Przepisy na desery

35 kolekcji przepisów

14620 przepisów

Desery to zawsze najprzyjemniejsze momenty posiłków! Z niecierpliwością czekamy aż na stole pojawi się coś słodkiego. Dobre desery są odpowiednio skomponowane zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Bardzo słodkie desery, takie jak beza czy tiramisu warto przełamać czymś kwaśnym. Do tych deserów świetnie sprawdzi się dodatek świeżych owoców lub owocowego dżemu czy konfitury. Desery wspaniale uzupełnia również… sól. Szczypta soli dodana do kajmaku czy czekolady sprawia, że słodki smak jest mocniej podkreślony, a słona nuta zaskakuje i tworzy przyjemny kontrast. Warto także różnicować tekstury deseru. Jeśli nasz deser jest bardzo kremowy, dodajmy do niego chrupiące orzechy czy pokruszone ciastka, jeśli natomiast jest dość kruchy, użyjmy pysznego kremu, musu lub lukru.

Przepisy w kolekcji Przepisy na desery

Desery - ze wszystkich stron świata!
Desery, które goszczą na naszym stole są bardzo różne. Z jednej strony serwujemy desery nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej – pączki, oponki czy faworki mają swoich wiernych i stałych wielbicieli. Z drugiej jednak, eksperymentujemy. Naszą inspiracją są desery włoskie, takie jak panna cotta czy kremowe tiramisu, ale też amerykańskie pancakes i muffinki oraz francuskie suflety. Desery to dobre pole do eksperymentów. Nie są aż tak pracochłonne jak ciasta, a zaspokajają apetyt na coś słodkiego. Najlepiej smakują z filiżanką czarnej kawy – dobrze równoważy słodycz! Desery nie powinny również być zbyt duże, tak by nie było nam za słodko.

Artykuły powiązane

deser-slider
14.02.2020

5-minutowy deser z tahini, wiśniami i orzechami

5-minutowy deser, który smakuje jak chałwowa rozpusta? To prosty przepis z lutowego numeru "Moje Gotowanie". Tahini doda charakterystycznego smaku, a słodycz zapewni syrop klonowy. Smak przełamują owoce, a teksturę wzbogacą posiekane orzechy laskowe. Zobaczcie, jak krok po kroku ten przysmak przygotowuje redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie, Renata Chodorowska.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

Orzech laskowy
14.09.2019

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

Desery lodowe
29.06.2019

Lody na Instagramie – 5 niestandardowych deserów, które możesz zjeść w polskich kawiarniach

Lody na gałki? Toż to przeżytek! Dzisiaj bawimy się smakami, jemy lody w ciastku, posypując ulubionymi czekoladkami. Desery wyglądają jak wyjęte z bajkowej uczty, a co najważniejsze - równie dobrze smakują. Zanurzamy się więc w odmęty bitej śmietany i lawirując między wysepkami czekoladowych wiórków w cyklu Przyjemności na weekend przedstawiamy 5 miejsc, w których tego lata zjecie najlepsze i najbardziej instagramowe desery.

Desery z truskawek
08.06.2019

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Fit and sweet - fit przepisy na słodko poleca Ewa Chodakowska
03.05.2019

Fit ciasto, batony czy szybkie desery? Ewa Chodakowska i jej "Fit and Sweet"

Fit przepisy to nie tylko pomysły na obiady. Fit mogą być również słodkości - fit ciasto, a także słodkie kulki i batony inspirowane smakami popularnych produktów. I udowadnia to książki "Fit and Sweet" autorstwa duetu Ewa Chodakowska i Marta Kielak. Czy znajdziemy w środku i jak opisane są przepisy? Recenzujemy w cyklu "Kulturalne kulinarnie".

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.

Churros – hiszpański klasyk
21.01.2019

Churros i inne karnawałowe desery kuchni świata

Kojarzący się z obfitością i radością Karnawał ma swoje przysmaki serwowane na całym świecie. Większość z nich smakuje podobnie jak nasze faworki. Możemy też znaleźć inne, nietypowe przysmaki. Karnawałowe słodkości są pyszne i… bardzo kaloryczne. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zrobić m.in. churros, frittelle, cenci i róże karnawałowe.