Kuchnia polska

1087 przepisów

Kuchnia polska kojarzy nam się z potrawami przygotowywanymi przez mamy i babcie. Sam zapach zupy czy mięsa przywołuje na myśl wspomnienie babcinej kuchni. Kuchnia polska to potrawy, które lubi każdy z nas. Mamy więc w repertuarze zupy, takie jak barszcz biały, zupa ogórkowa czy chłodnik. Ale kuchnia polska to także świetne mięsa. Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami czy sztufada wołowa to tylko niektóre z wielu propozycji. Kuchnia polska słynie także z dań mącznych, takich jak kopytka, kartacze czy kluski śląskie. Szczególną rolę odgrywają w niej desery - serniki, szarlotki i pączki to nasza duma narodowa!

Przepisy w kolekcji Kuchnia polska

Artykuły powiązane

jak zrobić kluski śląskie
17.02.2020

Jak zrobić kluski śląskie? Proste triki na pyszny obiad

Kluski śląskie to niezbędny element niedzielnego obiadu na Śląsku. Powszechnie uważa się, że jeśli chcecie zjeść dobre kluski śląskie, to tylko tam skąd pochodzą. To prawda, na Śląsku zjemy wspaniałe mięciutkie kluski z dziurką i aromatycznym sosem. Jeśli jednak nie wybieracie się w najbliższym czasie na południe Polski, nie martwcie się. Przygotowaliśmy dla was poradnik, jak zrobić kluski śląskie we własnej kuchni.

Karol Okrasa
05.01.2020

Karol Okrasa: "Po prostu jestem sobą"

Medytuje podczas krojenia cebuli, stresy wyjeżdża na rowerze i czasem zżera go ambicja. W wywiadzie dla magazynu "Gala" Karol Okrasa mówi, że o jego karierze decydowały przypadki, ale dziś nie wyobraża sobie innego życia.

Camastra_3
19.12.2019

Andrea Camastra - kwestionariusz kulinarny

Znają go wszyscy smakosze – w końcu jest szefem kuchni, który zdobył kolejną gwiazdkę Michelin w Polsce. Uhonorowana gwiazdką restauracja Senses jest miejscem nastawionym na całościowe kulinarne doświadczenie. Andrea Camastra dba bowiem o każdy zmysł – nie tylko smak i węch. Dla niego jedzenie jest czymś więcej niż tylko sumą poszczególnych składników, ma przenosić w zupełnie inny świat pełen niesamowitych doznań. W cyklu Człowiek od kuchni pytamy szefa o ulubione dania, kulinarne inspiracje i trendy.

marzannaslider
04.12.2019

Siedlisko Folkloru Marzanna, czyli pyszności na trasie Warszawa-Lublin

Jedzenie w trasie to wyzwanie, które warto wcześniej rozplanować. O ile kanapki czy szybkie przekąski na stacji benzynowej sprawdzą się na krótsze wyprawy, o tyle w trakcie dłuższej podróży samochodem dobrze jest zatrzymać się w miejscu, gdzie zjemy smacznie, chwilę odpoczniemy i będziemy mieć chęć jechać dalej. Na trasie Warszawa-Lublin miejscem zdecydowanie wartym uwagi jest Siedlisko Folkloru Marzanna - podpowiadamy, na które pyszności z menu warto się skusić.

sebastian-wilczek-slider
21.11.2019

Sebastian Wilczek – kwestionariusz kulinarny

Sebastian Wilczek, kucharz z grupy polskich młodych szefów kuchni, wyróżnia się energią i nietuzinkowymi pomysłami w kuchni. Na warsztatach nie uczy przepisów, a techniki gotowania i umiejętności łączenia składników. Sezonowość, wytrwałość i termometr – to jedne z wątków, o których chef Sebastian Wilczek opowiedział nam w cyklu „Człowiek od kuchni”.

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

marcin przybysz 3
07.11.2019

Marcin Przybysz - kwestionariusz kulinarny

Marcina Przybysza poznaliśmy jako zwycięzcę trzeciej edycji programu Top Chef. Na otwarcie jego autorskiej restauracji przyszło nam jednak chwilę poczekać. Marcin w tym czasie zdobywał doświadczenie u najlepszych szefów kuchni, m.in. Massimo Bottury. Dzisiaj w restauracji EPOKA na nowo interpretuje kuchnię polską - korzysta ze starych przepisów, przygotowując je w nowoczesny sposób. W cyklu Człowiek od kuchni przepytaliśmy Marcina Przybysza.

Ren Behan
17.03.2019

Polska kuchnia smakuje nostalgią - wywiad z Ren Behan

Swoją karierę zaczynała jako prawnik. Wszystko zmieniło się po założeniu kulinarnego bloga. Decyzja była prosta - zamiast głodnych kawałków w sądzie, postawiła na smakowite kąski w kuchni. W swoim domu pod Londynem gotuje polskie dania, inspirując się przepisami mamy i babci. I stara się udowodnić Brytyjczykom, że polska kuchnia jest pyszna i niebanalna - niedawno wydała książkę z polskimi przepisami "Wild Honey and Rye. Modern Polish Recipes". W cyklu Wspólny stół rozmawiamy z Ren Behan.

Pierogi - kuchnia polska
09.11.2018

Kuchnia polska - 5 najlepszych książek z przepisami

Co to znaczy kuchnia polska? Schabowy i pierogi, a może żurek i dziczyzna? Nam kojarzy się ona z komfortowym jedzeniem, przygotowywanym najczęściej przez mamę i babcię. Do próbowania własnych sił w starciu z tradycyjnymi potrawami zachęcają autorzy książek poświęconych polskim daniom. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" wybraliśmy 5 najlepszych pozycji.