Kuchnia polska

1187 przepisów

Kuchnia polska kojarzy nam się z potrawami przygotowywanymi przez mamy i babcie. Sam zapach zupy czy mięsa przywołuje na myśl wspomnienie babcinej kuchni. Kuchnia polska to potrawy, które lubi każdy z nas. Mamy więc w repertuarze zupy, takie jak barszcz biały, zupa ogórkowa czy chłodnik. Ale kuchnia polska to także świetne mięsa. Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami czy sztufada wołowa to tylko niektóre z wielu propozycji. Kuchnia polska słynie także z dań mącznych, takich jak kopytka, kartacze czy kluski śląskie. Szczególną rolę odgrywają w niej desery - serniki, szarlotki i pączki to nasza duma narodowa!

Przepisy w kolekcji Kuchnia polska

Artykuły powiązane

Żurawina idealna na sok żurawinowy
15.11.2020

Sok z żurawiny, czyli zaskakujący napój o wielu właściwościach

Sok żurawinowy jest bardzo zdrowym i lubianym napojem. Dawniej żurawinę nazywano „cytryną dla ubogich”, ponieważ nie ustępując właściwościami temu egzotycznemu owocowi, była dostępna za darmo i dla każdego. Sok z żurawiny jest wspaniałym lekarstwem dla wszystkich.

placki-ziemniaczane
13.11.2020

Placki ziemniaczane – praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne

Jak zrobić placki ziemniaczane? Dyskusja na ten temat nierzadko wywołuje burzę – z jednej strony mamy tych, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko z cukrem czy kwaśną śmietaną, z drugiej strony zaś są osoby, dla których placki ziemniaczane z sosem węgierskim czy gulaszem to jedyny słuszny sposób podania. Są jednak zasadnicze pytania, na które odpowiedzi pozostają jednoznaczne, niezależnie od preferowanych dodatków.

Kotlet Schabowy
06.11.2020

Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!

Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.

jabłka
26.10.2020

Gdy sady i piwnice pełne, czyli 5 sposobów na wykorzystanie jabłek

Jabłka od zawsze były jednym z symboli jesieni. Na pozór ponura pora roku ma jednak swój ogromny plus, czyli zbiory. Począwszy na dyniach, orzechach laskowych, a skończywszy na bohaterach tego tekstu, czyli wcześniej wspomnianych jabłkach. Dlatego warto wiedzieć, jak wykorzystać jabłka na różne sposoby.

Co zrobić z mięsa z rosołu
20.10.2020

Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę

Jak wykorzystać mięso z rosołu? To pytanie pojawia się, kiedy już z głębokich talerzy zniknie aromatyczny bulion z makaronem. Rosół w wielu polskich domach kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Często na bazie rosołu w poniedziałki serwowana jest zupa pomidorowa, ale co z resztą składników z zupy? Co zrobić z mięsa z rosołu, żeby nie marnować? Porady w duchu lesswaste serwuje jak na tacy w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.

Kuchnia wielkopolska
02.10.2020

Pyry z gzikiem, plyndze, parzybroda i inne tradycyjne dania z Wielkopolski

Kuchnia wielkopolska w pierwszym skojarzeniu to przede wszystkim pyry, czyli ziemniaki w różnych odsłonach. Na tym jednak dania z Wielkopolski się nie kończą. Sprawdźcie, jak jadana jest parzybroda, czarna polewka czy szneki. Wszystko to okiem Poznaniaka - w5smakaChef Piotra Gąsiorowskiego.

tradycyjna kuchnia polska
25.09.2020

Wege kuchnia jak u babci. "Wegańska kuchnia polska" to książka, która łączy pokolenia

Tradycyjne polskie pierogi, gołąbki, gulasze i pasztety w wersji wege? Ta książka udowadnia, że w kuchni wszystko jest możliwe. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Produkty bio, eko czy organic?
29.07.2020

Produkty eko, bio czy organiczne - czyli jak żyć?

Życie to sztuka wyborów… to też masa innych „sztuk”, ale właśnie o małych wyborach chcemy tutaj porozmawiać. W końcu to od wybieranych przez nas produktów może zależeć nie tylko nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycja środowiska, a może nawet kierunek rozwoju przemysłu spożywczego (przynajmniej chciałoby się w to wierzyć). Produkty eko, bio czy organiczne - sprawdźcie!

makłowicz2
21.07.2020

Robert Makłowicz poleca ulubione knajpy i opowiada o kuchni krakowskiej [WIDEO]

Robert Makłowicz opowiada o tym, czym jest dla niego kuchnia polska oraz dlaczego warto postrzegać ją przez pryzmat kuchni regionalnych. Udało nam się też namówić go, żeby zdradził nam, do jakich lokali sam chodzi najczęściej i gdzie warto zabrać przyjeżdżających do Polski gości z zagranicy.

zamkniete-restauracje
17.07.2020

Tu już nie zjemy. Te restauracje zamknęły się przez pandemię

Gastronomia powoli wraca do życia. Nie wszystkie restauracje miały jednak szczęście przetrwać trudny czas związany z izolacją i późniejsze otwarcia zgodnie z nowymi zasadami. Do wielu miejsc, które odwiedzaliśmy od lat już nie pójdziemy. Sprawdziliśmy, które lokale zamknęły się w wyniku pandemii w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.