Składniki

Passata pomidorowa a przecier pomidorowy

Passata pomidorowa często określana jest mianem przecieru pomidorowego. Czy to błąd? Nie, te dwa produkty to właściwie to samo. Czym innym będzie natomiast koncentrat pomidorowy – dużo gęstszy i bardzo intensywny w smaku – czy pulpa pomidorowa, która nie jest tak gładka jak passata i często zawiera kawałki pomidorów.

Passata pomidorowa – do czego użyć?

Passata pomidorowa może pełnić funkcję sosu – Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Jeśli dodamy do niej zioła i np. oliwki może z powodzeniem być sosem do makaronu lub jego bazą. Passata pomidorowa doskonale pasuje także do zup. Zrobimy z niej zupę pomidorową lub dodamy np. do zupy gulaszowej. Uzupełni także leczo lub gulasz. Passata pomidorowa może także w zimie zastąpić pomidory np. w warzywnych koktajlach.

Passata pomidorowa – jak zrobić w domu?

Zrobienie passaty pomidorowej jest proste. Pomidory myjemy i mielemy w blenderze na gładką masę. Jeśli nie obraliśmy ich wcześniej ze skórki, możemy przetrzeć masę przez sito. Następnie zagotowujemy pomidory i gorące wlewamy do wyparzonych słoików. Możemy je dodatkowo zapasteryzować, żeby mieć pewność, że przecier się nie zepsuje. Jeśli kupujemy passatę w sklepie warto wybrać tę w słoiku lub butelce – szkło możemy później wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Passata pomidorowa dostępna jest w większości sklepów spożywczych.

Polecane przepisy