Bezglutenowa
293 przepisów
Przepisy w kolekcji Bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Pasta jajeczna to znakomity dodatek do kanapek, ale nie tylko! Można wykorzystać ją do również jako uzupełnienie innych dań, np. roladek z tortilli lub dip do krakersów. Przepis na pastę jajeczną jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Może z łatwością wykonać go każdy, nawet dzieci. Pasta jajeczna to pyszny smak, który podbije wasze serca.
Pasta jajeczna

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana, to mało znany przepis z regionu Podlasia. Mimo mało atrakcyjnego wyglądu kiszka ziemniaczana pieczona w piekarniku to prawdziwy przysmak, który warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka kartoflana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty. Zobaczcie jak zrobić kiszkę ziemniaczaną w piekarniku.
Kiszka ziemniaczana

Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.
Galart

Opieńki marynowane to pyszną przekąska na imprezę i aromatyczny dodatek do wielu dań. Opieńki w occie mogą posłużyć za bazę do farszu lub sosu. Marynowane opieńki wspaniale sprawdzą się też jako urozmaicenie sałatki, makaronu, risotto czy naleśników. Zobaczcie nasz prosty przepis na opieńki marynowane.
Opieńki marynowane na słodko

Przepis na pyzy ziemniaczane to jedna z tradycyjnych receptur przygotowywanych w wielu domach. Pyzy domowe to danie, które od wielu lat smakuje wszystkim pokoleniom. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane? Ile gotują się pyzy? Z czym je podawać? Zobaczcie nasz prosty przepis do klasyczne kluski ziemniaczane, które można podać w wielu odsłonach.
Pyzy ziemniaczane

Rolmopsy śledziowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek, nie tylko na święta. Często znajdziemy je na wszelkich imprezowych stołach z przystawkami. Rolmopsy w zalewie sobie się łatwo i z zaledwie kilku składników. To fantastyczny sposób na śledzie w nieco innym wydaniu. Zobaczcie nasz przepis na rolmopsy i bierzcie się za zawijanie!
Rolmopsy

Śledź w oleju z cebulką to jedna z najpopularniejszych przekąsek, jaka gości na Polskich stołach. Smakują każdemu, sprawdzą się na wszystkie okazje i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na śledzie w oleju jest banalnie prosty i każdemu się uda. Zobaczcie jak zrobić śledzie w oleju aby były przepyszne.
Śledzie w oleju z cebulą

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kotlety z fasoli to świetny pomysł na wegetariański obiad. To danie stanowi pełnowartościowy posiłek, pełen białka i witamin. Fasolowe kotlety mogą być daniem głównym lub dodatkiem do domowych wege burgerów.
Wegetariańskie kotlety z fasoli i kaszy jaglanej

Kto nie kocha naleśników? To najlepszy domowy obiad na szybko. Z naleśników można przygotować prosty i jakże francuski deser – crêpes Suzette. Tym razem dla wegan - wegańskie naleśniki z mandarynkami.
Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette
Inne z kolekcji: Rodzaj diety
Artykuły powiązane
Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości
Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!
10 rodzajów mąk bezglutenowych
Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jak zastąpić mąkę w kuchni? To proste! Wystarczy znać odpowiednie zamienniki. Coraz więcej osób wyklucza z diety gluten. Powody są różne: alergia, dieta odchudzająca lub po prostu – chęć zmiany nawyków żywieniowych. Wbrew pozorom wykluczenie z jadłospisu pszenicy i produktów zawierających gluten nie jest trudne. Dostępnych jest wiele zamienników mąki, które ułatwiają nam gotowanie bez niechcianych produktów.
5 najlepszych mlek roślinnych
Orzechowe, kokosowe, owsiane... mleko roślinne to doskonała alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jak przygotować je samemu?
Restauracja Tel Aviv - roślinny fine dining
To pierwsza w kraju wegańska restauracja wyróżniona przez Gault&Millau Polska. Właścicielka Malka Kafka, wraz ze swoim dream teamem, od 2010 roku realizuje wizję roślinnego lokalu fine diningowego i właśnie otwiera kolejne.
Maranta trzcinowa zamiennik jajek i skrobia idealna
Maranta trzcinowa to idealny zagęstnik roślinnych dań. Stanowi świetny zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.