Przepisy na tarty

5 kolekcji przepisów

160 przepisów

tarta

Tarta to jedno z tych dań, które natychmiast rozpoznajemy dzięki charakterystycznemu wyglądowi potrawy. Mimo że każda prezentuje się podobnie, dowolność składników zarówno ciasta, jak i nadzienia jest tak duża, że właściwie dwóch tart poza prezencją może nie łączyć nic więcej. Tarty możemy podać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Sprawdźcie nasze przepisy na najlepsze tarty.

Pyszne tarty

Tarta to rodzaj wypieku w postaci płaskiego placka z ciasta kruchego z charakterystycznym, wyższym brzegiem wypełnionego nadzieniem. Specjał ten wywodzi się z Francji, gdzie nazywa się go tarte, czyli po prostu ciasto. Popularność zyskał w wielu krajach, głównie dlatego, że przyrządza się go niezwykle łatwo i jest bardzo smaczny.

Do wypieku tart stosuje się różne rodzaje ciasta. Najbardziej klasyczne ciasto na tartę to Pate Brise, czyli ciasto kruche, które przyrządza się w ten sposób, że składniki najpierw się sieka lub uciera, a następnie ciasto po dodaniu zimnej wody ugniata się na gładką masę. Podstawowe, kruche ciasto do tarty, zastąpić można drożdżowym, piaskowym, francuskim czy też półfrancuskim. Rozmaite są również nadzienia stosowane do tego dania. Przepisy na tarty są tak różnorodne, jak bogata jest ludzka wyobraźnia. Zapieka się je z różnymi rodzajami nadzienia, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. 

Tarty przygotowuje się na trzy sposoby, zapiekając:

  • równocześnie surowe ciasto z wyłożonym na nie nadzieniem,
  • najpierw samo ciasto, a następnie na już upieczone wykłada się gotowe nadzienie,
  • najpierw samo ciasto (żeby zapobiec jego wyrastaniu często układa się na nim suchą fasolę), a pod koniec pieczenia usuwa się fasolę i układa nadzienie, zapiekając razem całą tartę jeszcze przez kilka minut.

Żeby przygotować klasyczną tartę, potrzebna jest odpowiednia foremka. Okrągła, niska z karbowanymi brzegami o średnicy od około 25 do 30 cm. Mniejsze foremki o takim samym kształcie przeznaczone są do tartaletek, czyli po prostu tart o mniejszej średnicy spodu. Na rynku dostępne są również foremki bardzo podobne do tych używanych do klasycznej tarty, jednak z wyraźnie wyższymi brzegami. Służą one do wypieku quiche. Czym pyszna tarta różni się od quiche? Przede wszystkim smakiem. Podczas gdy tarty przyrządza się zarówno na słodko, jak i z nadzieniem wytrawnym, quiche występują wyłącznie w tej drugiej wersji. Podobnie ciasto na quiche to tylko i wyłącznie ciasto kruche, w przeciwieństwie do tarty, która może być równie dobrze drożdżowa. Quiche to klasyczne dania obiadowe lub serwowane na ciepłą kolację. Odróżnia je od tart również spoiwo farszu – szybka tarta na obiad może być wypełniona po prostu dobrze doprawionym gotowanym szpinakiem posypanym żółtym serem, natomiast składnikiem farszu do quiche zawsze jest masa z jajek i mleka, która skleja pozostałe jego składniki.

Tarta na słodko

Tarta deserowa to najczęściej tarta z owocami. Jako nadzienie mogą posłużyć: jabłka, gruszki, śliwki, borówki, truskawki czy rabarbar. Te pierwsze są również bazą bardzo popularnej we Francji Tarty Tatin. Tatin to po prostu tarta z jabłkami, jednak przygotowana w ciekawy sposób. Za jej twórczynię uchodzi Stéphanie Tatin, która wraz siostrą Caroline prowadziła hotel oraz istniejącą do dziś restaurację. Pewnego dnia, przygotowując zwykła tartę jabłkową najpierw wyłożyła formę do ciasta jabłkami, a następnie przykryła owoce ciastem. Efekt okazał się niesamowity, tym bardziej, że danie podane zostało na gorąco.

Słodka tarta to nie tylko owoce, ale również różnego rodzaju masy: cytrynowa, serowa, kajmakowa, orzechowa, krówkowa i wiele innych.

Tarta na słono

Tarta wytrawna to danie, które wspaniale nadaje się na lunch, obiad czy kolację. Ciasto do takiej tarty nie różni się od tego przeznaczonego do deserowej wersji potrawy, czasami podkreśla się nieco jego obiadowy charakter odrobiną soli dodanej do bazy. Zdecydowanie natomiast odróżnia tartę wytrawną od słodkiej jej nadzienie. Przyrządza się je zwykle z samych warzyw, albo jarzyn połączonych z mięsem. Do tart wytrawnych wykorzystuje się również twaróg i żółte sery (tarta serowa), a także grzyby. Do najbardziej popularnych tart należą dania z farszem z pora i boczku, szynki oraz cebuli a także szpinaku. Ciekawą wariacją na temat tarty jest połączenie klasycznego ciasta kruchego z nadzieniem w stylu meksykańskim. Taka tarta na ostro to czerwona fasola, jalapeno, wołowina mielona, kukurydza i sos Tabasco.