Pączki z piekarnika

Wersja bez smażenia, gdyż nie każdy lubi pączki nasiąknięte tłuszczem.

DeserypączkifaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 1/2 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 5 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.
  • Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
  • Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny.
  • Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
  • Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut. Pierwsze 10 minut z grzałką dolną a następne 10 minut tylko grzałką górną. Przed włączeniem górnej grzałki posmarować pączki białkiem z jajek.

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy