REKLAMA

Przepisy z warzywami

54 kolekcji przepisów

4813 przepisów

warzywa-fot.iStock

Warzywa to podstawowy składnik wielu dań nie tylko w kuchni roślinnej. Wielu rodziców zastanawia się jak przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci. Nic w tym dziwnego, że wprowadzenie różnorodnych smaków od najmłodszych lat zaprocentuje sięganiem po urozmaicone smaki w dorosłym życiu. Z warzyw przygotujecie pyszne sałatki, zapiekanki, zupy, makarony a nawet desery. Najlepiej smakują w sezonie. Zobaczcie jakie posiłki zebraliśmy z wykorzystaniem warzyw. 

Warzywa - zastosowanie

Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków. 

Warzywa to  także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste.