Kuchnia indyjska - przepisy na dania

53 przepisów

kuchnia indyjska 2

Kuchnia indyjska słynie z mocno przyprawionych potraw. Aromatyczne curry czy pożywny dal, czyli sztandarowe dania indyjskie coraz bardziej smakują Polakom. Ich sekretem jest dobór odpowiednich przypraw, tak, by danie smakowało jak najlepiej. Kuchnia indyjska to mocne smaki, dlatego jeśli wybieracie się do restauracji serwującej potrawy indyjskie, wybierzcie dania o niskim poziomie ostrości. Gwarantujemy, że i tak będą całkiem pikantne! Kuchnia indyjska jest mocno związana z religiami mieszkańców Indii. Wyznawcy Islamu nie jedzą wieprzowiny, z kolei w daniach buddyjskich nie znajdziemy wołowiny. To właśnie dlatego te dwa rodzaje mięsa rzadko występują w indyjskich potrawach. Kuchnia indyjska opiera się na daniach wegetariańskich, daniach z kurczakiem lub owocami morza, a także baraniną i jagnięciną.

Kuchnia indyjska – przepisy na proste dania

Indyjskie jedzenie jest proste i aromatyczne. Kuchnia indyjska to w większości przypadków dania warzywne z niewielkim dodatkiem mięsa. Chyba najbardziej znaną i popularną potrawą indyjską, dostępną szeroko także w Polsce, jest curry. Curry to rodzaj dania jednogarnkowego. Zwykle ma formę gęstego sosu z dodatkami, ale bywa też bardziej rzadkie, przypominające zupę. Curry możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, pyszne jest także curry z kurczakiem czy krewetkami, a nawet jagnięciną. Potrawę serwujemy z sypkim ryżem, np. basmati lub chlebkiem naan. Curry w Indiach oznacza również mieszankę różnych przypraw – gotowy mix znajdziecie też w polskich sklepach, ale zachęcamy do eksperymentów i przygotowania jej samodzielnie. Co wchodzi w jej skład, a tym samym odpowiada za charakterystyczny smak kuchni indyjskiej? Oprócz soli i pieprzu, przyprawa curry to także imbir i kmin rzymski, kolendra, gorczyca i chili. Nie możemy też zapominać o kurkumie, która nadaje potrawom piękny żółty kolor. W curry często możemy też znaleźć cynamon i kardamon.

Jeśli chcemy, żeby nasze dania indyjskie były jeszcze bardziej aromatyczne, możemy także użyć pasty curry. Oprócz przyprawy, w skład pasty wchodzą warzywa, takie jak cebula czy papryka, a także olej i sok z cytryny. To tylko niektóre składniki, wiele zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Taką pastę dodajemy do różnych dań, np. do zupy, ale też możemy użyć jej do marynaty mięsnej, pieczonych ziemniaków, placków czy sosów.

Indyjskie dania wegetariańskie

Jak już wspominaliśmy, kuchnia indyjska słynie ze swoich dań wegetariańskich. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że Indie to prawdziwy raj dla wegetarian. Jakie dania indyjskie mogą jeść wegetarianie? Przede wszystkim curry w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem np. ciecierzycy. Poza tym doskonałym pomysłem są samosy. Samosy to pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Ich nadzienie możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Najprostszym pomysłem będzie przygotowanie farszu z różnych warzyw.

Proste przepisy kuchni indyjskiej sugerują też użycie sera paneer. To twaróg, który zakwaszany jest sokiem z limonki lub cytryny. Czasami używa się także octu. Tym dodatkom ser zawdzięcza swój lekko cytrusowy, kwaskowy smak. Używamy go do sałatek, ale także do curry czy do farszu do samosów.

Równie popularną jak curry przyprawą, która doskonale pasuje do dań wegetariańskich i wzbogaca ich smak jest garam masala, czyli mieszanka ziaren pieprzu czarnego, nasion kolendry, kardamonu i kminu rzymskiego, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz liści laurowych. Możemy z powodzeniem marynować w niej mięso lub po prostu posypywać nią dania – będą pyszne!

Kuchnia hinduska czy indyjska?

Często obydwa te terminy stosuje się wymiennie, ale czy słusznie? Nie do końca. Kuchnia indyjska jest pojęciem szerszym niż kuchnia hinduska. Można powiedzieć, że kuchnia indyjska obejmuje zarówno kuchnię hinduską, jak i kuchnie innych grup wyznaniowych. Kuchnia hinduska byłaby więc rozumiana jako kuchnia wyznawców hinduizmu.

Kuchnia indyjska – co warto zjeść?

Jeśli macie w planach podróż do Indii, pamiętajcie, że każdy region tego kraju słynie z innego przysmaku. Podobno najlepsze curry zjemy na północy Indii, z kolei dania na bazie sera paneer na wschodzie. Południe to idealne miejsce dla fanów mleczka kokosowego – dodaje się je tam do bardzo wielu różnych potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Z kolei zachód kraju to królestwo chałwy i kaczki po bombajsku.

Podczas posiłku zazwyczaj na środku pojawia się duża miska z ryżem. Dookoła niej gospodarz stawia mnóstwo małych miseczek i półmisków z dodatkami – warzywami, samosami, sosem curry. Zwykle posiłek spożywamy palcami, nabierając ryż oraz różne dodatki.

Na stole mogą znaleźć się takie dania jak np. tikka masala, czyli kurczak w gęstym śmietanowo-pomidorowym sosie lub zupa dal – powstaje na bazie roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola czy groch). Wiele potraw przyrządza się w piecu tandoor, który kształtem przypomina dzban. Z pieca zjemy np. różne rodzaje mięsa, w tym marynowanego w przyprawach i jogurcie kurczaka. Nie zapomnijmy też o deserze. Indyjskie desery są zwykle bardzo słodkie – wystarczy wspomnieć przypominające trochę nasze pączki, mini kuleczki z ciasta w słodkim jak syrop sosie. Ciekawym słodkim, ale jednocześnie orzeźwiającym napojem jest mango lassi, czyli gęsty jogurt zmiksowany z mango.

Czy kuchnia indyjska jest zdrowa?

Kuchnia indyjska jest uznawana za kuchnię dobrą dla naszego zdrowia. Liczne badania pokazują, że mieszkańcy Indii rzadziej niż inne nacje chorują na schorzenia związane ze złą dietą. Wynika to z faktu, że kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. Oczywiście, gęste sosy są kaloryczne i ciężkostrawne, ale w ich trawieniu pomaga solidny dodatek przypraw. To także dzięki pikantnym przyprawom możemy mówić, że kuchni indyjska jest dobra dla naszego zdrowia.

Jakie wino do kuchni indyjskiej?

Ponieważ dania indyjskie są wyraziste w smaku i dobrze przyprawione, odpowiednio dobrane wino powinno stanowić dla nich dobrą przeciwwagę. Najbezpieczniejszym wyborem będzie wino białe, takie jak riesling. Jeśli jednak wolimy wina czerwone, wybierzmy takie o delikatnych, łagodnych nutach smakowych. Kuchnia indyjska lubi się z winem, ale za każdym razem powinniśmy dobierać je do konkretnej potrawy.