Przepisy na zupy

31 kolekcji przepisów

3243 przepisów

Polacy uwielbiają zupy, a nasza kuchnia jest w nie szczególnie bogata. Przepisy na zupy takie jak rosół, zupa pomidorowa i czerwony barszcz zna każdy, nawet początkujący kucharz. Zupa to danie, które regularnie pojawia się na stołach. Coraz bardziej lubimy też eksperymenty, więc popularność zyskują też tajskie zupy, na przykład z krewetkami. W sezonie jesienno-zimowym szczególnie polecamy zupę gulaszową, ogórkową, z soczewicy, cebulową, a także krem z dyni, brokułów i marchewki. Latem niezastąpiony jest chłodnik litewski lub hiszpańskie gazpacho. Polskie zupy są uznawane za jedne z najlepszych na świecie – nie bez powodu! Co ważne, zupa może być samodzielnym posiłkiem, choć często jedzona jest jako pierwsze danie.

Zupy: przepisy

Zupa to posiłek ostatnio trochę niedoceniany, niesłusznie. Wbrew obiegowym opiniom, zupy wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak wiele czasu, jak pozornie się wydaje. Dostarczają za to wielu niezbędnych składników, są sycące oraz niskokaloryczne.

Pyszne zupy

Dlaczego w ogóle warto jeść zupy? Istotna jest przede wszystkim rozmaitość stosowanych w nich zwykle składników. Zupa to wywar z mięsa, które zapewnia organizmowi białko, a także z warzyw dostarczających mikroelementy i witaminy. Oczywiście większość warzyw gwarantuje znacznie mniejszą ilość zarówno witamin, jak i składników mineralnych w postaci gotowanej niż surowej, jednak zupy są o tyle korzystne, że spożywamy nie tylko poddane obróbce cieplnej warzywa, ale również wywar z nich, dostarczając automatycznie więcej dobroczynnych dla zdrowia składników. Dlatego stawiajmy na zupy.

Rodzaje zup

Wszystkie zupy podzielić można pod względem ich charakterystycznych cech związanych przede wszystkim z konsystencją oraz obecnością (lub nie) składników, z których zostały ugotowane bezpośrednio na talerzach. Najbardziej oczywista klasyfikacja obejmuje:

  • zupy czyste, czyli takie, gdzie nie stwierdzamy po podaniu obecności składników, z których zupa została przyrządzona (np. bulion),
  • zupy serwowane ze składnikami, które jesteśmy w stanie rozróżnić na talerzu, np. popularna jarzynowa czy bardziej wyrafinowana zupa cebulowa wegetariańska,
  • zupy - kremy, gęste, ze zmiksowanymi składnikami, z których najczęściej wyodrębnić potrafimy za pomocą zmysłu smaku, wzroku (kolor) i powonienia dominującą nutę, np. zupa krem z pomidorów, czy krem z brokułów.

Osobną kategorię stanowią zupy o niskiej zawartości tłuszczu. Pyszne zupy dietetyczne mogą tak naprawdę stanowić wariację na temat każdej zupy oryginalnej. Trzeba w przepisie ograniczyć lub zastąpić jedynie niektóre produkty. Zupa na boczku w wersji kalorycznej niech będzie na mięsie z kurczaka, a zagęszczana zasmażką z pszennej mąki niech zostanie „zaklepana” mąką kukurydzianą.

Zupy  krem

Gotowanie zupy - kremu jest czynnością dość łatwą, łatwiejszą nawet niż ugotowanie tradycyjnej zupy, w której należy zachować odpowiednią klarowność bazy i jędrność jarzyn, a także zadbać o to, żeby mięso się nie rozpadło. W zupie – kremie liczy się przede wszystkim smak, a rozgotowane warzywa i mięso tylko pomogą nam w jej przygotowaniu.

Przygotowując zupę – krem, należy pamiętać o tym, że powinna ona mieć przede wszystkim odpowiednią konsystencję – musi być lejąca, ale odpowiednio gęsta. Przyrządzając zupę – krem należy najpierw oddzielić warzywa i mięso od bazy i zmiksować stałe składniki z odrobiną płynu a następnie powoli dodawać warzywa z mięsem do bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, a nie zużyliśmy jeszcze wszystkiego, odłóżmy gęstą część i zamroźmy – wykorzystamy ją przy następnej okazji. Jeśli natomiast zupa – krem jest zbyt luźna – zagęśćmy ją mąką.

Zupa na obiad rodzinny

Zupa na sobotę i niedzielę czy rodzinny obiad, jeśli jest serwowana w towarzystwie drugiego dania musi przede wszystkim do niego pasować. Jeśli spożywać będziemy pomidorowe risotto, nie serwujmy na „pierwsze” pomidorówki, lecz raczej coś stanowiącego smakową przeciwwagę, czyli zupę - krem z groszku, pora czy brokułów albo gulaszową.

Jeżeli na obiad serwujemy tylko zupę, postarajmy się, żeby była treściwa. Doskonałe będą tu, szczególnie zimą, tradycyjne zupy polskie takie jak krupnik, kapuśniak na wędzonce czy ogórkowa albo grochówka z kiełbasą.

Jaką zupą zaskoczyć gości

Pyszne zupy na przyjęcie wcale nie muszą być wymyślne, żeby zostały docenione. Jeśli jednak chcemy, żeby nasza zupa dla gości odznaczała się oryginalnością, postarajmy się nie tylko ciekawy przepis, ale również niekonwencjonalne jej zaserwowanie – w ciekawych naczyniach, z interesującymi dodatkami, np. kawałkami owoców albo kwiatami korespondującymi smakowo z naszą potrawą. Oryginalne zupy, które z pewnością zaskoczą naszych gości to choćby ciekawa w smaku zupa tajska z mlekiem kokosowym czy prosta w wykonaniu o niewymagających składnikach dostępnych w każdym przeciętnym sklepie afrykańska zupa ziemniaczana z dodatkiem soku z cytryny oraz jej skórką.

Pomysł na zupę – zimna i gorąca, słodka i słona

To, co zachwyca obcokrajowców w naszym kraju, jest różnorodność serwowanych zup. Mamy więc zupy, które serwujemy na gorąco, takie jak barszcz, ale i chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Większość zup będzie wytrawna, jednak znamy i lubimy także zupy owocowe, serwowane najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany. Eksportowym hitem jest żurek, czyli zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku. Trzeba również wspomnieć o różnej konsystencji zup. Są zupy składające się z wywaru i pływających w nim składników, takie jak rosół czy zupa ogórkowa, są i takie naprawdę gęste jak krupnik czy żur, jak również zupy kremy, aksamitne i bardzo sycące. Warto próbować przygotowywać różne zupy – przepisy.

Artykuły powiązane

5 gadżetów na parapetówkę
19.09.2020

5 gadżetów na parapetówkę. Te rzeczy są mega przydatne!

Wprowadzanie się do nowego mieszkania dla wielu osób jest ekscytującym wydarzeniem. Zazwyczaj po drobnych remontach przychodzi czas na urządzanie wnętrza. Wtedy to zbierana jest nowa zastawa stołowa, obrusy i wszystkie dodatki mające ocieplić wygląd wnętrza. Podpowiadamy, jakie rzeczy będą miłym i użytecznym prezentem na parapetówkę.

Zupa z dyni
05.09.2020

Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory

Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.

Woda do gotowania - sposób na galaretki
28.08.2020

Woda do gotowania - 3 przepisy, w których jakość wody jest najważniejsza

Woda do gotowania to podstawa wielu przepisów. Baza domowych zup, podstawa ulubionej herbaty czy składnik do deserów i i ciast z galaretką. Jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na wykorzystywanie w kuchni jakościowej wody do gotowania będzie filtr podzlewowy. Planując kuchnię lub jej remont, warto wziąć pod uwagę takie rozwiązanie. Poniżej szczegóły.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
23.06.2020

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.

andrzej-polan-zupy
19.06.2020

Andrzej Polan opowiada o polskich zupach [PODCAST]

Zacierkowa, chłodnik, a może rosół niedzielny? Andrzej Polan o swoich patentach na polskie zupy, wspominając swoje dania dzieciństwa. Sprawdźcie, które z przepisów warto wybrać na jaką porę roku i okazję.

dania-gotowe-min
28.05.2020

Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?

Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.

Zupa szczawiowa
07.05.2020

Zupa szczawiowa i szczaw w słoiku, czyli wiosna w pełni!

Maj = szczaw. Zupa szczawiowa, sałatka, a może szczaw w słoika? Świeże zielone liście dostępne są tylko przez krótki czas w roku - warto je wykorzystać w kuchni.

resztki
06.05.2020

Pyszne resztki w kuchni, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Zazwyczaj robimy zakupy żywieniowe „na zapas”. Wiele osób odczuwa niepokój, że może czegoś zabraknąć, kupuje impulsywnie albo chce jak najrzadziej wychodzić z domu. W takich momentach dobrze znać kilka patentów na wykorzystanie smacznych resztek. Podpowiadamy, jak gotować bez wyrzutów sumienia.

Zupy
27.09.2019

Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.