Kuchnia indyjska - przepisy na dania
95 przepisów

Kuchnia indyjska słynie z mocno przyprawionych potraw. Aromatyczne curry czy pożywny dal, czyli sztandarowe dania indyjskie coraz bardziej smakują Polakom. Ich sekretem jest dobór odpowiednich przypraw, tak, by danie smakowało jak najlepiej. Kuchnia indyjska to mocne smaki, dlatego jeśli wybieracie się do restauracji serwującej potrawy indyjskie, wybierzcie dania o niskim poziomie ostrości. Gwarantujemy, że i tak będą całkiem pikantne! Kuchnia indyjska jest mocno związana z religiami mieszkańców Indii. Wyznawcy Islamu nie jedzą wieprzowiny, z kolei w daniach buddyjskich nie znajdziemy wołowiny. To właśnie dlatego te dwa rodzaje mięsa rzadko występują w indyjskich potrawach. Kuchnia indyjska opiera się na daniach wegetariańskich, daniach z kurczakiem lub owocami morza, a także baraniną i jagnięciną.
Przepisy na dania kuchni indyjskiej

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.
Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Dahl to indyjska zupa z soczewicy, pomidorów i papryki. Gęsta, pikantna i aromatyczna. To danie, które syci na długo i mocno rozgrzewa! Dahl z soczewicy to idealny pomysł na obiad w chłodne dni.
Dahl - indyjska zupa z soczewicy

Jagnięcina curry to sycące i rozgrzewające danie. Dodatek kolendry sprawi, że jagnięcina wraz z przyprawami nabierze wyjątkowego aromatu.
Jagnięcina curry

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to nasza wariacja na temat pożywnych dań kuchni indyjskiej. Do gorącego i aromatycznego gulaszu wykorzystaliśmy tym razem kaszę jaglaną, która ma właściwości rozgrzewające, i kurczaka. Wszystko to podlane pysznym sosem pomidorowym i posypane świeżą kolendrą. To świetne danie, które szybko się przygotowuje. A do tego jest sycące!
Curry z kaszy jaglanej i kurczaka

Raita to rodzaj indyjskiej sałatki lub dipu wykonanego z jogurtu, z dodatkiem orzeźwiających warzyw i ziół. Serwuje się ją najczęściej (choć nie tylko) jako przystawkę do pikantnych dań, aby złagodzić ich ostry smak. Świeży kokos ma łagodny, słodki smak. Raita z kokosem i chipsami z tortilli doprawiona czarną solą wyjątkowo podkreśli kokosowy smak.
Raita z kokosem i chipsami z tortilli

Przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem
Sałatka z brokułami, kurczakiem i curry

Warzywa pieczone z przyprawami to bardzo łatwa propozycja na obiad lub kolację. Szybka w przygotowaniu i obłędnie pachnąca przyprawami. Spróbujcie warzyw pieczonych z orientalnymi przyprawami.
Warzywa pieczone z przyprawami

Złote mleko to napój pochodzący z Indii z medycyny ajurwedyjskiej. Warto pamiętać, że związki lecznicze z kurkumy lepiej wchłaniają się w obecności tłuszczu. Złote mleko usprawnia pracę mózgu i oczyszcza organizm.
Złote mleko

Zapiekane warzywa faszerowane kalafiorowym curry to szybka przekąska na bazie wcześniej przygotowanego curry. Rodzinny obiad stanie się prawdziwą ucztą z zapiekanymi warzywami z dodatkiem curry.
Zapiekane warzywa faszerowane kalafiorowym curry

Zielone curry z dynią i krewetkami to łatwe i pikantne danie z kuchni tajskiej. Liście kafiru nadają przyjemnego, cytrusowego smaku i zapachu.
Zielone curry z dynią i krewetkami

Makaron orientalny z sosem curry to sposób na wykorzystanie nadwyżek curry z kalafiora. To pożywne danie w azjatyckim stylu. Spróbujcie makaronu orientalnego z sosem curry na kolację ze znajomymi
Makaron orientalny z sosem curry

Mango Lassi czyli tradycyjny napój kuchni Indyjskiej. Przepyszny, orzeźwiający i smakowity! Mango Lassi najlepiej robić z dojrzałego owocu i jogurtu, a na koniec doprawić kardamonu.
Mango Lassi

Szlachetne, delikatne mięciutkie, soczyste mięso, rozpływa się w ustach, doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Polędwica wieprzowa w sosie curry smakuje doskonale.
Polędwica Wieprzowa w Sosie Curry

Lekko pikantna z nutą orientu, sałatka z kaszy kuskus z warzywami.
Kuskus curry z pomidorami i ostrą papryczką
Inne z kolekcji: Kuchnie świata
- Afrykańska
- Amerykańska
- Angielska
- Azjatycka
- Bałkańska
- Bliskowschodnia
- Chińska
- Egzotyczna
- Francuska
- Fusion
- Grecka
- Gruzińska
- Hiszpańska
- Japońska
- Litewska
- Meksykańska
- Niemiecka
- Orientalna
- Po sąsiedzku
- Polska
- Portugalska
- Skandynawska
- Śródziemnomorska
- Tajlandzka
- Turecka
- Węgierska
- Włoska
- Żydowska
- Szwajcarska
Kuchnia indyjska – przepisy na proste dania
Indyjskie jedzenie jest proste i aromatyczne. Kuchnia indyjska to w większości przypadków dania warzywne z niewielkim dodatkiem mięsa. Chyba najbardziej znaną i popularną potrawą indyjską, dostępną szeroko także w Polsce, jest curry. Curry to rodzaj dania jednogarnkowego. Zwykle ma formę gęstego sosu z dodatkami, ale bywa też bardziej rzadkie, przypominające zupę. Curry możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, pyszne jest także curry z kurczakiem czy krewetkami, a nawet jagnięciną. Potrawę serwujemy z sypkim ryżem, np. basmati lub chlebkiem naan. Curry w Indiach oznacza również mieszankę różnych przypraw – gotowy mix znajdziecie też w polskich sklepach, ale zachęcamy do eksperymentów i przygotowania jej samodzielnie. Co wchodzi w jej skład, a tym samym odpowiada za charakterystyczny smak kuchni indyjskiej? Oprócz soli i pieprzu, przyprawa curry to także imbir i kmin rzymski, kolendra, gorczyca i chili. Nie możemy też zapominać o kurkumie, która nadaje potrawom piękny żółty kolor. W curry często możemy też znaleźć cynamon i kardamon.
Jeśli chcemy, żeby nasze dania indyjskie były jeszcze bardziej aromatyczne, możemy także użyć pasty curry. Oprócz przyprawy, w skład pasty wchodzą warzywa, takie jak cebula czy papryka, a także olej i sok z cytryny. To tylko niektóre składniki, wiele zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Taką pastę dodajemy do różnych dań, np. do zupy, ale też możemy użyć jej do marynaty mięsnej, pieczonych ziemniaków, placków czy sosów.
Indyjskie dania wegetariańskie
Jak już wspominaliśmy, kuchnia indyjska słynie ze swoich dań wegetariańskich. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że Indie to prawdziwy raj dla wegetarian. Jakie dania indyjskie mogą jeść wegetarianie? Przede wszystkim curry w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem np. ciecierzycy. Poza tym doskonałym pomysłem są samosy. Samosy to pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Ich nadzienie możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Najprostszym pomysłem będzie przygotowanie farszu z różnych warzyw.
Proste przepisy kuchni indyjskiej sugerują też użycie sera paneer. To twaróg, który zakwaszany jest sokiem z limonki lub cytryny. Czasami używa się także octu. Tym dodatkom ser zawdzięcza swój lekko cytrusowy, kwaskowy smak. Używamy go do sałatek, ale także do curry czy do farszu do samosów.
Równie popularną jak curry przyprawą, która doskonale pasuje do dań wegetariańskich i wzbogaca ich smak jest garam masala, czyli mieszanka ziaren pieprzu czarnego, nasion kolendry, kardamonu i kminu rzymskiego, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz liści laurowych. Możemy z powodzeniem marynować w niej mięso lub po prostu posypywać nią dania – będą pyszne!
Kuchnia hinduska czy indyjska?
Często obydwa te terminy stosuje się wymiennie, ale czy słusznie? Nie do końca. Kuchnia indyjska jest pojęciem szerszym niż kuchnia hinduska. Można powiedzieć, że kuchnia indyjska obejmuje zarówno kuchnię hinduską, jak i kuchnie innych grup wyznaniowych. Kuchnia hinduska byłaby więc rozumiana jako kuchnia wyznawców hinduizmu.
Kuchnia indyjska – co warto zjeść?
Jeśli macie w planach podróż do Indii, pamiętajcie, że każdy region tego kraju słynie z innego przysmaku. Podobno najlepsze curry zjemy na północy Indii, z kolei dania na bazie sera paneer na wschodzie. Południe to idealne miejsce dla fanów mleczka kokosowego – dodaje się je tam do bardzo wielu różnych potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Z kolei zachód kraju to królestwo chałwy i kaczki po bombajsku.
Podczas posiłku zazwyczaj na środku pojawia się duża miska z ryżem. Dookoła niej gospodarz stawia mnóstwo małych miseczek i półmisków z dodatkami – warzywami, samosami, sosem curry. Zwykle posiłek spożywamy palcami, nabierając ryż oraz różne dodatki.
Na stole mogą znaleźć się takie dania jak np. tikka masala, czyli kurczak w gęstym śmietanowo-pomidorowym sosie lub zupa dal – powstaje na bazie roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola czy groch). Wiele potraw przyrządza się w piecu tandoor, który kształtem przypomina dzban. Z pieca zjemy np. różne rodzaje mięsa, w tym marynowanego w przyprawach i jogurcie kurczaka. Nie zapomnijmy też o deserze. Indyjskie desery są zwykle bardzo słodkie – wystarczy wspomnieć przypominające trochę nasze pączki, mini kuleczki z ciasta w słodkim jak syrop sosie. Ciekawym słodkim, ale jednocześnie orzeźwiającym napojem jest mango lassi, czyli gęsty jogurt zmiksowany z mango.
Czy kuchnia indyjska jest zdrowa?
Kuchnia indyjska jest uznawana za kuchnię dobrą dla naszego zdrowia. Liczne badania pokazują, że mieszkańcy Indii rzadziej niż inne nacje chorują na schorzenia związane ze złą dietą. Wynika to z faktu, że kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. Oczywiście, gęste sosy są kaloryczne i ciężkostrawne, ale w ich trawieniu pomaga solidny dodatek przypraw. To także dzięki pikantnym przyprawom możemy mówić, że kuchni indyjska jest dobra dla naszego zdrowia.
Jakie wino do kuchni indyjskiej?
Ponieważ dania indyjskie są wyraziste w smaku i dobrze przyprawione, odpowiednio dobrane wino powinno stanowić dla nich dobrą przeciwwagę. Najbezpieczniejszym wyborem będzie wino białe, takie jak riesling. Jeśli jednak wolimy wina czerwone, wybierzmy takie o delikatnych, łagodnych nutach smakowych. Kuchnia indyjska lubi się z winem, ale za każdym razem powinniśmy dobierać je do konkretnej potrawy.
Artykuły powiązane
Kuchnia indyjska, nepalskie specjały - debiut Bawarchi na Restaurant Week!
Festiwal Restaurant Week to wyśmienita okazja do odkrywania nowych smaków i ciekawych miejscówek na kulinarnej mapie polskich miast. Po lockdownie festiwal wraca z hasłami #WiwatGoście, a także #WiwiatDebiut witając nowe lokale, które zapraszają na specjalne festiwalowe menu. Odwiedzamy Bawarchi na warszawskim Muranowie, gdzie króluje kuchnia indyjska i nepalska, z tajskimi akcentami. Za sterami lokalu szef kuchni Prakash Tiwari, który mimo maseczki ze względów bezpieczeństwa obsługi i gości, obdarza nas radością i zaprasza na prawdziwą ucztę.
Mango lassi - egzotyczny napój na orzeźwienie
Mango lassi, czyli połączenie jogurtu z owocem mango, smakuje pysznie nie tylko w upalny dzień. Kwaśno-słodki napój doskonale orzeźwia, ale i syci. Z powodzeniem może również zastąpić deser.
Curry z kalafiora - prosty przepis
Curry z kalafiora to sposób na aromatyczne podanie sezonowego kalafiora. Miks przypraw, takich jak curry, kumin i kurkuma, podkreślą smak białych różyczek.
Kumin - przyprawa kuchni indyjskiej i meksykańskiej
Kumin to przyprawa niezastąpiona w kuchni indyjskiej i meksykańskiej. Inaczej nazywana kminem rzymskim, jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Ma ona również liczne właściwości zdrowotne, które wspomagają nasz organizm. Kumin, czyli kmin rzymski, to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej, a także meksykańskiej. Jest niezbędnym dodatkiem do takich dań jak dahl, samosa czy thali.
Ser paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać panir
Co to jest paneer? To twaróg o lekko cytrusowym smaku i aromacie. Chętnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej – znajdziemy go w składzie wielu tamtejszych potraw. Paneer bez większego trudu przygotujemy samodzielnie w domu. W cyklu „Smak” podpowiadamy, jak włączyć paneer do jadłospisu.
Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik
Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.
Kuchnia indyjska – orient pełen smaku
Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.
Czerwona pasta curry
Niezbędna do wielu dań kuchni tajskiej. Czerwona pasta curry, wbrew skojarzeniom, nie jest najbardziej pikantną - zielona jest ostrzejsza. Nie musisz kupować gotowej pasty - zrobisz ją sam!