Przepisy na zupy
38 kolekcji przepisów
2960 przepisów

Polacy uwielbiają zupy, a nasza kuchnia jest w nie szczególnie bogata. Przepisy na zupy takie jak rosół, zupa pomidorowa i czerwony barszcz zna każdy, nawet początkujący kucharz. Zupa to danie, które regularnie pojawia się na stołach. Coraz bardziej lubimy też eksperymenty, więc popularność zyskują też tajskie zupy, na przykład z krewetkami. W sezonie jesienno-zimowym szczególnie polecamy zupę gulaszową, ogórkową, z soczewicy, cebulową, a także krem z dyni, brokułów i marchewki. Latem niezastąpiony jest chłodnik litewski lub hiszpańskie gazpacho. Polskie zupy są uznawane za jedne z najlepszych na świecie – nie bez powodu! Co ważne, zupa może być samodzielnym posiłkiem, choć często jedzona jest jako pierwsze danie.
- Posiłek
- Kuchnie świata
- Okazje
- Dla ilu osób
- Poziom trudności
- Rodzaj diety
- Składniki
- Sposób podania
- Sposób przygotowania
- Typ dania
- Barszcz
- Botwinka
- Bulion
- Chłodnik
- Dahl
- Gazpacho
- Grochówka
- Kapuśniak
- Kartoflanka
- Krupnik
- Kwaśnica
- Minestrone
- Ramen
- Rosół
- Strogonow
- Zalewajka
- Zupa brokułowa
- Zupa cebulowa
- Zupa fasolowa
- Zupa grzybowa
- Zupa gulaszowa
- Zupa jarzynowa
- Zupa kalafiorowa
- Zupa koperkowa
- Zupa krem
- Zupa marchewkowa
- Zupa meksykańska
- Zupa miso
- Zupa mleczna
- Zupa ogonowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa owocowa
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa serowa
- Zupa z dyni
- Żur
- Żurek
- Autor przepisu
Zupy: przepisy

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita

Zupa brukselkowa jak u mamy to świetna odmiana zwykłej kartoflanki. Bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu.
Zupa brukselkowa jak u mamy

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach to pożywne danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Brukiew jest niecodziennym warzywem, które odmieni zazwyczaj przygotowywane posiłki. Połączenie żeberek, zakwasu na żurek i warzywa korzeniowego sprawia, że jest to idealne danie na jesień. Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach stanie się urozmaiceniem obiadu w rodzinnym gronie.
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zupa-krem z fasoli i czosnku

Pyszny krem z dyni z serkiem topionym SERTOP
Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru

Pyszna zupa z Baziółka.
Zupa z pieczonych papryk, pomidorów z bazylią i maślanymi grzankami

Taka ekspresowa wersja sosu do gołąbków. W przepisie wykorzystujemy 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków,
Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków

Zupa solferino to nieco ciekawsza wersja klasycznej pomidorowej. Ta włoska zupa z pewnością wam zasmakuje. Jest prosta do zrobienia, ale oryginalna. Dodatek zielonego groszku i ziemniaków podkręca smak. Zupa solferino podawana jest z żółtkami i śmietaną, jest więc bardzo pożywna. Warto ją przyrządzić, bo to wyjątkowe danie. Sprawdźcie przepis na zupę solferino!
Zupa solferino
Inne z kolekcji: Typ dania
- Bowl
- Ciasta
- Ciasto
- Curry
- Dania główne
- Dania jednogarnkowe
- Desery
- Dodatki
- Galareta
- Kaszanka
- Kluski
- Knedle
- Naleśniki
- Napoje
- Owsianka
- Pasty
- Pasztet
- Pieczywo
- Pierogi
- Pizza
- Placki
- Potrawy na grilla
- Potrawy z jajek
- Przekąski
- Przetwory
- Przystawki
- Sałatki
- Sosy
- Surówki
- Szynki
- Wędliny
- Zakwas
- Zapiekanki
- rolady wytrawne
Zupa to posiłek ostatnio trochę niedoceniany, niesłusznie. Wbrew obiegowym opiniom, zupy wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak wiele czasu, jak pozornie się wydaje. Dostarczają za to wielu niezbędnych składników, są sycące oraz niskokaloryczne.
Pyszne zupy
Dlaczego w ogóle warto jeść zupy? Istotna jest przede wszystkim rozmaitość stosowanych w nich zwykle składników. Zupa to wywar z mięsa, które zapewnia organizmowi białko, a także z warzyw dostarczających mikroelementy i witaminy. Oczywiście większość warzyw gwarantuje znacznie mniejszą ilość zarówno witamin, jak i składników mineralnych w postaci gotowanej niż surowej, jednak zupy są o tyle korzystne, że spożywamy nie tylko poddane obróbce cieplnej warzywa, ale również wywar z nich, dostarczając automatycznie więcej dobroczynnych dla zdrowia składników. Dlatego stawiajmy na zupy.
Rodzaje zup
Wszystkie zupy podzielić można pod względem ich charakterystycznych cech związanych przede wszystkim z konsystencją oraz obecnością (lub nie) składników, z których zostały ugotowane bezpośrednio na talerzach. Najbardziej oczywista klasyfikacja obejmuje:
- zupy czyste, czyli takie, gdzie nie stwierdzamy po podaniu obecności składników, z których zupa została przyrządzona (np. bulion),
- zupy serwowane ze składnikami, które jesteśmy w stanie rozróżnić na talerzu, np. popularna jarzynowa czy bardziej wyrafinowana zupa cebulowa wegetariańska,
- zupy - kremy, gęste, ze zmiksowanymi składnikami, z których najczęściej wyodrębnić potrafimy za pomocą zmysłu smaku, wzroku (kolor) i powonienia dominującą nutę, np. zupa krem z pomidorów, czy krem z brokułów.
Osobną kategorię stanowią zupy o niskiej zawartości tłuszczu. Pyszne zupy dietetyczne mogą tak naprawdę stanowić wariację na temat każdej zupy oryginalnej. Trzeba w przepisie ograniczyć lub zastąpić jedynie niektóre produkty. Zupa na boczku w wersji kalorycznej niech będzie na mięsie z kurczaka, a zagęszczana zasmażką z pszennej mąki niech zostanie „zaklepana” mąką kukurydzianą.
Zupy krem
Gotowanie zupy - kremu jest czynnością dość łatwą, łatwiejszą nawet niż ugotowanie tradycyjnej zupy, w której należy zachować odpowiednią klarowność bazy i jędrność jarzyn, a także zadbać o to, żeby mięso się nie rozpadło. W zupie – kremie liczy się przede wszystkim smak, a rozgotowane warzywa i mięso tylko pomogą nam w jej przygotowaniu.
Przygotowując zupę – krem, należy pamiętać o tym, że powinna ona mieć przede wszystkim odpowiednią konsystencję – musi być lejąca, ale odpowiednio gęsta. Przyrządzając zupę – krem należy najpierw oddzielić warzywa i mięso od bazy i zmiksować stałe składniki z odrobiną płynu a następnie powoli dodawać warzywa z mięsem do bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, a nie zużyliśmy jeszcze wszystkiego, odłóżmy gęstą część i zamroźmy – wykorzystamy ją przy następnej okazji. Jeśli natomiast zupa – krem jest zbyt luźna – zagęśćmy ją mąką.
Zupa na obiad rodzinny
Zupa na sobotę i niedzielę czy rodzinny obiad, jeśli jest serwowana w towarzystwie drugiego dania musi przede wszystkim do niego pasować. Jeśli spożywać będziemy pomidorowe risotto, nie serwujmy na „pierwsze” pomidorówki, lecz raczej coś stanowiącego smakową przeciwwagę, czyli zupę - krem z groszku, pora czy brokułów albo gulaszową.
Jeżeli na obiad serwujemy tylko zupę, postarajmy się, żeby była treściwa. Doskonałe będą tu, szczególnie zimą, tradycyjne zupy polskie takie jak krupnik, kapuśniak na wędzonce czy ogórkowa albo grochówka z kiełbasą.
Jaką zupą zaskoczyć gości
Pyszne zupy na przyjęcie wcale nie muszą być wymyślne, żeby zostały docenione. Jeśli jednak chcemy, żeby nasza zupa dla gości odznaczała się oryginalnością, postarajmy się nie tylko ciekawy przepis, ale również niekonwencjonalne jej zaserwowanie – w ciekawych naczyniach, z interesującymi dodatkami, np. kawałkami owoców albo kwiatami korespondującymi smakowo z naszą potrawą. Oryginalne zupy, które z pewnością zaskoczą naszych gości to choćby ciekawa w smaku zupa tajska z mlekiem kokosowym czy prosta w wykonaniu o niewymagających składnikach dostępnych w każdym przeciętnym sklepie afrykańska zupa ziemniaczana z dodatkiem soku z cytryny oraz jej skórką.
Pomysł na zupę – zimna i gorąca, słodka i słona
To, co zachwyca obcokrajowców w naszym kraju, jest różnorodność serwowanych zup. Mamy więc zupy, które serwujemy na gorąco, takie jak barszcz, ale i chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Większość zup będzie wytrawna, jednak znamy i lubimy także zupy owocowe, serwowane najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany. Eksportowym hitem jest żurek, czyli zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku. Trzeba również wspomnieć o różnej konsystencji zup. Są zupy składające się z wywaru i pływających w nim składników, takie jak rosół czy zupa ogórkowa, są i takie naprawdę gęste jak krupnik czy żur, jak również zupy kremy, aksamitne i bardzo sycące. Warto próbować przygotowywać różne zupy – przepisy.
Artykuły powiązane
Jaki pomysł na obiad? Oto uniwersalna metoda, dzięki której zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować!
Stajesz w kuchni i zaczynasz myśleć: co dziś na obiad. Od razu skreślasz wszystkie czasochłonne dania, później odrzucasz też te, które były gotowane jakoś niedawno. Myślisz też o tym, co zjedzą wszyscy domownicy i o tym, co masz w lodówce. I nagle okazuje się, że brakuje ci pomysłu na obiad. Znasz to? A co, jeśli my znamy sposób, aby ułatwić ci wymyślenie tego słynnego: „co dziś na obiad”?
Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę
Jak wykorzystać mięso z rosołu? To pytanie pojawia się, kiedy już z głębokich talerzy zniknie aromatyczny bulion z makaronem. Rosół w wielu polskich domach kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Często na bazie rosołu w poniedziałki serwowana jest zupa pomidorowa, ale co z resztą składników z zupy? Co zrobić z mięsa z rosołu, żeby nie marnować? Porady w duchu lesswaste serwuje jak na tacy w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.
Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory
Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.
Pyry z gzikiem, plyndze, parzybroda i inne tradycyjne dania z Wielkopolski
Kuchnia wielkopolska w pierwszym skojarzeniu to przede wszystkim pyry, czyli ziemniaki w różnych odsłonach. Na tym jednak dania z Wielkopolski się nie kończą. Sprawdźcie, jak jadana jest parzybroda, czarna polewka czy szneki. Wszystko to okiem Poznaniaka - w5smakaChef Piotra Gąsiorowskiego.
5 gadżetów na parapetówkę. Te rzeczy są mega przydatne!
Wprowadzanie się do nowego mieszkania dla wielu osób jest ekscytującym wydarzeniem. Zazwyczaj po drobnych remontach przychodzi czas na urządzanie wnętrza. Wtedy to zbierana jest nowa zastawa stołowa, obrusy i wszystkie dodatki mające ocieplić wygląd wnętrza. Podpowiadamy, jakie rzeczy będą miłym i użytecznym prezentem na parapetówkę.
Woda do gotowania - 3 przepisy, w których jakość wody jest najważniejsza
Woda do gotowania to podstawa wielu przepisów. Baza domowych zup, podstawa ulubionej herbaty czy składnik do deserów i i ciast z galaretką. Jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na wykorzystywanie w kuchni jakościowej wody do gotowania będzie filtr podzlewowy. Planując kuchnię lub jej remont, warto wziąć pod uwagę takie rozwiązanie. Poniżej szczegóły.
Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni
Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".
Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.
Andrzej Polan opowiada o polskich zupach [PODCAST]
Zacierkowa, chłodnik, a może rosół niedzielny? Andrzej Polan o swoich patentach na polskie zupy, wspominając swoje dania dzieciństwa. Sprawdźcie, które z przepisów warto wybrać na jaką porę roku i okazję.
Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?
Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »