REKLAMA

Przystawki

8 kolekcji przepisów

212 przepisów

przystawki-iStock-min

Przystawki do posiłek serwowany przed daniem głównym. Ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. Warto zauważyć, że przystawki mają być na tyle drobne by można było wziąć je w dłoń lub zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami będą pokrojone pod kątem i opieczone kromki chleba lub bagietki. Następnie posmarowane masłem, posypane grubą solą i udekorowane cienko pokrojonymi rzodkiewkami. W sezonie można zmieniać warzywa na np.: ogórka lub pomidora. Pomidor i bazylia przemieni zwykły chleb w wyrafinowaną bruschette. Zobaczcie, zebrane przepisy na ciekawe przystawki.

Co to jest przystawka?

Przystawka to posiłek, który podawany jest na otwarcie obiadu lub kolacji. Może być serwowana na ciepło lub na zimno. Szybki pomysł na przystawki to frico. Niewielkie krążki z sera, które po obróbce termicznej stają się chrupiące i przypominają serowe chipsy. Do pieczenia należy wybrać blachę z nieprzywierającą powłoką lub użyć papieru do pieczenia. Należy zetrzeć ser np. parmezan i podgrzać na średnim ogniu. Przekąska jest gotowa, gdy ser się stopi i nabierze jasnobrązowego koloru. Rozpuszczone krążki sera, odstaw do wystygnięcia. W tradycji francuskiej przystawka określana jest hors d'œuvre.

Jakie przystawki na imprezę?

Przystawki często towarzyszą imprezom kulturalnym i bankietom. W szczególności, gdy przyjście zaproszonych gości rozłożone jest w czasie. Drobne przekąski umilają oczekiwanie na początek wydarzenia. Gdy impreza odbywa się wieczorem, to do przystawek często serwuje się alkohol np.: kieliszek wina lub szampana. Jeśli wydarzenie odbywa się w porze lunchu do przystawek podaje się kawę lub herbatę. Przystawki mogą być wegetariańskie np.: koreczki z owocami i serem pleśniowym lub typowo mięsne, takie jak śliwki zawinięte w boczek. Przystawki kojarzone są z europejską tradycją gastronomiczną. August Escoffier ustalił system wydawania posiłków i zorganizował gastronomię na wzór strategii wojskowej. Tak z kuchni francuskiej zasady serwowania dań rozeszły się na pozostałe tradycje gastronomiczne.

Pomysł na przystawki

Przystawki uzależnione są od pory roku i regionu świata. Głównie We Francji spotykało się niegdyś ostrygi zawinięte w bekonie, a w Szkocji grzanki z jajecznicą i odrobiną kawioru. Przystawki to różnorodność wytrawnych smaków. W Polsce jedną z przystawek na domowych imprezach są proziaki. Placuszki na bazie kefiru i sody wypiekane na suchej patelni, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Takie placuszki podawano z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i drobno pokrojoną cebulą z czosnkiem. Do tego obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Innym pomysłem na przystawki są niewielkie porcje sałatek warzywnych, krakersy posmarowane pastami albo śledziki.

Doskonałą wegetariańską przystawką okaże się bakłażan faszerowany mozzarellą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami zapiekane w sosie pomidorowym. Innym pomysłem na przystawki dla wegetarian będzie zapiekany camembert z figami i miodem. Można podawać również bardziej tradycyjną wersję z dodatkiem żurawiny.