urodziny

127 przepisów

Przepisy w kolekcji urodziny

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Brownie z bezowymi duszkami

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween

mojegotowanie

Brownie z bezowymi duszkami

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Gruszka po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

mojegotowanie

Gruszki po francusku

Artykuły powiązane

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
12.07.2020

Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.

Kuchenny kredens
26.06.2020

Kuchenny kredens, czyli jak dania sprzed lat wracają przy wspólnym stole

Monika Śmigielska, autorka bloga Kuchenny Kredens, obrała nietypową drogę w kuchni. Wyszukuje, odświeża i testuje przepisy na dania obiadowe, desery, zupy i napoje sprzed lat. A dokładniej ponad stuletnie receptury na potrawy, których nazwy mogą wywołać konsternację u współczesnych gospodyń. W rozmowie w cyklu „Przy wspólnym stole” zdradza, co i jak kiedyś gotowały Polki.

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Tort Sachera
28.04.2019

Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Tort czekoladowy i szereg innych tortów od dziesięcioleci zachwycają smakiem miłośników słodkości. Choć cukiernicy na całym świecie wciąż wymyślają przepisy na nowe specjały, trudno im przebić tradycyjny tort Sachera czy klasyk jakim jest Pavlova. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historie najsłynniejszych tortów świata.

Słodycze są takie pyszne!
18.01.2019

Słodkie i pyszne - 5 najlepszych książek o wypiekach

O ile w przypadku dań mięsnych, zup czy sałatek możemy improwizować, to jeśli chodzi o wypieki nie jest to już takie proste. Odejście od proporcji czy zamiana składników często kończy się kulinarnym fiaskiem. Z tymi książkami jednak nie zbłądzicie. Wystarczy, że będziecie trzymać się przepisów! W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy 5 najlepszych książek o słodkich przysmakach.