Piernik to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Zwyczaj jego przygotowania ma kilkaset lat. Charakterystyczną cechą każdego
piernika jest aromat przypraw korzennych i miodu. Ciasto na
piernik staropolski przyrządza się z mąki pszennej i żytniej, miodu, cukru, jaj oraz dużej ilości starannie skomponowanej przyprawy do piernika - składa się ona z cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, a także pieprzu -
piernik powinien mieć nieco pikantny smak - stąd jego nazwa, od słowa pierny. Ciasto na tradycyjny
piernik dojrzewający przygotowuje się kilka tygodni przed pieczeniem - surowe powinno dojrzewać w chłodnym miejscu. Następnie
piernik piecze się, po czym również powinien poczekać kilka dni na konsumpcję. Taki
piernik świąteczny często przekłada się kilkoma warstwami powideł śliwkowych lub innych przetworów z owoców - pasuje na przykład dżem pomarańczowy. Z tego samego lub podobnego ciasta przyrządza się również ciasteczka - pierniczki.