Kuchnia wegańska

252 przepisów

Kuchnia wegańska to kuchnia pełna smaku. Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera więc nabiału: jajek czy mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się więc wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna i nieciekawa. Nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie. Ograniczenie używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poza tym, jeśli myślicie o przejściu na dietę wegańską, warto podejść do tematu spokojnie i robić to stopniowo. Kuchnia wegańska jest zdrowa, pod warunkiem, że dobrze dobierzemy jedzone dania, tak by dostarczały odpowiednią ilość substancji odżywczych. Kuchnia wegańska obejmuje bardzo smaczne dania – gwarantujemy, że pozytywnie was zaskoczą.

Przepisy w kolekcji Kuchnia wegańska

Kuchnia wegańska - dania główne i desery
Kuchnia wegańska opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Nawet najwięksi szefowie kuchni udowadniają, że potrawy zrobione z samych warzyw mogą być absolutnie pyszne. Jeśli jednak chcecie dodać do nich składniki, które zastąpią mięso, wypróbujcie tofu czy yubę – to roślinne produkty, które świetnie pasują do wielu różnych dań. Kuchnia wegańska obejmuje wspaniałe dania główne, takie jak wegańskie steki z pieczarek portobello, wegańska zupa pho czy smalec w wersji wegańskiej. Jednak tym, co najbardziej zaskakuje przechodzących na dietę wegańską, są desery. Bezy zrobicie z wody z puszki po cieciorce, bez problemu przygotujecie też warzywne ciasta bez dodatku jajek czy zdrowe koktajle i napoje bez odrobiny mleka. Kuchnia wegańska jest super!

Artykuły powiązane

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

wege
20.03.2020

20 marca -Dzień bez mięsa - to sposób na figurę?

Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.

marta_dymek
14.12.2019

Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień

Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.

weganskie-slider
10.12.2019

Wegańskie święta - porady i tradycje Wegan Nerd

Co to jest kala namak, dlaczego warto świętować Chrismukę i jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Alicja Rokicka, znana w sieci jako Wegan Nerd, opowiada o swoich wegańskich zwyczajach i trikach prosto z książki "Świętujemy".

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Prezentownik 2019 - książki o ekologii
26.11.2019

Prezentownik 2019 – książki o ekologicznym stylu życia

Książki o kuchni roślinnej i ekologicznym stylu życia podbijają półki księgarń i przestrzenie sklepów internetowych. Jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwego wpływu człowieka na środowisko i chcemy drobnymi decyzjami zmieniać świat. W naszym prezentowniku zebraliśmy najciekawsze książki, które pomogą wam w zielonej rewolucji.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.