Przepisy na obiad

17469 przepisów

Znajdź pomysły na obiad, które zmienią jeden z najważniejszych posiłków dnia w prawdziwą ucztę. Jaki musi być idealny obiad? Przepisy powinny być szybkie do przygotowania, nie rujnować domowego budżetu i zawsze się udawać. Obiad to posiłek, który ma być pożywny, ale jednocześnie prosty i smaczny. Lubisz dobrą, prostą kuchnię? Mięsne gulasze i wegetariańskie potrawki z warzyw, zupy i makarony, pierogi i naleśniki – to szczególnie popularne pomysły na obiad. Szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Świetnie - spodobają ci się przepisy na tajską zupę z krewetkami, włoskie risotto lub rybę z sosem beszamelowym. Szybki obiad może być jednocześnie elegancki i ciekawy!

Przepisy w kolekcji Przepisy na obiad

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Najlepsze przepisy – obiad na słono i słodko
Obiad w Polsce często składa się z dwóch dań. Zwykle jest to zupa i drugie danie, czyli mięso z ziemniakami i surówką. Ten klasyczny model obiadu odchodzi jednak powoli do lamusa. Zainspirowani kuchniami świata, na obiad jemy sycące zupy, które zastępują dwudaniowy posiłek lub wybieramy tylko drugie danie, nawet jeśli jest to sałatka. Popularny obiad będzie wytrawny – pieczone mięsa, potrawy jednogarnkowe, takie jak gulasz czy zapiekanki warzywne i makaronowe to dobre opcje dla zabieganych. Lubimy także od czasu do czasu zjeść obiad w wersji słodkiej. Naleśniki z serkiem i owocami, placki z jabłkami czy owocowe zupy są idealnymi pomysłami na pyszny obiad!

Artykuły powiązane

placki-ziemniaczane
13.11.2020

Placki ziemniaczane – praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne

Jak zrobić placki ziemniaczane? Dyskusja na ten temat nierzadko wywołuje burzę – z jednej strony mamy tych, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko z cukrem czy kwaśną śmietaną, z drugiej strony zaś są osoby, dla których placki ziemniaczane z sosem węgierskim czy gulaszem to jedyny słuszny sposób podania. Są jednak zasadnicze pytania, na które odpowiedzi pozostają jednoznaczne, niezależnie od preferowanych dodatków.

Planowanie posiłków
12.11.2020

Jaki pomysł na obiad? Oto uniwersalna metoda, dzięki której zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować!

Stajesz w kuchni i zaczynasz myśleć: co dziś na obiad. Od razu skreślasz wszystkie czasochłonne dania, później odrzucasz też te, które były gotowane jakoś niedawno. Myślisz też o tym, co zjedzą wszyscy domownicy i o tym, co masz w lodówce. I nagle okazuje się, że brakuje ci pomysłu na obiad. Znasz to? A co, jeśli my znamy sposób, aby ułatwić ci wymyślenie tego słynnego: „co dziś na obiad”?

Kotlet Schabowy
06.11.2020

Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!

Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.

Kuchnia z dostawą do domu
03.11.2020

Ghost kitchen, czyli dobry duch restauracji w dobie pandemii

Kuchnie widmo to idea, która została okrzyknięta trendem dekady branży gastronomicznej. Choć to koncept, który znamy nie od dziś, to właśnie teraz osiągnął on szczyty popularności. Czym są niewidzialne kuchnie? Skąd wziął się pomysł na ich prowadzenie? Poznajcie ghost kitchen, czyli wirtualne restauracje.

Fotografia kulinarna
01.11.2020

Zdjęcia jak z Instagrama. Jak fotografować jedzenie telefonem – proste sztuczki

Jak zrobić zdjęcia jedzenia, które będą zachwycać? Profesjonalna fotografia kulinarna kojarzy nam się z drogimi aparatami, lampami i blendami, jednak piękne zdjęcia możemy wykonać nawet aparatem w telefonie. W restauracji, w kawiarni, na blacie w kuchni – telefon mamy zawsze pod ręką, a fotografia mobilna zyskuje coraz większe uznanie. Przedstawiamy poradnik, jak zrobić dobre zdjęcia żywności mając do dyspozycji tylko telefon. Istnieje kilka sztuczek, o których warto pamiętać, by poprawić nasze zdjęcia jedzenia.

Co zrobić z mięsa z rosołu
20.10.2020

Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę

Jak wykorzystać mięso z rosołu? To pytanie pojawia się, kiedy już z głębokich talerzy zniknie aromatyczny bulion z makaronem. Rosół w wielu polskich domach kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Często na bazie rosołu w poniedziałki serwowana jest zupa pomidorowa, ale co z resztą składników z zupy? Co zrobić z mięsa z rosołu, żeby nie marnować? Porady w duchu lesswaste serwuje jak na tacy w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
08.10.2020

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

"Ułóż sobie zdrowie"
01.09.2020

„Ułóż sobie zdrowie”, czyli książka, która zmienia życie

„Ułóż sobie zdrowie”- pod tym zagadkowym tytułem kryje się zbiór odżywczych przepisów i garść teoretycznej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, a wszystko to podane w prostej i przystępnej formie.

ratatouille-gaja-suchocka
18.08.2020

Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille

MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!

Faszerowane prowansalskie warzywa
06.08.2020

Pyszna cukinia - pomysł na obiad

To wyjątkowe warzywo - świetnie chłonie i łączy smaki, więc pasuje do wielu dań i kuchni z różnych stron świata. Cukinia jest dostępna przez większą część roku, ale to od połowy lata jest najlepsza, a przy tym kosztuje grosze.