Przystawki

7 kolekcji przepisów

746 przepisów

Przystawki do posiłek serwowany przed daniem głównym. Ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. Warto zauważyć, że przystawki mają być na tyle drobne by można było wziąć je w dłoń lub zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami będą pokrojone pod kątem i opieczone kromki chleba lub bagietki. Następnie posmarowane masłem, posypane grubą solą i udekorowane cienko pokrojonymi rzodkiewkami. W sezonie można zmieniać warzywa na np.: ogórka lub pomidora. Pomidor i bazylia przemieni zwykły chleb w wyrafinowaną bruschette. Zobaczcie, zebrane przepisy na ciekawe przystawki.

Przepisy na przystawki

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Grillowana cykoria - pomysł na grillowane warzywa

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.

mojegotowanie

Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Co to jest przystawka?

Przystawka to posiłek, który podawany jest na otwarcie obiadu lub kolacji. Może być serwowana na ciepło lub na zimno. Szybki pomysł na przystawki to frico. Niewielkie krążki z sera, które po obróbce termicznej stają się chrupiące i przypominają serowe chipsy. Do pieczenia należy wybrać blachę z nieprzywierającą powłoką lub użyć papieru do pieczenia. Należy zetrzeć ser np. parmezan i podgrzać na średnim ogniu. Przekąska jest gotowa, gdy ser się stopi i nabierze jasnobrązowego koloru. Rozpuszczone krążki sera, odstaw do wystygnięcia. W tradycji francuskiej przystawka określana jest hors d'œuvre.

Jakie przystawki na imprezę?

Przystawki często towarzyszą imprezom kulturalnym i bankietom. W szczególności, gdy przyjście zaproszonych gości rozłożone jest w czasie. Drobne przekąski umilają oczekiwanie na początek wydarzenia. Gdy impreza odbywa się wieczorem, to do przystawek często serwuje się alkohol np.: kieliszek wina lub szampana. Jeśli wydarzenie odbywa się w porze lunchu do przystawek podaje się kawę lub herbatę. Przystawki mogą być wegetariańskie np.: koreczki z owocami i serem pleśniowym lub typowo mięsne, takie jak śliwki zawinięte w boczek. Przystawki kojarzone są z europejską tradycją gastronomiczną. August Escoffier ustalił system wydawania posiłków i zorganizował gastronomię na wzór strategii wojskowej. Tak z kuchni francuskiej zasady serwowania dań rozeszły się na pozostałe tradycje gastronomiczne.

Pomysł na przystawki

Przystawki uzależnione są od pory roku i regionu świata. Głównie We Francji spotykało się niegdyś ostrygi zawinięte w bekonie, a w Szkocji grzanki z jajecznicą i odrobiną kawioru. Przystawki to różnorodność wytrawnych smaków. W Polsce jedną z przystawek na domowych imprezach są proziaki. Placuszki na bazie kefiru i sody wypiekane na suchej patelni, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Takie placuszki podawano z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i drobno pokrojoną cebulą z czosnkiem. Do tego obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Innym pomysłem na przystawki są niewielkie porcje sałatek warzywnych, krakersy posmarowane pastami albo śledziki.

Doskonałą wegetariańską przystawką okaże się bakłażan faszerowany mozzarellą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami zapiekane w sosie pomidorowym. Innym pomysłem na przystawki dla wegetarian będzie zapiekany camembert z figami i miodem. Można podawać również bardziej tradycyjną wersję z dodatkiem żurawiny.

Artykuły powiązane

arbuz-jak-kupowac
24.07.2020

Jak kupić idealnego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Arbuz to owoc, bez którego trudno wyobrazić sobie upalne dni. Soczysty i orzeźwiający, skutecznie uzupełnia brakujące płyny w organizmie. Arbuz sprawdzi się jako dodatek do lodów, deserów i domowych napojów takich jak lemoniada czy kompot. Jednak nie każdy owoc, jaki znajdziemy w sklepie będzie odpowiednio słodki i dojrzały. Poznajcie sposoby na to jak wybrać smacznego arbuza, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i dobroczynnymi właściwościami tego owocu.

gadzety-piknikowe
11.07.2020

Piknikowy niezbędnik, czyli co wrzucić na ząb i do kosza

Ciepłe miesiące to najlepszy czas, żeby zorganizować przyjęcie w ogrodzie lub piknik. Oprócz zaplanowania odpowiedniego menu na tę okazję, warto przygotować praktyczne gadżety kuchenne. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy najpopularniejsze wybory i nieoczywiste propozycje.

Andrzej-polan-polska-kuchnia
21.06.2020

Andrzej Polan o kuchni polskiej [PODCAST]

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, opowiada o polskiej kuchni oczami eksperta kulinarnego. Jakie smaki lubimy najbardziej? Jaka pora roku kulinarnie jest najciekawsza? Od jakich przystawek warto zacząć smakowanie kuchni polskiej przy stole? O tym w podcaście z cyklu "Kulinarny Chat".

Carpaccio z buraka
15.05.2020

Carpaccio z buraka i nie tylko - nietypowe wersje mięsnego klasyka

Carpaccio z buraka jest fantastyczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu z mięsem w roli głównej. Przygotujecie je w kilka chwil i świetnie sprawdzi się w roli przystawki. Rozbudzi apetyt na kolejne dania, może też być ciekawą formą podania sałatki. Carpaccio z buraka jest zdrowe i pyszne. Sprawdźcie nasze pomysły na to danie.

Masterchef Polska Sezon 8
08.12.2019

Kto wygrał MasterChefa? Finał ósmej edycji

MasterChef Polska od kilku sezonów cieszy się popularnością, a zmagania kucharzy-amatorów to dawka emocji i kulinarnych inspiracji. W programie kulinarnym potrawy ocenia jury: Magda Gessler, Michel Moran i Anna Starmach. Za nami finał ósmej edycji i pora odpowiedzieć na pytanie, kto wygrał MasterChefa? Najlepszy w finale okazał się być Grzegorz Zawierucha!

weganskie-lider
18.10.2019

Wege przepisy - sprawdzamy nowości wydawnicze jesień 2019

Wegetariańska kuchnia i przepisy na warzywa podbijają polskie stoły. Coraz częściej ograniczamy ilość mięsa w diecie, stawiając na wartościowe posiłki na bazie kasz, strączków, nabiału i warzyw. Niektórzy idą o krok dalej - kuchnia wegańska, czyli wyłączenie produktów pochodzenia zwierzęcego ma coraz więcej fanów. I to widać w trendach na książki kulinarne. Na rynku regularnie pojawiają się nowości wydawnicze pełne wege przepisów. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przeglądamy najnowsze pozycje.

Pierogi z kaszanką
25.09.2019

Niedaleko pada jabłko od… Lobo Bistro

Gdybym miała wybrać jeden kulinarny symbol naszego kraju, istnieje duże prawdopodobieństwo, że postawiłabym na jabłko. Ciągle wydaje mi się ono jednak trochę niedoceniane, zwłaszcza w restauracjach. Tym bardziej cieszy, że powstało miejsce, które całą kartę oparło na daniach z jabłkiem – w cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Lobo Bistro.

Vegan Ramen Shop
09.01.2019

Vegan Ramen Shop – zupy rozmaitości nie tylko dla wegan

Esencja bulionu, doskonała konsystencja makaronu i boski smak warzyw oraz grzybów. Vegan Ramen Shop w Warszawie już od wejścia zapowiada, że choć szybka to uczta będzie wyśmienita. W menu propozycje dla miłośników pikantnych doznań, jak i fanów delikatniejszych smaków. Brzmi banalnie? Nie, jeśli już choć raz jedliście w Vegan Ramen Shop. Oto nasza relacja z cyklu „Smaczne miejsca”.

Zestaw sztućców - na co zwrócić uwagę
13.11.2018

Jak wybrać zestaw sztućców i triki na ułożenie sztućców

Zestaw sztućców ma swoje miejsce w każdej kuchni. Używany na co dzień i od święta jest po prostu niezbędny. Jak wybrać ten idealny i jak wygląda prawidłowe ułożenie sztućców? Podpowiadamy w cyklu "Dobre rzeczy".

Przyjęcie komunijne - kolejność podawania potraw
09.04.2018

Menu komunijne - proste przepisy na dania komunijne i torty na komunię

Menu komunijne może spędzać sen z oczu wielu rodziców, którzy zdecydowali się na komunię w domu. Z odpowiednim planem dania komunijne, a nawet torty na komunię z łatwością przygotujemy w domu. Nie może zabraknąć na nim zimnych przekąsek, dwudaniowego obiadu i słodkości, na których czele jest właśnie tort komunijny.