Pączki z piekarnika są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smażonych słodkości. Smakują podobnie – ciasto drożdżowe na maśle jest miękkie i delikatnie wilgotne po upieczeniu. Bułeczki można nadziać powidłami śliwkowymi, marmoladą lub budyniem. Pieczone pączki podajemy tak, jak klasyczne – z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy, czekoladą lub oprószone cukrem pudrem.
Adobe Stock
(średnia 4.45 z 181 głosów)
Rozczyn drożdżowy: podgrzewamy mleko, aby było ciepłe (nie może być gorące). Do osobnej miseczki odlewamy 50 ml i rozrabiamy ze świeżymi drożdżami. Dodajemy 30 g łyżki mąki, 15 g cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Ciasto na pączki z piekarnika: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy 150 ml mleka, 4 żółtka, roztopione masło, cukier i szczyptę soli. Masę mieszamy dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez ok. 10 min. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C
Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Formujemy z niego kulki o średnicy ok. 8 cm. Następnie przekładamy je na dużą i płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min.
Pieczenie: pączki wstawiamy do piekarnika na 20–25 min.
Nadziewanie: przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką wstrzykujemy w pączki powidła śliwkowe (ok. 8 g na każdy z nich).
Podawanie: przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, przesianym przez drobne sitko.
Porady
- Wszystkie składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli były w lodówce, trzeba je wcześniej wyjąć, aby się ogrzały.
- Świeże drożdże można zastąpić suszonymi (14 g).
- Ciasto na pączki możemy wyrabiać także przy pomocy miksera z hakami. Jest odpowiednio przygotowane, kiedy ładnie odchodzi od ścianek miski.
- Pączki pieczone w piekarniku można zrobić w wersji fit – bez masła i cukru. Wysokokaloryczne składniki zastępujemy olejem kokosowym i miodem.
Zarówno pączki pieczone w piekarniku, jak i smażone, możemy nadziewać na dwa sposoby:
Trzeba mieć jednak na uwadze to, że nie każde nadzienie sprawdzi się w obu przypadkach. W surowym cieście można z powodzeniem zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub czekoladę w kawałkach. Przy pomocy szprycy nadziewamy pączki z marmoladą, budyniem, kremem czekoladowym, kokosowym lub o smaku ajerkoniaku.
W wegańskim wariancie przepisu trzeba zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego – roślinnymi:
Jeśli chcemy przygotować wegańskie pieczone pączki bez cukru, zamiast miodu (który produkują zwierzęta), używamy syropu z agawy, stewii, erytrolu lub ksylitolu.
Pieczone pączki można ozdobić na wiele różnych sposobów: