Przepisy z warzywami

47 kolekcji przepisów

27667 przepisów

Warzywa to podstawowy składnik wielu dań nie tylko w kuchni roślinnej. Wielu rodziców zastanawia się jak przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci. Nic w tym dziwnego, że wprowadzenie różnorodnych smaków od najmłodszych lat zaprocentuje sięganiem po urozmaicone smaki w dorosłym życiu. Z warzyw przygotujecie pyszne sałatki, zapiekanki, zupy, makarony a nawet desery. Najlepiej smakują w sezonie. Zobaczcie jakie posiłki zebraliśmy z wykorzystaniem warzyw. 

Przepisy warzywne

Warzywa - zastosowanie

Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków. 

Warzywa to  także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste. 

Artykuły powiązane

marta_dymek
14.12.2019

Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień

Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.

Trendy kulinarne 2020
09.12.2019

Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia

Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

naturalnie-slider
25.11.2019

Agnieszka Cegielska: Natura daje siłę

Uwierzycie, że pani z telewizji potrafi ściągać sok z brzozy? I że jest konsultantką ajurwedy – starożytnego systemu medycyny rodem z Indii? A jednak! W magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej o początkach swojej miłości do natury i o tym, jak się żyje z nią w bliskości.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

Książki o weganizmie
01.11.2019

Książki o weganizmie. Lektura nie tylko na Światowy Dzień Wegan

Decyzję o przejściu na weganizm podejmuje coraz więcej osób. Jedni ze względów ideologicznych, inni przez wzgląd na swoją indywidualną dietę. Odczarowano już mit o weganizmie z listkiem sałaty i tofu na talerzu. Dieta roślinna daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Ponadto badania udowadniają, że weganizm może być wartościowym i rozsądnym stylem odżywiania, a ekologiczne i zrównoważone rolnictwo będą miały coraz większe znaczenie. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan, ale nie tylko na ten dzień polecamy książki o weganizmie, które uświadamiają, dlaczego warto i jak w praktyce przejść na dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego.