Przepisy z warzywami

53 kolekcji przepisów

27727 przepisów

Warzywa to podstawowy składnik wielu dań nie tylko w kuchni roślinnej. Wielu rodziców zastanawia się jak przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci. Nic w tym dziwnego, że wprowadzenie różnorodnych smaków od najmłodszych lat zaprocentuje sięganiem po urozmaicone smaki w dorosłym życiu. Z warzyw przygotujecie pyszne sałatki, zapiekanki, zupy, makarony a nawet desery. Najlepiej smakują w sezonie. Zobaczcie jakie posiłki zebraliśmy z wykorzystaniem warzyw. 

Przepisy warzywne

Warzywa - zastosowanie

Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków. 

Warzywa to  także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste. 

Artykuły powiązane

torby-materialowe-woreczki-na-warzywa-fot.iStock (1)
25.02.2020

Torba na zakupy i woreczki na warzywa. Zero waste w praktyce

Świadome planowanie zakupów to pierwszy krok, by być zero waste. Torby na zakupy i woreczki na warzywa to przykłady wprowadzania drobnych zmian w myśleniu o ekologicznym stylu życia. Nie musi być wcale drogo, ani pracochłonnie. Wystarczy, że wykorzystacie rzeczy, które z pewnością macie już w swoim domu.

mg vege 1 - jak -nie-mieso- to-co-
14.02.2020

Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko

Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10.02.2020

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat

10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.

marta_dymek
14.12.2019

Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień

Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.

Trendy kulinarne 2020
09.12.2019

Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia

Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

naturalnie-slider
25.11.2019

Agnieszka Cegielska: Natura daje siłę

Uwierzycie, że pani z telewizji potrafi ściągać sok z brzozy? I że jest konsultantką ajurwedy – starożytnego systemu medycyny rodem z Indii? A jednak! W magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej o początkach swojej miłości do natury i o tym, jak się żyje z nią w bliskości.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

Książki o weganizmie
01.11.2019

Książki o weganizmie. Lektura nie tylko na Światowy Dzień Wegan

Decyzję o przejściu na weganizm podejmuje coraz więcej osób. Jedni ze względów ideologicznych, inni przez wzgląd na swoją indywidualną dietę. Odczarowano już mit o weganizmie z listkiem sałaty i tofu na talerzu. Dieta roślinna daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Ponadto badania udowadniają, że weganizm może być wartościowym i rozsądnym stylem odżywiania, a ekologiczne i zrównoważone rolnictwo będą miały coraz większe znaczenie. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan, ale nie tylko na ten dzień polecamy książki o weganizmie, które uświadamiają, dlaczego warto i jak w praktyce przejść na dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Stek z selera
20.02.2019

Stek z selera z salsą pomidorową

Wegetariański pomysł na stek - mięsisty seler korzeniowy będzie pyszny z domową salsą pomidorową