek ze śliwkami oraz ciasto z gruszkami. Sezon na owocowe wypieki powoli dobiega końca i czas poszukać nowe przepisy na desery okraszone darami jesieni.

Pomysł na ciasto „na bogato”. Esencjonalne i kremowe ciasto orzechowe do popołudniowej, gorącej kawy w wietrzny listopadowy wieczór poprawi humor każdemu, podobnie jak karmel, toffi i kajmakowe akcenty. Doskonałe na jesienne i zimowe dni jest również ciasto czekoladowe – lekkie i puszyste, albo wręcz przeciwnie, z dużą zawartością czekolady – typowe brownie lub ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików uczulonych na białko zwierzęce.

Ciasta bez pieczenia

Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie, albo nasz piekarnik daleki jest od doskonałości i każde ciasto wychodzi przypalone lub niedopieczone, nie musimy rezygnować z tego wspaniałego deseru. Możemy przyrządzić na przykład sernik na zimno na spodzie z ciasteczek z mąk gruboziarnistych, roladę kokosową na bazie kakaowych herbatników, krówkę przekładaną słonymi krakersami, klasyczne tiramisu albo słodkie i karmelowe ciasto Snickers, uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Nowe ciasta

Branża cukiernicza, tak jak każda inna, ewoluuje a miłośnicy słodkich wypieków prześcigają się pomysłami tworząc coraz to nowe ciasta. W niekonwencjonalny sposób łączą smaki, nawiązują do produktów marek spożywczych, których wcześniej nie było na rynku, bawią się kolorami. W ten sposób powstało wiosenne ciasto szpinakowe pole – na zielonym cieście szpinakowym pięknie prezentuje się kremowa masa i czerwona galaretka z truskawkami - idealny leśny mech. Doskonałym przykładem jest tu również biszkoptowe ciasto Shrek, które zawdzięcza swoją nazwę niepopularnej w cukiernictwie barwie – zieleni. Zielonkawa jest warstwa budyniu ułożona na biszkopcie oraz agrestowa galaretka przykrywająca deser od góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować