Kuchnia wegańska

241 przepisów

Kuchnia wegańska to kuchnia pełna smaku. Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera więc nabiału: jajek czy mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się więc wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna i nieciekawa. Nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie. Ograniczenie używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poza tym, jeśli myślicie o przejściu na dietę wegańską, warto podejść do tematu spokojnie i robić to stopniowo. Kuchnia wegańska jest zdrowa, pod warunkiem, że dobrze dobierzemy jedzone dania, tak by dostarczały odpowiednią ilość substancji odżywczych. Kuchnia wegańska obejmuje bardzo smaczne dania – gwarantujemy, że pozytywnie was zaskoczą.

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegańska

Kuchnia wegańska - dania główne i desery
Kuchnia wegańska opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Nawet najwięksi szefowie kuchni udowadniają, że potrawy zrobione z samych warzyw mogą być absolutnie pyszne. Jeśli jednak chcecie dodać do nich składniki, które zastąpią mięso, wypróbujcie tofu czy yubę – to roślinne produkty, które świetnie pasują do wielu różnych dań. Kuchnia wegańska obejmuje wspaniałe dania główne, takie jak wegańskie steki z pieczarek portobello, wegańska zupa pho czy smalec w wersji wegańskiej. Jednak tym, co najbardziej zaskakuje przechodzących na dietę wegańską, są desery. Bezy zrobicie z wody z puszki po cieciorce, bez problemu przygotujecie też warzywne ciasta bez dodatku jajek czy zdrowe koktajle i napoje bez odrobiny mleka. Kuchnia wegańska jest super!

Artykuły powiązane

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Prezentownik 2019 - książki o ekologii
26.11.2019

Prezentownik 2019 – książki o ekologicznym stylu życia

Książki o kuchni roślinnej i ekologicznym stylu życia podbijają półki księgarń i przestrzenie sklepów internetowych. Jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwego wpływu człowieka na środowisko i chcemy drobnymi decyzjami zmieniać świat. W naszym prezentowniku zebraliśmy najciekawsze książki, które pomogą wam w zielonej rewolucji.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

Książki o weganizmie
01.11.2019

Książki o weganizmie. Lektura nie tylko na Światowy Dzień Wegan

Decyzję o przejściu na weganizm podejmuje coraz więcej osób. Jedni ze względów ideologicznych, inni przez wzgląd na swoją indywidualną dietę. Odczarowano już mit o weganizmie z listkiem sałaty i tofu na talerzu. Dieta roślinna daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Ponadto badania udowadniają, że weganizm może być wartościowym i rozsądnym stylem odżywiania, a ekologiczne i zrównoważone rolnictwo będą miały coraz większe znaczenie. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan, ale nie tylko na ten dzień polecamy książki o weganizmie, które uświadamiają, dlaczego warto i jak w praktyce przejść na dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Tahini
15.09.2019

Tahini - pasta sezamowa nie tylko dla wegetarian

Tahini to jedna z tych rzeczy, którą każdy powinien mieć w kuchni. Będzie idealnym dodatkiem do sosu, zrobimy z niej humus, wykorzystamy do deserów. Tahini sprawdzi się nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Gotową pastę kupicie w sklepach, ale możecie też przygotować ją sami w domu. Tahini jest pyszna!

Wegańskie nuggetsy
08.10.2018

Tofu - działa na wyobraźnię

Tofu to nie tylko wege zamiennik mięsa - potrafi znacznie więcej niż tylko udawać coś, czym nie jest, choć i to wychodzi mu znakomicie. To składnik niezwykle uniwersalny, rozbudzający kulinarną kreatywność.

Yuba - skórka z tofu
11.05.2018

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

gowne_pieprz
23.08.2017

Różowy pieprz w kuchni wegetariańskiej

Pieprz różowy zachęca do kulinarnych eksperymentów. Idealnie podkreśla smak potraw wegetariańskich i wegańskich.