Przepisy dla dzieci

9287 przepisów

Przepisy dla dzieci to zestaw przekąsek i dań głównych, które najmłodsi zajadają bez grymaszenia. Dzieci najczęściej lubią proste i słodkie smaki. Stąd wiele dań ma charakter deserowy. Przepisy dla dzieci na obiad zawierają takie klasyki jak placki ziemniaczane, naleśniki, makarony, ciasta drożdżowe i węglowodany. Dania dla dzieci często mają za zadanie przemycić zalecaną dzienną porcję warzyw i owoców. Stąd często proponuje się przygotowywanie koktajli owocowych, zup – kremów i soków wielowarzywnych. Menu dla dzieci powinno obfitować w witaminy i mikroelementy potrzebne dla prawidłowego rozwoju. Przepisy dla dzieci powinny być ponadto kolorowe i podane w estetyczny sposób, aby przekonał się do nich nawet niejadek. Dodatkowo przepisy dla dzieci powinny być na tyle proste, żeby zachęcały najmłodszych do przygotowania podstawowych posiłków. Zebraliśmy najsmaczniejsze przepisy dla dzieci.

Przepisy dla dzieci

Starsze dzieci, gdy wracają ze szkoły mogą same przygotować prosty posiłek. Dla nich też są przeznaczone przepisy dla dzieci. Im dzieci częściej są zapraszane do pomocy przy gotowaniu, tym szybciej zaczną robić zupy lub surówki. Zrobienie ciasta naleśnikowego również nie powinno dla dzieci stanowić problemu. Jednak podczas smażenia naleśników, dzieci mogą potrzebować pomocy rodziców. A z pewnością ich uważności, aby nie doszło do przypadkowego skaleczenia lub oparzenia.

Co na obiad dla dzieci – przepisy

Przepisy dla dzieci to szeroki wachlarz możliwości. Warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa, tak jak w przypadku dań dla osób dorosłych. Dzieci powinny być stopniowo przyzwyczajane do nowych smaków. Czasem dziecko nie chce zjeść przygotowanego rozdrobnionego szpinaku z patelni, bo nie podoba mu się jego wygląd. W takim przypadku można podjąć próbę podania szpinaku jako koktajl lub sałatka. Przepisy dla dzieci powinny być podane w estetyczny sposób. Stąd rodzice często próbują formować kanapki w kształt zwierzątek lub układać warzywa w wymyślne figury. Często chce się dzieci zachęcać do jedzenia poprzez tworzenie na ciastach wizerunków postaci z bajek albo przygotowując posiłki nawiązujące do dań jedzonych przez ulubionych bohaterów. Takie zabiegi często skutkują, choć warto dać najmłodszym odrobinę wyboru. Czasem możliwość zrobienia kanapki z podanych składników już zachęca do jedzenia.

Artykuły powiązane

Domowe żelki
28.03.2020

Jak zrobić żelki? Popularne słodycze pod lupą

Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!

zakalec-slider
11.03.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

Stek
01.03.2020

Stek doskonały - przepis i swoje triki poleca Mateusz Gessler

Stek to jeden z mięsnych przysmaków, który cieszy się rangą najbardziej docenianych, klasycznych dań. Najpopularniejszy to stek wołowy – przygotowany z konkretnych części wołowiny, na konkretny stopień wysmażenia. Jak usmażyć steka idealnego? Oto zapytaliśmy jurora programu MasterChef Junior. Mateusz Gessler, przy okazji premiery piątego sezonu, podpowiedział nam swoje triki na stek doskonały.

eklery-fot.iStock-
25.02.2020

Eklery - jak zrobić? Zdradza Ania Starmach, jurorka programu MasterChef Junior

Eklery lubią zarówno dorośli i dzieci. Trudno oprzeć się kremowemu nadzieniu i chrypiącemu ciastku. Przygotowanie eklerów to nic trudnego. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Zebraliśmy porady, jak zrobić eklery. O tajnikach doskonałego eklera odpowiedziała nam Ania Starmach, jurorka MasterChef Junior 5.

200107MASTERCHEFJUNIOR024
30.01.2020

Michel Moran – kwestionariusz kulinarny

Roześmiany Francuz, którego znamy z telewizyjnych programów kulinarnych. Ale nie tylko. Michel Moran poza jurorowaniem w programie MasterChef i MasterChef Junior prowadzi swoją restaurację z klasyczną kuchnią francuską. Nam zdradza, jakie smaki pamięta z dzieciństwa, kto go inspiruje i jaki kuchenny gadżet lubi najbardziej.

niejadek
29.01.2020

5 sposobów na niejadka – Paulina Foremny zdradza swoje patenty!

Macie w rodzinie jakiegoś niejadka? Często nie chodzi o to, że dziecko nie chce jeść, ale raczej o to, że to rodzice niekoniecznie właściwie podchodzą do tematu. Dzieci warto zachęcać do odkrywania nowych smaków, próbowania nieznanych potraw czy samodzielnego gotowania. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z niejadkiem, swoje triki zdradziła nam także Paulina Foremny, zwyciężczyni czwartej edycji programu MasterChef Junior.

masterchefslider
12.01.2020

MasterChef Junior 5 – kiedy nowa edycja i co będzie się w niej działo?

Już za chwileczkę, już za momencik nowy sezon MasterChef Junior. To 5 edycja programu! Bacznie śledziliśmy zmagania małych kucharzy w poprzednich edycjach i nie możemy doczekać się tej. A wiemy już o niej całkiem sporo i jedno możemy wam powiedzieć – będzie się działo! Sprawdźcie, co wydarzy się w MasterChef Junior 5.