Przepisy na obiad

17283 przepisów

Znajdź pomysły na obiad, które zmienią jeden z najważniejszych posiłków dnia w prawdziwą ucztę. Jaki musi być idealny obiad? Przepisy powinny być szybkie do przygotowania, nie rujnować domowego budżetu i zawsze się udawać. Obiad to posiłek, który ma być pożywny, ale jednocześnie prosty i smaczny. Lubisz dobrą, prostą kuchnię? Mięsne gulasze i wegetariańskie potrawki z warzyw, zupy i makarony, pierogi i naleśniki – to szczególnie popularne pomysły na obiad. Szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Świetnie - spodobają ci się przepisy na tajską zupę z krewetkami, włoskie risotto lub rybę z sosem beszamelowym. Szybki obiad może być jednocześnie elegancki i ciekawy!

Przepisy w kolekcji Przepisy na obiad

Najlepsze przepisy – obiad na słono i słodko
Obiad w Polsce często składa się z dwóch dań. Zwykle jest to zupa i drugie danie, czyli mięso z ziemniakami i surówką. Ten klasyczny model obiadu odchodzi jednak powoli do lamusa. Zainspirowani kuchniami świata, na obiad jemy sycące zupy, które zastępują dwudaniowy posiłek lub wybieramy tylko drugie danie, nawet jeśli jest to sałatka. Popularny obiad będzie wytrawny – pieczone mięsa, potrawy jednogarnkowe, takie jak gulasz czy zapiekanki warzywne i makaronowe to dobre opcje dla zabieganych. Lubimy także od czasu do czasu zjeść obiad w wersji słodkiej. Naleśniki z serkiem i owocami, placki z jabłkami czy owocowe zupy są idealnymi pomysłami na pyszny obiad!

Artykuły powiązane

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Julia Bosski
21.04.2019

Marzę o wszystkim! – o Nowych Obiadach Czwartkowych rozmawiamy z Julią Bosski

Jej pseudonim od razu zapada w pamięć, podobnie jak charakterystyczny głośny śmiech i czerwone usta. Julia Bosski to współczesna dandyska, która nie boi się mówić o swojej miłości do szampana i mężczyzn. Jej misją jest promowanie kuchni polskiej na całym świecie – organizując Obiady Czwartkowe w Berlinie poprzez jedzenie zmienia stereotypowe myślenie o Polsce. Właśnie wróciła do Warszawy, a Obiady już wkrótce będzie można zjeść w Łazienkach.

Kasza bulgur
08.04.2019

Kasza bulgur – pyszna nie tylko na obiad

Kasza bulgur to kolejna odmiana kasz, którą warto włączyć do jadłospisu. Produkt otrzymywany w wyniku obróbki ziaren durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, charakteryzuje się dużymi walorami odżywczymi. A w dodatku kasza bulgur może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. W cyklu "Smak" przybliżamy ten produkt.

Serwisy obiadowe
02.04.2019

Najpiękniejsze serwisy obiadowe - wybierz idealny dla siebie!

Serwisy obiadowe dawniej były niemal obowiązkowym prezentem ślubnym - w końcu nie można zaczynać wspólnego życia bez odpowiedniej zastawy. Dzisiaj często sami kompletujemy zestawy talerzy. W sklepach znajdziemy jednak także świetne gotowe sety w przeróżnych stylach. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy najpiękniejsze serwisy obiadowe.

Makaron soba - makaron gryczany
25.03.2019

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

Marieta Marecka
21.03.2019

Marieta Marecka – mistrzyni obiadów nie boi się ekstremalnych smaków

Marieta Marecka, autorka książek kucharskich i prowadząca programy kulinarne, to wulkan energii i pomysłów w kuchni. Podkreśla, że uwielbia klasykę, ale lubi ją podkręcić swoim twistem. W cyklu „Człowiek od kuchni” Marieta Marecka opowiada o swoich inspiracjach z gastroturystyki, szczecińskich specjałach, ulubionym sprzęcie w kuchni i smakach dzieciństwa.

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.

Kotlet mielony - klasyk nie tylko na obiad
17.02.2019

Kotlet mielony - jak powstał przepis na domowy obiad

Tak jak rosół czy kotlet schabowy, tak i kotlet mielony zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w polskiej kuchni i świadomości Polaków, co można podać na domowy, rodzinny obiad. Kotlet mielony największą popularność zdobył w czasach PRL, ale o daniu z mielonego mięsa rozpisywano się już w książkach sprzed ponad stu lat. Jak zrobić najlepszy kotlet mielony - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Curry z dynią i groszkiem
03.11.2018

Proste przepisy na obiad - dania jednogarnkowe

Idealnym przykładem prostych potraw są dania jednogarnkowe. Nie potrzeba do nich wielu naczyń, gdyż niemal wszystko można przygotować w jednym garnku, brytfannie lub głębokiej patelni. Po zjedzonym posiłku pozostaje niewiele do mycia. Minimum pracy, maksimum smaku. W cyklu „Przyjemności na weekend” polecamy proste przepisy na obiad.