Przepisy na obiad

17417 przepisów

Znajdź pomysły na obiad, które zmienią jeden z najważniejszych posiłków dnia w prawdziwą ucztę. Jaki musi być idealny obiad? Przepisy powinny być szybkie do przygotowania, nie rujnować domowego budżetu i zawsze się udawać. Obiad to posiłek, który ma być pożywny, ale jednocześnie prosty i smaczny. Lubisz dobrą, prostą kuchnię? Mięsne gulasze i wegetariańskie potrawki z warzyw, zupy i makarony, pierogi i naleśniki – to szczególnie popularne pomysły na obiad. Szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Świetnie - spodobają ci się przepisy na tajską zupę z krewetkami, włoskie risotto lub rybę z sosem beszamelowym. Szybki obiad może być jednocześnie elegancki i ciekawy!

Przepisy w kolekcji Przepisy na obiad

Najlepsze przepisy – obiad na słono i słodko
Obiad w Polsce często składa się z dwóch dań. Zwykle jest to zupa i drugie danie, czyli mięso z ziemniakami i surówką. Ten klasyczny model obiadu odchodzi jednak powoli do lamusa. Zainspirowani kuchniami świata, na obiad jemy sycące zupy, które zastępują dwudaniowy posiłek lub wybieramy tylko drugie danie, nawet jeśli jest to sałatka. Popularny obiad będzie wytrawny – pieczone mięsa, potrawy jednogarnkowe, takie jak gulasz czy zapiekanki warzywne i makaronowe to dobre opcje dla zabieganych. Lubimy także od czasu do czasu zjeść obiad w wersji słodkiej. Naleśniki z serkiem i owocami, placki z jabłkami czy owocowe zupy są idealnymi pomysłami na pyszny obiad!

Artykuły powiązane

Gazpacho
21.06.2020

Gorąco! Chłodnik to nasz pomysł na obiad i kolację

Zdecydowanie przyszła pora na chłodnik. Nie stój w nagrzanej kuchni! Krój, siekaj, blenduj i mieszaj, a później poczekaj, aż osiągnie pożądaną, naprawdę niską temperaturę - chłodnik litewski, gazpacho i inne cuda. Na co masz największą ochotę?

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Faszerowane prowansalskie warzywa
22.05.2020

Pyszna cukinia - pomysł na obiad

To wyjątkowe warzywo - świetnie chłonie i łączy smaki, więc pasuje do wielu dań i kuchni z różnych stron świata. Cukinia jest dostępna przez większą część roku, ale to od połowy lata jest najlepsza, a przy tym kosztuje grosze.

Kasza bulgur
19.05.2020

Kasza bulgur – pyszna nie tylko na obiad

Kasza bulgur to kolejna odmiana kasz, którą warto włączyć do jadłospisu. Produkt otrzymywany w wyniku obróbki ziaren durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, charakteryzuje się dużymi walorami odżywczymi. A w dodatku kasza bulgur może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. W cyklu "Smak" przybliżamy ten produkt.

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Julia Bosski
21.04.2019

Marzę o wszystkim! – o Nowych Obiadach Czwartkowych rozmawiamy z Julią Bosski

Jej pseudonim od razu zapada w pamięć, podobnie jak charakterystyczny głośny śmiech i czerwone usta. Julia Bosski to współczesna dandyska, która nie boi się mówić o swojej miłości do szampana i mężczyzn. Jej misją jest promowanie kuchni polskiej na całym świecie – organizując Obiady Czwartkowe w Berlinie poprzez jedzenie zmienia stereotypowe myślenie o Polsce. Właśnie wróciła do Warszawy, a Obiady już wkrótce będzie można zjeść w Łazienkach.