Kuchnia angielska

32 przepisów

iStock-1182940287

Wielu kuchnię brytyjską kojarzy wyłącznie z tłustymi i kalorycznymi potrawami. Jednak przekonanie o tym, że tylko tak odżywiają się Anglicy jest błędne. Oto, jak rzeczywiście wygląda kuchnia angielska.

Przepisy na dania kuchni angielskiej

Kuchnia angielska: charakterystyka

Kuchnia angielska co prawda nie należy do tak popularnych i lubianych na świecie, jak włoska czy tajska. Jednak warto zagłębić się w jej specjały, bo może naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Słusznie nie kojarzy się z wyrazistym smakiem i bogactwem przypraw. Jednak nie oznacza to, że nie ma charakterystycznych cech, a dania są mdłe.

Brytyjczycy traktują jedzenie inaczej niż Włosi czy Hiszpanie, gdzie posiłek jest okazją do spotkań i musi być odpowiednio celebrowany. Stąd też wynikają różnice w formie i czasie przygotowywania jedzenia. Choć kuchnia w stylu angielskim kojarzy się przede wszystkim z tłustymi potrawami, dziś trendy kulinarne ulegają zmianie. Duży wpływ ma na to kuchnia indyjska, zyskująca coraz większą popularność w Anglii. Dzięki temu angielska kuchnia staje się lżejsza i mniej tłusta. Jednak turyści wciąż chętnie próbują tego, co Anglicy lubią najbardziej - różnego rodzaju mięs, jajek, frytek czy herbaty podawanej o 17tej.

Popularne potrawy kuchni angielskiej

Kuchnia angielska przepisy opiera na dość kalorycznych składnikach oraz szybkim czasie przygotowania. Z czego to wynika? Przede wszystkim z trybu życia Anglików, którzy jedzą zwykle w biegu. Jednak nie oznacza to, że nie mają swoich popisowych potraw, uwielbianych przez turystów. Bez wątpienia zalicza się do nich angielskie śniadanie, którego wręcz trzeba spróbować będąc w Londynie. Najczęściej składa się ono ze smażonego bekonu, kiełbasek, jajka sadzonego, fasolki oraz tostów. Inne danie, bez którego nie może obejść się wizyta w Anglii to oczywiście fish and chips, czyli po prostu ryba z frytkami. Najczęściej podawany jest dorsz.

Anglicy to wielbiciele jajek w różnej postaci. W ich kuchni prym wiodą jajka po szkocku, czyli po prostu jajka na twardo owinięte farszem z białej kiełbasy. Choć Brytyjczycy nie robią kiszonych ogórków czy kapusty, nie oznacza to, że w ich spiżarniach nie ma żadnych przetworów. W angielskich słoikach króluje konfitura z cebuli, będąca świetnym dodatkiem do wielu dań. Kuchnia angielska obfituje w różnego rodzaju mięsa - zarówno pieczone jak i smażone. Łopatka wieprzowa à la Wellington na pewno posmakuje wszystkim mięsożercom. W Anglii chętnie jada się bogate kanapki.

Atrakcję dla turystów stanowi podawana tam kanapka z chipsami. Inne dania kuchni angielskiej to m.in. Yorkshire pudding, ciasto biszkoptowe, czy apple pie, czyli zapiekany placek jabłkowy. Mówiąc o tym, co uwielbiają Brytyjczycy, nie sposób nie wspomnieć o angielskiej herbacie podawanej o 17tej. Oczywiście nie jest to jedyna dopuszczalna pora picia herbaty w tym kraju. Wręcz przeciwnie - Anglicy piją ją kilka razy dziennie. Jednak to właśnie ta podawana do podwieczorku jest prawdziwym rytuałem i tradycją podtrzymywaną od lat w wielu angielskich rodzinach, a także na dworze królewskim.

Ciekawostki o kuchni angielskiej

Angielska kuchnia skrywa w sobie wiele ciekawych faktów, które mogą zaskoczyć niejednego obcokrajowca. Choć wydaje się, że Anglicy nie przywiązują zbyt dużej wagi do posiłków, jedzą je w biegu i nie celebrują ich spożywania tak jak np. Włosi, w rzeczywistości ich postawa może naprawdę zaskoczyć. Potwierdzeniem tego jest święto yorkshire puddingu. Obchodzi się je w pierwszą niedzielę lutego. 

Co ciekawe, kuchnia angielska potrawy czerpie z kuchni innych krajów. Jednak nie robi tego 1 do 1, ale przerabia na swoje sposoby. Przykład to popularne w Anglii curry czy kurczak Tikka Masala. Jedno z kluczowych dań w Wielkiej Brytanii, czyli fish and chips, wzięło się od robotników. Spożywali je oni już w XIX wieku. Można uznać je za pierwszy angielski fast food, podawany najczęściej w papierze z gazet. Do dziś w wielu angielskich knajpach serwowane jest w papierze z takim nadrukiem. Natomiast brytyjskie śniadanie pochodzi od rolników, którzy potrzebowali kalorycznego posiłku przed pracą.