80 przepisów
Kuchnia meksykańska kojarzy się z pikantnymi smakami. I słusznie! W końcu Meksyk to królestwo papryczki chili. Mieszkańcy lubią dodawać ją do wszystkiego, dlatego ich dania są niezwykle ostre – dla Europejczyków często po prostu niejadalne. Dlatego kuchnia meksykańska dobrze nadaje się do przygotowywania w domowych warunkach. Możemy wtedy sami regulować poziom ostrości. Jeśli chcecie, by wasze dania były pikantne, ale w granicach rozsądku, z dodawanych papryczek chili usuńcie pestki – to one odpowiadają za prawdziwą ostrość! Kuchnia meksykańska to takie smakołyki jak chili con carne, salsa pomidorowa, quesadilla czy fajita. Zawojują wasze podniebienia, gwarantujemy.
Nie da się ukryć, że charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej jest jej pikantność - dania musza być ostre! Dzięki dodatkowi papryczek chili, kuchnia meksykańska jest zdrowa i przyjemnie rozgrzewa. Z drugiej strony jednak kuchnia meksykańska to dania niezwykle pożywne. Często są to kukurydziane placki w formie tortilli, nachosów czy tacosów, podawane z warzywami i mięsem. Charakterystyczne składniki kuchni meksykańskiej to m.in. czerwona fasola, kukurydza czy awokado. Na szczęście są one łatwo dostępne w Polsce. Dania meksykańskie są świetnym pomysłem na imprezę. Większość z nich, tak jak np. quesadillę łatwo podzielić między gości, a smak przypadnie do gustu każdemu.