Przepisy na przetwory
11 kolekcji przepisów
2371 przepisów

Latem trudno przejść obojętnie koło straganów pełnego warzyw i owoców - są pełne smaku, zapachu i idealnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też na przetwory. Tym bardziej, że praca nad nimi daje dużo satysfakcji - szczególnie zimą, kiedy wyciągamy ze spiżarni lub piwnicy słoiki pełne pyszności. Zazwyczaj przygotowujemy te same, ulubione przetwory, ale warto spojrzeć na ten temat z większą otwartością - kisić i marynować można nie tylko ogórki, kapustę i buraki! Pamiętaj, że domowe przetwory można przyrządzać także zimą - kiszone cytryny, konfitura z żurawiny i dżem z pomarańczy są idealne do przygotowanie w sezonie zimowym.
Przepisy w kolekcji Przepisy na przetwory

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Bigos z kiszonych buraków

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas przyda się do barszczu.
Kiszone buraki

Śledzie z imbirem to ława i szybka przystawka na wigilijny stół. Mają orzeźwiająco-słodkawy delikatny smak, wyróżniający je spośród innych marynowanych śledzi. Śledzie z imbirem sprawdzą się również jako przekąska na imprezę sylwestrową.
Śledzie z imbirem

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików.
Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Słonina kiszona to specjał inspirowany włoskimi przepisami. Znane są dwa rodzaje: lardo i guanciale. Słonina to także baza do skwarek, które nadadzą pożądanego smaku pierogom ruskim.
Słonina kiszona

Pyszne, delikatne warzywne pikle. Patisony w occie zaskoczą Was smakiem!
Patisony w occie

Zamiast dżemu z pigwy warto przyrządzić aromatyczną galaretkę. Pigwa zawiera dużo pektyn i właśnie dlatego świetnie nadaje się na galaretki.
Kandyzowana pigwa w galaretce

Kiszony kalafior to pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub zamiennik surówki.
Kiszony kalafior z pieczonym burakiem

Buraki z papryką

Gruszki w occie

Domowa nutella ze śliwek - czekoladowe pyszności do naleśników, pieczywa i słodkich placuszków. Co więcej - nutella ze śliwek wzbogaci owsiankę, może być warstwą do ciasta. Pyszna!
Nutella ze śliwek z czekoladą

Sałatka na zimę

Dżem ze śliwek

Pomidory na zimę

Dżem z pigwy

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną to aromatyczny dodatek do naleśników i ciast. Wcześniej przygotowany słoiczek będzie dobrym prezentem dla rodziny. Spróbuj dżemu z dyni z pomarańczą i cytryną.
Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
Inne z kolekcji: Typ dania
Dlaczego warto robić przetwory? Są nie tylko pyszne, ale i dobre dla naszego zdrowia. Zwłaszcza kiszonki zawierają dużo cennych składników, a przy okazji mają mało kalorii – możemy jeść ich tyle, ile dusza zapragnie, pogryzać między posiłkami, a także do nich. Kiszonki to naturalny probiotyk. Przetwory, które podlegają procesowi fermentacji są też proste do przygotowania – w większości przypadków do warzyw wystarczy dodać nieco czosnku i kopru, po czym zalać je solanką. Przetwory w zaciemnionej szafce wytrzymają długie miesiące – warto jedynie pamiętać o tym, żeby je zapasteryzować. Zwłaszcza dżemy i konfitury tego wymagają.
Artykuły powiązane
Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni
Słoiki na przetwory to nieodłączny element wyposażenia kuchennego. Często do konfitur, marynowanych grzybków czy kiszonych ogórków wykorzystujemy słoiki, które zostały nam po innych produktach. Warto jednak zaopatrzyć się w komplet jednakowych słoiczków, które będą służyły przez lata. W cyklu Dobre rzeczy przeglądamy słoiki na przetwory.
Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy
Jesień i gruszki idą w parze, a zatem czas na przetwory z gruszek. Najpopularniejsze są gruszki w occie - na słodko lub wytrawnie, ale to nie jedyne propozycje. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zamknąć smak gruszki w słoiku i co najlepiej przygotować do zimowych zapasów.
Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni
Pigwa to jeden z produktów, który idealnie nadaje się na przetwory. Pigwa do herbaty, na nalewki, dżem czy sok to najpopularniejsze zastosowania tego kwaśno-słodkiego przysmaku. W cyklu "Smak" przedstawiamy wyjątkowe właściwości pigwy i przepisy na przysmaki z tym produktem.
Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe - przepisy na wspaniałe przetwory
Ogórki małosolne czy kiszone? Latem zajadamy się tymi pierwszymi, ale zapobiegliwie na zimę przygotowujemy już te drugie. Ogórki mogą mieć jednak o wiele więcej oblicz - sprawdźcie jakich!
Grzyby, gruszki, ogórki - wszystko w occie. Pikantne przetwory
Są elementem naszej tradycji kulinarnej - niezastąpione jako dodatki do dań lub przystawki podczas spotkań rodzinnych, świąt i imprez. Octowe przetwory w mniej i bardziej tradycyjnych wydaniach.
Przetwory z cukinii - proste i bardzo efektowne
Jest delikatna w smaku, ale łatwo chłonie smaki przypraw - cukinia doskonale nadaje się na przetwory. Sałatka, dżem, a może pomysłowa marynata?
Przetwory z ogórków - porady
Kiedy nasycimy się małosolnymi (choć czy naprawdę przychodzi taki moment?), nasze myśli zaczynają błądzić wokół chrupiących kiszeniaków, konserwowych i sałatek.
Powidła, nalewka ze śliwek, a może konfitury? Najlepsze śliwkowe przetwory
Mają bogaty smak i choć nie przypominają zbyt mocno świeżych śliwek, są bardzo lubiane. Przetwory ze śliwek przydadzą się do jesiennych i zimowych wypieków i innych dań. Najlepiej sięgaj po naprawdę dojrzałe owoce - miękkie i słodkie, dzięki czemu nie będziesz musiał dodawać dużo cukru.