Kuchnia wegańska

278 przepisów

Kuchnia wegańska to kuchnia pełna smaku. Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera więc nabiału: jajek czy mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się więc wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna i nieciekawa. Nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie. Ograniczenie używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poza tym, jeśli myślicie o przejściu na dietę wegańską, warto podejść do tematu spokojnie i robić to stopniowo. Kuchnia wegańska jest zdrowa, pod warunkiem, że dobrze dobierzemy jedzone dania, tak by dostarczały odpowiednią ilość substancji odżywczych. Kuchnia wegańska obejmuje bardzo smaczne dania – gwarantujemy, że pozytywnie was zaskoczą.

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegańska

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Grillowana cykoria - pomysł na grillowane warzywa

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.

mojegotowanie

Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Kuchnia wegańska - dania główne i desery
Kuchnia wegańska opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Nawet najwięksi szefowie kuchni udowadniają, że potrawy zrobione z samych warzyw mogą być absolutnie pyszne. Jeśli jednak chcecie dodać do nich składniki, które zastąpią mięso, wypróbujcie tofu czy yubę – to roślinne produkty, które świetnie pasują do wielu różnych dań. Kuchnia wegańska obejmuje wspaniałe dania główne, takie jak wegańskie steki z pieczarek portobello, wegańska zupa pho czy smalec w wersji wegańskiej. Jednak tym, co najbardziej zaskakuje przechodzących na dietę wegańską, są desery. Bezy zrobicie z wody z puszki po cieciorce, bez problemu przygotujecie też warzywne ciasta bez dodatku jajek czy zdrowe koktajle i napoje bez odrobiny mleka. Kuchnia wegańska jest super!

Artykuły powiązane

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
08.10.2020

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

Kuchnia bez mięsa - Jestem Wege / Wydanie Specjalne Moje Gotowanie
19.09.2020

Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!

Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!

trendy kulinarne na 2021 rok
19.09.2020

Jak będzie smakował 2021? Kulinarne trendy na nadchodzący rok

Co roku obserwujemy nowe trendy kulinarne. Jedne z nich przyjmują się na stałe, podczas gdy inne są typowo sezonowe. Co będziemy jeść w przyszłym roku? Jakie nowości kulinarne wkroczą na rynek? Czym zaskoczą nas restauracje? Oto prognozy kulinarne na rok 2021.

dynia_hokkaido
04.09.2020

Dynia Hokkaido – idealna do wegetariańskich dań

Jedna z najmniejszych hodowanych odmian dyni ma jednocześnie najwięcej smaku i zastosowań w kuchni roślinnej. Jesienią staje się ulubionym warzywem wegetarian oraz osób dbających o zdrową dietę.

Wegańskie śniadanie na ciepło
03.09.2020

Przepis na dobry początek dnia - wegańskie śniadania na ciepło

Jak doskonale wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zadbajmy więc o to, aby były zróżnicowane i pełnowartościowe, a do tego zachęcające smakiem i kolorem. Aby jak najlepiej odżywić nasz organizm i dodać mu sił na cały nadchodzący dzień, najlepiej postawić na śniadanie na ciepło. Jak przygotować sycące i w pełni roślinne posiłki na dobre rozpoczęcie dnia? Oto garść smakowitych pomysłów na wegańskie śniadanie na ciepło.

Yuba - skórka z tofu
02.09.2020

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

Wegańskie słodkości
18.08.2020

Weganom w smak, czyli jak zastąpić masło i inne produkty w wypiekach

Wegańska lista zakupów często zaczyna się od roślinnych smarowideł. Wśród nich nie może zabraknąć margaryny. Dobrej jakości roślinna margaryna to nie tylko baza na kanapki, ale też składnik wegańskich wypieków. Okazuje się, że rogaliki, tarty i inne roślinne słodkości udadzą się z nią perfekcyjnie!

mięso
14.08.2020

Polacy jedzą o 20% mniej mięsa niż rok temu? Okazuje się, że to błędne dane

Nowy raport GUS nie pozostawiał złudzeń – spożycie mięsa spada i to w zaskakującym tempie! Przyczyniło się do tego wiele współczesnych zjawisk, między innymi coraz większa dostępność wegetariańskich i wegańskich zamienników mięsa. Dlaczego jeszcze Polacy coraz chętniej rezygnują z mięsa? I jak wygląda spożycie innych produktów spożywczych w naszym kraju?