Lunch

231 przepisów

lunch

Lunch to lekki posiłek, spożywany w czasie przerwy obiadowej w pracy. To posiłek szybki, którego celem jest zaspokojenie głodu na kolejne godziny, by nie być głodnym przed powrotem do domu na solidny obiad. Lunch to odpowiednik naszej przekąski, spożywanej zwykle między 10 a 13, czyli drugiego śniadania. Określenie to - mimo że stosowane jest w krajach anglojęzycznych i stamtąd pochodzi - weszło już do powszechnego użytku w różnych miejscach na świecie. Jest także popularne w Polsce. Co można zjeść na lunch? 

Czym jest lunch?

Co to jest lunch? Lunch jest rodzajem lekkiego posiłku, spożywanego zwykle około południa. W restauracjach lunche są zwykle podawane między godziną 10 a 14. To nasze drugie śniadanie, chociaż spożywane nieco później - w Polsce za idealną porę na drugie śniadanie uznaje się godzinę 10 czy 11. Istnieje też brunch, czyli połączenie śniadania i lunchu, jednak jest on spożywany głównie w weekendy, kiedy można się wyspać, więc pierwszy posiłek zjada się później. Lunch to nie obiad i w założeniu jest lekki lub zjada się mniejszą porcję - oczywiście, nie jest to żadna zasada i ktoś naprawdę głodny może najeść się do syta lub przygotować posiłek przypominający obiad, by zaspokoić głód. 

Co zjeść na lunch?

Co zjeść na lunch będąc w domu? Co wziąć ze sobą na lunch, gdy udajemy się w podróż, a co na lunch do pracy? Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że można zarówno przygotować coś samemu, jak i zamówić - restauracje serwują przeróżne dania, a firmy cateringowe proponują różnorodne lunch boxy, czyli pudełka wypełnione przekąskami. Zawsze jednak lepiej samodzielnie przygotować taki lunch box i wziąć go ze sobą, ponieważ wiemy wówczas skąd pochodzą składniki i mamy wpływ na smak dania, jego pożywność oraz właściwości zdrowotne. Posiłek ten powinien zaś być zdrowy, lekki, ale jednocześnie zaspokajać głód. Dobrze by dostarczał sporo błonnika, który pomaga regulować procesy trawienne, a także wywołuje uczucie sytości. Możemy zdecydować się na plastikowe pudełko lub szklany pojemnik, albo zabrać zupę w odpowiednim termosie. Opakowanie uzależnione jest oczywiście od tego, co będziemy jeść na lunch. A co jest do wyboru? 

Lazania ze szpinakiem, chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą, makaron tagliatelle z prosciutto i kwiatami cukinii, chłodnik pomidorowy z samych pomidorów czy pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku to tylko niektóre pomysły na pyszny i pożywny lunch. Można zdecydować się na krokiety, kaszę gryczaną z tuńczykiem, krem z dyni z dodatkiem imbiru, zupę cytrynową z ryżem czy naleśniki z musem jabłkowym. Jest bardzo dużo przepisów, które warto wypróbować i które można dopasować do swoich upodobań. 

Warto korzystać ze świeżych, sezonowych produktów - dzięki temu dany lunch nigdy się nam nie znudzi. Świeże produkty, dopasowane do aktualnej pory roku wspaniale smakują. Jeszcze chętniej będziemy więc sięgać po takie pożywne przekąski. Można oczywiście wybrać jakąś słodką przekąskę, jednak trzeba uważać, żeby w diecie nie było zbyt dużo cukru. Czasem lepiej zjeść jabłko czy sałatkę owocową niż słodki batonik, który na pewno nie zapewni uczucia sytości na długo, a wręcz wywoła ochotę na więcej.

Co na lunch dla dziecka?

Lunch to anglosaski odpowiednik naszego drugiego śniadania. Zjadają je zaś nie tylko dorośli, lecz także i dzieci! Dzieci mają jednak czasem szczególne upodobania kulinarne i niektórych produktów nie chcą jeść. Co przygotować, żeby nie mieć takiego problemu? Dzieci zwykle lubią owoce, więc warto by lunch box zawierał kilka kawałków owoców. Można też przygotować na przykład omlet bananowy czy naleśniki z owocami
Dobrą przekąską mogą być również pożywne, pełne warzyw kanapki. Jeśli dziecko ma spędzić w szkole wiele godzin, powinno zjeść coś ciepłego - warto wlać do termosu zupę krem. Można też przygotować dla dziecka sałatkę, albo ryż - czy to na mleku, czy też na przykład z jabłkami. Sprawdzi się też musli z owocami i jogurtem naturalnym. Dzieci wolą zwykle mniej przyprawione dania, więc pamiętajmy że szykując lunch tak dla nich, jak i dla siebie, warto silniej doprawić tylko własny zestaw.