Konfitura malinowa, znana również jako dżem malinowy lub przetwór z malin, to gęsty produkt wytwarzany z owoców malin i cukru, powstający wskutek ich gotowania. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i ciemnoróżową barwą. W odróżnieniu od galaretek i marmolad zawiera wyczuwalne kawałki owoców i pestki. Konfitura malinowa jest szeroko wykorzystywana w cukiernictwie oraz jako dodatek do pieczywa, naleśników i deserów.
Konfitura malinowa wywodzi się z tradycji przetwórstwa owocowego, która rozwinęła się w Europie w okresie średniowiecza. Przetwory z owoców były sposobem na wydłużenie trwałości malin, które są owocami nietrwałymi i łatwo psującymi się. W Polsce sztuka przygotowywania konfitur ma długą historię, sięgającą czasów staropolskich, kiedy stanowiły one ceniony dodatek do wypieków i potraw. Maliny, jako jedne z popularniejszych owoców leśnych i ogrodowych, szybko stały się podstawą wielu wariantów konfitur, szczególnie na terenach o chłodniejszym klimacie.
Konfitura malinowa to składnik typowy dla kuchni europejskiej, szczególnie środkowo- i wschodnioeuropejskiej, gdzie używa się jej jako nadzienia do naleśników, rogalików, pączków oraz ciastek i ciast drożdżowych. Dodaje się ją również do owsianki i jogurtów oraz jako przekładkę do tortów. Sprawdza się także jako baza do sosów owocowych podawanych na ciepło do mięs. W wielu przepisach wykorzystywana jest również do wzbogacania smaku sosów barbecue oraz dań słodko-pikantnych.
Konfiturę malinową należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w spiżarni lub lodówce po otwarciu słoika. Otwartą konfiturę należy zużyć w ciągu kilku tygodni, przechowując ją szczelnie zamkniętą w lodówce. Można także przechowywać ją w zamrażarce – uprzednio rozdzieloną na mniejsze porcje w hermetycznych pojemnikach. Mrożenie pozwala na zachowanie walorów smakowych, lecz po rozmrożeniu konsystencja może się nieznacznie zmienić.