Przepisy na przetwory

11 kolekcji przepisów

2371 przepisów

Domowe przetwory zawsze są lepsze od tych ze sklepu - mają smak prawdziwych owoców i prosty skład, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Możesz też samodzielnie kontrolować ilość użytego cukru i przypraw. Latem zamykamy owoce i warzywa w słoikach, a zimą cieszymy się ich smakiem i aromatem. Takie przetwory są pyszne! Domowe przetwory - dżemy, powidła i konfitury to idealne dodatki do pieczywa, deserów i ciast. Podobnie przetwory warzywne: ogórki małosolne, kiszone, konserwowe idealnie sprawdzają się jako przystawki, dodatki do dań, składniki sałatek. Zachęcamy do przygotowania domowego keczupu i przecieru pomidorowego; jest idealny do zup i sosów. Polecamy też pikle i marynaty; to przetwory świetne do burgerów!
Latem trudno przejść obojętnie koło straganów pełnego warzyw i owoców - są pełne smaku, zapachu i idealnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też na przetwory. Tym bardziej, że praca nad nimi daje dużo satysfakcji - szczególnie zimą, kiedy wyciągamy ze spiżarni lub piwnicy słoiki pełne pyszności. Zazwyczaj przygotowujemy te same, ulubione przetwory, ale warto spojrzeć na ten temat z większą otwartością - kisić i marynować można nie tylko ogórki, kapustę i buraki! Pamiętaj, że domowe przetwory można przyrządzać także zimą - kiszone cytryny, konfitura z żurawiny i dżem z pomarańczy są idealne do przygotowanie w sezonie zimowym.

Przepisy w kolekcji Przepisy na przetwory

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

mojegotowanie

Bigos z kiszonych buraków

Przetwory są zdrowe!
Dlaczego warto robić przetwory? Są nie tylko pyszne, ale i dobre dla naszego zdrowia. Zwłaszcza kiszonki zawierają dużo cennych składników, a przy okazji mają mało kalorii – możemy jeść ich tyle, ile dusza zapragnie, pogryzać między posiłkami, a także do nich. Kiszonki to naturalny probiotyk. Przetwory, które podlegają procesowi fermentacji są też proste do przygotowania – w większości przypadków do warzyw wystarczy dodać nieco czosnku i kopru, po czym zalać je solanką. Przetwory w zaciemnionej szafce wytrzymają długie miesiące – warto jedynie pamiętać o tym, żeby je zapasteryzować. Zwłaszcza dżemy i konfitury tego wymagają.

Artykuły powiązane

Słoiki na przetwory
09.09.2019

Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni

Słoiki na przetwory to nieodłączny element wyposażenia kuchennego. Często do konfitur, marynowanych grzybków czy kiszonych ogórków wykorzystujemy słoiki, które zostały nam po innych produktach. Warto jednak zaopatrzyć się w komplet jednakowych słoiczków, które będą służyły przez lata. W cyklu Dobre rzeczy przeglądamy słoiki na przetwory.

Kompot z gruszek
03.09.2018

Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Jesień i gruszki idą w parze, a zatem czas na przetwory z gruszek. Najpopularniejsze są gruszki w occie - na słodko lub wytrawnie, ale to nie jedyne propozycje. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zamknąć smak gruszki w słoiku i co najlepiej przygotować do zimowych zapasów.

Pigwa do przetworów i nie tylko
06.08.2018

Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Pigwa to jeden z produktów, który idealnie nadaje się na przetwory. Pigwa do herbaty, na nalewki, dżem czy sok to najpopularniejsze zastosowania tego kwaśno-słodkiego przysmaku. W cyklu "Smak" przedstawiamy wyjątkowe właściwości pigwy i przepisy na przysmaki z tym produktem.

Ogórki małosolne
15.05.2018

Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe - przepisy na wspaniałe przetwory

Ogórki małosolne czy kiszone? Latem zajadamy się tymi pierwszymi, ale zapobiegliwie na zimę przygotowujemy już te drugie. Ogórki mogą mieć jednak o wiele więcej oblicz - sprawdźcie jakich!

Ogórki konserwowe z chili
31.08.2017

Grzyby, gruszki, ogórki - wszystko w occie. Pikantne przetwory

Są elementem naszej tradycji kulinarnej - niezastąpione jako dodatki do dań lub przystawki podczas spotkań rodzinnych, świąt i imprez. Octowe przetwory w mniej i bardziej tradycyjnych wydaniach.

Cukinia po prowansalsku
12.07.2017

Przetwory z cukinii - proste i bardzo efektowne

Jest delikatna w smaku, ale łatwo chłonie smaki przypraw - cukinia doskonale nadaje się na przetwory. Sałatka, dżem, a może pomysłowa marynata?

ogorki
19.08.2015

Przetwory z ogórków - porady

Kiedy nasycimy się małosolnymi (choć czy naprawdę przychodzi taki moment?), nasze myśli zaczynają błądzić wokół chrupiących kiszeniaków, konserwowych i sałatek.

Powidła śliwkowe
19.07.2015

Powidła, nalewka ze śliwek, a może konfitury? Najlepsze śliwkowe przetwory

Mają bogaty smak i choć nie przypominają zbyt mocno świeżych śliwek, są bardzo lubiane. Przetwory ze śliwek przydadzą się do jesiennych i zimowych wypieków i innych dań. Najlepiej sięgaj po naprawdę dojrzałe owoce - miękkie i słodkie, dzięki czemu nie będziesz musiał dodawać dużo cukru.