Przepisy na koreczki

przystawki na zimno koreczki

Koreczki to małe i szybkie do zrobienia przystawki. Nawet jeśli zaprosimy na imprezę dużą grupę znajomych czy rodzinę, nie ma ryzyka, że znajdzie się kto, kto ich nie lubi. Koreczki na imprezę są po prostu przekąską idealną. Koreczki – przepis podstawowy jest niezwykle prosty. Do koreczków pasuje bowiem niemal wszystko, co znajdziecie w swojej lodówce. Co ważne, koreczki są łatwe do jedzenia. Jeśli zamierzacie zorganizować imprezę, na której goście raczej będą stać i wędrować po całym domu, takie przekąski bardzo się wam przydadzą. Koreczki to smakołyki na jeden kęs. Przygotujcie koreczki z szynki lub wegetariańskie, zróbcie koreczki śledziowe lub z suszonych pomidorów.

Przepisy na koreczki

Koreczki – przepisy na proste przekąski

Jak zrobić koreczki? Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, możecie wykorzystać do nich dowolne produkty. Warto jednak przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, zadbajmy o to, żeby poszczególne składniki koreczków różniły się smakiem i teksturą. Przykładowo, miękki ser pleśniowy dobrze będzie komponował się z oliwką lub winogronem, z kolei kawałki szynki pasują do żółtego sera i czerwonej papryki. Po drugie, nie używajmy więcej niż 3-4 składników – wykałaczki nie mogą być zbyt obciążone. Po trzecie, koreczki powinny zawsze zawierać element chrupiący – może to być kawałek warzywa, wafel ryżowy lub np. grzanka.

Jak zrobić koreczki na przyjęcie?

Koreczki są najpopularniejszą przekąską w trakcie imprez. Koreczki łatwe są do wzięcia w dłonie podczas rozmowy ze znajomymi. Stąd pochodzi angielska nazwa finger food. Tak określa się jedzenie, które można zjeść, trzymając w palcach. Koreczki świetnie smakują z serem feta, zielonymi oliwkami i kawałkiem mięsa. Jako mięsny dodatek można wykorzystać pokrojone kabanosy lub pokrojony i podpieczony filet z kurczaka. Zaskakującym połączeniem dla wielu osób mogą być winogrona i kiełbasa. Ponadto w koreczkach można skorzystać z marynowanych ryb. Najpopularniejszym zestawem są filety śledziowe, kawałki żółtego sera typu gouda oraz papryka konserwowa. Ponadto można dodać kawałki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli lub ogórki konserwowe.

Można również przygotować koreczki dla wegetarian i wegan. Wystarczy, zamiast sera użyć marynowanego tofu. Warto również eksperymentować z dodatkiem wędzonego tofu. Następnie na patyczek można nadziewać ulubione warzywa np.: różne rodzaje cebuli, macerowany czosnek i mini kolby kukurydzy. Świetnie będą smakować marynowane grzyby leśne np.: podgrzybki lub borowiki. Z braku zbiorów z grzybobrania, nadadzą się również marynowane pieczarki.

Przekąski na zimno – koreczki są pyszne!

Koreczki zwykle są robione z użyciem jednorazowych wykałaczek. Jeśli jednak jecie je często i chcecie użyć czegoś wielorazowego, postawcie na drewniane lub plastikowe szpadki. Obecnie w sklepach dostępne są nawet patyczki wykonane z bambusa. Wygodna wykałaczka pozwala zjeść koreczki bez brudzenia rąk. Chcecie żeby wasi goście czuli się jeszcze bardziej komfortowo? Zadbajcie o serwetki lub małe talerzyki.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować