Pesto - przepisy

3 kolekcji przepisów

147 przepisów

Pesto to sos pochodzący z Genui we Włoszech. Najpopularniejszym pesto jest tak zwanepesto alla genovese, którego głównym składnikiem jest bazylia. Drugi znany rodzaj to pesto sycylijskie z dodatkiem suszonych pomidorów. Sos ten serwowany jest jako dodatek do makaronów, pieczywa, sałaty, serów i innych potraw. Pesto stanowi klasyczny dodatek kuchni włoskiej i nie tylko.

Pesto – skład i właściwości

Czas przygotowania: 5 min.
Pesto z jarmużu

Lubicie pesto z listków bazylii? To z dodatkiem jarmużu też wam posmakuje! Jest trochę inne w smaku, nieco intensywniejsze. Świetnie komponuje się z makaronem

mojegotowanie

Pesto z jarmużu

Tradycyjne pesto bazyliowe przygotowywane jest w marmurowych moździerzach zoliwy, bazylii, parmezanu, orzeszków pini i soli. W sklepach możemy znaleźć również pesto sycylijskie. Jest to druga odmiana pesto. W jego skład wchodzą suszone na słońcu pomidory. Tradycyjna nazwa tego sosu to pesto alla siciliana. Oba rodzaje pesto sprzedawane są w małych słoiczkach lub w świeżej postaci w specjalnych pojemnikach. Oprócz walorów smakowych, sos ten ma wiele dobroczynnych właściwości. Pesto to źródłobiałka oraz kwasów tłuszczowych. Włączenie go do diety pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, a także pomaga uregulować poziom glukozy we krwi. Co więcej pesto zawiera licznewitaminy takie jak witamina K i E, a także wapń, fosfor, magnez i selen.

Przepis na pesto

Przepis na pesto jest bardzo prosty. Do przygotowania pesto bazyliowego będziecie potrzebować świeżą bazylię, orzeszki pinii, czosnek, oliwę z oliwek, ser typu parmezan, a także sól i pieprz do smaku. Natomiast do przyrządzenia pesto sycylijskiego należy dodać jeszczesuszone pomidory z zalewy. W internecie można również znaleźć nieco urozmaicone przepisy np. napesto z rukoli bądź pietruszki, a także z brokuła czy lubczyku. Składniki te można stosować zamiennie z bazylią, jednak to ona jest podstawą tradycyjnego, włoskiego pesto. Z kolei orzeszki piniowe mogą zostać zastąpione orzechami włoskimi lub nerkowca, choć również w tym przypadku, zmieni to nieco końcowy smak naszego pesto. Wszystkie składniki starannie ucieramy w moździerzu lub blenderze.

Pesto – do czego dodawać?

Zarówno pesto bazyliowe jak i sycylijskie ma wiele zastosowań w kuchni. Najczęściej podawane jest z makaronem, ale można go również dodawać do zup, pieczywa, pizzy, sałatek i serów. Przepis na sałatkę z kurczakiem i pesto, to pomysł na szybki lunch lub kolację. Wystarczy dodać kaszę, szparagi, ulubione warzywa i przyprawy, by szybko przygotować pyszne danie. Pesto może stanowić również dodatek do różnego rodzaju przepisów na zapiekane warzywa, takie jak pomidory lub papryka. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kanapki, możesz użyć pesto do przygotowania pysznych włoskich grzanek.Wystarczy posmarować kanapkę wybranym pesto, dodać plasterek mozzarelli i pomidora, a całość skropić oliwą i octem balsamicznym.

Pesto – jak przechowywać?

Pesto po otwarciu może stać w lodówce do7 dni. Sos powinno się przechowywać w zamkniętym słoiku. Można je również mrozić. Pesto powinno pozostawać w zamrażarce nie dłużej niż pół roku.
 

 

 

Artykuły powiązane

Ewa Wachowicz-kwestionariusz kulinarny
20.02.2020

Ewa Wachowicz - kwestionariusz kulinarny

Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna, prowadząca program "Ewa Gotuje", promotorka tradycyjnej żywności i restauratorka. Zachęca do eksperymentowania z tradycyjną kuchnią polską i przygotowywania polskich specjałów. W naszym cyklu "Człowiek od kuchni" zapytaliśmy Ewę Wachowicz między innymi o smaki dzieciństwa i ulubiony trend kulinarny.

gałązka
27.10.2019

Historię piszę przez talerz – Bogdan Gałązka o kuchni krzyżackiej

Jest człowiekiem-instytucją. Bezkompromisowy, kilkanaście lat temu wymyślił sobie restaurację, w której będzie podawał dania inspirowane dawną kuchnią i pomysł zrealizował. W Polsce nie ma drugiego takiego szefa, tak jak nie ma drugiego takiego lokalu – Gothic Cafe na Zamku w Malborku to miejsce, w którym każdy czuje się jak w domu. W cyklu Przy wspólnym stole, Bogdan Gałązka opowiada nam o tym co jedli Krzyżacy, na czym polega sztuka gościnności i jak zamówić gotyckie naleśniki do pociągu.