Przepisy na sosy

22 kolekcji przepisów

3182 przepisów

Sosy to dodatek do potraw, bez którego trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Tworzone są na bazie różnych składników uzupełnianych przyprawami i ziołami. Dzięki temu możliwe jest nadanie im wielu smaków: łagodnego, słodkiego, ostrego, kwaśnego. Dodaje się je do mięs, warzyw, sałat, makaronów, deserów, przystawek i przekąsek. Zobacz zebrane przez nas przepisy na sosy.

Przepisy na sosy

Sosy: popularne propozycje

Najlepsze sosy mają za zadanie wzmocnić i podkreślić smak serwowanych dań. Często chronią potrawy przed nadmierną suchością. Wykorzystuje się je również jako element dekoracyjny.

Sosy do dań klasyczna kuchnia francuska dzieli na pięć kategorii, wśród których znajdują się sosy emulsyjne (np. sos holenderski i sos majonezowy), sosy na bazie pieczonych kości, na jasnym wywarze, sosy beszamelowe oraz sosy pomidorowe.

Sos beszamelowy to klasyka kuchni. W tym przypadku o ojcostwo rywalizują między sobą Francuzi i Włosi. W wariancie francuskim beszamel serwuje się do mięs i gotowanych warzyw. Włoscy kucharze uczynili z niego podstawę sosów do makaronu, w tym różnych wariantów lasagne. Podstawowy beszamel powstaje na bazie mleka albo śmietany oraz jasnej zasmażki z masła i mąki. Bardzo ważnymi jego składnikami są przyprawy: biały pieprz i niezbędna gałka muszkatołowa.

Sos serowy jest jedną z interpretacji powyższego przepisu. Jeśli do beszamelu dosypiemy utarty żółty ser, uzyskamy tak zwany sos Mornay. Podaje się go do zapiekanek warzywnych oraz mięsnych, przede wszystkim wykorzystujących ryby, drób i cielęcinę. Sprawdzi się także z makaronami. Inną wariacją na temat beszamelu jest sos soubise - aromatyczny i cebulowy, serwowany tradycyjnie do baraniny.

Sosy serwowane do mięs to także różnego rodzaju sosy pieczeniowe, pieprzowe lub wykorzystujące suszone owoce, na przykład śliwki.

Sos grzybowy ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Podaje się go do dań z ziemniaków, pieczonych mięs, makaronu, ryżu, dań mącznych. Bazę stanowić może śmietana, bulion, a w wersji dietetycznej także jogurt naturalny. Grzyby są aromatyczne same w sobie, zadbać więc trzeba o odpowiednie zrównoważenie smaków. W przypadku słodkiej śmietanki jako uzupełnienie wybierzmy czosnek lub cebulę, a przy śmietanie kwaśnej grubo mielony pieprz, szczypior, chrzan lub tymianek. Do sosów grzybowych często dodaje się nieco alkoholu: wina, porto lub sherry. Aby zestawienie było harmonijne, procenty dolewamy wówczas, gdy duszone grzyby prawie całkowicie wyzbędą się płynu.

Jak zagęścić sos?

Przepisy na dobre sosy najczęściej wskazują, w jaki sposób można zagęścić dany sos. Najprostszą metodą, nie zwiększającą kaloryczności, jest redukcja, polegająca na gotowaniu płynu powstałego z pieczenia lub smażenia mięsa tak długo, aż większość wody odparuje.

Sosy zagęszczać można również dodatkiem masła (w wariancie egzotycznym także masła orzechowego), serka topionego lub mascarpone, mąki ziemniaczanej albo mącznej zawiesiny. Chętnie stosowaną przez nasze mamy i babcie metodą jest zasmażka powstała z mąki podsmażonej na maśle. Jeśli przygotowujemy sos z warzyw albo suszonych owoców, wystarczy składniki zmiksować.

Jakie sosy do kurczaka?

Sos do kurczaka to najlepszy dowód na to, że dodatki potrafią całkowicie odmienić charakter dania. Jest wiele dobrych sosów do kurczaka. Niektóre bazują na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia tuszki w piekarniku, inne na przygotowanym wcześniej bulionie, a jeszcze inne na śmietanie. Serwuje się je zimne lub gorące.

Drób doskonale komponuje się także ze słodką nutą, jak choćby znanym w kuchni polskiej sosem potrawkowym z rosołu, masła i mąki z dodatkiem agrestu i rodzynek. Ciekawi nowych smaków powinni spróbować dodatku pora, jabłka i curry.

Jakie sosy do ryby?

Sos do ryby powinien delikatnie podkreślać jej smak, ale nie dominować w daniu. W przypadku świeżych i dobrych jakościowo ryb często wystarczy dodatek masła i plasterek cytryny. W wersji obiadowej z tych samych składników przygotować można aromatyczny maślany sos.

Sos koperkowy w różnych wariacjach to także częsty dodatek do dań rybnych. Można go przygotować na bazie bulionu, śmietany, masła, mleka lub oliwy. W pierwszych dwóch przypadkach może być także wykorzystany jako dodatek do mięs na ciepło lub zimno, pulpetów i gotowanych warzyw. Zmiana dodatków modyfikuje smak sosu koperkowego, pozostaje on jednak - podobnie jak inne sosy ziołowe - lekki i nie dominujący.

Sos tzatziki popularność zyskuje zawsze w sezonie grillowym, ponieważ znakomicie podkreśla aromat potraw z rusztu. Sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych i smażonych ryb. Można wykorzystać go również do mięs na zimno oraz kanapek z różnymi dodatkami. Idealny sos tzatziki przygotowywany jest na gęstym jogurcie greckim z dodatkiem świeżych ogórków, czosnku, koperku i mięty.

Sosy do ryb w wariancie orientalnym bazować mogą na sosie sojowym - wystarczy dodać do niego posiekany imbir oraz sok z cytryny, sosie teriyaki lub sezamowym. Innym chętnie wykorzystywanym azjatyckim dodatkiem do sosu jest wasabi. Osoby gustujące w ostrych, ale rodzimych smakach chętnie sięgają po sosy musztardowe, paprykowe, czosnkowo-cebulowe lub chrzanowe. Ryby doskonale smakują także z pomidorami.

Artykuły powiązane

dania-gotowe-min
28.05.2020

Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?

Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.

Carpaccio z buraka
15.05.2020

Carpaccio z buraka i nie tylko - nietypowe wersje mięsnego klasyka

Carpaccio z buraka jest fantastyczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu z mięsem w roli głównej. Przygotujecie je w kilka chwil i świetnie sprawdzi się w roli przystawki. Rozbudzi apetyt na kolejne dania, może też być ciekawą formą podania sałatki. Carpaccio z buraka jest zdrowe i pyszne. Sprawdźcie nasze pomysły na to danie.

Sos
08.04.2020

5 bazowych sosów w kuchni

Nie tylko sos pomidorowy czy sos beszamelowy. 5 bazowych sosów w kuchni to wiedza niezbędna do gotowania coraz to lepszych potraw. Poznajcie ich sekrety.

jak zagęścić sos
03.04.2020

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!

Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.

Pyszne sałatki na imprezę
02.04.2020

Pyszne sałatki na imprezę - proste i sprawdzone przepisy

Co przygotować na imprezę? Sprawdzą się kanapki i coś na gorąco, ale hitem będą pyszne sałatki na imprezę. Proponujemy kilka klasyków - w tym warstwowe sałatki na imprezę. Inne przepisy to sałatka makaronowa czy sałatka ryżowe - takie sałatki na imprezę na pewno szybko znikną ze stołu. Musi być smacznie, kolorowa i dość prosto do przygotowania. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na pyszne sałatki na imprezę.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.

niejadka
29.01.2020

5 sposobów na niejadka – Paulina Foremny zdradza swoje patenty!

Macie w rodzinie jakiegoś niejadka? Często nie chodzi o to, że dziecko nie chce jeść, ale raczej o to, że to rodzice niekoniecznie właściwie podchodzą do tematu. Dzieci warto zachęcać do odkrywania nowych smaków, próbowania nieznanych potraw czy samodzielnego gotowania. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z niejadkiem, swoje triki zdradziła nam także Paulina Foremny, zwyciężczyni czwartej edycji programu MasterChef Junior.

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

Podróż na sto stóp
28.12.2018

Smakowita Podróż na sto stóp i przepisy na francuskie sosy

Francuska kuchnia uwodzi smakami, elegancją i tradycją, która przemawia również w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Film "Podróż na sto stóp" zabiera nas na francuską prowincję, gdzie spotkają się drogi Madame Mallory, dla której wyborna kuchnia francuska i gwiazdki Michelin to świętość życia, z rodziną Hassana z kuchnią indyjską w sercu i apetytem na europejskie smaki. Dlaczego warto obejrzeć ten film i jakie przepisy można wynieść z seansu? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie"