Kuchnia wegańska

kuchnia wegańska Kuchnia wegańska to kuchnia pełna smaku. Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera więc nabiału: jajek czy mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się więc wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna i nieciekawa. Nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie. Ograniczenie używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poza tym, jeśli myślicie o przejściu na dietę wegańską, warto podejść do tematu spokojnie i robić to stopniowo. Kuchnia wegańska jest zdrowa, pod warunkiem, że dobrze dobierzemy jedzone dania, tak by dostarczały odpowiednią ilość substancji odżywczych. Kuchnia wegańska obejmuje bardzo smaczne dania – gwarantujemy, że pozytywnie was zaskoczą.
Kuchnia wegańska - dania główne i desery
Kuchnia wegańska opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Nawet najwięksi szefowie kuchni udowadniają, że potrawy zrobione z samych warzyw mogą być absolutnie pyszne. Jeśli jednak chcecie dodać do nich składniki, które zastąpią mięso, wypróbujcie tofu czy yubę – to roślinne produkty, które świetnie pasują do wielu różnych dań. Kuchnia wegańska obejmuje wspaniałe dania główne, takie jak wegańskie steki z pieczarek portobello, wegańska zupa pho czy smalec w wersji wegańskiej. Jednak tym, co najbardziej zaskakuje przechodzących na dietę wegańską, są desery. Bezy zrobicie z wody z puszki po cieciorce, bez problemu przygotujecie też warzywne ciasta bez dodatku jajek czy zdrowe koktajle i napoje bez odrobiny mleka. Kuchnia wegańska jest super!

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować