Przepisy na obiad

17448 przepisów

Znajdź pomysły na obiad, które zmienią jeden z najważniejszych posiłków dnia w prawdziwą ucztę. Jaki musi być idealny obiad? Przepisy powinny być szybkie do przygotowania, nie rujnować domowego budżetu i zawsze się udawać. Obiad to posiłek, który ma być pożywny, ale jednocześnie prosty i smaczny. Lubisz dobrą, prostą kuchnię? Mięsne gulasze i wegetariańskie potrawki z warzyw, zupy i makarony, pierogi i naleśniki – to szczególnie popularne pomysły na obiad. Szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Świetnie - spodobają ci się przepisy na tajską zupę z krewetkami, włoskie risotto lub rybę z sosem beszamelowym. Szybki obiad może być jednocześnie elegancki i ciekawy!

Przepisy w kolekcji Przepisy na obiad

Najlepsze przepisy – obiad na słono i słodko
Obiad w Polsce często składa się z dwóch dań. Zwykle jest to zupa i drugie danie, czyli mięso z ziemniakami i surówką. Ten klasyczny model obiadu odchodzi jednak powoli do lamusa. Zainspirowani kuchniami świata, na obiad jemy sycące zupy, które zastępują dwudaniowy posiłek lub wybieramy tylko drugie danie, nawet jeśli jest to sałatka. Popularny obiad będzie wytrawny – pieczone mięsa, potrawy jednogarnkowe, takie jak gulasz czy zapiekanki warzywne i makaronowe to dobre opcje dla zabieganych. Lubimy także od czasu do czasu zjeść obiad w wersji słodkiej. Naleśniki z serkiem i owocami, placki z jabłkami czy owocowe zupy są idealnymi pomysłami na pyszny obiad!

Artykuły powiązane

Kuchnia z dostawą do domu
05.09.2020

Ghost kitchen, czyli dobry duch restauracji w dobie pandemii

Kuchnie widmo to idea, która została okrzyknięta trendem dekady branży gastronomicznej. Choć to koncept, który znamy nie od dziś, to właśnie teraz osiągnął on szczyty popularności. Czym są niewidzialne kuchnie? Skąd wziął się pomysł na ich prowadzenie? Poznajcie ghost kitchen, czyli wirtualne restauracje.

"Ułóż sobie zdrowie"
01.09.2020

„Ułóż sobie zdrowie”, czyli książka, która zmienia życie

„Ułóż sobie zdrowie”- pod tym zagadkowym tytułem kryje się zbiór odżywczych przepisów i garść teoretycznej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, a wszystko to podane w prostej i przystępnej formie.

ratatouille-gaja-suchocka
18.08.2020

Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille

MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!

Faszerowane prowansalskie warzywa
06.08.2020

Pyszna cukinia - pomysł na obiad

To wyjątkowe warzywo - świetnie chłonie i łączy smaki, więc pasuje do wielu dań i kuchni z różnych stron świata. Cukinia jest dostępna przez większą część roku, ale to od połowy lata jest najlepsza, a przy tym kosztuje grosze.

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

Gazpacho
21.06.2020

Gorąco! Chłodnik to nasz pomysł na obiad i kolację

Zdecydowanie przyszła pora na chłodnik. Nie stój w nagrzanej kuchni! Krój, siekaj, blenduj i mieszaj, a później poczekaj, aż osiągnie pożądaną, naprawdę niską temperaturę - chłodnik litewski, gazpacho i inne cuda. Na co masz największą ochotę?

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Kasza bulgur
19.05.2020

Kasza bulgur – pyszna nie tylko na obiad

Kasza bulgur to kolejna odmiana kasz, którą warto włączyć do jadłospisu. Produkt otrzymywany w wyniku obróbki ziaren durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, charakteryzuje się dużymi walorami odżywczymi. A w dodatku kasza bulgur może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. W cyklu "Smak" przybliżamy ten produkt.

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!