23 kolekcji przepisów
610 przepisów
Polacy uwielbiają zupy, a nasza kuchnia jest w nie szczególnie bogata. Przepisy na zupy takie jak rosół, zupa pomidorowa i czerwony barszcz zna każdy, nawet początkujący kucharz. Zupa to danie, które regularnie pojawia się na stołach. Coraz bardziej lubimy też eksperymenty, więc popularność zyskują też tajskie zupy, na przykład z krewetkami. W sezonie jesienno-zimowym szczególnie polecamy zupę gulaszową, ogórkową, z soczewicy, cebulową, a także krem z dyni, brokułów i marchewki. Latem niezastąpiony jest chłodnik litewski lub hiszpańskie gazpacho. Polskie zupy są uznawane za jedne z najlepszych na świecie – nie bez powodu! Co ważne, zupa może być samodzielnym posiłkiem, choć często jedzona jest jako pierwsze danie.
Zupa to posiłek ostatnio trochę niedoceniany, niesłusznie. Wbrew obiegowym opiniom, zupy wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak wiele czasu, jak pozornie się wydaje. Dostarczają za to wielu niezbędnych składników, są sycące oraz niskokaloryczne.
Dlaczego w ogóle warto jeść zupy? Istotna jest przede wszystkim rozmaitość stosowanych w nich zwykle składników. Zupa to wywar z mięsa, które zapewnia organizmowi białko, a także z warzyw dostarczających mikroelementy i witaminy. Oczywiście większość warzyw gwarantuje znacznie mniejszą ilość zarówno witamin, jak i składników mineralnych w postaci gotowanej niż surowej, jednak zupy są o tyle korzystne, że spożywamy nie tylko poddane obróbce cieplnej warzywa, ale również wywar z nich, dostarczając automatycznie więcej dobroczynnych dla zdrowia składników. Dlatego stawiajmy na zupy.
Wszystkie zupy podzielić można pod względem ich charakterystycznych cech związanych przede wszystkim z konsystencją oraz obecnością (lub nie) składników, z których zostały ugotowane bezpośrednio na talerzach. Najbardziej oczywista klasyfikacja obejmuje:
Osobną kategorię stanowią zupy o niskiej zawartości tłuszczu. Pyszne zupy dietetyczne mogą tak naprawdę stanowić wariację na temat każdej zupy oryginalnej. Trzeba w przepisie ograniczyć lub zastąpić jedynie niektóre produkty. Zupa na boczku w wersji kalorycznej niech będzie na mięsie z kurczaka, a zagęszczana zasmażką z pszennej mąki niech zostanie „zaklepana” mąką kukurydzianą.
Gotowanie zupy - kremu jest czynnością dość łatwą, łatwiejszą nawet niż ugotowanie tradycyjnej zupy, w której należy zachować odpowiednią klarowność bazy i jędrność jarzyn, a także zadbać o to, żeby mięso się nie rozpadło. W zupie – kremie liczy się przede wszystkim smak, a rozgotowane warzywa i mięso tylko pomogą nam w jej przygotowaniu.
Przygotowując zupę – krem, należy pamiętać o tym, że powinna ona mieć przede wszystkim odpowiednią konsystencję – musi być lejąca, ale odpowiednio gęsta. Przyrządzając zupę – krem należy najpierw oddzielić warzywa i mięso od bazy i zmiksować stałe składniki z odrobiną płynu a następnie powoli dodawać warzywa z mięsem do bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, a nie zużyliśmy jeszcze wszystkiego, odłóżmy gęstą część i zamroźmy – wykorzystamy ją przy następnej okazji. Jeśli natomiast zupa – krem jest zbyt luźna – zagęśćmy ją mąką.
Zupa na sobotę i niedzielę czy rodzinny obiad, jeśli jest serwowana w towarzystwie drugiego dania musi przede wszystkim do niego pasować. Jeśli spożywać będziemy pomidorowe risotto, nie serwujmy na „pierwsze” pomidorówki, lecz raczej coś stanowiącego smakową przeciwwagę, czyli zupę - krem z groszku, pora czy brokułów albo gulaszową.
Jeżeli na obiad serwujemy tylko zupę, postarajmy się, żeby była treściwa. Doskonałe będą tu, szczególnie zimą, tradycyjne zupy polskie takie jak krupnik, kapuśniak na wędzonce czy ogórkowa albo grochówka z kiełbasą.
Pyszne zupy na przyjęcie wcale nie muszą być wymyślne, żeby zostały docenione. Jeśli jednak chcemy, żeby nasza zupa dla gości odznaczała się oryginalnością, postarajmy się nie tylko ciekawy przepis, ale również niekonwencjonalne jej zaserwowanie – w ciekawych naczyniach, z interesującymi dodatkami, np. kawałkami owoców albo kwiatami korespondującymi smakowo z naszą potrawą. Oryginalne zupy, które z pewnością zaskoczą naszych gości to choćby ciekawa w smaku zupa tajska z mlekiem kokosowym czy prosta w wykonaniu o niewymagających składnikach dostępnych w każdym przeciętnym sklepie afrykańska zupa ziemniaczana z dodatkiem soku z cytryny oraz jej skórką.
To, co zachwyca obcokrajowców w naszym kraju, jest różnorodność serwowanych zup. Mamy więc zupy, które serwujemy na gorąco, takie jak barszcz, ale i chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Większość zup będzie wytrawna, jednak znamy i lubimy także zupy owocowe, serwowane najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany. Eksportowym hitem jest żurek, czyli zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku. Trzeba również wspomnieć o różnej konsystencji zup. Są zupy składające się z wywaru i pływających w nim składników, takie jak rosół czy zupa ogórkowa, są i takie naprawdę gęste jak krupnik czy żur, jak również zupy kremy, aksamitne i bardzo sycące. Warto próbować przygotowywać różne zupy – przepisy.