Przepisy na risotto

78 przepisów

Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej. Wybierając się na włoskie wakacje, koniecznie dopiszcie je do listy rzeczy, których po prostu trzeba spróbować. Jak sama nazwa wskazuje, risotto to danie zrobione z ryżu. Dodatki zależą od naszych upodobań – możemy użyć grzybów lub świeżych szparagów, przyrządzić risotto z kurczakiem i warzywami czy risotto ze szpinakiem. Co ciekawe, risotto może też występować w wersji słodkiej lub słodko-słonej. Takimi propozycjami będzie np. risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone czy risotto z czarną porzeczką, radicchio i prosecco. Słynnym daniem na bazie ryżu jest risotto alla milanese – pochodzące z Mediolanu risotto z dodatkiem szafranu, któremu zawdzięcza swój piękny żółty kolor. Charakterystyczną cechą risotto jest jego konsystencja. Idealne risotto jest kremowe i lekko lejące.

Przepisy na risotto

Czas przygotowania: 60 min.
Rybne risotto

Rybne risotto

czarrna

Rybne risotto

Inne z kolekcji: dania z ryżem

Jaki ryż do risotto?

Risotto – przepis podstawowy zakłada użycie konkretnego typu ryżu. Możemy wybierać między dwoma popularnymi typami – arborio oraz carnaroli. Ta pierwsza odmiana ryżu jest zdecydowanie popularniejsza i łatwiej dostępna w sklepach. Bardzo często na sklepowych półkach znajdziecie opakowania, na których napisano wprost „ryż do risotto”, zwykle będzie to właśnie arborio. Ziarna tego ryżu są okrągłe i lekko przezroczyste. Trzeba pamiętać, że w procesie przygotowywania risotto, ryż zwiększy swoją objętość, więc jedno standardowe opakowanie spokojnie wystarczy na 4 porcje. Ryż zwykle sprzedawany jest w 400 gramowych opakowaniach.

Jak zrobić risotto?

Co ważne, ryżu do risotto nie gotujemy, ani tym bardziej nie płuczemy (nie chcemy wypłukać z niego skrobi, która jest naturalnym zagęstnikiem sosu). Przygotowując danie zaczynamy od rozgrzania na patelni niewielkiej ilości tłuszczu. Krótko podsmażamy przyprawy oraz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie dorzucamy ryż. Smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Następnie zalewamy ryż bulionem – stopniowo, czekamy aż wchłonie jedną porcję bulionu i dolewamy kolejną. Możemy też wlać do risotto wina. Jakie wino do risotto? Najlepsze będzie białe i wytrawne. Nie przyćmi smaku pozostałych dodatków, a doda naszej potrawie więcej smaku. Pamiętajmy tylko, żeby nie wlać go za dużo! W międzyczasie możemy dodać do risotto warzywa lub inne dodatki. Ryż arborio doskonale wchłonie wszelkie smaki. Risotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, raczej nie powinniśmy go odgrzewać, ponieważ może wtedy stracić swoją wyjątkową konsystencję. Aby risotto było jeszcze bardziej kremowe, możemy zetrzeć do niego nieco sera, np. parmezanu lub do już gotowego ryżu dołożyć kawałek masła. Danie podajemy w głębokich talerzach.

Risotto jemy widelcem, ale jeśli będzie nam wygodniej możemy też użyć łyżki. Mamy wtedy pewność, że żaden smaczny kąsek nam nie umknie. Risotto może być samodzielnym daniem i najczęściej tak właśnie jest serwowane. Zdarza się jednak, że jest dodatkiem, np. do mięsa. Warto wtedy nałożyć go niewielką ilość, ponieważ jest bardzo sycące.

Artykuły powiązane

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Jak wybrać i jak gotować ryż
11.03.2019

Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu

Stanowi podstawę wyżywienia dla co trzeciego mieszkańca naszej planety. Istnieje bardzo wiele odmian ryżu, m.in. jaśminowy, basmati czy  parabolided. Która zasługuje na szczególne zainteresowanie? Wyjaśniamy w naszym cyklu „Smak”.

Bartek Kieżun
20.01.2019

Czysta włoska rozkosz – wywiad z Bartkiem Kieżunem

Włochy zjechał wzdłuż i wszerz. Dlatego wie, że do sosu pomidorowego czasami dodaje się całą główkę czosnku, a knajpy wybiera śledząc eleganckie włoskie staruszki. Przy okazji drugiego wydania jego książki „Italia do zjedzenia” rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem.

Prosciutto - co warto wiedzieć przed zakupem
26.11.2018

Prosciutto crudo czy prosciutto cotto? Włoska szynka na polskim stole

Prosciutto crudo i prosciutto cotto to najpopularniejsze włoskie szynki, które świetnie sprawdzają się nie tylko na zwykłych kanapkach, ale również jako składnik bardziej wyszukanych potraw. W cyklu "Smak" przyglądamy się bliżej specjałom ze słonecznej Italii.

Matteo Brunetti
14.10.2018

Włoskie serce do polskiej kuchni. Matteo Brunetti o tradycji posiłków przy wspólnym stole

Matteo Brunetti dał się poznać polskiej publiczności dzięki udziale w szóstej edycji programu „MasterChef Polska”. Uśmiech, kulinarny talent i pasja do dzielenia się pysznym jedzeniem wyniósł z domu rodzinnego nieopodal Rzymu. I choć dziś zamienił adres na Warszawę, nam opowiada w cyklu „Przy wspólnym stole” o typowej włoskiej tradycji gotowania i jedzenia.

Vegano Italiano
29.06.2018

Vegano Italiano - kuchnia włoska jest wegańska!

Kochamy włoskie przysmaki - pizzę, spaghetti bolognese, tiramisu. Czy kiedykolwiek przyszło wam do głowy, żeby zrobić je w wersji wegańskiej? Brzmi to wręcz obrazoburczo. Książka "Vegano Italiano" przekonuje jednak, że takie dania mogą być pyszne!

Sylwia Majcher
03.04.2018

Czas na resztki! - wywiad z Sylwią Majcher

Próbuje przekonać Polaków, że ogryzek jabłka można zmienić w pyszny kompot, a z czerstwego chleba wyczarować owocowy pudding. Z Sylwią Majcher, autorką książki "Gotuję, nie marnuję", rozmawiamy o tym, jak walczyć z wyrzucaniem jedzenia.

Pomidorowe risotto z kindziukiem
04.11.2016

Pomidorowe risotto z kindziukiem

Apetyczne risotto pomidorowe serwujemy z plasterkami aromatycznego kindziuka. Oto gorące i pyszne danie - idealne na obiad!