Kuchnia włoska

2098 przepisów

Kuchnia włoska słynie ze swoich wspaniałych dań. Dania muszą być proste, zwykle zawierają nie więcej niż cztery podstawowe składniki. I to składniki nie byle jakie – kuchnia włoska oparta jest na produktach wysokiej jakości: wspaniałych dojrzałych pomidorach, chrupiących karczochach i jędrnych bakłażanach. Z jednej strony kuchnia włoska to klasyki, takie jak pizza, makarony czy risotto, z drugiej mniej znane pyszności, czyli sałatka panzanella czy zapiekanka parmigiana. Słynie też ze swoich wspaniałych deserów. Tiramisu, panna cotta czy weneckie pączki to desery, które szczególnie przypadną wam do gustu – są słodkie i można łatwo dopasować je do swojego smaku, dodając np. ulubione owoce. Kuchnia włoska smakuje Polakom od dawna. Nietrudno domyślić się dlaczego – jest świetna!

Przepisy w kolekcji Kuchnia włoska

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Włochy - 5 must have dla fanów Włoch
24.09.2020

5 must have, które przypomną Ci o Włoszech, kiedy niekoniecznie możemy je odwiedzić

Włochy to wymarzona destynacja dla wielu osób. Przyciągają pięknym krajobrazem, nietuzinkową kulturą i wyśmienitą kuchnią. Nie zawsze jednak jest możliwość, by je odwiedzić. Z tego względu przygotowaliśmy 5 pomysłów na to, jak z łatwością przenieść się myślami do słonecznych Włoch. Każdy z pewnością znajdzie na tej liście coś dla siebie, począwszy od fanów kulinariów po miłośników kultury i sztuki.

Pizza hawajska
03.09.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Matteo Brunetti
13.08.2020

Matteo Brunetti i jego polsko-włoska kuchnia

Matteo Brunetti – finalista programu „MasterChef Polska”, ekspert kuchni włoskiej i pasjonat kuchni polskiej. Z sercem i zaangażowaniem pokazuje, jak połączyć polską i włoską tradycję w trakcie gotowania i jak doceniać każdą z nich z osobna. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoim smaku dzieciństwa (nie pizzy!), zdradza najczęściej obalany mit o Włochach w kuchni i podpowiada, co ugotować dla drugiej połówki na specjalną okazję.

Semifreddo z malinami
29.07.2020

Zimne semifreddo rozpala zmysły

Spośród wszystkich włoskich specjałów najbardziej kochasz lody? Czas na semifreddo - różni się od klasycznych gelato, ale uwierz – jest równie uwodzicielskie. To prawdopodobnie najbardziej niewegański deser świata.

zamkniete-restauracje
17.07.2020

Tu już nie zjemy. Te restauracje zamknęły się przez pandemię

Gastronomia powoli wraca do życia. Nie wszystkie restauracje miały jednak szczęście przetrwać trudny czas związany z izolacją i późniejsze otwarcia zgodnie z nowymi zasadami. Do wielu miejsc, które odwiedzaliśmy od lat już nie pójdziemy. Sprawdziliśmy, które lokale zamknęły się w wyniku pandemii w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.

Granita - sposób na orzeźwienie
30.06.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

kuchnia włoska
11.05.2020

Makaron, pizza i kawa – Krakowski Makaroniarz zdradza patenty na ulubione włoskie dania

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Od lat podróżuje do Włoch, kuchnię włoską promuje też w Polsce. Porozmawialiśmy z nim o tym, jaki jest jego włoski comfort food, w czym tkwi sekret perfekcyjnej włoskiej kawy i czy do carbonary powinno się dodawać śmietanę. Sprawdźcie jego triki na włoskie dania!

Prosciutto - co warto wiedzieć przed zakupem
06.05.2020

Prosciutto crudo czy prosciutto cotto? Włoska szynka na polskim stole

Prosciutto crudo i prosciutto cotto to najpopularniejsze włoskie szynki, które świetnie sprawdzają się nie tylko na zwykłych kanapkach, ale również jako składnik bardziej wyszukanych potraw. W cyklu "Smak" przyglądamy się bliżej specjałom ze słonecznej Italii.