Przepisy na piernik

142 przepisów

Piernik to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Zwyczaj jego przygotowania ma kilkaset lat. Charakterystyczną cechą każdego piernika jest aromat przypraw korzennych i miodu. Ciasto na piernik staropolski przyrządza się z mąki pszennej i żytniej, miodu, cukru, jaj oraz dużej ilości starannie skomponowanej przyprawy do piernika - składa się ona z cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, a także pieprzu - piernik powinien mieć nieco pikantny smak - stąd jego nazwa, od słowa pierny. Ciasto na tradycyjny piernik dojrzewający przygotowuje się kilka tygodni przed pieczeniem - surowe powinno dojrzewać w chłodnym miejscu. Następnie piernik piecze się, po czym również powinien poczekać kilka dni na konsumpcję. Taki piernik świąteczny często przekłada się kilkoma warstwami powideł śliwkowych lub innych przetworów z owoców - pasuje na przykład dżem pomarańczowy. Z tego samego lub podobnego ciasta przyrządza się również ciasteczka - pierniczki.

Przepisy w kolekcji Przepisy na piernik

Piernik – przekładany, z czekoladą, z bakaliami
Piernik może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Ten tradycyjny, staropolski, zrobiony na cieście, które dojrzewa ponad miesiąc, najlepiej po upieczeniu przekroić na blaty. Poszczególne części przekładamy dżemem lub powidłami śliwkowymi. Piernik można też przełożyć słodkim kremem i polać polewą czekoladową. Innym pomysłem na pyszny piernik jest przygotowanie go tuż przed świętami. To opcja dla zabieganych, osób, które nie mają czasu nastawiać wcześniej ciasta. Taki szybki piernik warto wzbogacić solidną porcją bakalii czy kakao. Do piernika można także dodać kawałki jabłek lub gruszek – ich smak dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami korzennymi. Piernik może też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu – uformujmy go w kształt wieńca i połóżmy na środku, będzie pięknie!

Artykuły powiązane

Piernik
23.09.2018

Piernik - pikantne ciastko królów

Piernik zazwyczaj kojarzy nam się z miękkim ciastem na miodzie. A przecież w dawnych czasach pierniki bywały tak twarde, że można było sobie na nich złamać zęba, ich ceny z kolei potrafiły przyprawić o zawrót głowy. W cyklu Przy wspólnym stole odkrywamy sekrety piernikowej historii.

Ciasto z cukinii - sezonowy hit
23.07.2018

Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Ciasto z cukinii, tuż obok ciasta z buraków czy ciasta z dyni, udowadnia, że warzywa i deser idą w parze. Ciasto z cukinii możemy przygotować w kilku wersjach - klasyczne, dietetyczne z mniejszą liczbą kalorii, doskonałe czekoladowe, a nawet piernikowe. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla każdego!

Sernik wiedeński
19.12.2017

Ciasto na Boże Narodzenie - co upiec na te święta?

Piernik, makowiec i keks grają tu główną rolę, ale nie może zabraknąć też sernika! Oto przepisy na idealne ciasta na Boże Narodzenie - różne smaki, stopnie trudności i koszt. Które wybierzesz?

Piernik staropolski dojrzewający
14.11.2017

Piernik staropolski - nie na ostatnią chwilę

Przygotowanie piernika staropolskiego najlepiej zacząć już sześć tygodni przed świętami. Zostało mniej czasu? Z ciasta dojrzewającego przez cztery lub dwa tygodnie też będzie pyszny piernik!

Przyprawa do piernika
06.12.2016

Przyprawa do piernika

Nie kupuj gotowej przyprawy - zwykle ma dość słodki aromat, a piernik powinien być trochę bardziej wyrazisty - nawet pikantny! Nazwa tego wypieku pochodzi od słowa pierny, czyli pieprzny!

Piernik jabłkowy z orzechami
04.12.2015

Piernik i pierniczki - smak Bożego Narodzenia

Z miodu i korzennych przypraw powstaje wyjątkowa kompozycja smakowa i zapachowa - piernik to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Słynny staropolski piernik dojrzewający przygotowuje się nawet sześć tygodni przed świętami, ale są też i takie wersje tego ciasta, które przygotujesz w ostatniej chwili. A może wolisz śliczne, lukrowane pierniczki?