Kuchnia włoska

2086 przepisów

Kuchnia włoska słynie ze swoich wspaniałych dań. Dania muszą być proste, zwykle zawierają nie więcej niż cztery podstawowe składniki. I to składniki nie byle jakie – kuchnia włoska oparta jest na produktach wysokiej jakości: wspaniałych dojrzałych pomidorach, chrupiących karczochach i jędrnych bakłażanach. Z jednej strony kuchnia włoska to klasyki, takie jak pizza, makarony czy risotto, z drugiej mniej znane pyszności, czyli sałatka panzanella czy zapiekanka parmigiana. Słynie też ze swoich wspaniałych deserów. Tiramisu, panna cotta czy weneckie pączki to desery, które szczególnie przypadną wam do gustu – są słodkie i można łatwo dopasować je do swojego smaku, dodając np. ulubione owoce. Kuchnia włoska smakuje Polakom od dawna. Nietrudno domyślić się dlaczego – jest świetna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia włoska

Artykuły powiązane

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Granita - sposób na orzeźwienie
13.06.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

kuchnia włoska
11.05.2020

Makaron, pizza i kawa – Krakowski Makaroniarz zdradza patenty na ulubione włoskie dania

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Od lat podróżuje do Włoch, kuchnię włoską promuje też w Polsce. Porozmawialiśmy z nim o tym, jaki jest jego włoski comfort food, w czym tkwi sekret perfekcyjnej włoskiej kawy i czy do carbonary powinno się dodawać śmietanę. Sprawdźcie jego triki na włoskie dania!

Prosciutto - co warto wiedzieć przed zakupem
06.05.2020

Prosciutto crudo czy prosciutto cotto? Włoska szynka na polskim stole

Prosciutto crudo i prosciutto cotto to najpopularniejsze włoskie szynki, które świetnie sprawdzają się nie tylko na zwykłych kanapkach, ale również jako składnik bardziej wyszukanych potraw. W cyklu "Smak" przyglądamy się bliżej specjałom ze słonecznej Italii.

focaccia-min
05.05.2020

Focaccia jak ogród. Tak pięknych placków jeszcze nie widzieliście!

Grzyby jako ziemia, długi szczypiorek jako trawa, pomidory i oliwki jako kwiaty. Okazuje się, że focaccia, czyli poczciwy włoski placek, daje wiele możliwości kulinarnym artystom. Instagram powoli zaczyna szaleć na ich punkcie. Warto się nimi zainspirować, bo układanie wzorów z warzyw może mieć nawet działanie terapeutyczne.

sos-do-spaghetti-ze-swiezych-pomidorow
30.04.2020

Sos do spaghetti - ze świeżych pomidorów

Smakuje jak żaden inny - żadne pomidory z puszki nie zastąpią tych sezonowych, pachnących latem. Wykorzystaj ich najlepszy czas - zrób z nich doskonały sos do makaronu.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

Akcesoria do pizzy
09.04.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

kuchnia rzymska
02.04.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.