4.46 (182)
Pączki z piekarnika są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smażonych słodkości na tłusty czwartek. Chociaż przypominają raczej maślane bułeczki drożdżowe, smakują podobnie – ciasto jest miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Można nadziewać je powidłami śliwkowymi, marmoladą lub budyniem. Najlepiej prezentują się w klasycznym wydaniu – z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Podpowiadamy, jak zrobić pieczone pączki idealne na karnawał.
mąka pszenna 500 g
sól 3 g
cukier drobny 80 g
masło 100 g
mleko 200 ml
żółtko 5 szt.
drożdże 40 g
cukier puder 110 g
sok z cytryny 4 łyżki stołowe
skórka pomarańczowa 50 g
marmolada 90 g
Podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być letnie, mieć około 37°C. Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, ale nie pozwalamy mu z powrotem zastygnąć. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (z odmierzonych wcześniej składników). Mieszamy, aż powstanie zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy go pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (płyn spieni się i urośnie).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Przesiewamy mąkę (typ 550 lub 440) ze szczyptą soli do dużej miski. Dodajemy zaczyn, roztopione masło, resztę mleka i cukru oraz żółtka (pozostałość jajek możemy wykorzystać później do zrobienia babki z białek, bezy lub lukru królewskiego). Mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego ze specjalną końcówką (hakiem). Formujemy je w kulę, wkładamy do dużej miski (weźmy pod uwagę, że ciasto zwiększy objętość), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub czysty blat. Posypujemy wybraną powierzchnię mąką (możemy też wykorzystać silikonową matę). Przez chwilę ugniatamy ciasto dłońmi, a następnie dzielimy je na 14 równych kawałków (możemy wykorzystać wagę, dzięki temu wszystkie pieczone pączki miały ten sam rozmiar). Formujemy z nich kulki. Najlepiej zrobić to w taki sposób, żeby spojenie ciasta było niewidoczne, a wierzch był napięty.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Układamy drożdżowe kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a w międzyczasie pozwalamy, żeby ciasto ponownie wyrosło (przykrywamy je czystą, lnianą ściereczką). Trzymamy pączki w piekarniku przez 20–25 minut. Powinny się ładnie zarumienić.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wyjmujemy pączki z piekarnika i zanim wystygną, nadziewamy je ulubionymi przetworami, na przykład marmoladą lub dżemem truskawkowym. Używamy do tego rękawa cukierniczego z podłużną, wąską końcówką lub specjalnej szprycy. Przygotowujemy lukier – ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Smarujemy nim gotowe pączki. Dekorujemy je kandyzowaną skórką pomarańczy.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Porady
- Pączki pieczone można również oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują oblane polewą czekoladową lub karmelową. Niezależnie od wybranej opcji należy ozdabiać je dopiero wtedy, gdy wystygną.
- Pączki z lukrem warto dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale można też wykorzystać kolorową posypkę cukrową, wiórki czekoladowe lub liofilizowane owoce.
- Świeże drożdże można zastąpić ich suszonym odpowiednikiem (14 g). Nie musimy wtedy przygotowywać zaczynu.
- Jeśli chcemy zrobić fit pączki z piekarnika, możemy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Dużym plusem jest to, że nie przyrządzamy tego karnawałowego przysmaku na głębokim oleju. Pieczenie pączków to lepszy wybór – są zdrowsze i mniej kaloryczne.
Zarówno pączki pieczone w piekarniku, jak i smażone na głębokim tłuszczu możemy nadziewać na dwa sposoby:
Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każde nadzienie sprawdzi się w obu przypadkach. W surowym cieście można z powodzeniem zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub czekoladę w kawałkach. Przy pomocy szprycy nadziewamy pączki marmoladą, budyniem, kremem czekoladowym, kokosowym lub o smaku ajerkoniaku.
Jeśli chcecie solidnie przygotować się na tłusty czwartek lub wypróbować nowe metody, sprawdźcie nasze porady, jak nadziewać pączki.
Jeśli chcemy zrobić szybkie pączki z piekarnika, zapomnijmy o aktywowaniu drożdży i długim wyrabianiu składników. Przygotujmy w zamian ciasto na bazie twarogu, z dodatkiem proszku do pieczenia. Pączki serowe to świetny pomysł na szybką, słodką przekąskę na tłusty czwartek. Zazwyczaj z masy twarogowej formuje się zgrabne kulki i wrzuca je na gorący olej, ale równie dobrze można je przyrządzić w piekarniku. Wystarczy im około 25 minut w 180°C. Szykując się na przyjęcie karnawałowe, możemy zrobić z nich miniaturki, czyli niewielkie kuleczki na jeden kęs. Przepis na pączki z piekarnika z serem można dowolnie modyfikować i dodać do ciasta na przykład aromat rumowy, starte jabłka lub skórkę z cytryny.