Kuchnia tajlandzka

5 przepisów

StockFood_11244276_Layout_Pad_Thai_noodle_dish_from_Thailand_with_ingredients-min

Kuchnia tajlandzka zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego - różni się od rodzimej i pozwala na spróbowanie egzotycznych, oryginalnych dla nas smaków. Czym się charakteryzuje i jakie potrawy w niej królują?

Przepisy na dania kuchni Tajlandzkiej

Kuchnia tajlandzka: charakterystyka

Tajlandzka kuchnia ukształtowała się z połączenia smaków Chin oraz Indii. To dziś jedna z najbardziej lubianych kuchni świata. Świadczy o tym fakt, że można spróbować jej w wielu miejscach poza Tajlandią. Kuchnia ta to przede wszystkim wyraziste aromaty i orientalne przyprawy. Dania tajskie smakują szczególnie wielbicielom ostrych smaków. Ważną rolę w kuchni tajlandzkiej odgrywają owoce morza. Chętnie wykorzystuje się w niej krewetki czy skorupiaki. Kucharze do smażenia wykorzystują zaczerpnięty z Chin wok, czyli charakterystyczną patelnię pozwalającą na szybką obróbkę termiczną w ruchu.

Popularne potrawy kuchni tajlandzkiej

Kuchnia tajlandzka, jak niemal każda, ma swoje charakterystyczne potrawy. Bez wątpienia należą do nich różne dania typu curry, np. zielone curry z dynią i krewetkami, w którym wykorzystano lubiane owoce morza. Curry to wbrew pozorom nie przyprawa, a sam sposób przygotowania potraw wywodzący się z kuchni indyjskiej. Do zrobienia sosu używana jest masala, czyli przyrządzana na bieżąco kompozycja przypraw. Inne popularne dania to m.in. Colesław z ananasem, wiórkami kokosowymi i kolendrą, dorada po tajsku czy Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku. 

Kuchnia tajska chętnie wykorzystuje kokosowy smak, nie tylko w postaci wiórek, ale także mleczka kokosowego. Małże w sosie kokosowym należą do popularniejszych dań kuchni tajskiej. Oczywiście kuchnia tajlandzka przepisy opiera także na wykorzystaniu ryżu, który jest jednym z kluczowych jej składników. Podaje się go do curry, czy popularnego pad thaia. Kuchnia ta to nie tylko sosy i dania warzywno-mięsne, ale także zupy. Najpopularniejszą zdecydowanie jest Tom Yum, której baza to bulion z krewetkami lub kurczakiem. Ponadto dodaje się do niej kompozycję ostrych przypraw, mleczko kokosowe i trawę cytrynową.

Przyprawy kuchni tajlandzkiej

Przepisy kuchni tajlandzkiej oparte są na aromatycznych i pikantnych przyprawach. Chętnie wykorzystuje się w niej chilli, trawę cytrynową, kaffir i imbir. Do przygotowania masali używa się także kurkumy, kolendry, kminu rzymskiego, gałki muszkatołowej, kardamonu, a nawet cynamonu. Kuchnia tajska bardzo lubi łączyć aromatyczne i ostre przyprawy z delikatnym kokosowym smakiem. Często wykorzystuje do tego mleczko kokosowe, na bazie którego wykonywane są sosy i zupy. Oprócz mleczka chętnie używane są także wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy. Dzięki coraz większej popularności kuchni tajskiej, w Polsce można bez problemu kupić wykorzystywane w niej przyprawy czy gotowe pasty.

Ciekawostki o kuchni tajlandzkiej

Kuchnia tajlandzka jest różnorodna i niesamowicie ciekawa. Choć może się wydawać, że opiera się na ostrych przyprawach, w rzeczywistości obowiązuje w niej reguła pięciu smaków. Mówi ona o tym, że danie powinno mieć w sobie smak ostry, gorzki, słodki, kwaśny i słony. To według niej przygotowywana jest każda tajska potrawa. Warto delektować się jedzeniem, bo naprawdę można poczuć w nim każdy z tych elementów, choć oczywiście zawsze znajdzie się wśród nich dominujący. 

Posiłki kuchni tajskiej tradycyjne jedzone są pałeczkami. Jednak nie będzie błędem posługiwanie się łyżką i widelcem. Są one podawane w tajskich restauracjach wraz z pałeczkami, więc nie należy obawiać się braku umiejętności jedzenia w tradycyjny sposób. Ciekawostką może być to jak często w kuchni tajskiej używany jest cukier. Dodaje się go nawet do pikantnych potraw, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty. 

Będąc w Tajlandii okazji do spróbowania tamtejszego jedzenia jest naprawdę wiele. Na każdym kroku można spotkać uliczne budki na kółkach z jedzeniem czy owocami. To skarbnica smaków. Jednak należy uważać na niuanse, typu lód w napojach. Lepiej z niego zrezygnować, gdyż pochodzenie może być różne, znane wyłącznie ulicznym sprzedawcom.