Przepisy na piernik

piernik Piernik to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Zwyczaj jego przygotowania ma kilkaset lat. Charakterystyczną cechą każdego piernika jest aromat przypraw korzennych i miodu. Ciasto na piernik staropolski przyrządza się z mąki pszennej i żytniej, miodu, cukru, jaj oraz dużej ilości starannie skomponowanej przyprawy do piernika - składa się ona z cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, a także pieprzu - piernik powinien mieć nieco pikantny smak - stąd jego nazwa, od słowa pierny. Ciasto na tradycyjny piernik dojrzewający przygotowuje się kilka tygodni przed pieczeniem - surowe powinno dojrzewać w chłodnym miejscu. Następnie piernik piecze się, po czym również powinien poczekać kilka dni na konsumpcję. Taki piernik świąteczny często przekłada się kilkoma warstwami powideł śliwkowych lub innych przetworów z owoców - pasuje na przykład dżem pomarańczowy. Z tego samego lub podobnego ciasta przyrządza się również ciasteczka - pierniczki.
Piernik – przekładany, z czekoladą, z bakaliami
Piernik może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Ten tradycyjny, staropolski, zrobiony na cieście, które dojrzewa ponad miesiąc, najlepiej po upieczeniu przekroić na blaty. Poszczególne części przekładamy dżemem lub powidłami śliwkowymi. Piernik można też przełożyć słodkim kremem i polać polewą czekoladową. Innym pomysłem na pyszny piernik jest przygotowanie go tuż przed świętami. To opcja dla zabieganych, osób, które nie mają czasu nastawiać wcześniej ciasta. Taki szybki piernik warto wzbogacić solidną porcją bakalii czy kakao. Do piernika można także dodać kawałki jabłek lub gruszek – ich smak dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami korzennymi. Piernik może też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu – uformujmy go w kształt wieńca i połóżmy na środku, będzie pięknie!

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować