Przepisy na zupy

27 kolekcji przepisów

3231 przepisów

Polacy uwielbiają zupy, a nasza kuchnia jest w nie szczególnie bogata. Przepisy na zupy takie jak rosół, zupa pomidorowa i czerwony barszcz zna każdy, nawet początkujący kucharz. Zupa to danie, które regularnie pojawia się na stołach. Coraz bardziej lubimy też eksperymenty, więc popularność zyskują też tajskie zupy, na przykład z krewetkami. W sezonie jesienno-zimowym szczególnie polecamy zupę gulaszową, ogórkową, z soczewicy, cebulową, a także krem z dyni, brokułów i marchewki. Latem niezastąpiony jest chłodnik litewski lub hiszpańskie gazpacho. Polskie zupy są uznawane za jedne z najlepszych na świecie – nie bez powodu! Co ważne, zupa może być samodzielnym posiłkiem, choć często jedzona jest jako pierwsze danie.

Przepisy w kolekcji Przepisy na zupy

Pomysł na zupę – zimna i gorąca, słodka i słona
Ty, co zachwyca obcokrajowców w naszym kraju jest różnorodność serwowanych zup. Mamy więc zupy, które serwujemy na gorąco, takie jak barszcz, ale i chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Większość zup będzie wytrawna, jednak znamy i lubimy także zupy owocowe, serwowane najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany. Eksportowym hitem jest żurek, czyli zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku. Trzeba również wspomnieć o różnej konsystencji zup. Są zupy składające się z wywaru i pływających w nim składników, takie jak rosół czy zupa ogórkowa, są i takie naprawdę gęste jak krupnik czy żur, jak również zupy kremy, aksamitne i bardzo sycące. Warto próbować przygotowywać różne zupy – przepisy z naszej galerii z pewnością wam to ułatwią!

Artykuły powiązane

Zupy
27.09.2019

Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.

Historia łyżki
18.08.2019

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.

kurkowa
21.09.2018

Zupa kurkowa - hit na jesień

Z jednej strony kremowa zupa kurkowa, a z drugiej ma wyczuwalne kawałki grzybów i cząstki ziemniaczków. Całość pachnąca, sycąca i bardzo prosta do przygotowania.

Zupa z dyni
25.08.2018

Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory

Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.

Krem paprykowo-pomidorowy
01.09.2017

Serowa posypka wieńczy danie – dodaj do zupy, zapiekanki, makaronu

To idealny dodatek do dań głównych - drobno starty czy w grubszych wiórkach, aromatyczny słodko-pikantny ser jest idealnym wykończeniem dania. Do czego warto go podać?

Pikantna zupa z dyni
19.09.2016

Zupa z dyni na 3 sposoby - pikantna, orzeźwiająca, z orzechami

Krem z dyni to prawdziwy hit jesieni - sezon zaczyna się już we wrześniu i trwa do wczesnej zimy, ale jego szczyt przypada na październik i listopad. Dynia jest wtedy niedroga, a przy tym dojrzała, intensywna w smaku i najzdrowsza. Najprostszą wersję zupy przygotujecie, mając do dyspozycji dynię i warzywny bulion. Jednak najpopularniejsza jest ostatnio wersja z mlekiem kokosowym, o imbirowym aromacie.