Przepisy na desery

42 kolekcji przepisów

14451 przepisów

Desery to zawsze najprzyjemniejsze momenty posiłków! Z niecierpliwością czekamy aż na stole pojawi się coś słodkiego. Dobre desery są odpowiednio skomponowane zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Bardzo słodkie desery, takie jak beza czy tiramisu warto przełamać czymś kwaśnym. Do tych deserów świetnie sprawdzi się dodatek świeżych owoców lub owocowego dżemu czy konfitury. Desery wspaniale uzupełnia również… sól. Szczypta soli dodana do kajmaku czy czekolady sprawia, że słodki smak jest mocniej podkreślony, a słona nuta zaskakuje i tworzy przyjemny kontrast. Warto także różnicować tekstury deseru. Jeśli nasz deser jest bardzo kremowy, dodajmy do niego chrupiące orzechy czy pokruszone ciastka, jeśli natomiast jest dość kruchy, użyjmy pysznego kremu, musu lub lukru.

Desery to niezwykle bogata i różnorodna grupa potraw. Obejmuje nie tylko galaretki, musy, budynie, kisiele, suflety, kremy czy lody, ale również potrawy z mąki i kasz, takie jak np. puddingi, torty, ciasta i ciastka.

Przepisy na desery

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Brownie z bezowymi duszkami

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween

mojegotowanie

Brownie z bezowymi duszkami

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Gruszka po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

mojegotowanie

Gruszki po francusku

Desery - historia posiłku

Zwyczaj podawania deseru, czyli słodkiej potrawy kończącej posiłek wywodzi się z XVII wiecznej Francji. Początkowo deser wcale nie musiał być słodki, raczej starano się mieszać potrawy słodkie z wytrawnymi. Ówczesne desery to owoce, kompoty czy sery, a także ciasta i ciasteczka, które jednak odbiegały składem od znanych nam obecnie. Z czasem nową modę przejęły klasy wyższe innych europejskich krajów, a w okresie oświecenia desery zaczęły przypominać współczesne słodkości. W książce kucharskiej pt. „Kucharz doskonały” z 1783 r., jej autor, Wojciech Wielądko zamieścił przetłumaczone przepisy na ciekawe desery o zdecydowanie słodkim smaku popularne w ówczesnej Francji

Proste desery

Listę prostych deserów otwierają galaretki, budynie i kisiele. Każdy z nich może stanowić pełne danie, ale zdecydowanie lepiej smakuje „podrasowany” dodatkiem świeżych owoców albo ich suszonych odpowiedników. Łatwe desery z niczego to także te na bazie bitej śmietany, która urozmaici galaretkę czy sałatkę owocową, ale również podana może zostać sama – z rodzynkami, posypana odrobiną kawy czy wiórkami czekoladowymi albo w wersji ciemnej, przyrządzona z kakao.

Desery łatwe w wykonaniu wcale nie muszą być trywialne. Przykładem niech będą tu wykwintne praliny z masła orzechowego – nietrudno je przyrządzić, po prostu odpowiednio mieszając wszystkie składniki, a w efekcie otrzymujemy pyszny deser, który ładnie zapakowany nadaje się nawet na prezent.

Desery na lato

Proste desery na lato to przede wszystkim desery na zimno przygotowane na bazie lodów. Najłatwiej oczywiście nałożyć lody do pucharków, dodać sezonowe owoce oraz bitą śmietanę i już można raczyć się smacznym i chłodzącym posiłkiem. Na upały doskonałe też będą domowe sorbety, czyli po prostu zamrożone soki wyciskane ze świeżych owoców. Niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym zdrowe i niskokaloryczne. Z kolei wymagająca nieco wysiłku i wprawy rolada lodowa to efektowny deser lodowy na specjalne okazje, wcale nie tak trudny w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać.

Z uwagi na brak konieczności włączania piekarnika, co może być bardzo nieprzyjemne podczas letnich upałów, w czasie wakacji chętnie serwujemy również ciasta bez pieczenia. Przepisy na słodkości takie jak pyszny snickers, słodko-słona krówka z krakersami czy sernik na zimno z różnymi dodatkami to najczęściej używane w porze letniej receptury na domowe desery. Wszystkie te pyszności muszą jednak być przygotowywane tuż przed spożyciem i bezwzględnie przechowywane w lodówce – o zatrucia pokarmowe w czasie gorącego lata nietrudno.

Jakie wino do deseru?

Walentynkowe desery w kształcie serca, urodzinowe torty, imieninowe babeczki czy karnawałowe faworki i pączki, często spożywa się w towarzystwie win. Jakie jednak wina podawać się powinno do deserów? Na pewno słodkie, to jednak, czy będzie to wino białe, czy czerwone zależy od konkretnej potrawy. W przypadku ciastek z kremem, bitą śmietaną czy owocami doskonałym dodatkiem będzie wino białe, natomiast cięższe, ciemne desery czekoladowe czy korzenne, lepiej komponują się z winem czerwonym. Do galaretek z owocami i lekkich pianek pasuje również wino musujące, a w przypadku szczególnie „ciężkich” tortów z ciemnymi kremami, wiśniami i czekoladą – doskonałe okazać może się nawet porto.

Desery - ze wszystkich stron świata!

Desery, które goszczą na naszym stole są bardzo różne. Z jednej strony serwujemy desery nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej – pączki, oponki czy faworki mają swoich wiernych i stałych wielbicieli. Z drugiej jednak, eksperymentujemy. Naszą inspiracją są desery włoskie, takie jak panna cotta czy kremowe tiramisu, ale też amerykańskie pancakes i muffinki oraz francuskie suflety. Desery to dobre pole do eksperymentów. Nie są aż tak pracochłonne jak ciasta, a zaspokajają apetyt na coś słodkiego. Najlepiej smakują z filiżanką czarnej kawy – dobrze równoważy słodycz! Desery nie powinny również być zbyt duże, tak by nie było nam za słodko.

Artykuły powiązane

Domowe czekoladki
21.11.2020

Jak zrobić pralinki? Nic trudnego! Oto najprzydatniejsze wskazówki

Pralinki to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela czekolady. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i słodyczy specjały znamy przede wszystkich z cukierni lub bombonierek, ale pralinki możemy także z powodzeniem wykonać w domu. Domowe czekoladki to też świetny pomysł na świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Przepis na pralinki nie wymaga zaawansowanych umiejętności czy skomplikowanych urządzeń – ułatwiają one sprawę, ale i bez nich z łatwością przyrządzisz pyszne, domowe czekoladki. Podpowiadamy jak zrobić pralinki w domu.

Orzech laskowy
28.08.2020

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

Najlepsze kawiarnie w Lublinie - Cafe Heca
21.08.2020

Najlepsze kawiarnie w Lublinie. 5 miejsc, które warto odwiedzić

Koniec wakacji i wciąż trwające lato nastraja do bliższych i dalszych wycieczek. Tym razem przyjrzeliśmy się Lublinowi. To największe miasto znajdujące się na wschodzie Polski. Przez ostatnich kilka lat prężnie się rozwinęło i zmienia się z roku na rok. Można zaobserwować zmiany, choćby wpadając na lubelskie Stare Miasto. W cyklu „Smaczne miejsca” wybraliśmy 5 miejsc, do których warto się wybrać na śniadanie lub deser w Lublinie. A z pewnością na kubek aromatycznej kawy.

Wegańskie słodkości
12.08.2020

3 wegańskie słodkości z dostawą do domu. Szybko i przepysznie

Wegańskie słodkości podbijają sklepowe półki, piekarnie oraz cukiernie. Bardzo nas to cieszy, bo wegańskie ciasto czy lody wegańskie jeszcze kilka sezonów temu były jedynie marzeniem. W dobie pandemii Covid-19 nadal chętnie korzystamy z zamawiania produktów do swojej lodówki przez internet - to wygodne i bezpieczne rozwiązanie. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę przy kolejnych zakupach! Wasze kubki smakowe oszaleją przy tych wegańskich słodkościach.

Daria Gradziuk
06.08.2020

Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Napoleonka błyskawiczna - ciasto bez pieczenia
28.07.2020

Desery i ciasta bez pieczenia - nie tylko sernik na zimno!

Ciasto bez pieczenia - oto magiczne zaklęcie, które zamienia herbatniki i serek w cudowny deser! Dzieje się to niezwykle łatwo i szybko - uwierzcie nam na słowo lub wypróbujcie jeden z naszych przepisów na desery i ciasta bez pieczenia.

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
12.07.2020

Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.

gadzety-piknikowe
11.07.2020

Piknikowy niezbędnik, czyli co wrzucić na ząb i do kosza

Ciepłe miesiące to najlepszy czas, żeby zorganizować przyjęcie w ogrodzie lub piknik. Oprócz zaplanowania odpowiedniego menu na tę okazję, warto przygotować praktyczne gadżety kuchenne. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy najpopularniejsze wybory i nieoczywiste propozycje.

Gofry idealne - wybierz gofrownicę
06.07.2020

Gofrownica - jaką kupić, by gofry były idealne

Czy domowe gofry mogą być tak smaczne jak te z cukierni czy kawiarni? I to bez konieczności zakupu gofrownicy jak dla gastronomii? Mogą! Wybierz odpowiedni sprzęt, a o przepis zadbamy my.