Pączki z piekarnika

Pączki z piekarnika są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smażonych słodkości. Smakują podobnie – ciasto drożdżowe na maśle jest miękkie i delikatnie wilgotne po upieczeniu. Bułeczki można nadziać powidłami śliwkowymi, marmoladą lub budyniem. Pieczone pączki podajemy tak, jak klasyczne – z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy, czekoladą lub oprószone cukrem pudrem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pączki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn drożdżowy: podgrzewamy mleko, aby było ciepłe (nie może być gorące). Do osobnej miseczki odlewamy 50 ml i rozrabiamy ze świeżymi drożdżami. Dodajemy 30 g łyżki mąki, 15 g cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

  • 2.

    Ciasto na pączki z piekarnika: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy 150 ml mleka, 4 żółtka, roztopione masło, cukier i szczyptę soli. Masę mieszamy dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez ok. 10 min. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C

  • 4.

    Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Formujemy z niego kulki o średnicy ok. 8 cm. Następnie przekładamy je na dużą i płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min.

  • 5.

    Pieczenie: pączki wstawiamy do piekarnika na 20–25 min.

  • 6.

    Nadziewanie: przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką wstrzykujemy w pączki powidła śliwkowe (ok. 8 g na każdy z nich).

  • 7.

    Podawanie: przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, przesianym przez drobne sitko.

Porady

  • Wszystkie składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli były w lodówce, trzeba je wcześniej wyjąć, aby się ogrzały.
  • Świeże drożdże można zastąpić suszonymi (14 g).
  • Ciasto na pączki możemy wyrabiać także przy pomocy miksera z hakami. Jest odpowiednio przygotowane, kiedy ładnie odchodzi od ścianek miski.
  • Pączki pieczone w piekarniku można zrobić w wersji fit – bez masła i cukru. Wysokokaloryczne składniki zastępujemy olejem kokosowym i miodem.

Notka redakcyjna

Jak nadziewać pieczone pączki?

Zarówno pączki pieczone w piekarniku, jak i smażone, możemy nadziewać na dwa sposoby:

  • przy pomocy szprycy po upieczeniu (lub usmażeniu)
  • lub dodając do pączków konfiturę przed obróbką termiczną – aby było łatwiej, możemy rozwałkować ciasto drożdżowe i wyciąć koła przy pomocy szklanki. Na połowę kółek nakładamy nadzienie, przykrywamy je drugim kołem i zlepiamy brzegi.

Trzeba mieć jednak na uwadze to, że nie każde nadzienie sprawdzi się w obu przypadkach. W surowym cieście można z powodzeniem zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub czekoladę w kawałkach. Przy pomocy szprycy nadziewamy pączki z marmoladą, budyniem, kremem czekoladowym, kokosowym lub o smaku ajerkoniaku.

Wegańskie pączki z piekarnika

W wegańskim wariancie przepisu trzeba zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego – roślinnymi:

  • zamiast masła używamy oleju kokosowego,
  • zamiast jajek – zamiennik w postaci rozrobionego z wodą siemienia lnianego lub nasion chia. Do słodkich pieczonych bułeczek świetnie sprawdzi się także puree z batatów lub ziemniaków, jak w przepisie na wegańskie pączki,
  • mleko zastępujemy napojem roślinnym, np. sojowym, owsianym lub migdałowym.

Jeśli chcemy przygotować wegańskie pieczone pączki bez cukru, zamiast miodu (który produkują zwierzęta), używamy syropu z agawy, stewii, erytrolu lub ksylitolu.

Dodatki do pączków

Pieczone pączki można ozdobić na wiele różnych sposobów:

  • białym lub kolorowym lukrem – jeśli dodamy do cukru pudru sproszkowane owoce liofilizowane i wymieszamy je z ciepłą wodą, otrzymamy różowy lukier do pączków. Cukier możemy rozmieszać także z sokiem wyciśniętym z cytryny. Na 100 ml wody (lub soku) potrzebujemy ok. 300 g cukru pudru,
  • polewą czekoladową – lub po prostu czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Do pączków z budyniem lub ajerkoniakiem doskonale pasuje polewa z gorzkiej czekolady. Pieczone pączki z owocami możemy polać roztopioną białą czekoladą i posypać płatkami migdałów,
  • kandyzowaną skórką pomarańczy – posypujemy nią pączki na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy