231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Pączki z piekarnika

Ocena:

4.46 (182)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pączki z piekarnika są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smażonych słodkości na tłusty czwartek. Chociaż przypominają raczej maślane bułeczki drożdżowe, smakują podobnie – ciasto jest miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Można nadziewać je powidłami śliwkowymi, marmoladą lub budyniem. Najlepiej prezentują się w klasycznym wydaniu – z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Podpowiadamy, jak zrobić pieczone pączki idealne na karnawał.  

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • sól  3 g

  • cukier drobny  80 g

  • masło  100 g

  • mleko  200 ml

  • żółtko  5 szt.

  • drożdże  40 g

  • cukier puder  110 g

  • sok z cytryny  4 łyżki stołowe

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • marmolada  90 g

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być letnie, mieć około 37°C. Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, ale nie pozwalamy mu z powrotem zastygnąć. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (z odmierzonych wcześniej składników). Mieszamy, aż powstanie zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy go pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (płyn spieni się i urośnie). 

    pączki z piekarnika - zaczyn
  • Krok 2:

    Przesiewamy mąkę (typ 550 lub 440) ze szczyptą soli do dużej miski. Dodajemy zaczyn, roztopione masło, resztę mleka i cukru oraz żółtka (pozostałość jajek możemy wykorzystać później do zrobienia babki z białek, bezy lub lukru królewskiego). Mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego ze specjalną końcówką (hakiem). Formujemy je w kulę, wkładamy do dużej miski (weźmy pod uwagę, że ciasto zwiększy objętość), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.   

    pączki z piekarnika - ciasto
  • Krok 3:

    Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub czysty blat. Posypujemy wybraną powierzchnię mąką (możemy też wykorzystać silikonową matę). Przez chwilę ugniatamy ciasto dłońmi, a następnie dzielimy je na 14 równych kawałków (możemy wykorzystać wagę, dzięki temu wszystkie pieczone pączki miały ten sam rozmiar). Formujemy z nich kulki. Najlepiej zrobić to w taki sposób, żeby spojenie ciasta było niewidoczne, a wierzch był napięty.  

    pączki z piekarnika - formowanie
  • Krok 4:

    Układamy drożdżowe kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a w międzyczasie pozwalamy, żeby ciasto ponownie wyrosło (przykrywamy je czystą, lnianą ściereczką). Trzymamy pączki w piekarniku przez 20–25 minut. Powinny się ładnie zarumienić. 

    pączki z piekarnika - pieczenie
  • Krok 5:

    Wyjmujemy pączki z piekarnika i zanim wystygną, nadziewamy je ulubionymi przetworami, na przykład marmoladą lub dżemem truskawkowym. Używamy do tego rękawa cukierniczego z podłużną, wąską końcówką lub specjalnej szprycy. Przygotowujemy lukier – ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Smarujemy nim gotowe pączki. Dekorujemy je kandyzowaną skórką pomarańczy. 

    pączki z piekarnika - dekoracja

Porady

  • Pączki pieczone można również oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują oblane polewą czekoladową lub karmelową. Niezależnie od wybranej opcji należy ozdabiać je dopiero wtedy, gdy wystygną.  
  • Pączki z lukrem warto dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale można też wykorzystać kolorową posypkę cukrową, wiórki czekoladowe lub liofilizowane owoce.   
  • Świeże drożdże można zastąpić ich suszonym odpowiednikiem (14 g). Nie musimy wtedy przygotowywać zaczynu.  
  • Jeśli chcemy zrobić fit pączki z piekarnika, możemy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Dużym plusem jest to, że nie przyrządzamy tego karnawałowego przysmaku na głębokim oleju. Pieczenie pączków to lepszy wybór – są zdrowsze i mniej kaloryczne. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak nadziewać pączki z piekarnika? 

Zarówno pączki pieczone w piekarniku, jak i smażone na głębokim tłuszczu możemy nadziewać na dwa sposoby: 

  • przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego – po upieczeniu (lub usmażeniu), kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe i elastyczne, 
  • dodając do pączków konfiturę przed obróbką termiczną – żeby było łatwiej, możemy rozwałkować ciasto drożdżowe i wyciąć z niego koła przy pomocy szklanki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie, po czym przykrywamy je i zlepiamy brzegi. 

Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każde nadzienie sprawdzi się w obu przypadkach. W surowym cieście można z powodzeniem zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub czekoladę w kawałkach. Przy pomocy szprycy nadziewamy pączki marmoladą, budyniem, kremem czekoladowym, kokosowym lub o smaku ajerkoniaku. 

Jeśli chcecie solidnie przygotować się na tłusty czwartek lub wypróbować nowe metody, sprawdźcie nasze porady, jak nadziewać pączki

Pączki serowe z piekarnika 

Jeśli chcemy zrobić szybkie pączki z piekarnika, zapomnijmy o aktywowaniu drożdży i długim wyrabianiu składników. Przygotujmy w zamian ciasto na bazie twarogu, z dodatkiem proszku do pieczenia. Pączki serowe to świetny pomysł na szybką, słodką przekąskę na tłusty czwartek. Zazwyczaj z masy twarogowej formuje się zgrabne kulki i wrzuca je na gorący olej, ale równie dobrze można je przyrządzić w piekarniku. Wystarczy im około 25 minut w 180°C. Szykując się na przyjęcie karnawałowe, możemy zrobić z nich miniaturki, czyli niewielkie kuleczki na jeden kęs. Przepis na pączki z piekarnika z serem można dowolnie modyfikować i dodać do ciasta na przykład aromat rumowy, starte jabłka lub skórkę z cytryny. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne