Przepisy na pierniczki

35 przepisów

pierniczki

Pierniczki to charakterystyczny smak i zapach, znany każdemu od dzieciństwa. Gdy w domu zaczyna unosić się zapach korzennych przypraw, oznacza to, że święta Bożego Narodzenia są już blisko. Tradycyjne pierniczki miękkie oraz staropolskie pierniki wyrabia się już od końca listopada, po Andrzejkach, by ciasto zdążyło sfermentować i dojrzeć. Nie brakuje też prostszych i dużo szybszych przepisów. Smak piernika jest tak znany i lubiany, że dzielą go także inne wyroby - ciekawy przykład stanowi piernikowy krem do przekładania ciast.

Pierniczki - rodzaje ciastek

Piernik to tradycyjne ciasto zrobione z mąki pszennej i żytniej, przyprawione mocno korzennie - cynamonem, goździkami, kardamonem, miodem, imbirem, gałką muszkatołową. Bardzo często występuje w formie pierniczków, czyli niewielkich ciasteczek o wyraźnym aromacie. Pieczenie pierniczków jest w wielu domach tradycją, która poprzedza święta Bożego Narodzenia i jednocześnie zapowiada ich bliskość. Wiele przepisów na świąteczny piernik można zmienić w przepisy na pierniki - w zależności od formy nadanej ciastu.

Piernik dojrzewający to najbardziej tradycyjny spośród pierników, choć w różnych gospodarstwach domowych różnie się go przygotowuje. Zwykle trzeba to zrobić tuż po Andrzejkach, by ciasto zdążyło sfermentować w chłodnym miejscu. Z tak przygotowanego ciasta przed świętami wypieka się duże bloki piernikowe.

Z pierników słyną miasta hanzeatyckie. Początkowo pieczenie i jedzenie pierników stanowiło wielki luksus ze względu na zawrotne ceny przypraw. Do dziś takie tradycyjne pierniki piecze się w Norymberdze, Amsterdamie, Bremie, Monachium, a także w Gdańsku, Toruniu (słynne pierniki toruńskie) i Szczecinie.

Czy każdy przepis na pierniki wymaga tak szybkiego przygotowania? Nie - wiele z nich nie zakłada procesu fermentowania ciasta i można przygotować je tuż przed pieczeniem. Należą do nich między innymi pierniczki marchewkowe. Przepisy na szybkie pierniczki dominują kulinarny internet w okresie przedświątecznym. Pojawia się coraz więcej receptur nowoczesnych - między innymi pierniki bezglutenowe lub pierniki wegańskie.

Pierniki toruńskie: klasyka gatunku

Pierniczki toruńskie to klasyczna i najbardziej znana wersja tego wypieku. Przepis z XIX wieku, zaczerpnięty z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, zawiera mąkę żytnią, miód, anyż, goździki, skórkę pomarańczową, bezwodny węglan potasu (potaż), całe jajka, żółtko, spirytus. To stosunkowo młody przepis, ponieważ pierniki z Torunia powstają od przeszło 700 lat! Najstarsze znane wzmianki o piernikarstwie toruńskim pochodzą z XIV wieku.

Klasyczne toruńskie pierniki można dziś kupić przez okrągły rok, nie tylko w samym Toruniu - choć najlepiej smakują podczas zwiedzania. W Toruniu tradycje związane z piernikarstwem są obecne na każdym kroku. Znajduje się tutaj nawet Muzeum Piernika Toruńskiego oraz Żywe Muzeum Piernika. Tradycyjne pierniki to raczej piernikowe ciastka, pokryte polewą i dość miękkie.

Ciasto na pierniki

Pierniczki świąteczne w klasycznej, tradycyjnej wersji powstają już od końca listopada. Im dłużej leżakuje ciasto, tym lepszy jest efekt. Można oczywiście przygotować je na kilka dni przed upieczeniem, ale zrobione przynajmniej 2 - 3 tygodnie wcześniej będzie po prostu smaczniejsze. Warto zająć się tym nawet z końcem października lub na początku listopada.

Na początku grudnia przychodzi czas na pieczenie. W wielu domach jest to tradycja związana z 6 grudnia, czyli Mikołajkami. Ciasto jest wałkowane, wycina się z niego różne kształty (lub prostokątne bloki, jeśli celem jest zrobienie domku z piernika). Następnie upieczone pierniki wędrują do zamkniętego szczelnie pudełka, by tam przeleżeć kolejne dwa tygodnie.

Pierniczki dojrzewające mogą leżeć tygodniami, a nawet miesiącami - ważne jest, by miały sucho. Często jeszcze w okolicach Wielkanocy nadają się do spożycia, a nawet są bardzo smaczne.

Lukier do pierników i inne dekoracje

Pierniczki to także rodzinny proces dekorowania. Najbardziej klasycznym sposobem na dekorowanie pierniczków jest lukier lub inna polewa na pierniki. Czasem pokrywa się je czekoladą, posypaną dodatkowo orzechami czy kandyzowanymi owocami. Lukrowane pierniczki to ogrom kreatywności - warto zaprosić do ich malowania przyjaciół i rodzinę