Kuchnia włoska

2081 przepisów

Kuchnia włoska słynie ze swoich wspaniałych dań. Dania muszą być proste, zwykle zawierają nie więcej niż cztery podstawowe składniki. I to składniki nie byle jakie – kuchnia włoska oparta jest na produktach wysokiej jakości: wspaniałych dojrzałych pomidorach, chrupiących karczochach i jędrnych bakłażanach. Z jednej strony kuchnia włoska to klasyki, takie jak pizza, makarony czy risotto, z drugiej mniej znane pyszności, czyli sałatka panzanella czy zapiekanka parmigiana. Słynie też ze swoich wspaniałych deserów. Tiramisu, panna cotta czy weneckie pączki to desery, które szczególnie przypadną wam do gustu – są słodkie i można łatwo dopasować je do swojego smaku, dodając np. ulubione owoce. Kuchnia włoska smakuje Polakom od dawna. Nietrudno domyślić się dlaczego – jest świetna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia włoska

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
02.04.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.

Akcesoria do pizzy
03.03.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

cristina-catese-pizzeria
07.02.2020

Cristina Catese na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego, ale włoski klasyk możemy zjeść nie tylko w to święto! Warto wybierać lokale, w których pizza powstaje według tradycyjnych receptur i z jakościowych składników. Na poszukiwanie wyjątkowej pizzy w Warszawie wybrała się Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Pizza hawajska
20.01.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Cristina Catese
06.06.2019

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.