Przepisy na przetwory

12 kolekcji przepisów

2367 przepisów

Domowe przetwory zawsze są lepsze od tych ze sklepu - mają smak prawdziwych owoców i prosty skład, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Możesz też samodzielnie kontrolować ilość użytego cukru i przypraw. Latem zamykamy owoce i warzywa w słoikach, a zimą cieszymy się ich smakiem i aromatem. Takie przetwory są pyszne! Domowe przetwory - dżemy, powidła i konfitury to idealne dodatki do pieczywa, deserów i ciast. Podobnie przetwory warzywne: ogórki małosolne, kiszone, konserwowe idealnie sprawdzają się jako przystawki, dodatki do dań, składniki sałatek. Zachęcamy do przygotowania domowego keczupu i przecieru pomidorowego; jest idealny do zup i sosów. Polecamy też pikle i marynaty; to przetwory świetne do burgerów!
Latem trudno przejść obojętnie koło straganów pełnego warzyw i owoców - są pełne smaku, zapachu i idealnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też na przetwory. Tym bardziej, że praca nad nimi daje dużo satysfakcji - szczególnie zimą, kiedy wyciągamy ze spiżarni lub piwnicy słoiki pełne pyszności. Zazwyczaj przygotowujemy te same, ulubione przetwory, ale warto spojrzeć na ten temat z większą otwartością - kisić i marynować można nie tylko ogórki, kapustę i buraki! Pamiętaj, że domowe przetwory można przyrządzać także zimą - kiszone cytryny, konfitura z żurawiny i dżem z pomarańczy są idealne do przygotowanie w sezonie zimowym.

Przepisy w kolekcji Przepisy na przetwory

Przetwory są zdrowe!
Dlaczego warto robić przetwory? Są nie tylko pyszne, ale i dobre dla naszego zdrowia. Zwłaszcza kiszonki zawierają dużo cennych składników, a przy okazji mają mało kalorii – możemy jeść ich tyle, ile dusza zapragnie, pogryzać między posiłkami, a także do nich. Kiszonki to naturalny probiotyk. Przetwory, które podlegają procesowi fermentacji są też proste do przygotowania – w większości przypadków do warzyw wystarczy dodać nieco czosnku i kopru, po czym zalać je solanką. Przetwory w zaciemnionej szafce wytrzymają długie miesiące – warto jedynie pamiętać o tym, żeby je zapasteryzować. Zwłaszcza dżemy i konfitury tego wymagają.

Artykuły powiązane

Żurawina idealna na sok żurawinowy
15.11.2020

Sok z żurawiny, czyli zaskakujący napój o wielu właściwościach

Sok żurawinowy jest bardzo zdrowym i lubianym napojem. Dawniej żurawinę nazywano „cytryną dla ubogich”, ponieważ nie ustępując właściwościami temu egzotycznemu owocowi, była dostępna za darmo i dla każdego. Sok z żurawiny jest wspaniałym lekarstwem dla wszystkich.

Pigwa do przetworów i nie tylko
21.10.2020

Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Pigwa to jeden z produktów, który idealnie nadaje się na przetwory. Pigwa do herbaty, na nalewki, dżem czy sok to najpopularniejsze zastosowania tego kwaśno-słodkiego przysmaku. W cyklu "Smak" przedstawiamy wyjątkowe właściwości pigwy i przepisy na przysmaki z tym produktem.

moje-gotowanie-pazdziernik-wideo
17.10.2020

Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"

Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.

akcesoria-do-przetworow
08.10.2020

Niezbędniki do przetworów - z nimi zapełnisz spiżarnię bez trudu!

Akcesoria do przetworów to coś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, soki - domowe przetwory są najlepsze! Dzisiaj wprawdzie nie robimy już tylu zapasów na zimę, co nasze babcie, ale nadal doceniamy ich smak. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędne sprzęty i przydatne gadżety, które ułatwią wam przygotowanie przetworów. Zapewniamy, że z nimi zima nie będzie już jawić się jako najgorsze zło. Sprawdźcie, jakie akcesoria do przetworów warto mieć!

domowa-spizarnia/fot.istock
26.09.2020

Triki na słoiki, czyli przepis na dobrą organizację spiżarni

Za oknem lato w pełni, jednak warto już teraz zacząć myśleć o zimie. To właśnie teraz, kiedy stragany i bazarki uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw, powinniśmy zabrać się za przygotowywanie przetworów. Jednak tym razem nie o przepisach na weki, a o przepisie na spiżarnię doskonałą. Jak dobrze zorganizować miejsce na zimowe zapasy? Jak przechowywać poszczególne produkty? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziecie w artykule poniżej.

Szatkownica do kapusty
20.09.2020

Szatkownica do kapusty. Przegląd urządzeń do rozdrabniania kapusty

Szatkownica do kapusty to obowiązkowe akcesorium na koniec lata. Właśnie wtedy zaczyna się sezon na kiszenie kapusty. Na wsiach kiszenie rozpoczynano od dnia świętego Michała (23 września), podążając za przysłowiem ludowym głoszącym, że ten patron pomaga podczas wpychania warzywa do beczek. Z pewnością porządna mandolina stanie się również doskonałym pomocnikiem dla osób lubiących surówkę na bazie kapusty. W cyklu Dobre rzeczy polecamy szatkownice do rozdrabniania kapusty.

Kompot z gruszek
14.09.2020

Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Jesień i gruszki idą w parze, a zatem czas na przetwory z gruszek. Najpopularniejsze są gruszki w occie - na słodko lub wytrawnie, ale to nie jedyne propozycje. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zamknąć smak gruszki w słoiku i co najlepiej przygotować do zimowych zapasów.

Ogórki konserwowe z chili
18.08.2020

Grzyby, gruszki, ogórki - wszystko w occie. Pikantne przetwory

Są elementem naszej tradycji kulinarnej - niezastąpione jako dodatki do dań lub przystawki podczas spotkań rodzinnych, świąt i imprez. Octowe przetwory w mniej i bardziej tradycyjnych wydaniach.

Cukinia po prowansalsku
07.08.2020

Przetwory z cukinii - proste i bardzo efektowne

Przetwory z cukinii to świetny sposób, aby cukinia była przygotowana na zimę do słoików. Cukinia jest delikatna w smaku, ale łatwo chłonie smaki przypraw. To wszystko sprawia, że cukinia doskonale nadaje się na przetwory. Przetwory z cukinii na zimę to wiele smakołyków do wyboru. Może to być sałatka, dżem albo przygotowana pomysłowa marynata. Podpowiadamy przepis na przetwory z cukinii.

Nie tylko pierogi i knedle - zrób makaron z truskawkami
21.06.2020

Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami. Sezonowe jarskie pyszności

Pierogi, knedle, a także makaron z truskawkami czy ryż z truskawkami to smakołyki, na które czekamy cały rok. Dorodne owoce zamknięte w cieście lub podane z kluskami to pomysł na sycący, bezmięsny obiad.