Kuchnia meksykańska

371 przepisów

Kuchnia meksykańska kojarzy się z pikantnymi smakami. I słusznie! W końcu Meksyk to królestwo papryczki chili. Mieszkańcy lubią dodawać ją do wszystkiego, dlatego ich dania są niezwykle ostre – dla Europejczyków często po prostu niejadalne. Dlatego kuchnia meksykańska dobrze nadaje się do przygotowywania w domowych warunkach. Możemy wtedy sami regulować poziom ostrości. Jeśli chcecie, by wasze dania były pikantne, ale w granicach rozsądku, z dodawanych papryczek chili usuńcie pestki – to one odpowiadają za prawdziwą ostrość! Kuchnia meksykańska to takie smakołyki jak chili con carne, salsa pomidorowa, quesadilla czy fajita. Zawojują wasze podniebienia, gwarantujemy.

Przepisy w kolekcji Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - pikantna i pożywna

Nie da się ukryć, że charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej jest jej pikantność - dania musza być ostre! Dzięki dodatkowi papryczek chili, kuchnia meksykańska jest zdrowa i przyjemnie rozgrzewa. Z drugiej strony jednak kuchnia meksykańska to dania niezwykle pożywne. Często są to kukurydziane placki w formie tortilli, nachosów czy tacosów, podawane z warzywami i mięsem. Charakterystyczne składniki kuchni meksykańskiej to m.in. czerwona fasola, kukurydza czy awokado. Na szczęście są one łatwo dostępne w Polsce. Dania meksykańskie są świetnym pomysłem na imprezę. Większość z nich, tak jak np. quesadillę łatwo podzielić między gości, a smak przypadnie do gustu każdemu. 

Artykuły powiązane

Jessica Mercedes Kirchner i rekomendacje lokali w Warszawie
18.09.2019

Smaczne miejsca: lokale, które poleca Jessica Mercedes Kirschner

Jessica Mercedes Kirschner, znana w sieci jako Jemerced, to blogerka modowa, którą codziennie śledzi tysiące obserwatorów. Oprócz sporej dawki wiedzy o stylu i modzie, z jej relacji na Instagramie możemy podchwycić kilka sprawdzonych lokalów gastronomicznych. Na jednym ze strories blogerka wymieniła swoje ulubione restauracja i knajpki w Warszawie. Co poleca? Podsumowaliśmy!

Kuchnia meksykańska
20.02.2019

Kuchnia meksykańska – tacos i enchiladas w twoim domu

Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka kulinarnych tradycji rdzennych mieszkańców tego regionu i wpływów przybyszów z Europy. Opiera się przede wszystkim na kukurydzy, różnych odmianach papryki, pomidorach i roślinach strączkowych. W cyklu „Smaczne miejsca” przybliżamy dania, którymi może pochwalić się kuchnia meksykańska.

Awokado
18.02.2019

Awokado – przepisy nie tylko na guacamole

Pierwsze skojarzenie z awokado to właśnie słynna meksykańska pasta, czyli guacamole. Nie warto jednak ograniczać się tylko do tego dania, ponieważ istnieje wiele ciekawych przepisów wykorzystujących ten owoc. Zarówno na awokado w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. W cyklu "Smak" przedstawiamy najważniejsze informacje o awokado, triki, jak kupować ten produkt, a w galerii wybrane, sprawdzone przepisy z awokado na liście składników.

Kawa i chili
07.11.2018

Kawa i chili - wstąp do piwnicy meksykańskich smaków

Kuchnia meksykańska to nie tylko kolby kukurydzy, burrito i guacamole. Warto poznać bardziej ten kawałek gastronomii i zanurzyć się w całej ferii kolorów oraz smaków, wśród których Kawa i Chili odkrywają kluczową rolę. W cyklu "Smaczne miejsca" polecamy naszą recenzję lokalu Kawa i Chili.

domowa-tortilla
29.09.2018

Tortilla domowa - przepis na street food w twojej kuchni

Tortilla, czyli przysmak kuchni meksykańskiej, to świetny dodatek i baza do potraw. Gotowe placki podbijają sklepowe półki, ale tortilla najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie. W dodatku tortilla domowa jest naprawdę banalna do przygotowania. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy, jak na patelni zrobić placki, do czego ich użyć i jaka tortilla domowa smakuje najlepiej.

Jak zrobić quesadillas z kurczakiem
11.07.2017

Quesadillas z kurczakiem

Pyszne placki tortilla połączone apetycznym nadzieniem i serem - oto znakomite quesadillas z kurczakiem. Zróbcie koniecznie!